Ez itt azÉéééés Artur!

vau.Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

2008.09.22. 10:31 BDzsH

Városi park/oló/ - a Múzeumkert

Kevés a zöldfelület.

Ugye, sokszor hallottuk már ezt a sirámot. De arról már jóval kevesebb szó esik, hogy ez a "kevés" mennyire működik. Budapest tele van használhatatlan, és használhatatlanná tett zöldfelületekkel. Most ez utóbbira nézünk egy rejtélyes példát.

Ha Budapesten azt mondjuk: Múzeumkert, valószínűleg senkinek sem a BTM Kiscelli Múzeum parkja jut eszébe, mindenki tudja, hogy a Kiskörút - Múzeum utca - Pollack Mihály tér és Bródy Sándor utca által határolt területről van szó, még ha nem is ismeri ilyen pontosan a körülölelő utcák elnevezését.

Gyerekként szüleim többször vittek a Múzeum kert egyik eldugott szegletében lévő játszótérre. Akkor még eu-konform játékokról szó sem volt. Aztán én felnőttem, a múzeum felújítása pedig a tervlapokból valósággá lett. Az építkezéshez természetesen az eldugott játszóteret áldozták be, és a gyerekeket hosszú évekre felváltották a Kőbányait kortyolgató melósok. (A gyerekek ugyebár még nem szavazhatnak.)

Mikor kész lett, mindenki örült a fehérben ragyogó klasszicista remekműnek, és a környék lakói külön örültek, hogy gyermekeik és unokáik végre visszakaphatják játszóterüket. A történet azonban ha ilyen egyszerűen ért volna véget, akkor nem lett volna belőle poszt.

Dolgozói gépjármű: városi terepjáró

Autóparkoló. Játszótér helyett ez lett. Mire véget ért a múzeum felújítása, akkora jólét köszöntött be, hogy minden múzeumi dolgozó boldog autótulajdonos lett. Legalábbis a hivatalos verzió szerint. A parkolási igény Pollack remeke körül ma már akkora, hogy sokszor nem csak a múzeum utcai oldalon áll 50-60 gépjármű az egykori játszótér helyén, hanem kert-szerte léptem-nyomon autókba ütközöm.

Van tehát egy 5 hektár (mínusz a múzeum) területű parkunk. Az egyetlen komolyan vehető zöldfelület Belső-Józsefvárosban. És ennek mindössze a Múzeum körút felőli negyede az, amit rendeltetésszerűen használhat a városlakó.

Játszótér - kiknek?

A Múzeumkertben parkoló autók száma még 2008. április 19-én szombaton délután 4 órakor is 40 és 50 között mozgott. Most vagy elhisszük, hogy a dolgozók munkaversenyben vesznek részt, vagy nem. De ha nem, vajon kik parkolnak a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, és mi vagy ki jogosítja fel őket erre?

BDzsH

 

vissza a főoldalra

4 komment · 1 trackback

Címkék: budapest zöld viii.ker


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr17674371

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Múzeumkert 2009.10.06. 08:48:36

Már kicsit kezd unalmas lenni ez a téma. Már nem a Múzeumkert, hanem az ott folyamatosan fennálló állapot: parkolóvá silányították a valaha szebb napokat megélt parkot. A Múzeumkert történetét elmeséli nekünk egy szakértő: Jól beszélt, én sem mondt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2008.09.24. 12:03:44

A múzeumkertben a Múzeum dolgozói parkolnak, és ha így nézzük, talán belefér, hogy 50-60 dolgozó estleg rendelkezik autóval. Ennél valószínűleg sokkal nagyobb probléma, és sokkal inkább méltatlan a múzeumkertet IS ellepő hajléktalanok, rohadó padok, illetve a kutya- és emberszar.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2008.09.24. 12:50:18

Kedves S!

A Múzeumkert, mint neve is mutatja: kert. Tehát nem Múzeumparkoló, sem Múzeumgarázs. Kert!

Belső-Józsefváros egyetlen tisztességes zöldfelülete lehetne.

Évek óta húzódik a beígért felújítás, és nemigen történik semmi.

Én csak azt kérem számon, amit bármelyik városlakó joggal kérdezhet: Hol van a parkunk?

Belzeboszi 2009.02.05. 15:43:13

Üdvözletem!

Szakdolgozatomhoz keresek anyagot, címe: Zöldfelület gazdálkodás Budapest VIII. kerületében. Sajnos nem vagyok pesti és a konzulensem írta ki ezt címnek. Ha esetleg tudna kapcsolódó anyagot szolgáltatni, akkor nagyon hálás lennék (itt fejlesztési tervekre és hasonlókra gondolok). Az e-mail címem: blasphemya@gmail.com

Előre is köszönöm: J.K.