Ez itt azÉéééés Artur!

vau.Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

2009.08.28. 10:12 Zsámboki Miklós

Nem sikerült megvalósítani a tervet

Átadták a Hollán Ernő utca Szent István körúti végét, amelyből május óta kertutcát varázsoltak. A munkák kezdetekor részletesen bemutattuk a terveket, és lelkesedtünk egy sort, hogy milyen nagyon jól néz ki az egész. Ezt továbbra is fenntartjuk, a tervek nagyon jók voltak; milyen kár, hogy nem azok valósultak meg, sőt; az utca teljesen más, mint amit a tervek mutattak! Sok a hiány, sok a kérdőjel, az Önkormányzati Hivatal azonban nem válaszolt kérdéseinkre (sokat sejtet sajnos viszont Bardóczi Sándor cikke).

A Hollán Ernő utca Szent István körúti torkolata egy gyalogosszempontból nagyon rossz zsákutca volt. Bár Újlipótváros egyik kapujáról van szó, azt leginkább a Rothschild és a Príma Pék itt tanyázó teherautói foglalták el, amelyek keresztül-kasul álltak minden négyzetcentiméteren - ezek az üzletek akadályozták eddig logisztikai okokból az utca átalakítását. Kompromisszumos megoldásként bár az utcát teljesen a gyalogosforgalomnak engedték át, az említett üzletek teherautói a kora reggeli órákban átmehetnek a pollereken, plusz a tervek szerint az utcaszakasz mindkét végénél, így a Körútnál és a Buda Nagy Antal utcánál is, külön rakodó- és parkolóhelyet alakítottak volna ki. Valójában ilyen rakodóhelyet csak a Budai Nagy Antal sarkon különítettek el, és azt is helyi autók használják egész nap parkolásra, így a teherautók a párhuzamos Tátra utcába szorultak. Reméljük, a körúti rakodóhelyeket a Margit híd felújítása teremtette nehéz helyzet megszűnésével pótolják, és az odaparkolást valamilyen táblával korlátozzák.


Kivéve engedéllyel

A kertutca kialakítására komoly koncepciót dolgoztak ki: "Fák, örökzöld cserjék, virágok, padok, szökőkút alkotta sávot hoznak létre a díszburkolatú sétálórészek által közrefogva. A zöld sáv alapja egy derékszögű háló, amelynek metsződései különböző funkciókra alkalmas mezőket adnak: ez lehet díszburkolat, gyep, virág, vagy akár egy köztéri szobor, illetve bérbe adható az itt üzemelő vendéglátóegységeknek terasz létesítésére" - írtuk májusban. A rendszer lényege az lett volna, hogy a középen elterülő zöld sáv ne vágja két részre az utcát, az legyen szellős, átjárható, valamint jöjjenek létre kis belső terek. Rossz példa a kerületben a Gergely Győző utca, amelynek közepén egy több méter magas masszív fal áll cserjékből, valamint a terézvárosi Liszt Ferenc tér, amelynek középen húzódó zöldsávja nemcsak két részre osztja a teret, hanem ráadásul a benne kialakított dzsungel-labirintus sem a térhez méltó. Sajnos a Hollán Ernő utcában sem a tervekben beígért jó megoldás valósult meg, hanem valami egészen más: a derékszögű rendszert csak a burkolat fehér vonalai mutatják, a tervekhez képest gyanúsan megcsappant számú cserjék bár különálló tömbökbe rendezve, de két részre osztják az utcát.


Béna kuka

Kukában, mint az új projekteknél mindig, most is mellélőttek: a szemetes rész kör alakú ajtaját vagy nem veszik észre az emberek, vagy teljesen jogosan nincs gusztusuk egy kukához hozzányúlni, ezért mindenki a ciginek szánt részbe tuszkolja a szemetét, ami persze fél perc alatt megtelik. További eltérés a tervekhez képest a giccses szökőkút a beígérttel szemben, padból is mintha kevesebb lenne, a hangulatos, burkolatba rejtett éjszakai világítást pedig teljesen lefelejtették. Mindezeknek ellenére az élet nagyon szépen beindult az utcában. Előre lehetett jósolni, hogy a vendéglátósok élni fognak a lehetőséggel, és hamar ellepik a szakaszt a teraszok. Egyelőre csak egy pizzéria és a város legjobb cukr egy cukrászda rakott ki asztalokat, viszont már látszik a leendő probléma: mivel a zöld sáv nem átjárható és két részre osztja az utcát, egy komoly terasz már ellehetetleníti a közlekedést. A pizzéria asztalain például képtelenség átvágnia magát a járókelőnek, így a forgalom egyértelműen a másik oldalra szorult. De nemcsak a teraszokat, hanem a padokat is megszállták mind öregek, mind fiatalok (bár senkinek sem ér le a lába), a szökőkútnál konstans visít minimum két kisgyerek, és csütörtök-péntek esténként itt gyülekeznek a szórakozni induló társaságok.


A terv és a valóság összevetése, vigyázat, a sokkoló igazság! TELJES KÉP

Az átalakított utcának mindenki nagyon örül, mi is (főleg a Szent György térről ismerős kandelábereknek). Csak kár, hogy nem olyan, amilyen lehetne - és hogy miért? Azt (még) nem tudjuk.

Az új kertutca ma debütál igazán, mert a szakasz is része a Pozsonyi Pikniknek, az első Újlipótvárosi faluünnepnek. A Városképp szerkesztősége  személyemben képviselteti magát a helyszínen, és egy világszép lányzóval kiegészülve indul a Pozsonyi Kifli Sütő Versenyen! Jöjjön mindenki, nagyon jó lesz!

 

Ajánlott program: 15:00-16:00 Lipócia zsidó szemmel, Deák Gábor várostörténeti sétája a Jászai Mari tértől a Szent István parkig

26 komment

Címkék: budapest szégyen terv utcabútor xiii.ker


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr281342789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fekete Dániel . · http://csakaszepre.blog.hu 2009.08.28. 11:32:10

A földbe épített világítást nagyon sajnálom, arra vártam. Amúgy jó akart ez lenni nagyon, de az a sok kompromisszum nem tett jót a dolognak. A gyerkőcök legalább bírják a szökőkutat, ottjártamkor többen bele is akartak mászni (anyukájuk legnagyobb örömére).

eyecontact 2009.08.28. 12:14:46

Hánytól lesz a Kifli sütő verseny?

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.08.28. 12:33:26

@eyecontact: otthon megsütöd, 4-6ig lehet leadni, 6kor eredményhirdetés. ha jól értem :)
pozsonyipiknik.hu/pozsonyi_kifli

donlouis 2009.08.28. 12:52:59

A látványterven a középső zöldterület szerintem még inkább kettéosztja az utcát, mint a megvalósult projekt. Szóval nem igazán értem a meglepődést...

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.08.28. 13:09:06

@newtehen: ok, reklamációt kaptam - fogalmam sincs ki ez a kis mérges arcú szöszke. ő az öltönyös úriember megfelelője.

@donlouis: szerintem a látványterven a középső zöldterületen csomó kis folyósón át lehet menni.

bejgli 2009.08.28. 15:25:14

A kukákról le kéne szedni az ajtót. A fotókról nem derül ki, mennyire összefüggő a zöld, de ahol hosszan, ott vágni kellene 1-1 átjárót 40-50 centi szélességben. A pizzás nem hibáztatható azért, mert kiteraszozik. Az viszont igen, aki zöldet rakott a pizzéria elé, "lyuk" helyett. A padok tragikusak, a szocializmusban ehhez képest luxuspadok voltak (pl. a Ligetben): Magasabb támla, íveltebb ülés, nem betontömbre szerelve, hanem önállóan álló, így magad alá tudod húzni a lábadat stb.

A képek alapján úgy tűnik, mintha a járólapok teljesen gányoltan (sok helyen rosszul illesztve) lennének lerakva.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.08.28. 15:47:12

így-képek alapján tök jó lenne ez a "kertutca". Mondjuk viccesek a látványtervek, mintha az utolsó este rakták volna össze... van a képen pár érdekesség: a forrónadrágos lánytól (egyik érdekesség:) balra elég "gány" hatalmas csatornafedelek éktelenkednek. Miért nem tudták úgy kialakítani, mint sok helyen, hogy mélyített a fedele, és így térkövet lehetett volna rakni rá.
Az meg elég vicces lesz, hogy megtelepednek a teraszok, és Újlipócia szoci nénikből-bácsikból álló lakossága rájön, hogy mégsem volt jó ötlet (számára) ez a kertutca...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.08.28. 16:40:09

Akkor tehát elismerhejük, hogy bárki aki bedől az önkormányzatok öntömjénjének, az hülye mint a dög. Én nem vagyok közülük való. Remélem más is egyre kevésbé...

Gallion 2009.08.28. 20:41:11

Na én pont forditva jártam. A látványtervek irtó rondák és sterilek voltak, az átalakitott utca viszont szerintem marha jó lett, csak ahogy Bardóczi is irja: több kéne ebből. Valahogy túl rövid is, viszont nagyon tetszik, hogy egy csobogóval kezdődik az egész igy odavonzza a tekintetet és akkor is benéz az ember az utcába, ha egyébként csak szokás szerint gyorsan átakarna caklatni a Szent István körúton.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.08.29. 09:51:06

@Gallion: ok, igyekeztem úgy fogalmazni, hogy átjöjjön, természetesen baromira tetszik még így is, és nagyön örülök, csak...

és tényleg nagyon kevés, bár itt még talán megértem, hogy nem lehetett folytatni (bár simán le lehetett volna zárni az egész hollán-katona-pozsonyi-budai nagy antal tömböt, a troli átengedésével, főleg, hogy a pozsonyi csökkentett forgalmú lesz elvileg 201x-től).
ami gáz, az a ditrói lesz, ami ugyanilyen kicsike utca, és a vígszínház utcába torkollik. a víszínház utca a vígszínház mögött köti össze a hegedűs gyula és a pannónia utcát, nulla forgalommal. ditróiból kertutca lesz, vigszínházból nem. hurráhurrá.

@aesculus: újlipótváros mintha az egyik legmenőbb negyyed lenne, nem? én mindenesetre tegnap a falunapon szoci nénikék helyett marlborot szívó aranyékszeres nénikéket láttam. és a pozsonyi is elég drága volt már eddig is éttermek szempontjából (mokko, signo, kiskakukk)

egyébként ami nekem nagyon tetszik (a lámpák mellett :) az a fák körüli fémrács. hát az tök jópofa.

@bejgli: valóban tiszta gány a burkolat a rotschild kocsijai után, elvileg takarítják, gyakorlatilag nemtom. az igazi kérdés az az, hogy meddig fogják bírni a teherautókat.

Alex3000 2009.08.29. 11:23:50

A zöldet kispórolták, ami érhető, mert az csak pénzbe kerül fenntartatni.

pösti 2009.08.29. 14:01:02

Egy "obibarokk" gányolás az egész, a zöldfelület októberre szürke sár-szar(remélhetőleg csak kutya) tenger lesz,de valahol el kell kezdeni:)
Érdekelne,hogy mibe került ill. hogy a fenntartásra mi fog elmenni???
Még egy: a csobogó(?)-szökőkút(?)-mi is ez??? mellé elfért volna egy ivókút is!

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.08.29. 14:02:46

@pösti: igen az ivókút is elég magától értetődő, meg mondjuk röhej, hogy az az egy pad is háttal van a szökőkútnak.

pösti 2009.08.29. 14:09:29

100ezer/nm csak az "anyag"(pl az a szép műkő:))+ a kivitelezés

pösti 2009.08.29. 14:15:30

Ha egyszer megélhetném,hogy egy önkori kiutal mondjuk 1misit+"használatba ad" 50nm-t és azt mondja hajrá legyen ZÖLD!
A helyiek(+lelkes nemhelyiek) klasszisokkal múlnák felül ezeket az erőltetett zöldítéseket!
Megélem???

pösti 2009.08.29. 14:23:59

Kicsit más.Mikor lesz BPen ZÖLDHOMLOKZAT???? Elég praktikus,szép,porfogó,zajfogó,olcsó,nehéz megrongálni,teg biztos,O2 és ZÖLD!!!!!

Quick_6 2009.08.30. 15:04:12

Szép lett, de a kuka az valóban gagyi! Adjatok 1-2 hónapot mire azokról valakik lelopják az ajtót! Remélem a folyamatos karbantartás, takarítás nem marad el, különben nagyon lelakottnak fog tűnni az egész!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.08.30. 17:55:43

Istenkém... aki ezt szépnek látja az vak! Mert ennyi erővel simán szintreaszfaltozhatták volna az egészet és szevasz. Attól mert minden utcában teraszt csinálunk, még nem jött el a kánaán.

Gallion 2009.08.31. 13:42:10

Aki ezt nem látja szépnek az meg hülye! Na távkiértékelésben ki a jobb?

pendragon 2009.08.31. 16:45:13

Örülök, hogy írtok erről, tetszett. Én is furcsálltam a padok számát és a tervekhez képest tényleg egész más lett (mint utólag látom). Ettől függetlenül nekem is tetszik és egy egész délután ültem az egyik padon és kellemesen lehetett olvasni. Ami pad van, az jó, amikor sétáltam az utca felé, egyből megrémültem, hogy biztos fém padokat tettek ki, de szerencsére nem... A kukákat pedig csak akkor vettem észre, amikor valaki használta, addig azt hittem azok valami elektromos berendezéseket takarnak. Ez a "hozzáérős" kuka valami borzasztó és a hajléktalanokat se tartja vissza a kukázástól... Akkor miért?
Jó lenne ha több ilyen utca is lenne már (vagy csak több pad a városban) és talán nem foglalnák el mindet a teraszos vendéglátósok. Így, hogy kuriózumnak számítanak az ilyen utcák, logikus, hogy mindet befoglalják. Majd ha már több ilyen utca lesz, mint vendéglátós kapacitás (?), akkor lesz ám igazán szép:)

rmr 2009.08.31. 17:32:24

a hazai körülmények ismeretében, najzsélender polgárként, elégedett vagyok az eredménnyel

Quick_6 2009.09.08. 20:35:33

@városjáró:
Akkor a te kedvedért írok egy levelet, hogy azonnal bontsák le az egészet és építsék vissza az eredeti állapotot mert neked nem tetszik! Aki ennek sem tud örülni...pf