Ez itt azÉéééés Artur!

vau.Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

2008.12.03. 08:13 BDzsH

Levél ment...

Amint ígértük a Margit híd színezésével kapcsolatban levél ment a hivatalosoknak! Íme:

"Tisztelt Címzett!

Levelet kapja:

Hagyó Miklós (Főpolgármester-helyettes: <miklos.hagyo@parlament.hu>)
Bojár Iván András (Városarculati Tanácsnok: <bojari@budapest.hu>)
Dr.Kiss Katalin (Települési Értékvédelmi Ügyosztály: <drkissk@budapest.hu>)
(Általános e-mail cím: info@budapest.hu)

Mi egy Budapesttel foglalkozó blog vagyunk, a varoskepp.blog.hu . Budapest történetével, jelenével, városképével és jövőjével is foglalkozunk. Örülünk minden változásnak, persze kritizálunk is, mert hisszük, hogy van építő kritika is - mi próbáljuk ezt alkalmazni. Mai napon (2008.december 2.) jelent meg blogunkon egy figyelem felkeltő játéknak szánt bejegyzés, melyben megszavaztattuk a nagyérdeműt, a Margit híd felújítás utáni színezéséről. Persze mi csak egy kis blog vagyunk, mégis jó és érdekes játéknak ígérkezett ez, aminek a végén akár tanulságokat is lehet vonni. És valóban. Kiderült ugyanis, hogy a közel 1.200 szavazó 25% a jelenlegi szín felújított változatára voksol. Második helyen [1.kép] a Nyugati Pályaudvar kékjére hajazó terv végzett a szavazatok 15%-át besöpörve, míg harmadikon [2.kép] egy sötétes sárgás szín 14%-al. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy ez a híd műemlék, így színére vonatkozóan sem lehet akármilyen döntést hozni. És azzal is tisztában vagyunk, hogy az 1.200 szavazó többségének nincsen semmiféle építészeti, művészettörténeti képesítése. Ellenben akkor is beszédesnek tartjuk, hogy 75%-uk más színre is szavazott a 8 választási lehetőség közül. Mit is szeretnénk mindezzel mondani?


Van egy komolyan vehető, és remélhetőleg az Önök fantáziáját is felkeltő javaslatunk a híd felújítás utáni színezését illetően. Mellékeltem két londoni híd, a Southwark Bridge [3.kép] és a Richmond Lock [4.kép] fotóját. Szerkezetileg mindkettő sokban hasonlít a Margit hídra. Színezésükben azonban eltérnek tőle, méghozzá abban hogy két, egymást jól kiegészítő színnel vannak az ívek és egyéb öntöttvas szerkezetek lefestve. Véleményünk szerint ez a megoldás előnyös volna a Margit híd esetében. Ismerjük a terveket mely szerint a régi hídszerkezet sok eleme - így a keresztrácsozás, és az íveken található ovális mezők (pirossal karikázva) [5.kép] - visszaépülnek. Az ovális mezők belseje, valamit a keresztrácsozás eltérő színezése ráadásul nem csak esztétikailag lenne kedvezőbb, de egyben utalna is a szerkezet ezen részeinek "másságára", finoman jelezné azok más korból való származását. A jelenlegi szín megtartása mellett meglátásunk szerint ezek a részek vagy egyszerű tónusozással, vagy akár olyan harmonizáló színekkel, mint a fehér, sárga, vagy haloványkék, volnának kielemelhetők. Ötletünket pedig nem légből kaptunk, több archív fotón észlelhető, hogy az íven elhelyezkedő ovális mezők eltérő tónusúak a szerkezet többi részének színezésétől.
Kérjük városképjavító ötletünket továbbítsák a megfelelő kezekbe! Válaszukat várjuk!

Tisztelettel és üdvözlettel:
Budapest, 2008.12.03.
[Becsületes nevem]
varoskepp.blog.hu"

A válaszban naív hittel reménykedünk, ha lesz ígérjük nyomon követheti mindenki az ügy alakulását. Várjuk ötleteiteket, kinek lehet majd elküldeni, ha a fenti Hölgyek és Urak nem reagálnának!

Az e-mailhez mellékelt képek:

1.kép


2.kép

3.kép

4.kép

5.kép

BDzsH

vissza a főoldalra

Szólj hozzá!

Címkék: budapest hid terv v.ker xiii.ker varosvedelem margit hid ii.ker hivatalos level civilkedünk


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr66800829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.