Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2008.09.06. 11:00 BDzsH

Keresd a különbséget! (I. rész)

Na, elsőképp - nehogy túlterheljünk bárkit is, így szombat dél körül, nézzünk valami könnyedebb, és látványosabb témát. Annyiról lenne csak szó, hogy jómagam egy elszúrt nyomtatás eredményével, és kedves jóbarátommal lesétáltunk kedves kis Belvárosunkba, és megkerestünk pár régen is megörökített helyet, hátha változott azóta valami.

1. Szomory Dezső tér 1910-ben és 2008-ban.


A jobboldalt parkoló autókat, illetve az én és a 98 évvel ezelőtti fotós gépe közötti eltérést nem számítva nincsen sok különbség. A lógó vezetéket szerencsére azóta eltüntették (sok más helyen, mintha csak a városi Tarzanokra számítanának, 8-10 ilyen áthúzás van egy-egy utca felett máig). A jobboldalon levő Városháza földszintjét is kissé átszabta az idő, eltűntek a fa-portálos üzletek, helyette van csúnya földszintünk. A szemben található ház, pedig szinte teljesen eredeti formájában maradt meg - későbbiek folyamán látni fogjátok: Ez Pesten csoda! (Azért van egy apró különbség a homlokzaton, aki megtalálja... Az ügyes!)

2. A Városháza Szomory Dezső téri homlokzata.

 

Na, itt aztán nem akartam a CD-bolt személyzetével összetűzésbe kerülni, amúgy sem tudom, hogy hozzájuk tartozik e az épület első emelete, a lényeg, hogy nem sikerült megtalálni ugyanazt a szöget, mert az magasabban van, mint én+a karom. Úgyhogy maradt ez a perspektíva.

A különbség itt már markánsabb. A földszintet átalakították, megpróbáltak neki valami műemlékhez méltó kinézetet adni, szerintem nem sok sikerrel. A homlokzati díszekből is visszavettek egy kicsit, és hát a tető előtti mellvéd, vagy minek nevezzem szobrostúl, barokk csigástúl, címerestűl eltűnt... Kár érte. Ma csak egy randa kaszárnya - ami tényleg volt - a század elején még volt benne valami plusz. (A dolgokat valószínűleg a II.világháború utáni helyreállításkor tüntették végleg el.)

3. A Fehérhajó utca 12 és 14, bal oldalt - 2008-ban már egy épületként, 12-14-ként. Szomory tér hátul.

Törtük a fejünket egy darabig, hogy miként tudunk olyan szögből fotózni, hogy nem látszik az első képen már látott ház, de nem volt ilyen. Ebből pedig csak az következhet, hogy a régi képen a mára eltűnt bal oldali házsor takarja ennyire be a teret. Ami azért tűnt valószínűtlennek, mert a Fehérhajó utca már így is baromira szűk. De törődjünk bele, így volt és kész. A falikaros lámpát viszont ügyes kezek ugyanoda rakták vissza, ahol volt, de azt senki ne gondolja, hogy még az eredeti van ott. Ezt bizony valahol nemrég öntöttvasalták.

Folyt.köv.

BDzsH

(Az archív képek a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár digitalizált képarchívumából vannak. A "nem-archív" képek pedig saját készítésűek. Ha nagyobb-ban is érdekel, küldj mailt!)

 

vissza a főoldalra

4 komment

Címkék: budapest v.ker anno es most keresd a kulonbseget


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr61650494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kuruttya 2008.09.07. 23:45:15

Jó látni, hogy van olyan terünk ami szebb 2008-ban, mint 1910-ben volt..

Smiló · http://hetibeton.blog.hu/ 2008.09.08. 09:12:14

Ezt most én is így érzem, még ha a házak jobban rá is nehezednek a térre. mármint tömegükből adódóan.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2008.09.08. 23:47:53

Igen, valóban vannak pozitív példák. Én azért kicsit nosztalgikus módon sajnálom a régi pesti Belváros házait, ahogy a Tabán szebbik részét is.

Holnap készülnek újabb fotópárok, ha az időjárás engedi! Ott már nem biztos, hogy ilyen pozitívak lesztek.
süti beállítások módosítása