Ez itt azÉéééés Artur!

vau.Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

2009.09.30. 17:20 Zsámboki Miklós

Mi legyen a toronnyal?!

Van ez a Magdolna-torony a Kapisztrán téren. A torony részletes történetét a hg.hu-n lehet olvasni és ugyanott szép fotókat nézegetni; itt, a blogon, más oldalról közelítjük meg a témát. Mi legyen a toronnyal?! - ez a kérdés, amire válaszokat várunk. Nem 40 oldalas diplomamunkákat, de nem is meggondolatlanul beböfögött címszavakat szeretnénk, hanem megfontolt véleményeket. A templom története és az itt következő volt, illetve csak tervezett funkciók tanulmányozása után írd meg néhány mondatban, szerinted minek adjon helyet a torony, milyen funkció költözzön bele?! Kommentben vagy e-maiben: varoskepp[at]gmail[dot]com. Vigyázat, a funkció a kérdés, nem a kinézet! Hajrá! - a legjobb ötletet fröccsel jutalmazzuk a következő VárosBlogger Fröccsözésen.


A Magdolna-torony ma: helyreállított gótikus arc, barokk kupola, előtte romkert rossz helyen restaurált szentélyablakkal

A Magdolna-torony először természetesen templom volt, nem is akármilyen: a mai - több helyen pontatlan - romkert kellőképp érzékelteti az épület egykori méreteit: "a Westminster Abbey nagyobb, de mellette nem lesz ilyen kicsi az ember", írta róla Szerb Antal. A 19. századig funkciójában nincs sok izgalom, a templom templomként működött, a török hódoltság alatt például Buda egyetlen keresztény templomaként: a szentélyt katolikusok, a hosszhajót protestánsok használták. Buda visszavétele után a ferencesek kapták meg az épületet, de nem sokáig örülhettek neki, mert II. József 1786-os rendfeloszlató rendelete rájuk is vonatkozott - a templom története pedig innentől igen változatos. Használták levéltári anyagok tárolására, itt koronázták 1792-ben I. Ferencet, itt fosztották meg Martinovics Ignácot papi méltóságától, az általa vezetett magyar jakobinus mozgalom résztvevői elleni per pedig a kolostorban zajlott, ahol őriztek is rabokat. 1817-ben a kolostorba költözött a budai főparancsnokság, a templom pedig Helyőrségi templom lett, benne katonai istentiszteleteket tartottak.

Ebben a minőségében érte a II. világháború, amely során a templom súlyos sérüléseket szenvedett el, majd állítólag Rákosi személyes parancsára a torony kivételével a templomot elbontották - hiába kezdődtek közben már meg a helyreállító munkák. Ezzel nyilván elveszítette helyőrségi templomi funkcióját. Ma a toronyban galéria működik, most épp textilkiállítást lehet megtekinteni, de egyébként kibérelhető rendezvények szervezése céljából. Viszont több meg nem valósult felhasználási tervről is be lehet számolni. A 60-as években például kilátótoronyként vagy történelmi múzeumként is akarták felújítani a tornyot, amelyben bemutathatták volna a templom múltját.


A Mária Magdolna-templom egy 1605-ös ábrázoláson, még gótikus arculattal

A 70-es években született egy több alternatívával is szolgáló felhasználási terv: mindegyik változat alapja a torony maximális kihasználása, így a copf stílusú előcsarnok és az összes emelet felhasználása, valamint a két oldalkápolna közül legalább az egyik szintekre osztása. A kápolnát lebegő födémmel osztották volna két, vagy több emeletre, így a falak mellett maradt volna egy szabad sáv, a födém alatt láthatóak lettek volna a középkori maradványok, a fölső szinteket pedig ajtóval kötötték volna össze a torony felsőbb emeleteivel. A változatok abban különböztek, hogy melyik helyiségbe tették a tervezett ruhatárat, vécét, dohányzó és nem dohányzó társalgót, előadó-, tárgyaló- valamint kiállítótermet, illetve egyik változat még a torony többi részétől határozottan elütő modern kávézóval is rendelkezett, egy másik pedig rendszeres zenei előadásoknak helyt adó teremmel. A közös pont a 3-4. emeleten létrehozott panorámás kilátó volt, valamint hogy egyik sem valósult meg.

A 80-as években két felhasználási terv is készült. Egyik 80 fős befogadóképességű, elegáns borozót hozott volna létre a templom pincerendszerében és Bécs-Budapest kávézót a torony előcsarnokában, illetve földszintjén. A kávézóba 60 fő fért volna be, ezt nyáron terasz dobta volna meg még 100 hellyel. A torony második szintjére 15-20 fős különtermet vagy pénzváltó helyiséget terveztek, a harmadik szintre nép- és iparművészeti vásárt, a negyedik szintre pedig kilátót, valamint könyveket és szuvenírt árusító boltot. Esténként a torony tűzijátékkal hívta volna fel magára a figyelmet. Ez a terv sem valósult meg, de megvalósult a következő: ásványokat, bizsukat, kortárs iparművészeti alkotásokat és egyéb műtárgyakat árusító üzletet hoztak létre, a kápolnákat álmennyezettel fedték, az előcsarnokra feliratok kerültek, mindez sok negatív kritikát kiváltó minőségben. Bár a befektető 10 évre kötött szerződést a kerülettel, a bolt pár éven belül megszűnt.


Már Helyőrségi templomként, barokk stílúsban

Eddig csak a toronyban gondolkodó tervekről volt szó, de születtek a templomot is visszaépítő elgondolások (ezek közül egyik sem valósult meg, haha). Utóbbiaknál az a kérdés merül fel, hogy minek? Hiszen ha visszaépítjük a hosszhajót, akkor nyilvánvalóan templomként építjük vissza - függetlenül attól, hogy konkrétan milyen stílusban. Azonban szükség van-e egy templomra? A Mária Magdolna-templomnak akkor volt értelme, mikor az evangélikus templom még nem állt, a Mátyás-templomot pedig németek látogatták; ma viszont mindkét templom a magyarokat szolgálja a várban. A ferencesektől elvett templom 1817-től helyőrségi templomként csak katonáknak adott istentiszteletet, ma valószínűleg erre a funkcióra sincs szükség. A Heti Budapest beszámol egy újjáépítési tervezetről 1989-ben: a templomot gótikus stílusban, de krómacél szerkezettel, üveghomlokzattal építették volna vissza; funkcióról azonban nem írnak. 1999-ben a Honvédelmi Minisztérium Kollégiuma meghívásos pályázatot írt ki a területre, a rom Helyőrségi Főtemplomként épült volna újjá. Hogy ez mit jelent? Sosem tudjuk meg, a projekt végül elúszott - sokat sejtet azonban, hogy ennek oka a Budapesti Nap szerint a tábori püspök személyének változása.


Az egykori St . Andrew's church Dublinban, ma a központi tourist office

Közben pedig előttem lebeg a dublini St. Andrew's church példája: az 1866-ban épült gótikus templomban működik ma a Dublin Tourism Centre.

De nem akarunk senkit sem befolyásolni, várjuk az ötleteket: Mi legyen a toronnyal, milyen funkció költözzön bele?! Van egy négyemeletes tornyod két  - akár szintekre osztható - oldalkápolnával, copf-stílusú előcsarnokkal, tekintélyes méretű romkerttel, alatta pincerendszerrel; de ha kedved tartja, vissza is építheted a hosszhajót, ez egyelőre irreleváns: az első, hogy mi az a szolgáltatás, ami szerinted hiányzik a várból / a kerületből / a városból, szükség lenne rá, és itt pótolható?

A templom részletes története a hg.hu-n.

Vissza a főoldalra

47 komment · 2 trackback

Címkék: buda i.ker


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr451417717

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Templom-rom-kert: St. Dunstan-in-the-East, London 2009.10.03. 14:56:37

A kert jó minta lehetne a Magdolna-templom területének méltó hasznosítására.                A londoni City közepén, szűk mellékutcák mentén, magas házakkal övezve áll egy egészen kü...

Trackback: Rejtély Budán 2009.10.03. 14:54:12

Feliratok II. Már régóta próbáltam elolvasni a Budai Vár egyik házának kapuján lévő feliratot, de a hajdani (bonae memoriae, vagyis jó emlékezetű) várbusz, illetve manapság a 16, 16A, illetve 116-os buszok mindig gyorsabbak voltak annál, hogy el t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

budapestjovoje.freeblog.hu (törölt) · http://budapestjovoje.freeblog.hu/ 2009.09.30. 17:38:10

Szerintem zárják be ide a gonosz bácsikat és néniket, hogy ne tudjanak odakint gonoszkodni. Pistike, 6.B. osztáj

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.09.30. 19:48:43

vicces változat: romkocsma
komoly változat: visszaépíthetnék (később kitalálható formában) és a hadtörténeti múzeumnak lehetne itt valamilyen kiállítóhelye, modern kiállításokkal mondjuk Isonzóról, és a Donról. Erre a célra szerintem alkalmas egy volt templom.

tony zionist 2009.09.30. 22:55:01

King's City Casino kiemelt projekt báj Joav Blum

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.09.30. 23:25:55

Szerintem vissza kell építeni a templomot.

Az így helyreállított épület pedig úgynevezett "templom"-ként kerüljön hasznosításra!

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.09.30. 23:34:39

Várj, kitalálom mire gondoltatok: KI-LÁ-TÓ! Kérem a fröccsöt!

miou · http://365buildings.tumblr.com 2009.09.30. 23:39:54

kamaraszínház. simán. megszüntetnék egy-két rossz kihasználtságú alternatív játszóhelyet, és ezt kőkeményen megmarketingelném, csak a legjobb vendégjátékokat hoznám, csak a legjobb magyar társulatok kvázi helyspecifikus előadásait engedném be.
ja, a tetejébe meg mehet a kilátó, de az is ilyen interaktív, hogy audio guide-dal lehet nézelődni, és vmi vetítés megy a lépcső oldalában.

generator 2009.10.01. 00:09:11

Magasbólpottyantós klotó.

Elkelne a ott (is) valami nyilvános,
én már három éve jártam a várba majdnem naponta,
mire véletlenül találtam egyet.

cso zsi 2009.10.01. 00:15:12

Szerintem bandzsidzsampingot kéne ott rendezni, kötél nem szükséges.

Fekete Dániel . · http://csakaszepre.blog.hu 2009.10.01. 00:40:18

Az évtizedek alatt felmerült elgondolások közt vannak jók, én azokat vegyíteném. Természetesen a legnagyobb attrakció a kilátó lenne, ki ne akarná olyan magasról nézni a panorámát? Tennék bele vendéglátóhelyiséget is, a borozó igen jól hangzik, a hangulat adott hozzá az épületen belül. Kiállítást is nyitnék a templom múltjáról, interaktívan bemutatva, mindenhol kitáblázva. A romok között több növényt és több padot is szívesen látnék, matyó-, kütyü-, bigyó- és izéárusító bódék, pavilonok nélkül.

Fekete Dániel . · http://csakaszepre.blog.hu 2009.10.01. 00:42:01

@solaitid: Most igazán tudom értékelni a moderáló funkciót, köszi!

Kuruttya 2009.10.01. 00:59:00

Krómacél szerkeszetű gótikát minden háztartásba.

Egyébként pedig legyen romkocsma.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2009.10.01. 01:18:44

"ami szerinted hiányzik a várból "
KIRÁLY!
Legyen az új korszak koronázó tornya! I. Viktor királyunknak itt tegyék fejére a koronát, alattvalói itt fogadjanak örök hűséget!

beszélő 2009.10.01. 06:49:51

Elég morbid a kérdés: Van- e még szükség még egy templomra?Ilyen kérdést csak ateista tehet fel.Az evangélikus templomot, 1895-ben szentelték fel,(Kalina Mór) és ezért a három templom együttesen, egy időben állt a hitélet szolgálatában.
Ha áttekintjük a társadalmi eróziót, erkölcsi-etikai szempontok szerint, akkor minden sarkon kellene állnia egy templomnak, hátha lefékezhetőek lennének azok a folyamatok amelyek egyre terjednek.
Megjegyzem, ma is működik a várban német evangélikus gyülekezet, és az első kerületben német katolikus gyülekezet, de templomuk nincs.
Az ateizmus terjesztése (a szocializmus építése?) 1945 után a
templom és egyéb egyhézi intézmények (gyermek otthonok, iskolák, stb. megszüntetésével lerombolásával kezdődött, ma is folyik ez szellemi téren, kormány szinten.
Csak megjegyzem, az evangélikus templom is olyan súlyos bomba támadást szenvedett, (a lelkész is meghalt) hogy ujjá-építése kérdéses volt romos állapota miatt.
Mégis megtörtént ha nem is pontosan a Kalina Mór szerinti barokk stílusban.
Ma ennek az épületnek nem építészeti értéke a kimagasló, de az feltétlenül, hogy egy erős gyülekezetnek ad otthont.
Ilyen szempontból nem lehet kétséges, hogy ha eltekintünk a történelmi múlttól a Magdolna templom újjáépítésének van létjogosultsága.

beszélő 2009.10.01. 07:26:44

@Cigiző: Csak cigizz tovább.A folyamat gyorsítható ha előtte a füstrudacskát ciánba áztatod.

boszka 2009.10.01. 07:29:32

a külső felületet szerintem isten is mászófalnak teremtette. :-)
belül lehetne konditerem. a toronyrész alá be kéne tenni egy méretes gumiasztalt, aztán hajrá.

Terézágyú 2009.10.01. 07:41:32

@beszélő:
"Elég morbid a kérdés: Van- e még szükség még egy templomra?Ilyen kérdést csak ateista tehet fel."

Olyan kérdést pedig ki tehet fel, hogy van-e jogosultsága Budapesten egy dzsáminak?...

"Ha áttekintjük a társadalmi eróziót, erkölcsi-etikai szempontok szerint, akkor minden sarkon kellene állnia egy templomnak, hátha lefékezhetőek lennének azok a folyamatok amelyek egyre terjednek."
Amelyek a Horthy-rendszerben kezdődtek? Vagy melyekre gondolsz?

Egyébként akinek templomra van szüksége, az építsen magának. Ilyen egyszerű.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.10.01. 08:17:59

@beszélő: új templomra akkor van szükség, ha adott hitközségnek nincs, vagy kevés helye van. ez az eset most nem áll fenn, így értettem.

politikát légyszíves itt ne, köszi.

beszélő 2009.10.01. 08:34:07

@solaitid: Előbb van templom azután hitközség.Ameddig nincs "ház" nincs hitközség csak fília.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2009.10.01. 09:20:32

Templom egy feltétellel lehet: ha a felépítést az utolsó fillérig az egyház finanszírozza, nem az államtól kapott pénzből.

pösti 2009.10.01. 10:33:35

"ROMTORONYKOCSMA "=kulturális funkció(galéria,műterem,klasszikus hangversenyterem-megvan az orgona?,helyi civil szervezetek irodája,városvédő klub:)...)+profitorientált vendéglátás(melyik nem az:)) esetleg kilátó!
Mikor lesz mán az a fröccsözés???

pösti 2009.10.01. 10:39:55

Berlinben tudok egy eladó templomot!Ugyanis a helyi egyházmegye hívek híján nem tudja fenntartani ezért eladja, viszont a majdani funkció nem sértheti a korábbit,azaz nem lehet török gyorsétterem,masszázsszalon vagy mondjuk éjszakai klub(pedig annak nagyon jó lenne:) lásd: Amszterdam belvárosát...)

contrapunkt 2009.10.01. 11:24:17

ó, basszameg, ez annyira egyértelmű... egy kezemen meg tudom számolni, hogy egy évben hányszor megyek fel a várba, mert miért mennék. hordják fel buszokkal a sok túúristát, de se kultúrszomjoltó helyek (jó, persze, ott van a btm, de oda ki jár? meg a nemzeti galéria - na oda még csak-csak beesel, vagy netán az oszk-ba... a nemzeti táncszínház nem tudom, kit vonz), se élhető-kihasználható terek nincsenek...

egyértelmű, hogy kilátót kell belőle csinálni. el sem merem képzelni, hogy milyen lehet onnan a kilátás, körbe a jános-hegyi kilátótól ferihegyig minden... körülötte a sivár (és ezek szerint hamis) kősivatagból kiülőset, zöldet csinálni, egyfajta kultúrromkocsmát, ahol nem csak vizezett sör meg becher van és beül a külföldi (fiatal) is, de szóljon a pestieknek, mert nagyon kevés hellyel van ez így a várban :(

legyen rezervátumból élhető hely a vár!

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.10.01. 11:49:10

@solaitid: a "politikát légyszíves itt ne, köszi." gondolom cigizőnek szólt, nem?

Mindegy. Talán úgy kéne kialakítani, mit kedvenc londoni kertemet:
www.gardenvisit.com/garden/st_dunstan_in_the_east_church_garden

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.10.01. 13:40:11

@aesculus: nem, a kimoderált kommenteknek :)

köszi mindenkinek a tippeket, vissza fogunk még térni a toronyra a közeljövőben.
egyébként valami hasonlóról lesz holnap szó a hetiBetonban is.

Gallion 2009.10.01. 16:12:50

@beszelo: a jelenleg álló templomokba is alig járnak. Elég kifacsart logikának tünik hogy egy újat felépitünk és majd akkor az tele lesz ettől.

pösti 2009.10.01. 19:12:59

Nem mellesleg a "VÁR" csendrendelet szempontból a legmerevebb terület-lényegében egy nagy nyugdíjasklub-hiszen pl az egyik legsikeresebb rendezvény,nevezetesen a borfesztivál este 11kor bezár !Az indok,hogy a "jó erkölccsel ütközik" az éjszakai tivornyázás(Ez nem vicc!Láttam papíron az idézett indoklást!).A vár busz menetrendjét is úgy szabták át,hogy a lakosság(alvó nyugdíjas) elégedett legyen (23óra után gyalogolhatsz)Ezért ennek fényében a helyiek által is hosszabb távon elviselt funkció kizárásos alapon a:NYUGDÍJASHÁZ(melegedő,vérnyomásmérő,sakk,kártya,ingyen kávé,hímző szakkör,dalárda...stb

*Anna · http://csakaszepre.blog.hu/ 2009.10.01. 22:30:22

Én alapjáratban nem értek egyet azzal, hogy egy régi templomnak romkocsma szerepét kéne betöltenie,még ha az csak a harangtoronyra korlátozódik, akkor sem... ambivalens a szent és profán ilyen szintű találkozása. Főleg úgy, hogy ez egy történelmileg jelentős épület volt, talán ma is az, és ez szerintem enyhén megcsúfolása a múltjának... A kilátót támogatom, a gallériát, vagy rendezvényhelyet is -akár szabadtérit, hasonló formában, amit Aesculus linkelt, hogy a térfalakat, boltozatot növények ágrendszere alkossa...

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.10.01. 23:43:45

Vegyítve s kiemelve, véleményem szerint az újjáépítés után, mint a Magyar Templomépítészet (Történeti) Múzeum és Kiállító tere lehetne. mindenképpen támogatom az üvegtetőt ebben a verzióban, kicsit olyan hatást keltene "mint I... fény belengi a teret", ha a szakralitásból indulunk ki. A kiállító tér-múzeumban lehetnének makettek, elveszett templomok, meg nem valósult templomok stb.. Támogatandó a Helyőrségi Borozó, bár tény, hogy már van ilyesmi (asszem a HM rom mellet), így inkább egy magyaros (tényleg magyaros) hangulatos kávézó-éttermet tennék a pincébe, melynek lenne nyáron kiülős része is. Részben ez a pince lenne a múzeum anyagi finanszírozójának egyik "lába", hisz a bérleti díj nem kevés lenne.
Ha nem tetszene a Templom Történeti Múzeum terve, akkor még egy eset álhat fent, mégpedig a Polgári Palotanegyed történet, hisz mint tudjuk volt, mit megért ez a terület is, de hogy is? erre adna választ a Múzeum, a Polgári Palotanegyed Múzeuma.

A templom mellett mindenképpen átgondolandó a Kapisztrán tér rendezése is. Ha erre lehetőség van a helyi lakosoknak létre kell hozni egy mélygarázs, de csak a helyi lakosoknak, bejönnek a Bécsi kapun, s leteszik az autót, ezután szépen hazabicegnek, vagy busz. Másfelől ha már ásunk érdemes megkérdezni a MOL-t, hogy nem igényel-e raktárhelyiséget, mert azt is érdemes lenne a mélygarázs alatt kialakítani, ha erre lehetőség van.

Asszem ennyi.

+ "közinfó" örökség napokon kaptam egy fülest, egy MOL-ban dolgozótól, hogy a Várszínház is magántulajdon lesz és kipaterolják a táncszínházat, szomorú.

Tél Miksa 2009.10.02. 08:33:59

Régi funkció - új "célcsoport": minaret a helyi muszlim közösségnek...

szpal 2009.10.02. 13:57:35

szerintem gyalázat, hogy annak idején a komcsik a szinte teljesen ép templomhajót lebontották, az egész templomot újjá kellene építeni, a funkciót illetően csatlakozom az előttem szólókhoz.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.10.02. 14:04:53

@szpal: amellett, hogy valóban nem volt indokolt a templom bontása, ráadásul több jóval rosszabb állapotú épületet is helyreállítottak, az, hogy szinte teljesen ép lett volna, erős túlzás: a tetőzet, a szentélyfal és a kápolnák is teljesen megsemmisültek. a mókás inkább az, hogy a szentélyfalat pl. már méteres magasságban visszaépítették és a tetőnek is nekikezdtek, amikor a vezetés (állítólag személyesen rákosi) elrendelte a bontást.
a templom történetét olvashatod, fotóval a romról is:
hg.hu/cikk/epiteszet/7861-maria-magdolna-vs-rakosi-matyas

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.10.02. 14:24:38

@solaitid: asszem elkészítem a régóta "spájzban" lévő posztot a londoni St. Dunstanről. Szerintem egy jó példa a funkcióhoz.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.10.02. 14:46:36

@aesculus: szuper, tegnap próbáltam utánaolvasni, nagyon érdekel :)

boszka 2009.10.02. 22:53:36

ezt a cikket évekkel ezelőtt olvastam. (2007-es) de a téma ugyanez volt már akkor is. az ő példáik: raktár, koncertterem, lakás, kávézó, étterem, klub.

www.newsweek.com/id/42958/page/1

ami még jól mutat, az a könyvesbolt:
szerintem ez jó kompromisszum az újrahasznosításra.

archives.buffalorising.com/story/holy_books

smalladam 2009.10.06. 11:04:43

kulturális tér (koncert, hangverseny, tárlat, miazmás)
vagy templom:)

utóbbi alatt nem egyházközségi helyet gondolnék (arra ott vszeg nincs szükség), inkább ilyen ünnepélyes alkalmakra, ökumenikus izékre, a katonai hagyományhoz kötődő szertartásokra használható szakrális térre, illetve ezek között ugyanúgy hangversenyekre stb.

gabute 2009.10.11. 11:44:56

Bár nem nagyon szoktam ide írni, de most mégis :-)

Legyen újra templom, ez szerintem nem is lehet kérdés! Egy templomépületet, vagy annak maradványait kizárólag templomként lehet "hasznosítani". Ráadásul a Budai Vár pont nem bővelkedik templomokban: van egy Mátyás-templom és egy evangélikus, és slussz.

Ráadásul a Mária-Magdolna olyan szempontból is érdekes, hogy ez volt a magyarok temploma a középkorban (a Mátyás-templom meg a németeké).

Ez Budapest ősi magja, és csak két teplommal rendelkezik. Kevés. Kell oda a harmadik!!!

Templomot!

gabute 2009.10.11. 11:47:26

Egyébként bármilyen renoválást kb. úgy kéne kezdeni, hogy megkérdezik a Magyar Katolikus Egyházat, mint korábbi tulajdonost, és a hely felszentelőjét, hogy mi a tervük vele...

bejgli 2009.10.11. 17:19:06

Szerintem is a múzeum (pl. a Változások Múzeuma avagy az idő átsöpör a hely szelleme felett) és a kilátó lenne a legközcélúbb hasznosítás. De semmi kocsma meg hasonló privát kufárkodás. És szerintem is azzal kéne kezdeni, hogy megkérdezik a várbelieket és az egyházat, hogy elfogadható-e számukra az új funkció, vagy templomként tartanak igényt az épületre.

chimie · http://addict.blog.hu/tags/brief 2009.10.16. 13:31:39

nem lehetne a templomot helyreállítani?

tudom, nem ez volt a kérdés, úgyhogy jöjjön a tippem: speciális installációra írnék ki pályázatot. Függőleges műre, amit körbe csigalépőn lehetne megcsodálni minden oldalról / magasságból. Úgy képzelem ezt, mintha mondjuk egy nagy esőerdő-beli fa (mása) lenne látható például, minden szinten olyan (kitömött) állatokkal, amelyek az adott szinten élnek az esőerdőkben. A falakon meg tájékoztató szövegek / ksiebb tárgyak a témáról.
De ez csak egy lehetséges tematika, a lényeg a függőleges tér, ha már torony.
A terem neve lehetne mondjuk Vertical

rmr 2009.10.26. 15:57:12

nocsak, ez a blog is behalt?

kertesz 2009.10.30. 14:51:47

Legyen templom ismét. Szenteljék az ökuméné-nak. Legyen nyitva 0-24-ben. Legyen mellette olyan gyülekezeti terem, ami rendesen kávézóként is működhet a hétköznapokban. A belsőt-mivel újonnan épül- olyan belsőépítészeti/akusztikai dizájnnal lehetne megvalósítani, hogy a zenehallgatók és építészetrajongók egyaránt csemegézhessenek. A pincében borozó. Szerintem szükség van olyan szent épületekre, amelyek beépülnek a hétköznapokba.
Én nemzetközi pályázatot hirdetnék....

G. Dávid 2009.11.07. 03:34:48

Egyértelmű, hogy újjá kell építeni, hiszen van hely és szerintem törekedni kellene a gótikus stílusra, jó kihívás lenne a modern építészeinknek felépíteni egy gótikus templomot. A kilátó jó ötlet, de akkor nyilván össze kell hangolni ezt a harangozással, hiszen senki nem akar megsüketülni. Lehetnének kiállítások benne, de még így is maradna szerintem hely a misének is.