Ez itt azÉéééés Artur!

vau.Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

2008.10.09. 10:53 BDzsH

Keresd a különbséget! (III.rész)

Régen jelentkeztünk már régi és új képpárokkal. Hát most megtesszük.

Bizonyára sokan ismeritek a Puskin Mozit. Azt talán már kevesebben tudjátok, hogy eredetileg Fórum Mozi néven nyitotta meg kapuit. Az épület - a Kossuth Lajos utca 18-as számú ház - eredetileg a Tudományegyetemi Alap bérházaként épült meg 1893-ban Czigler Győző tervei alapján. Csak, hogy ezt az ismeretlenül csengő nevet tudjuk mihez kötni, ő tervezte többek között a Hunyadi téri és a Hold utcai vásárcsarnokokat, a Műszaki Egyetem Gellért téri (CH) épületét, - aminek szintén hiányzik a sarokkupolája - a Gozsdu-udvart, és a halála után befejezett Széchenyi fürdő egy részét. Az épület Kossuth Lajos utcai homlokzatán az alapos szemlélődőnek feltűnik négy szobor. Természetesen - mint azt megszokhattuk már az e korból származó épületek esetében - van jelentésük. A tudás, a dicsőség, a törvény és a hit kőből formált allegóriái. Reméljük egyszer visszaépül a saroktorony. Ja és köszönjük a Sárkány Centernek, hogy segítséget nyújtott a XXI. századi közeg hiteles ábrázolásában.

 

Saroktoronnyal és autók nélkül. Autókkal és saroktorony nélkül

Nem sokkal messzebb, a Duna partja felé pillanthatjuk meg mai másik helyszínünket. A Március 15. tér 6-7-es számú épületet, ami tulajdonképpen két épület, még ha kötőjellel egybe is forraszottuk őket. Akik ismerik a Mátyás-pincét azok könnyen beazonosíthatják a házat. Akik nem, azoknak javaslom a helyszíni ismerkedést. A ház, amit építtetője után Barabás-háznak neveztek egykor 1903-ban épült fel az Erzsébet híd pesti hídfője mellett, a lebontott régi Belváros kis házainak helyén, Schütz Rezső - akiről annyit sikerült kideríteni, hogy ő tervezte még a Thököly út 27-et... aki ismeri a házat; szerencsés - tervei alapján, szecessziós stílusban. 1914-ben aztán Révész Sámuel és Kollár Lajos tervei alapján kibővítették a 7-es számú telken hozzáépült házrésszel. Sajnos ugyanolyan szögből lehetetlen fotózni, mert az archív kép elkészülte óta igencsak megváltoztak a terepviszonyok a hídfőnél, maximum a korlátról való lelógás, vagy ugrás és gerinctörés árán lehetett volna ugyanonnan képet készíteni. Így maradt a Photoshop CS2.0 rendbehozni a helytelen szöget. Ja, és a régi képen bal oldalt belógó épület nem az én hibám miatt nincs rajta az újon, lebontották a II.vh után. A "megváltozott terepviszonyt" pedig leginkább házunk földszintjének méretében lehet tetten érni.

 

Nem is Budapest lenne, ha nem tűnt volna el pár dísz az évtizedek során.

Ezúton is köszönet a Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének a fotókért!

BDzsH

8 komment

Címkék: budapest kupola v.ker anno es most keresd a kulonbseget


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr82704762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1728 2008.10.09. 18:12:12

Zseniális ez a blog, legalábbis számomra. Arról tudtok valamit, hogy hova tűnnek el a tornyok. Van valami tipikus ok? A nyugdíjbiztosítós képeiteken is volt ilyen toronyeltűnés...

Múzeumkrt 2008.10.09. 18:50:55

Sokat segít egy torony éltüntetésében, pl. egy bomba, vagy egyéb hasonlatos módszerek

thyles (törölt) 2008.10.09. 20:21:00

Én úgy tudom, műszaki okokból bontották le a nyufi-tornyot, rossz anyagokból épült, és veszélyessé vált, vki tud esetleg vmi közelebbit?

Amúgy valamennyire érthető is, h az újjáépítés alatt és az 50-60-as években nem a tetődíszek helyreállításával voltak elfoglalva. Persze néhány helyen nagyon fájó ezek hiánya, így főleg a Fonciére-háznál (upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/Andrassy_Bajcsy-Zsilinszky.png), vagy a Margit-híd pesti hídfőnél, de a sort elég hosszan lehetne folytatni.

Az alsó kép bal oldali Osztálysorsjáték-palotáért sztem nem annyira kár, elég rusnya dög volt, bár érezhető, h vmi hiányzik onnan

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2008.10.09. 20:30:19

thyles,
ha margit híd pesti hídfő alatt a palatinus házra gondolsz, arról a közeljövőben lesz önálló poszt, mert hűha.

1728,
köszönjük, nekünk is az :)
toronyilag többnyire nyilván a bomba az eredendő ok, aztán a pénz, vagy az akarat hiánya a visszaépítésre. persze lehet, hogy transzformátorállomásokat építenek belőlük.

thyles (törölt) 2008.10.09. 20:57:59

szia solaitid,

nem, a körút két szemközti sarkán álló, egymással szemező két bérházra gondoltam (az egyik amiben McD van, a másik, ahol egy OTP-fiók, sajna onlájn képet sehogyse találok).

A Palatinusok tlg hűha, szegény öreg Vidor meg is érdemli a méltatást, alig esik róla szó :(

Amúgy a bejegyzéshez még annyit, h van ahol direkt jó, h nincs meg a tetődísz, erre szuper példa a Deák téri Modern és Breitner áruház, amin eredetileg egy túlméretezett barokkos manzárdkupola volt, képzeld el, ahhoz a homlokzathoz...

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2008.10.09. 23:48:22

Örülök, hogy tetszik.

Kupolákról és saroktornyokról lesz külön bejegyzés hamarosan! Izgi lesz! Tessék visszanézni!

Véleményem szerint amúgy egy épület jobb nem lesz attól, hogy hiányzik valami belőle. Max. nem lesz rosszabb tőle. A Modern és Breitner árúház esetében is erről van szó.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.10.12. 11:40:06

A saroktornyok engem is régóta foglalkoztatnak. Nem igazán értem, hogy-hogy nincs egyetlen lakó sem az ilyen házakban, akik, ha csak hobbiszobának is, de rendbentenné ezeket. Jó, mots nem egy Kodály köröndös könnyezőgombás leszakdtfődémes milliárnyiba kerülő tetőzetre gondolok,, hamnem mondjuk olyanokra, mint amikkel a körút is tele van.

Én már belustúlóban vagyok. De örömmel olvasnék egy mini-riportot egy-egy ilyen ház lakójával az kihasználatlanság okait illetően.

Üdv és hajrá!

mandrill 2009.12.29. 19:37:02

A Semmelweis-utcai front tetőtérbeépítése eddig szerencsére nem tűnt fel... :-(