Ez itt azÉéééés Artur!

vau.Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

2008.10.15. 09:12 Zsámboki Miklós

Biodíszes állványzat, avagy legálfal a Belvárosban

Az állványzat az utca teljes jogú része, mégsem tesznek semmit külalakjáért. Egy lakóház esetében akár hat hónapig is benne van a képben, lehet fém, fa, zöld háló, általában még reklám is van rajta, nagy. Van amelyik építkezést takar, van amelyik gyalogvédő feladatot végez, hogy ne potyogjon a sok minden a járókelő nyakába, van amelyikkel csak a ház akar pénzhez jutni. Átmeneti homlokzatként funkcionál,  de nem csak távlati képe lesz a város része, hanem közvetlen környezete is: merthogy átmegy alatta az ember. Fedett, sötét alagútakat képez, amibe belekényszerül a túloldalra átmenni nem akaró, vagy az állványzat mögött megbúvó boltba igyekvő gyalogos. Sokszor alámenekülnek a hideg, az eső elől a csövesek is, pisaszag, szemét, mocsok. Persze ez nem budapesti különlegesség, Bécsben például ugyanez a helyzet.

Következő szintje a jelenségnek, mikor állandósul egy állványzat. Amikor már úgy tűnik, annyi ideje van ott, mint a ház maga: teljes részévé válik. Ilyen például a szemközti járdát elfogaló parkoló autók miatt alternatívát nem ajánló Királyi Pál utca 16. (Bástya utca sarok) egyszintes állványzata, ami sok éve óvja  békésen rohadva az 1869-ben épült bérháztól az arra járókat, és fogja még sokáig, mert a felújításra az egyetlen esély egy ráépítés lenne, a project azonban még csak a jelentkezők keresése fázisnál tart. Hozzászoktunk már a Király utca 40. maradványának faköpenyéhez is, amely a 2007-ben beindult, majd leállított bontás óta öleli az épületet; cserébe viszont rajta keresztül be lehet jutni és összegraffitizni a városvédelem emblematikus épületét.

Kellemes kívételt képez a Múzeum körút 21. állványzata. Több éve fel vannak már állványozva a zártsorú beépítésű 19-21. bérházak, az ember már nem is keresi a "Lemezbolt a felújítás alatt is zavartalanul működik" feliratot, mert tudja ő azt jól; felújítás ráadásul nincs is, csak az első szintes állványzat. Végigfut ez a folyósó a két ház előtt, de a 19. alatt üzemelő BIO ABC megunta a randa, tagekkel és vadplakátokkal díszített fatákolmányt, és a bolt elé eső részt kifestette az üzlet egyik kedves munkatársa. Citromok, narancsok, bio-izék: igényes és vidám munka, valamint jótékony reklám, hiszen nem lehet nem észrevenni, csalogató, a minta pedig követi a bolt designját. Mi meg baromi hálásak vagyunk - nem is kell ragozni az eredeti és a kifestett állványzat közötti kontrasztot.

További bíztató adalék, hogy míg egyből megjelent a hatóság amikor a bolt az aszfaltra felfújta a 'nyitva vagyunk' feliratot, az állvány díszítéséből semmi probléma nem adódott.  Tehát tulajdonképpen az állványzat egy legálfal , amennyiben szabad terep az alkotói kreativitásnak. Rontani nem ronthat a városképen, hiszen azt valójában eltakarja egy "felület", aminek kipingálására, mint látjuk, lehetőség, és példa is van.¹

Két kívételesen szép házról van egyébként szó. Előbb a Múzeum körút 21. épült fel 1863-ban Pán József, majd a 19. 1874-ben Ybl Miklós tervei alapján. Mindkettő udvarában megtalálható az egykori pesti városfal, homlokzataik ízlésesen díszesek, de sajnos már igen elhasználtak.

¹Igyekszünk összegyűjteni ezért a város efféle legálfalait, és kezdeni valamit ezzel a lehetőséggel. Bárminemű segítséget, ötletet köszönettel elfogadunk.

 

Vissza a főoldalra

Szólj hozzá!

Címkék: budapest reklám graffiti v.ker utcabútor muzeum krt


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr8713145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.