Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2008.11.18. 08:27 BDzsH

IVS - avagy mit művelnek csendben a... - ...Terézvárosiak

I V S

E három betű lassan bevésődik a várossal foglalatoskodók kobakjába, annyit tesz: Integrált Városfejlesztési Stratégia. Mint neve is mutatja, ez valami szuperhivatalos dolog. Ennek ellenére olvasható. Városonként többszáz oldal szokott lenni, csinos kis 10-20 megás .pdf-fájlként letölthető minden tisztes város hivatalos oldaláról. Mi magunk azonban fókuszáljunk most Budapestre. És itt is csak némely kerületre. Mert a többiek vagy nagyon eldugták valahova a kibertérben ezt a dokumentumot, vagy még el sem készítették. Elkészíteni azért ildomos, és célszerű egyben, mert némely úniós források lehívátáshoz bizony fel kell mutatni Brüsszelnek egy ilyen csinos kis tanulmányt.

A városképp most nagy reményekkel - és nem kevés naivitással - telve felsorolja, és megmutatja neked, kedves Olvasó azokat a dolgokat, amiket a kerületekben nagy titokban terveznek. Sorozatunk első részében:

VI. kerület - Terézváros (pm: Verók István)

[Letölthető a teljes dokumentum innen - 11mb pdf file]

2007 és 2013 közötti időszakra javasolt akcióterületek [értsd fejlesztésektől értintett településrész]

  1. Hunyadi tér

    A dokumentum szerint a területen "identitásnövelésre" van szükség. Mert, hogy a körúttól befelé és a Bajza utcától kifelé elég erős csak az "identitás". A térség fejlesztése épp ezért elsősorban "közösségi igényeket" kell, hogy kielégítsen, és erősítsen. Problémaként említik, hogy a kiskereskedelmi potenciálhoz képest, rengeteg az üresen álló üzlet, valamint, hogy a nemzetközi turizmust is be kellene ide vonzani, ami egyelőre nincs kihasználva. Felújítanák a csarnokot, és építenének - ha jól tudom ez tényleg zajlik már - egy "közösségi házat" az Eötvös utca 10. szám alatt.

    Városképp szerint: A Hunyadi tér körüli herce-hurca már eddig is bizonyította, hogy problémás a projekt. Alapvetően azt hisszük, hogy a befektető bevonása, és a mélygarázs megépítése azért szükséges, mert az önkormányzatnak nincs elég önereje. A projektből még lehet valami ennek ellenére, és egy felújítás is ráférne már a csarnokra, és a térre.

     
  2. Epreskert - Szondi utca - [tervezett] sportterület tengely

    A másik kerületi szegregátum felszámolása érdekében az Andrássy út és Podmaniczky utca közötti zónában megvalósulú fejlesztés része lenne a Szondi utca forgalomcsillapítása, az Epreskert - ami jelenleg a Képzőművészeti Egyetem kezelésében áll - gyakoribb megnyitása a nagyközönség számára, illetőleg felújítása, valamint egy sport és rekreációs beruházás a MÁV "fejlesztési" területén.

    Városképp szerint: Jó volna valamit tényleg tenni a Podmaniczky utca környéki "Kelet-Berlin" felszámolására. Ez a program egy jó lépés volna, de csak kezdetnek lesz elég. Az Epreskert megnyitása jó ötlet, de figyelembe kell venni az egyetem szempontjait is, nyilván nem véletlenül húzzák a dolgot. Azt pedig nehezen hiszem, hogy ez a sín felülépítéses sportcentrum összejönne. Bár az ötlet határozottan jó, drukkoljunk neki!
     
  3. Lövölde tér - Kodály-körönd - West-End körzet

    A projekt lényege, hogy az Andrássy út turisztikai tengelyére kodály-köröndi metszésponttal ráhelyeznek egy kereskedelmi tengelyt amely a lövölde tértől a West-Endig tart. Mindezt elősegítenék egy közterületfejlesztéssel az érintett utcákon: Felsőerdősor, Kodály-körönd, Szinyei Merse. És vágyaik szerint megfejelnék az egészet a köröndi épületek teljes felújításával, valamint egy "Podmaniczky utcai homlokzat programmal". A tengely végében pedig a megüresedett MÁV területeken építendő "kereskedelmi-szolgáltató központ" [magyarul: pláza] kapna helyet, és valamiféle közpark.

    Városképp szerint: A fejlesztések közül talán a legreálisabb, és legígéretesebb. Az alapötlet, vagyis hogy a turisztikai tengelyre merőlegesen állítanak egy kereskedelmi tengelyt mind a lakók, mind pedig a turizmus fejlődése szempontjából pozitív. A köröndön álló 4 fantasztikus épület megújulása évek óta kívánatos, egyiknek a felújítása már meg is kezdődött. Az egyetlen kifogásolható pont a tengely végére vizionált pláza. Ha persze itt nem többtízezer négyzetméterről lenne szó, hanem mondjuk 2-3000-ről, akkor még a környék előnyére is vállhat egy irodaház két alsó helyet elfoglaló "mini-pláza".
     
  4. Pesti Broadway [ez alatt az IVS gyakorlatilag egész Belső-Terézvárost érti]

    Azon kívül, hogy megállapítja dokumentum, hogy ez a legfaszább része a kerületnek, nem sok mindent akar itt. Konkrétum is csak annyi, hogy a Hajós utca sétálósítását be kell fejezni. Meg ködösít valami a Paulai Ede utca környékének forgalomcsillapításáról, illetve a zsidónegyed házainak udvarairól. Bár azt nem tudom VI. kerületnek mióta része bármiféle zsidónegyed is. Ja és Király utcai homlokzatokat akar felújítani.

    Városképp szerint: A legszomorúbb az, hogy a belső Andrássy útról szó sem esik, azt úgy tekitni jónak ahogy van. Sem kupolavisszaépítésről nincs szó a sugárút elején, sem a járdák valami méltóbb burkolattal való ellátásáról. Lehet, hogy fővárosi kezelésű az Andrássy út, de akkor, ha ezekről nem lenne szó az IVS-ben a következő pont nem is lenne itt. És, hogy az Anker-közre miért tojnak ilyen látványosan, azt végképp nem értem.
     
  5. Nyugati tér és környéke

    Gyakorlatilag ezt a pontot szerintem alibiből tették be. Az IVS a következőként szól:

    "A Nyugati pályaudvar fejlesztése közlekedés-fejlesztés mentén, többszereplők felelősségi kör mellett megvalósuló fejlesztés. Alapvetően fővárosi és nem kerületi hatáskörbe tartozó fejlesztés, amely nemcsak a kerület, hanem Budapest közlekedési rendszerében is meghatározó szerepet tölt be. A csomópont fejlesztése kerületek közötti és fővárosi szintű összefogást, együttműködést igényel, a kerület szerepe alapvetően kooperációra alapul. A Nyugati pályaudvar területe MÁV (GKM) terület."

    Városképp szerint: Á-há. Dánke sőn: papírral töröl ► csészébe dob ► lehúz. Ez egy akcióprogram leírása?! Ha pedig semmit nem akarnak itt csinálni, akkor miért rajkák ide, vagy miért nincs benne akkor az Andrássy út? Az ötös pontot nem tudom másnak minősíteni, mint egy kis blöffnek. Pláne, hogy a tervett fejlesztések között e kettőt találjuk: "Fejpályaudvar fejlesztése"; "A tér mögötti vasúti terület rehabilitációja funkcióváltással". Na most akkor tessék már eldönteni, hogy melyik!?

A tervek nem rosszak, de nem vagyunk teljesen megelégedve azok kidolgozottságával. Némely elég légbőlkapott, mintha csak én ültem volna be a terézvárosi hivatalba ötletelni. Majd ha ismertetjük a többi kerületet is, meg fogjátok látni, mennyivel alaposabban voltak képesek kidolgozni egy-egy fejlesztési tervet, ezáltal jobban el is hisszük nekik, hogy valóban megvalósul. Addig is, míg újra IVS-ről írván jelentkezünk szavazzatok, az öt fejlesztés közül melyik a legígéretesebb?




BDzsH

vissza a főoldalra

9 komment

Címkék: budapest örömhír terv ivs vi.ker


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr70774475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.11.18. 09:31:03

IVS a Terézvárosban? Lószar! Egy felszedett díszburkolatot nem képesek lassan fél éve visszatenni, mert "újra kejj gyájtani..." meg mert "a felszedéskoj ejtűűűnt az ejedeti kövezet...", meg mert "szajunk mindenje..." Én ezeknek a csókáknak már nem hiszek.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2008.11.18. 12:01:56

Üdv!

Kételyeinket mi magunk is leírtuk a projektekkel kapcsolatosan, ugyanakkor tény, hogy ezeknek a terveknek néhány eleme már megvalósulóban van.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy miközben épül a 4-es metró, a főváros néhány helyen pénzhiányra hivatkozva egy nyamvadt zebrát sem tud felfesteni. Uh. az is lehet, hogy mire megújul a Kodály-körönd mind a 4 háza, addigra sem lesz kijavítva a Nagymező utcai burkolat. Ez pedig igen szomorú.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2008.11.18. 16:08:22

ez egy baromi jó sorozatötlet! grat
ha az v. kerületét le bírjátok tölteni meséljétek el mi van benne, mert nekem még soha nem sikerült - legutóbb ma próbáltam : ) dá

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2008.11.18. 22:10:36

na akkor kiváncsian várom az elemzéseteket - a dagadt prosti képét vonzó fiatal lány korából meg köszi : )

airdace 2008.11.19. 00:29:28

Gyártottak ezek álmodozásokat bőven. Ha esetleg még valamelyik ivs hiányzik, tudok segíteni, én is átnyálaztam már egyszer a kerületi honlapokat. Ahol tudtommal nincs, az I. és X., a III-ban és a XIV-ben készül. A többi megvan, az URL-ek is ha kell :-)

makiság 2008.11.19. 08:48:03

A Kodály köröndnek már két épületén folyik a felújítás, a Kodály-ház után az Andrássy 83-85-öt is elkezdték, elvileg 2 évig folynak a munkálatok, ennyi idő alatt készül el az "Andrássy Palace Gardens". Látványtervek itt: www.andrassypalace.com

Múzeumkrt 2008.11.19. 11:13:43

obuda.hu/dokumentumok/obuda_keruletfejlesztesi_koncepcio.pdf

"hol tudtommal nincs, az I. és X., a III-ban"

Ez nem az?

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2008.11.19. 11:32:40

Végül is ez is felfogható annak, csak az IVS-nek van egy valamennyire egységes módszertana (leginkább az "akcióterület" fogalom bevezetése miatt), a telep.fejl. koncepciónak meg nincs. Ettől még persze nem biztos, hogy jobb az IVS, és elég nagy minőségi különbségek is vannak közöttük.
süti beállítások módosítása