Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2009.01.12. 09:45 BDzsH

A fényestökű lovasszobor utcája - várnegyed 1945e-2009

Belerondítok a cikk elejébe, mert hogy a képeket én követtem el, és ezért bocsánatot kérek. Én vágtam le kapualjakat, nekem lett elegem a tetőkből, és dőlni is csak a képeken dőlnek az épületek. Bár megesteledett az eredeti képek készülte óta, A Fortuna utca nem lett rövidebb, csak én nem vettem észre, hogy a koppintott fotó készítője nagylátószöget használt; a Mátyás templom tényleg megnőtt, direkt le is vágtam a tetejét; a Szentháromság téren előtte tornyosuló szoborcsoport ugyanakkora maradt mint volt, annak viszont véletlenül vágtam le a tetejét. Meg ilyenek. A Fortuna utca 21 új timpanonját viszont szeretjük.

Bocs, tényleg hideg volt, és január másodika. - solaitid

Szolgálati közlemény után pedig jöjjenek a képek az Úri utcából, ami végighúzódik a Kapisztrán tértől egészen a Dísz térig párhuzamosan a Tóth Árpád sétánnyal. Németország ellen gyakran tüntetőknek ismerős lehet, itt van ugyanis a nagykövetség épülete. Különben az Úri utca talán a vár legunalmasabb legbékésebb utcája, a várlabirintus bejáratától eltekintve túl sok interakcióba nem léphetünk az épületekkel. Viszont itt van a tökfogdosós lovasszobor, meg egy rakás műemlék, ami valóban igazán szép.

Mai sétánkat a Dísz téren kezdjük, és szorgalmasan végigmegyünk az Úri utcán, annak ellenére, hogy a Google térképszolgáltatója mindenképp a Fortuna utcán keresztül akart engem odavinni.


Nagyobb térképre váltás

A bejárt útvonal

Nem, nem fotóztunk rossz házat, ez tényleg mindkét képen a Dísz tér 14-es számú palotája, az egykori Edelsheim-Gyulai palota. Homlokzatát kivéve szinte minden elpusztult belőle, végül 1958-ban állították helyre ezzel az ál-barokk külsővel, erkély, és kockásfüzetlapos ablakok nélkül. A homlokzat visszabarokkosítására valószínűleg a tér házai közé való illeszkedés fokozása érdekében került sor.


Viszont, ha az imént a visszabarokkosítás szép szavát használtuk, akkor ezt visszaközépkoriasításnak hívjuk? Mintha minden homlokzatot 1-1 korszakkal előbbi állapotába akartak volna visszalépteti. (Úri utca 12.)


Na, az Úri utca 13. esetében viszont nem tudok nem véleményt formálni. Ez egy bűntett a vizualitás ellen. Az egész épület egy iszonyatos káosz lett, korok egymás mellett jelennek meg, de nem ám szépen sorban, hanem összeturmixolt ablak- és ajtókereket formájában, ami persze  irtózatos összképet eredményez. Úri utca 13., monnyonle!


Ez itt pedig a Szentháromság utca és Úri utca sarka. Az új épület, ami a két korábbi ház telkére épült, igen érdekesen mutat: mintha három épületet pottyantottunk volna egymásra. Teljesen elválik egymástól a földszint, az emeletek és a tetőzet. Nem a legsikerültebb beépítés véleményem szerint.

Úri utca 43. A barokk kapu nem igazán értjük miért maradt meg, vagy ha már azt meghagyták, akkor miért nem állították helyre legalább részben a barokk homlokzati díszeket is.


Jobb oldalon, az utca Kapisztán téri végénél, az imént bemutatott Úri utca 13. méltó testvére hasonlóan hiteles megfogalmazásban, valamivel kevéssé kaotikus homlokzattal.

Az Úri utcán végigsétálva ránk is sötétedett, testhőmérsékletünk is csökkenést mutatott, úgyhogy hazamentünk, hogy másnap újult erővel fotózhassunk további várbéli helyszíneken! Folyt.köv.

Szöveg: BDzsH
Fotók és képszerkesztés: solaitid
Fagyoskodás a várban: mindkét barom

vissza a főoldalra

 

 

11 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr43869496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.01.12. 11:22:49

Tisztelt (Fényestökű) mindkét barom!:D:D

Nagyon jó, érdekes, hogy lassan húsz éve vagyunk "szabadok" Drezdával egyetemben, s míg Drezdában, nem egy homlokzatot, hanem egy komplex tér együttest állítottak helyre, addig nálunk ihatjuk a hidegben a turmixokat...

Egyszerűen nem értem, adott a régi kép, adott a homlokzat már csak párosítani kellene

Ez ennyire nehéz?

Üdv.Mintti-Sadia

Kuruttya 2009.01.12. 11:38:08

Nem is tudtam, hogy ennyi "kamu" ház van a várban.. de miért? Pénz? Ideológia? Nem értem.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2009.01.12. 11:39:25

Lehet ezeken a helyreállításokon vitatkozni, de nem egyértelmű a válasz.

1. opció, hogy a bombázás előtti homlokzatokat állítják vissza. Ez nagyrészt szép egységes, barokk-eklektikus képet ad. Még olcsóbb is lett volna, mint a 2., csak kevésbé tudományos.

2. opció, ami sok esetben követtek, hogy ha már úgyis szinte újra kell építeni a házat, akkor mutassuk be a történetét, legyen a Várnegyed egy vizuális építészettörténeti tankönyv. Ez lehet, hogy túl tudományos, és néha valóban kaotikusan valósították meg (lehetett volna jobban is), de így a Vár középkori emlékeit legalább nem csak múzeumokban és könyvekben lehet látni, hanem bárkinek, aki végigmegy az utcán.
Ilyet amúgy máshol is csináltak, pl. Prága:
(bár ez lehet, hogy csak sgraffito-rekonstrukció, de hasonlít)
picasaweb.google.com/airdace/Bp#5290354714561417522

3. opció, amit főleg a teljesen megsemmisült házaknál követtek, hogy építsünk újat. Szvsz ez is indokolt néha, és van olyan új beépítés, ami sikerült, de van olyan, ami nem..

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.01.12. 11:56:32

@Sadia: lehet hogy nem voltak meg nekik az archív fotók? :)

@Álmos: persze, műemlékvédelem

@airdace: de az már látszik, hogy a második opcióval valami nagy baj van - lsd. az eredményét.
"a Vár középkori emlékeit legalább nem csak múzeumokban és könyvekben lehet látni, hanem bárkinek, aki végigmegy az utcán."
szerintem ez sem igaz azért, mert néhány ablakkeretbe beletettünk még néhány ablakkeretet.

na de majd a mátyás-templom a következő részben, a legjobb buli.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.01.12. 15:15:27

@solaitid:
A Mátyás-templom, az tényleg poén, hogy lesz egy "sor"templomból világörökség :D:D

Kormányzati negyedet is bemutatjátok majd?


Üdv.Mintti-Sadia

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.01.12. 15:32:02

@Sadia: A feltett kérdésre a válasz: IGEN.

lámpadisznó 2009.01.12. 21:12:33

ez az Úri 13. ez zseniális, beleszerettem. Hát hogy nézhet ki valami így? Imádom:) kész.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.01.13. 10:09:20

nagyon off, de van egy fényes tökű ló Gödöllőn is (Kálmán hercegé)

gondoltam keresek róla képet. nem találtam, viszont helyette belebotlottam ebbe, baromi érdekes: www.urbanlegends.hu/2007/12/30/a-lovasszobrok-legendaja/

Mátyás meg pont most van a mumán

jazzcool 2009.01.13. 13:21:55

gratula, méltó folytatása a múltkori vári posztank!
süti beállítások módosítása