Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2009.03.11. 08:18 Zsámboki Miklós

A régi, az új és a bátorság

Ez megint ilyen képnézegetős, gondolkozós lesz, hogy mi a jó nekünk. Van ez a projekt a Bem téren, hogy a nagy, régi, romos házból még nagyobb, új házat akarnak csinálni. Életteli, vidám, átjárható, egyszerre racionális és emocionális; imádom az ilyen leírásokat (a látványtervek egén átsuhanó repülőkkel egyetemben),  de ez most mindegy is. A lényeg az, hogy itt van ez az épület egy elég frekventált helyen a Bem téren, a Duna parton, a Margit híd mellett a Bambival a Janáky-házzal szemben: nagy, és sajna romos, kihasználatlan. Az egyértelmű, hogy valamit vele csinálni kell. A KÖH azt mondta, építhettek ide új házat, de csak akkor, ha részleteiben megőrzitek a régi házat. Ami tök jó, mert már alapból nem könnyű falat a régi mellé passzintani az újat: lehet gondolkozni, vitatkozni. Igen, könnyebb lenne lebontani és teljesen új épületet felhúzni, de ez a koncepció viszont talán több értéket rejt magában - de biztos, hogy izgalmasabb. Szóval akkor miért ír mindenki csúnyákat erről a tervről?


A Bem téri K.u.K. laktanya helyén épülő vegyesfunkciójú épület a T2.a Építésziroda tervei szerint

Mert ez így nem jó. Ez nem a régi homlokzat megtartása. Erős hangsúlybeli különbségek vannak: ez inkább a régi homlokzat lefénymásolása és celluxszal való rögzítése. Ez olyan, hogy a KÖH azt mondta, tartsuk meg ezt és ezt a részt a házból - jó, akkor azokat felmatricázzuk az előre kitalált tervre.  Nem az a baj, hogy eltűnik a Feketesas utcából a Feketesas stencil, nem az a baj, hogy az új az új, nem az a baj, hogy ezzel néhányak szerint kigúnyolná a régit, nem az a baj, hogy egy puszta homlokzati képet vesz át; hanem az, hogy ezt a legkisebb fantázia, egy csepp gondolkodás nélkül teszi. Pedig nagyon kevés kell, hogy mégis valami jó süljön ki egy ilyen szituációból: itt van például a kommunizmus csendesebb módszere, amikor felújítás/átépítés helyett inkább bedobozolták az épületeket. Így került fel a takaró anyag a Katona József-Hollán Ernő utca sarkon álló házra is, de nini!, a bádog alól kifigyelnek az eredeti homlokzat domborművei (és konvektor szellőzői hasonlóképp). Ez már bátor, értékelhető.


A Katona-Hollán bátor, értékelhető sarka kifigyelő szobrokkal és szellőzőkkel

Az előzőnél mókásabb példa, amikor a Nyugati tér mögött, a Jókai utcában ki tudja, miért, bedobtak még egy falat az épület első szintje elé. Nem új épület, hiszen nem nyúltak a régi, már-már templomos homlokzathoz, de ki lett egészítve egy új résszel. Az új fal ferde teteje pont az első szint ablaksorát vágja ketté, de gondosan kivágták az ablakok formáját a falból, sőt, a vágás alatt zsaluval is felturbózták. Ahogy a fal és az ablakok, úgy az ajtónyílások is ferdék, a régi homlokzat díszességére pedig egy az új fal teljesen sima felületén lógó stukkó felel. Bátor, vicces.


A StarKebab bátor, vicces fala a Jókai utcában

A Bem térihez kísértetiesen hasonló átalakításon ment keresztül az egyik Margit körúti ház is. Felújították, átalakították, de az eredeti homlokzat egy része a saroknál visszakerült. Nem különösebben flancos, semmi esetre sem izzadságszagú a koncepció, de mindenképp izgalmasabb. Lekerült a régi homlokzat, és az épület nagyobb hányadán az eredetihez képest ijesztően letisztult, egyszerű kép áll. Mégis, az eredeti részlet a sarkon való visszahelyezése és az ablakkereteket átszelő dőlésszöge érdekes ritmust, dinamikát ad az épületnek a Nagykörút kanyarában, így tulajdonképp elérve, hogy mégis a régi homlokzat maradéka uralja az egész épületet. Bátor, ötletes.


Bátor, ötletes felújítás a Nagykörúton

Ezek a hétköznapi, kisebb hangvételű épületek után nekem furcsa, miért nem mertek egy fontos, a dunai panoráma részét képező ház esetén is legalább egy kicsit brainstormingolni, és valami értelmesebb megoldással előállni? Mert ez így hagyján, hogy, mint az építészfórumon is többen írják, díszlet szintre degradálja a régi homlokzatot, de ráadásul egy újabb elveszített lehetőség valami érdekes alkotására. Pedig a fenti, egyszerű példák után rossz belegondolni, kis bátorsággal mire lett volna itt lehetőség.

22 komment

Címkék: budapest terv xiii.ker vi.ker ii.ker


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr42994427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smalladam 2009.03.11. 15:55:46

nekem pont ugyanez volt a problémám a szent györgy téri HFP-vel. tök jó az új meg a régi kombinálása, de - főleg a második és a harmadik terv kívülről szerintem totálisan semmitmondó és unalmas volt, de legalábbis a régi és új kombinálásában plusz a környezetre való reflexióban rejlő izgalmas lehetőségeket tökre leszarta.

amúgy a margit körúti cucc is korábban olyan módon volt bedobozolva, mint a hollán ernő utcai, csak még igénytelenebbül. ezektől a műanyag szaroktól azért jó lenne már megszabadulni..

Kuruttya 2009.03.11. 17:40:27

Én komolyan abban a hitben éltem, hogy Nagykörútnak csak a pesti részt nevezzük =)

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.03.12. 07:37:15

A Margit krt. szemben lévő házat szintén nem bádog mentesítik? (úgy rémlik)

/kiváló cikk, tetszik/

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.03.12. 08:20:07

@smalladam: jó lenne, de én a katona-hollán dobozt pl kifejezetten szeretem :)

@Sadia: de bizony pont szedik le róla

smalladam 2009.03.12. 11:04:03

@solaitid: ma reggel én is azt néztem. de mintha valami hungarocell borítást is láttam volna.

a katona-hollán jó megoldás, csak ez a redőny-műanyag nagyon csúnya, mikor megöregszik...

azon a környéken amúgy van még pár ilyen.

smalladam 2009.03.12. 11:07:50

@smalladam: mármint budán a margit krt környékén

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.03.12. 11:59:07

@smalladam: Azt ahogy láttam - mármint a hungarocellt - most kezdték el felrakni. Gondolom szigetelés gyanánt.

Kár, mert változtatja az épület arányait. Jó kis bauhaus jellegű sarokház.

smalladam 2009.03.12. 12:08:06

@BDzsH: igen, műanyag burkolat helyett hungarocell+vakolat, nagy fejlődés....

a tűzoltó utcában is úgy újítottak fel egy eklektikus házat, hogy a homlokzati díszeket nem szedték le viszont a nem díszétett falfelületekre rápakoltak egy jó vastag réteg szigetelő borítást, majd mindezt összedolgozták a fennmaradt díszekkel.

amúgy nemsokára jön a cikk a bebukott vár-projektről.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.03.12. 14:02:10

@smalladam: Köszi, jó lett!

A hungarocell ráadásul nem is igazi szigetelőanyag. Mondjuk lehet, hogy amit felpakolnak a falra az sem az, csak a mi hozzá nem értő szemünk nem tudja megkülönböztetni.

Tűzoltó utca? Hmm, majd egyszer megnézem, ritkán járok arra.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2009.03.12. 15:57:24

Ez így tényleg elég érdekes lett - kiemeli, hogy nem új. Hol van ez pontosan? Elmegyek, megnézem közelről is.

MuMa 2009.03.13. 08:03:26

Tényleg naon jó lett ez a cikk is! Egyetértek a Bem téri házról megfogalmazottakkal, és különösen sajnálnám a barokk magtár kibelezését - nehezen tudok izgalmasabb épületet elképzelni a belváros közepén, mint egy ez.
Szubjektív: az utolsóként említett Margit körúti példát irtózatosnak tartom. Ha megnézed a részleteket, kiderül, hogy minden hamis, utánagyártott és érzéketlen. Rosszak az arányok, a részletformák - mintha egy sztárcukrász csinálta volna, nem építész. Maga az ötlet valóban jó, de a kivitelezés kudarc.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.03.13. 14:20:05

@smalladam: "A Budavári Kht. vezetője lapunknak azt mondta, hogy nem adja fel, és mivel az elkövetkezendő években konkrét fejlesztésekre amúgy sem lesz lehetőség, ezért nekikezdenek, hogy kidolgozzák a terület rendezésének átfogó koncepcióját. " mért eddig nem volt?

smalladam 2009.03.13. 15:14:21

@Sadia: szerintem a cikkből is kiderül, hogy nem volt.

Ötletek voltak, meg ez a most bebuktatott projekt, ami néhány mindenképp szükséges fejlesztést, meg a későbbi nagyobb beruházások előkészítését szolgálta volna. az ennek az alapját képező 2007-es megvalósíthatósági tanulmány eddig az egyetlen kézbe vehető hivatalos dokumentum, ami a vár fejlesztésével kapcsolatos.

egyszerűen arra nem volt pénz, hogy egy ilyen átfogó munkát meg tudjanak csinálni mindenfajta érintett szakterület - kultúra, idegenforgalom, régészet, műemlékesek stb - bevonásával, és hogy a szakmai vitákat is letudják.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.03.13. 15:33:32

@smalladam: eszem megáll, ezt a project túl nagy ahhoz, hogy ötletbörzével csalogassunk le pénz, hihetetlen, itt van lassan 20 éve "ebben a szabad országban" és még átfogó terv sincs miközben Drezdában egy sokkal nagyobb volumenű építkezés zajlik...

Hihetetlen

smalladam 2009.03.14. 12:58:36

@Sadia: a fejlesztők azt mondták, hogy ők már kidolgoztak volna egy komplett tervet, de ehhez is elég sok pénz kell, és azt sem kapták meg.

ráadásul sokszáz milliárdos költségvonatkozásai lennének, ami azt jelenti, hogy a magyar állambüdzséjébe ezt a költséget is bele kell tervezni, ami gazdasági válság és csődhelyzettől eltekintve sem kis meló.

például esélyes, hogy ha elkészül a hosszútávú terv, akkor abban az OSZK elköltöztetésével fognak számolni. ennek költségei pedig jelenleg 120 milliárd forintnál tartanak.

amúgy a kilencvenes években nem tudom, hogy mi volt, de kb a 2000-es évek eleje óta van komolyabban napirenden ez a kérdés.

ami most elékszült és végül elvetett terv, az egy keservesen kialkudott részeredmény volt. a hozzá szükséges háttérmunka (terepfelmérés, állapotfelmérés blabla) pedig minden terv alapja.

szóval annyit elmondhatunk, hogy jópár év után legalább ez megvan. egy lépéssel közelebb.

amúgy ez nyilván nem lenne reménytelen ügy - már ha csak azt nézzük, hogy az autópályákra, meg a metróra menni lóvé ment el, meg azért a müpát is felépítették valamiből.

csak akarat nincsen hozzá. az, hogy legyen egy darab kormányzati döntés, amelyik azt mondja, hogy ha húsz év alatt készül el, akkor húsz év alatt készül el, de a feltételeit megteremtjük, hogy legalább neki lehessen álni. ha lenne koncepció, akkor lenne miben gondolkodni, még akkor is ha épp nincs elég pénz a kivitelezésre.

archiregnum 2009.03.14. 23:14:24

Ez az! Verjük szét, mi még megmaradt. Ha a saját víziójának másokra erőltetését valaki bátorságnak nevezi, akkor tehet egy szívességet a nemzetnek és húzzon el innen. Bátor ,vicces...inkább szánalmas, hogy akármilyen kortárs épületről van szó, mindig találtok valamilyen szót a seggnyalásra. Alázat kéne meg hagyománytisztelet, és akkor nem kéne sírni, hogy milyen szép Prága meg Telc, és, hogy vajon mi az oka, hogy senkit se érdekel Budapest. Sőt, egyenesen büszkék lehetnénk a fővárosra, de úgy látszik egyeseknek ez nem érdekük. Bár nincs sok értelme olyanokkal ellenkezni, akik meg vannak győződve egy komcsi dobozolás értékéről, de legalább teljesen képben vagyok az oldal szintjével.

smalladam 2009.03.15. 15:35:52

@archiregnum: olyanokkal meg vitázni nincs értelme, akiknek nem megy a szövegértés, és mindenben a komcsikat látják. erre ott a szentkoronarádió, meg a kurucinfó.

archiregnum 2009.03.15. 19:50:51

Csak, hogy gyakoroljuki egy kicsit a szövegértést:
"itt van például a KOMMUNIZMUS csendesebb módszere, amikor felújítás/átépítés helyett inkább bedobozolták az épületeket."

Jah, és ha valamiről véleményt nyilvánítasz, akkor nem árt előtte tájékozódni, ugyanis a kurucinfón nem látják mindenben a komcsikat. De a hírszerzős linked alapján ezen nem is csodálkozom. További szép jó estét kis múlteltörlős liberálisom!

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.03.15. 19:54:09

@archiregnum: annyira szeretnélek megérteni, de már látom, hogy lehetetlen. úgyhogy inkább szevasz!

smalladam 2009.03.15. 23:40:05

@archiregnum: ha például elolvastad volna legalább a fent linkelt cikkemet, rájöhetnél, hogy ostobaságokat beszélsz. multeltörlő liberálisom...azon a térfélen tényleg csak ilyen primitív sablonokban megy a gondolkodás?

kurucinfót pedig olvastam eleget. ami mögött nem a komcsikat látjak, azok mögött a cigókat, vagy a zsidókat, vagy a melegeket. vagy mindet. szóval erről meg ennyit.

és az általad kopizott szöveg is azt mutatja, hogy TÉNYLEG nem megy a szövegértés.
süti beállítások módosítása