Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2009.03.16. 08:54 BDzsH

Újra hősök a Habsburgok? - Millenniumi Emlékmű II. rész

Most, hogy átlendültünk a nemzeti ünnep okozta emelkedett pillanatokon, amikor használták is valamire a Hősök terét, térjünk vissza oda, hogy szemügyre vegyük az Andrássy út zárómotívumát. Motívum? Na, nem akarom így megalázni nemzetünk ezeréves fennállásának emlékművét, de most kicsit vegyünk róla le minden társadalmi, politikai, és másfajta töltetet, és beszéljünk arról, amit Schickedanz és pár szobrász - leginkább Zala György - létrehozott.

Egyedül a Morvamezei-csatát ábrázoló dombormű alatt nincs felirat arról, mi látható. A baráti Csehszlovákia miatt - még mindig.

Az emlékmű egy három részből álló szoborcsoport: van két kollonád és egy 36 méter magas, magányos oszlop, plusz a talapzata. Ezen a talapzaton áll, illetve ül lován a hét vezér, akiket most nem sorolunk fel; az oszlop vagy obeliszk tetején pedig a 480 centi magas Gábriel arkangyal, aki bal kezében kettőskeresztet, jobbjában pedig a Szent Koronát tartja. A két kollonádot a szokásos közhelyek: a háború és a béke szekerei, illetve a tudás-dicsőség és munka-jólét allegorikus szoborcsoportjai díszítik szélről. A legizgalmasabb azonban a 7-7 "férőhely" sorsa, amelyet nagyjaink számára alakított ki Schickedanz.

1896-ban, a Városligeti események után indult meg az építkezés. Az ezredéves emlékmű kő részei hamar elkészültek, a szobrokra kellett sokat várni. Utolsóként a 14 uralkodó közül 1927-ben Nagy Lajos szobra készül el, és a hét vezér is csak 1929-re állt össze befejezve a művet.


Az emlékmű 1919. május 1-én "felöltöztetve" Pogány Móric és Falus Elek tervei alapján. Középen Marx egy munkást és egy parasztot ölel át.

Ami számunkra izgalmassá teszi a szobrokat, az maga a XX. századi magyar történelem. 1919-ben még nincs is teljesen kész a kompozíció, amikor a Tanácsköztársaság idején leemelik a Habsburg-család öt tagját róla, és a "népharag összetöri" Ferenc József szobrát. Aztán pedig vörösbe burkolják május elsejére. A Horthy korszakban sikerül befejezni teljesen, de Ferenc József már nem magyar katonai egyenruhában, hanem a Szent István-rend öltözékében feszít, ezzel is szimbolizálva az ezer év teljességét, és szervességét - lásd: revizionizmus.

A következő izgalmas esemény a második világháború. Hogyhogy nem, az emlékművet is sikerül eltalálni, méghozzá elég jó célzással II. Lipótot. A szobor teljesen tönkremegy, Mária Terézia megválik szoknyájától és lábaitól, Ferenc József pedig lefejeli a földet és kobakja behorpad. A sérült emlékmű lebontását, mint a "letűnt kor emlékét" is szorgalmazzák egyesek, de végül megmaradhat, azonban át kell alakulnia a nemzeti pantheonnak. Az 5 Áprád-házi, a 2 Anjou és a 2 Hunyadi kompatibilisnek mutatkoztak az új renddel, de az 5 osztráknak mennie kellett, így lekerült az emlékműről a megmaradt I.Ferdinánd és III.Károly szobra is.

Az üres helyek megtöltésére a koncepció a következő volt: a Habsburgok helyett az ellenükben a magyar függetlenségért küzdő mozgalmak és felkelések vezetői kapjanak helyet. A királyszobrok magassága 2,8 méter, ezzel azonos méretű alkotásokra volt szükség. A Köröndön éppen ilyenek álltak: Zrínyi és gróf Pálfy nem, Bocskai és Bethlen Gábor viszont határozottan illett a képbe. Őket 1958-ban szállították át új helyükre, a maradék három helyre pedig adta magát a névsor: Thököly Imre, II.Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos. Az ő szobraikat újonnan készítették 1953-54 során, de a régeiek stílusában. Ez az állapot látható máig.

Az 1945-ben megsérült Mária Terézia a Szépművészeti Múzeum előcsarnokában, új szoknyájában, elképesztő fűzővel. (Egy melle nagyobbnak tűnik, mint a dereka)

Mi történt azonban a Habsburg-család legalább részben épen maradt 4 tagjával? Nem, nem olvasztották őket be a Sztálin-szoborba (mint az eredetileg a helyükre tervezett Andrássy-szobrot), és nem törte őket össze a "népharag" sem. Először a BTM Kiscelli Múzeumának raktárába, majd onnan Sülysápra mentek pihenőre. Mária Teréziának volt a legszebb az emlékezete, így ő már 2002-től a Szépművészeti Múzeumban látható, mióta újraalkották alsó fertáját. 2006-ban Sülysápról resturálásra előhoztak Ferenc Józsefet, III.Károlyt és I. Ferdinándot - tehát megvannak. Olyannyira meg, hogy a Szépművészeti felújítása után valahol a múzeum előtt kerülnek majd felállításra a Habsburgok. A "magyarrá avanzsált" József Nádor mellett tehát újra Habsburgok szobrai kerülnek Budapest közterületeire.

 

Cikkünknél részletesebb videó az emlékműről és a Habsburg-szobrokról.

BDzsH

vissza a bejegyzésekhez

46 komment

Címkék: budapest szobor vi.ker xiv.ker schickedanz


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr31976608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sprenczl 2009.03.16. 11:24:14

Egy degenerált, vaskalapos banda volt a Habsburg-ház. Ráadásul velünk igen szemét is. Nem érdemelnek szobrot. Egyik sem.

pocokpocok 2009.03.16. 11:34:02

@sprenczl:
ez a degenerált banda oda juttatta Ausztriát, ahol mi nem vagyunk!
A monarchia nem is volt már olyan fájdalmas: gondoljunk csak bele: akkor jók voltak, mikor a törököt ki kellett verni? Gyakorlatilag meghódították az országot , mikor kiverték a törököt. Nekünk meg nem volt senkink, akit nyugodt szívvel az ország élére ültethettünk volna, aki ne lett volna gyengekezű, zsarnok, vagy báb-ember.
Bárhogy is fáj: a török után Mo. gyámságra szorult, szorul, a mai napig futunk csak a többiek után!
És ez nem az osztrákok bűne: a törökök kiszipolyozták az országot.
Persze a vírtus könnyen mondatja velünk a fenti szavakat.

ravaluf 2009.03.16. 11:39:02

sprenczl, szvsz te magad vagy a degenerált, de még a vaskalapos is. Tanuld újra a történelmet, és felejtsd el azt a bullshitet, amit 1952-ben a fejedbe vertek.

Ferenc Józsefnél kiválóbb államfője ennek az országnak csak igen kevés volt az almúlt 300 évben.

(Kossuth Lajos pedig egy minden politikai és diplomáciai érzék tökéletes hiányában szenvedő karrierista fasz volt.)

Azhát 2009.03.16. 11:40:47

@ravaluf:

:)))))))

Szentistván is hazaáruló volt tudjuk jól :) Behívta a német lovagokat meg minden...
:))))

ravaluf 2009.03.16. 11:45:41

Kicsit továbbgondolva: A Habsburg-ház, mint az Árpád-ház legközelebbi származéka, teljes joggal került a magyar királyi trónra. Ő szabadítottak meg minket a törököktől, ez önerőből, bármilyen sajnálatos, nem ment, max. a kollaborálás, és felépítették Közép Európában az Európai Uniót, miniben, és működőképes kivitelben. Ha nincs az a rohadt I. VH (ami amúgy kikerülhetetlen volt, ha nem a szarajevói merénylet miatt hát kitört volna másért), esetleg megnyerjük azt, most mi is és t. szomszédaink is ott tartanak, ahol Ausztria.

Nézz körül Budapesten, szinte a teljes épített környezetünk a Monarchia alatt épült, együtt az iparral, a polgársággal, stb.!

Azhát 2009.03.16. 11:57:19

@ravaluf:
"Ők is kedvelik a Habsburgokat:

monarchista.blogspot.com/"

Egy monarchista kedveli a hasburgokat? millen meglepő!!

"Nézz körül Budapesten, szinte a teljes épített környezetünk a Monarchia alatt épült, együtt az iparral, a polgársággal, stb.!"

Aha. Igaz, hogy ferencjóska pont nem támogatta ezeket az építkezéseket, mert ő nem szerette Budapestet, de nem baj :)
ferencferdinánd meg pláne rühellt bennünket, de sebaj :)

Gondolom neked október 6-a örömünnep :)

Martian (törölt) 2009.03.16. 12:00:12

@ravaluf:
"felépítették Közép Európában az Európai Uniót, miniben, és működőképes kivitelben"

Ez oda-vissza elég baljós hasonlat... a Monarchia ugyan jó pár évtizedes prosperálást hozott, de a közép-kelet európai etnikai problémákat meglehetősen elnyomva kezelte, ami később az I. vh. és Trianon révén igencsak visszaütött.

"mi is és t. szomszédaink is ott tartanak, ahol Ausztria"

Ebben a jaltai paktumnak is volt jócskán szerepe.

...ja és ha Hunyadi Mátyásnak hozzá hasonlóan tehetséges utódai maradtak volna a magyar trónon, lehet, hogy az osztrák trónt is megszerezve a Hunyadi ház lett volna a Monarchia ura.
:))

Dr Milton 2009.03.16. 12:26:13

Szerintem mindent helyre kellene állítani, amit 1945 után elbaltáztak, megszüntettek. Jó sok munka lenne vele de a 45 előtti continuitást kellene folytatni, nem maszatolni...

Szóval vissza a Habsburgokat a Hősök terére. Az uralkodóházi vitát meg szerintem azzal le lehet zárni, hogy része a történelmünknek, nem is kis szelete és ráadásul nem is teljesen negatív, sőt!

ravaluf 2009.03.16. 12:27:45

@Azhát:

"ferencjóska pont nem támogatta ezeket az építkezéseket"

bocsika, ez nettó faszság. Rákosi összesben olvastad gondolom.

"ferencferdinánd meg pláne rühellt bennünket"

Igen, de nem a magyarságunk okán, hanem mert a m. kir. kormány kövekezetesen elfektette azokat az - általa is nagyon pártolt - törekvéseket, melyek a Monarchián belüli szláv elem egyenjogusítását célozták, értsd, a cseh királyság harmadik, a délszláv területeknek pedig negyedik egyenjogú társállammá előléptetését célozták. Ez hiba volt, a Csehek esetében miondenképpen, azóta datálódik a rossz viszony, de a délszlávokkal szemben is értelmetlen volt, Trianon, részben ebből fakadt. Ha a Monarchia teljes föderalizálása idejkorán megvalósul, a cseheket és a horvátokat sem lehetett volna a "Csehszlovákia" illetve "Jugoszlávia"' nevű förmedvények létrehozására rávenni.

T. politikus elitünk már az XIX. század végén kellő sötétségről tett tanúbizonyságot. Kár értünk.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.16. 12:30:52

@pocokpocok: "ez a degenerált banda oda juttatta Ausztriát, ahol mi nem vagyunk!"

Már bocs, de a Hansburgoknak köze nincs ahhoz, hogy MA hol tart Ausztria...

ravaluf 2009.03.16. 12:33:55

@Martian:

"közép-kelet európai etnikai problémákat meglehetősen elnyomva kezelte"

Az a baj, hogy nem kezelte, nem vett róla tudomást, nem is értette azt. A koncepció az volt, hogy kifelé mindenki osztrák /amerikai, svájci, brit, stb./ befelé meg az, ami lenni akar, olyan nyelven, ahogyan csak gondolja. (Német, magyar, cseh, horvát, lenygel, román stb.)

Ez nekem tetszik, és ma is bevállalnám. Sőt.

(Labanc vagyok. :)

A VH-t hagyjuk. Meg kellett volna nyerni, elkúrtuk (bár ez összetett, katonailag inkább megnyertük, mint elvesztettük, a társadalom már nem bírta el - az összeomlás kezdetekor fél Európa a mi /DE, AU-HU- BG/ birokunkban volt) a franciák mondták meg, mi merre hány méter. Az eredményt láttuk azóta többször is.

"osztrák trónt is megszerezve a Hunyadi ház lett volna a Monarchia ura."

Erre kiváló esély volt. Sajnos máshogy alakult. És ne feledjük Luxemburgi Zsigmondot sem....

Potyoló 2009.03.16. 12:41:18

Hm, akik a török kapcsán dicsőíti a Habsburgokat, az talán nézzen utána a Vasvári békének. Esetleg a török kiűzése után az Udvar betelepítési törekvéseknek. Ferenc Jóska mint kiváló államfő... ez már a röhej kategória.

Azhát 2009.03.16. 12:41:27

@ravaluf:
""ferencjóska pont nem támogatta ezeket az építkezéseket"

bocsika, ez nettó faszság. Rákosi összesben olvastad gondolom."

Peeersze. Hol másutt? Mit olvastam, én írtam!!!
Ahogy a leninösszest, ugye?

Hiszem ha valami rosszat mondok a hasburgokról, akkor csak komcsi lehetek.

Che Pel (törölt) 2009.03.16. 12:43:36

@pocokpocok 2009.03.16. 11:34:02
Ne felejtsük el, hogy ha nem hódítják meg az országot ezek a Habsburgok, ma sehol sem lennének.
"A németektől lopták a nyelvüket, a magyaroktól a földjüket!"
A Habsburg megszállás semmivel sem volt jobb, mint a török. Aki úgy gondolja, hogy a Habsburgok kellettek valaha is Magyarországnak, az nem ismeri a történelmet! Csak kizsigereltek minket. Ugyanolyan hódítók voltak, mint bármelyik másik a történelemben. Ráadásul, Trianonban még ők is elvettek tőlünk, pedig velük együtt harcoltunk!

soleona (törölt) 2009.03.16. 12:48:00

A Habsburg fanoknak: nem a Sissy-fiilmekből köll tájékozódni hogy milyenek voltak a Habsburgok (pl. velünk).
Egyébként pedig meg kell tanulni németül (osztrákul:), kimenni és meghallgatni szeritük mik vagyunk/voltunk/leszünk. Utána garantáltan csitulni fog az imádat...

Che Pel (törölt) 2009.03.16. 12:52:19

Nagy valószínűséggel ferencjóska is szart a fejünkre nagy ívben. Még a Kiegyezés is CSAK AZÉRT jött létre, mert előtte folyamatosan szarrá verték a habsburgokat s poroszok, és nem lehetett bizonytalan hátországgal erősködni tovább...

Azhát 2009.03.16. 12:55:21

Az a szörnyű ebben a hasburg-rajongásban, hogy még véletlenül se azt mondja az ilyen rajongó, hogy "naaa, nem voltak ők olyan rosszak, pl. ezért meg ezért meg ezért" - nem ez nem elég, közlik, hogy márpedig a hasburgok az istenek, mindenki más vagy ördög, vagy komcsi. Ami amúgyis ugyanaz.

kötözködő 2009.03.16. 12:57:33

@ravaluf: "Ferenc Józsefnél kiválóbb államfője ennek az országnak csak igen kevés volt az almúlt 300 évben."

hát ja, leverte a szabadságharcot, behívta az oroszokat...

Che Pel (törölt) 2009.03.16. 13:00:57

@Azhát:
A történelem tények sorozata (többnyire :)), és azok makacs dolgok... Sajnos, ezek alapján nehéz azt állítani, hogy a Habsburgok pozitív szereplői lettek volna Európa történelmének.

vizipipa 2009.03.16. 13:03:55

Nem hiszem, hogy a Habsburg kérdést itt kellene néhány sorban feketére vagy fehérre beállítani.
Egy dolgot én is hozzáteszek. A török kiűzése után a Habsburgok egy ideig tiltották, hogy Pest-Budára magyarok telepedjenek. Erre volt okuk (szerintük), a sok Habsburgellenes magyar felkelés (amire a magyaroknak is volt oka, szerintem). Ez is szépen hozzájárult ahhoz, Pest-Buda nyelvi "térképe" 1850-ben így nézett ki:
kepfeltoltes.hu/090302/Buda-Pest_anyanyelv_1950_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.03.16. 13:06:21

Akkor ezek szerint a Habsburg uralkodók szobrait inkább a Szoborparkban látnátok szívesen?

Vagy akkor hova kerüljenek? Maradjanak raktárban? Vagy olvasszuk be őket?

MI LEGYEN Velük?

felician 2009.03.16. 13:09:07

@ravaluf: csak Kádár. az is egy vérbe fojtott forradalom után ült hosszú ideig a nyakunkon. Államférfi. Az. Gratulálok.

Che Pel (törölt) 2009.03.16. 13:13:52

@BDzsH:
"MI LEGYEN Velük?"

Állítsuk ki őket valahol másutt, de ne a Hősök terén. Részei a történelmünknek, de említsük őket egy lapon államalapítóinkkal...

Che Pel (törölt) 2009.03.16. 13:15:06

@BDzsH:
Bocsi!
kihagytam: ...de NE említsük őket...
:)

Azhát 2009.03.16. 13:21:44

@BDzsH:
Kihagytad azt az aspektusát a dolognak, hogy akkor mi lesz a 45 után odarakottakkal? Most akkor levesszük Rákóczit és kidobjuk???
Vagy otthagyjuk mindet, csak összébb rakjuk?

yafet 2009.03.16. 13:25:09

@pocokpocok:
Szent István, Hunyadi Mátyás Wesselényi, Báthory, Bocskai, Bethlen, Thököly, Rákóczi, Kossuth nem tévedhet!!! Előbb-utóbb mindegyik szembeszállt ezzel a kétszínű beltenyészettel. 150 év török uralom nem is olyan vészes 500 év Habsburg elnyomáshoz képest!

min 2009.03.16. 13:25:49

Az aradiak forognak a sírjukban vazze... Az oroszok 50 évig voltak és ledöntöttük a szobraikat. A Habsburgok 400 éven át nyomták el az országot és szobrot emelnénk nekik? Úristen! Amúgy valamiért mégiscsak a törökhöz menekültek a Habsburg megszálás alatt a népek...

Szoborparkba velük Sztálin mellé! Egyenrangú csapatba kerülnének. Egyik élő nyomorúlt Habsburg sem kért bocsánatot a családjuk gyalázatos tetteiért

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.03.16. 13:28:20

@Azhát: Nem, nem! Olvasd csak el méegyszer a cikk végét. De ide is beidézem a vonatkozó mondatrészt:

"a Szépművészeti felújítása után valahol a múzeum előtt kerülnek majd felállításra a Habsburgok."

Tehát nem kerülnek vissza az emlékműre. Csupán a téren lennének, valahol a múzeum előtti/melletti részen.

Igaz ez már vagy 2 éves terv, azóta lehet, hogy változtattak.

És szerintetek mi volna akkor a jó hely nekik Budapesten?

min 2009.03.16. 13:30:55

@BDzsH: Mondom a SZOBORPARK!
Megszállók voltak és úgy is viselkedtek, méltó társai Sztálinnak

Vérnűsző Barom (törölt) 2009.03.16. 13:38:41

@Che Pel: "Ne felejtsük el, hogy ha nem hódítják meg az országot ezek a Habsburgok, ma sehol sem lennének."
Hát, meg lehet nézni előtte, hol tartott mo., majd a segítségükkel hogy kezelte le a török kérdést, illetve a török után milyen sikereket ért el.
Előtte cirka 4.5 milliós ország, százegynehány évig egész jól kezelve a törököt, majd egy idiótát (hm...) követően 150 év frontvonal, kettős-hármas-többszörös adóztatásba, területi szétszakításba belerokkantott ország.
A török után meg végre a nagy EU-s tuti szabadság, fejlődés és boldogság? A fenét. Elnyomás, kényszersorozás, permanens háború gyakorlatilag Mo. számára teljesen közömbös célokért.
Az a nagyonsztárolt ferencjóska meg nagyjából ugyanazt játszotta el, mint Kádár. orosz segítséggel került hatalomra, majd lebontott mindent, amit lehetett, a végén meg ő lett mindenki ferencjóskája, csak azért, hogy belevigye az országot az i. vh-ba.
Hát, nem nevezném egyik hansburgot se a magyar múlt pozitív hősének.
Volt pár lehetőség, hogy azok legyenek. Egyszer sem választották úgy.

A szobraikat meg remekül be lehet rakni egy múzeumba, szoborparkba és kitáblázni születési és halálozási évüket. Oszt annyi.

Ha valami hősi parkba kerülnének, mint a magyar nemzet nagyjai, melléjük kéne még rakni Batu kánt, Szulejmánt, de még Kun Bélát és Rákosit is. Így vagy úgy mindannyian magyar uralkodók (is) voltak, sokat olyat, ami miatt nevük fennmaradt a magyar történelem lapjain, nélkülük nem tarthatnánk ott, ahol most vagyunk...

Azhát 2009.03.16. 13:43:17

@BDzsH:
Ja bocs.

a Hősök terén lenne valami üvegpiramis is, nem, ahol szintén a Szépműv. költözne a föld alá...

Nagyon zsúfolt lesz az a tér...

Máshova a hasburgokkal.

Mellesleg jellemző, hogy pl. II. József nem fért be ide a Ferdinánd meg a Lipót mellé...

Che Pel (törölt) 2009.03.16. 13:43:27

@Vérnűsző Barom:
Nem igazán értem, mit akarsz!
Az általad idézett részben éppen azt írtam, ha habsburgok nem foglalják el Magyarországot, ma a habsburgok sehol sem lennének. Nem lennének tényezők a történelemben. A hátunkon kapaszkodtak fel! Olvasd el, még egyszer!!!

Vérnűsző Barom (törölt) 2009.03.16. 13:48:31

@Che Pel: Igazad van, a szövegértést legyőzte a megszokás...
Lennénknek értettem.

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2009.03.16. 13:53:04

@sprenczl: Nálam megbuknál történelemből ezért a sommás megállításodért, melyet minden bizonnyal széleskörű tárgyi tudás támaszt alá. Mielőtt visszalőnél: történelemtanár (is) vagyok.ű

A cikk pedig jó.

mechorang 2009.03.16. 13:54:02

"Ferenc Józsefnél kiválóbb államfője ennek az országnak csak igen kevés volt az almúlt 300 évben."

ennél nagyobb ökörséget régen hallottam!
"pályáját" úgy kezdte, hogy külső (cári) segítséggel leverette a szabadságharcot, aztán nagy arccal rendet vágott, majd mielőtt megdöglött volna még gyorsan bele vezette az országot egy trianont eredményező első világháborúba.
ez a két tette (külön-külön is) károsabb következményekkel járt, mind az összes jó amit valaha is elkövetett.

Crimson 2009.03.16. 13:57:40

Mit is köszönhetünk mi a Habsburgoknak? :-)

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2009.03.16. 14:00:42

Minden, a történelem iránt komolyabban érdeklődő embernek ajánlom a figyelmébe Katus László írásait a magyar-osztrák közös történelem témakörében. Kicsit árnyaltabban fogjátok látni az 1711-től 1918-ig tartó folyamatokat, különös tekintettel a politikai elit felelősségére és a nemzetiségi kérdésre.

A trollok pedig menjenek a Velvet celeb-rovatába anyázni, ott már fel sem tűnik a jelenlétük.

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2009.03.16. 14:14:18

@Crimson: Mindössze a magyar történelem leghosszabb és legnagyobb hatású modernizációs periódusát, amely a rendi társadalomból polgárit teremtett. Ehhez egyaránt kellett a magyar politikai elit elszántsága, néhány korát megelőző lángelme (Széchenyi, Deák és társaik) valamint néhány nagyformátumú Habsburg uralkodó (III. Károly, Mária Terézia, II. József, II. Lipót és bizony a sokat szidott Ferenc József) józan belátása és számítása. Természetesen a kiegyezéssel létrejött konstrukció messzemenően nem volt tökéletes, a szőnyeg alá söpört nemzetiségi kérdés pedig az egyik fő oka volt a trianoni katasztrófának. Röviden ennyi, bővebben lásd Katus László írásait, elsősorban a "Magyarország története" akadémiai kézikönyv vonatkozó fejezetét.

Éhesló 2009.03.16. 14:30:04

0 habsburgot a hazai közterekre!
A maradék menjen múzeumba.

thyles (törölt) 2009.03.17. 00:29:00

Mo. tizenakárhány koronázott, legitim uralkodója volt Habsburg, köztük olyan kiemelkedő vezetők, mint Mária Terézia, a magyarság szempontjából különösen fontos személyek, mint II. Lipót, és olyan kiváló emberek, mint IV. Károly.

A köztéri szobrokat, elnevezéseket elvitatni tőlük történetietlen, és a magyar történelem iránti érzéketlenséget feltételezi.

Nehogymá egy Kossuth több ezer utcanevet érdemel, egy 40 évig uralkodó, kiemelkedően jó vezető MT egyet sem. Legalább vmi kis szobor kijárna:)

mandrill 2009.12.29. 19:09:54

Egy széljegyzetként mindenképp odaférnek valahova a térre, ráadásul szobornak se rosszak :-), a legszimpatikusabb nekem a Szépművészeti Dózsa György úti homlokzata előtti füves placc lenne - elég visszafogott, sima homlokzat (mivel eleve oszlopok között kerültek felállításra, tehát nem kifejezetten körüljárásra tervezték őket, ez logikus megoldás lenne), a múzeum lábazatszerűen kezelt földszintje sugall is egy lehetséges talapzatmagasságot (mert ha magasra lettek tervezve, nyilván nem jó őket a földre rakni, ld. Mária Terézia, vagy lásd, hogy járt Kölcsey a Batthyányn), persze nem tudom hirtelen, arányban hogy jönnének össze a homlokzat méretével, de majd photoshopban kipróbálom. :-)
Egy archív fotó Ferenc józsefről (a másodikról :-) ) még eredeti helyén:
i305.photobucket.com/albums/nn240/daniborovi/habsburg/zala_fj.jpg
süti beállítások módosítása