Ez itt azÉéééés Artur!

vau.Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

2010.01.27. 14:07 Zsámboki Miklós

NYÚZZÁK A BRÉKET A CLARK ÁDÁM TÉREN

Egy férfi hozzábilincselte magát a Clark Ádám téri foghíjtelket körbevevő palánkhoz. Mellkasára tetoválva a 2007-es pályázat győztes tervének vázlata, amely helyett egy másik fog megvalósulni - közben megérkezett utóbbi tervezője, Anthony Gall építész. A tüntető férfi addig nem távozik, amíg az új tervet vissza nem vonják.

Élőben közvetítettünk a Clark Ádám térről. Itt az egész így szépen, de van link is twitter-fetisisztáknak:

 • ►BREAKING NEWS! Valami történik a Clark Ádám téren! Helyszíni tudósítónk már úton van.

 

 • ►A Clark Ádám téren egy férfi hozzábilincselte magát a híres foghíjtelket körbevevő palánkhoz! Tekintete haragos. Tudósítónk óvatosan közelít.

 

 • ►Vajon mik a szándékai? A klímaváltozásra hívja fel a figyelmet? Kormányellenes tüntető? Egyszemélyes flashmob?

 

 • ►Vagy csak egy kínos éjszaka másnapja? Erre enged következtetni exkluzív fotónk a bilincsről:

 

 • ►A férfi szándékai ismeretlenek, de állítása szerint küldetése szent. A bilincset nővérétől kapta.

 

 • ►Tudósítónk elrohant cigiért. A trafikos a tüntető férfiról nem tud semmit, de kötelezővé tenné a bicikliseknek a kreszvizsgát és a súlyadót.

 

 • ►A Clark Ádám téren tüntető férfi lehúzza tudósítónkat egy szállal. Mindkét keze meg van bilincselve, tartani kell neki a cigit.

 

 • ►Tudósítónk így közelről látja: a férfi mellkasára valami ismerős ábra van tetoválva.

 

 • ►Olyan mint egy sajt, de csak két lyuk van rajta. Esetleg egy kancsal kisfiú? Nem! Egy ház! Lehetséges, hogy... ?!

 

 • ►Az MTA kirendelt szakértője megerősítette: a Clark Ádám téri tüntetőnek az "aranyfogas" terv vázlata van a mellkasára tetoválva!

 

 • ►A győztes terv markáns állásfoglalása helyett a beruházó inkább egy visszahúzódóbb elképzelést pártolt. Lsd: http://bit.ly/99BCmm

 

 • ►Az előző linken a jobboldali kép volt a mintája a fiatalember tetoválásának is. Állítása szerint haverja megcsinálta egy ötösért.

 

 • ►A férfi a sajtóra vár, hogy nyilvánosan válaszoljon a miértekre, de elárul egy titkot: a hg.hu az indexre költözik! Mi ezt persze már tudtuk.

 

 • ►Megsúgta: addig nem távozik, amíg az új tervet vissza nem vonják! Azt állítja, tekintetével össze tudja dönteni az építési darukat.

 

 • ►Kiérkezett a sajtó, tudósítónk kicsit körbeszaglász, míg a férfi a sajtót tájékoztatja.

 

 • ►Megjelenik Mezős Tamás, KÖH-elnök. Tudósítónk a helyzetről kérdezi, Mezős azt válaszolja, ő nem tehetett semmit a zsidónegyed bontása ellen.

 

 • ►Közben tömeg gyülekezik a járdán, a tüntetőt támogatók és ellenzők. Utóbbiak azzal érvelnek: a férfi nem illeszkedik a környező épületekhez.

 

 • ►Az ellenséges táborból valaki elégeti az "aranyfogas" terv általa kinyomtatott földszinti alaprajzát. Zsebében tudatmódosító cukorka.

 

 • ►A támogatók között van az "aranyfogas" terv két alkotója is. Mórocz és Vannay szerint az akció megható, de a helyzet reménytelen.

 

 • ►A kikötözött férfi tartja magát, az index videóstábjának nyilatkozik. Földes András szerint a régebbi terv nem szép.


kép forrása

 

 • ►Szóváltásba keveredtek néhányan a két táborból, "illeszkedés" "progresszivitás" "transzparencia" "bazdmeg", stukkótörő a hangulat.

 

 • ►Az ellentüntetők közül egy nagydarab fiatalember egy Lánchíd makettel támad a másik táborra! Azok magastetővel védekeznek.

 

 • ►Bán Ferenc, a telekre kiírt mégrégebbi pályázat hasonló sorsú győztese felkiált, érte miért tüntetett senki sem?!

 

 • ►A palánkhoz bilincselt férfi az RTL Klubnak magyarázza, hogy ki volt Ybl Miklós, az itt állt, majd a II.vh-ban elpusztult épület tervezője.

 

 • ►Az 'Unokáink sem fogják látni' műsor a helyszínen forgatja következő adását. Tudósítónk épp elcsípte Ráday Mihály összefoglalóját: "Kár."

 

 • ►Az ellenséges táborból néhányan elismerik, hogy lehet szép is egy modern ház. De a magyar építészek inkompetensek és korruptak.

 

 • ►Hiába magyarázta a palánkhoz bilincselt férfi az RTL-nek Ybl Miklóst, a Fókusz szerint az egykoron itt állt épületet Toldy tervezte.

 

 • ►Megérkezik Anthony Gall, a most a pályázattól függetlenül elfogadott új terv tervezője.

 

 • ►Az Anthony Gall-féle terv ellen tüntető férfi privát beszélgetést szeretne az építésszel. A sajtó félrevonul. Csend, feszültség, találgatások.

 

 • ►Az építész feszülten figyel, főképp a tüntető férfi beszél. Gesztikulál, de a palánkhoz van bilincselve, így csak ráng. Halkan zajlik a Duna.


kép forrása

 

 • ►Anthony Gall is indult a pályázaton, de terve nem ért el helyezést. Mégis ő kapta a megbízást, de egy új tervvel.

 

 • ►A nemrég a helyszínre érkezett Beleznay Éva, már csak ideiglenesen ideiglenes főépítész arcán látszik, jó döntést hozott.

 

 • ►A másokra Lánchíd-makettal támadó férfit elszállította a rendőrség. Az Erzsébet híd felé távoztak.

 

 • ►A feszültség csak nő, a körforgalom forog, a Duna zajlik, és ekkor... Anthony Gall elsírta magát!! A tüntető férfi a járdára köp.

 

 • ►A két férfi int a sajtónak, nyilatkozni fognak! Megkérdezett pszichológus szakértőnk szerint Gall úr épp nagyon szomorú lehet. Vajon miért?

 

 • ►Anthony Gall úr vallomást tesz: ráébredt, ha az általa rajongott Kós Károly is így állt volna az építészethez, neve ma nem jelentene semmmit.

 

 • ►Azonban csak egy meghunyászkodó tervvel nyerhette meg a megbízót magának, más esély nem volt! Lelke megtört, de az épületet fel fogja építeni!

 

 • ►Közben boldogan csengetve bebiciklizik a helyszínre Demszky Gábor, egy új metró illatát hozva magával. Már pszichológus szakértőnk is sír.

 

 • ►Demszky úr a mikrofonért nyúl, Gall úr csipkés zsepibe törli könnyeit, Ráday úr ajkai kár-t formálnak - ezt a képet őrizzük szívünkbe.

 

 • ►És jusson eszünkbe, mikor a pesti korzón korzózva, a Lánchídon sétálva, a budai körforgalomba forogva ezt látjuk:


kép forrása

 

 

18 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr811706457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovacsdani 2010.01.27. 18:34:38

Á. Klasszikus. Gyönyörű.

Szakács Leszek 2010.01.27. 19:40:20

Bár ezek a kockalábakon álló kockaablakok rém unalmasak (éppúgy, mint a Blahán épülő szálloda), azért még mindig jobban belesimul a környezetbe, mint az az aranyszínű okádék. Szép is lenne, ha a Vár helyett azt kellene bámulni, mert állandóan benyomulna az ember látóterébe. A Clark Ádám téren én a Várra, az Alagútra és a Lánchídra vagyok kíváncsi, nem egy szállodára, akárhogy is néz az ki.

Szakács Leszek 2010.01.27. 19:42:20

Amúgy meg miért nem lehetett volna egy park-szerűséget csinálni oda, jó magas fákkal, amik eltakarják a mögöttük lévő házakat? Miért kell mindig mindent beépíteni?

Zubreczki Dávid · http://urbanista.blog.hu 2010.01.27. 20:10:25

Nagyszínpad! Nagyszínpad! Tényleg zseniális lett :) De azt azért elárulhatod, hogyan csináltad, hogy ilyen szépen sorrendbe állnak a twittek. Azt ne mond, hogy egyesével kopiztad ide :)

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2010.01.27. 20:16:03

@~dá~: hát ööö... de hisz úgyis tudtad előre :)

Zubreczki Dávid · http://urbanista.blog.hu 2010.01.27. 20:21:40

@solaitid: na az csak természetes :) azt viszont utólag sem tudom, hogy gyúrtad át poszttá. Nekem utólag így ment (urbanista.blog.hu/2009/11/11/konfencia_a_csaladbarat_varosokrol_online_kozvetites) de ebben ugye benne van egy csomó miegyéb + fordítva van a sorrend. Ha nagyon hosszú elmagyarázni, vagy nagyon hülye lennék megérteni, akkor majd inkább lelevelezzük :)

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2010.01.27. 20:23:53

@~dá~: átkopipészteltem az egészet, fejjel lefelé fordítottam a gépet és megrázogattam kicsit :)

StopSzmog 2010.01.27. 20:52:52

Höhh, ez egy jó kis tudósítás :) Kösz

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2010.01.27. 22:11:37

Ott van a szeren a blog szerzője.

Az épület meg sajna ásítóan unalmas.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2010.01.27. 22:43:20

és mi lett a bilncses emberrel?

MSD 2010.01.28. 00:33:59

Az aranyház legnagyobb baja, hogy úgy érdekes, mint Dubai. Lehet, hogy bekerülne a nemzetközi (szakmai) köztudatba, mint érdekesség, de egyáltalán nem biztos, hogy mi jól járunk vele, mint épülettel. Alapvetően pont ugyanolyan elcseszett ötlet ablak nélküli házat építeni falra vetített panorámával, mint pálmafa alakú szigetet, csak kisebb kaliber. Ráadásul ez ma nem is divatos: a környezettudatosságnak gyakorlatilag ez pont az ellenkezője. További nagy hibája, hogy az átlagember számára nem szerethető. Nem igaz az az állítás, hogy az építészetileg képzetlen nép csak a gipszangyalkákra bukna. Tény, hogy a térarányok és a homlokzat dinamikája önmagában nem ejti őket ámulatba, de igenis meg lehet találni az egyensúlyt a szakmai és laikus szerethetőség között. Van Budapesten olyan épület, aminek sikerült. Az aranyháznak nem. És egy ilyen emblematikus helyen nagy hiba lenne olyan házat építeni, amit nem szeretnek az emberek. (Lásd a túloldali spenótház: utálta a nép, át is kellett építeni.)

A következő történt tehát: kiírtak egy pályázatot egy progresszív épületre, amire nem érkezett olyan pályamű, amit nyugodt szívvel fel lehetne építeni. Így hát a progresszivitás megbukott, és terveztek egy unalmas, semleges házat. Ez az amúgy is szép térnek pluszt nem ad, de nem is vesz el belőle, csak kijavít egy kis hibát. Mintha befoltoztak volna egy kátyút.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2010.01.28. 03:02:02

@MSD: Kátyúfoltozás, ez tetszik, találó :)

Amúgy kíváncsi lennék rá, hogy melyik épületeket gondolod "konszenzusosnak" szakma és laikus közönség közt. Ha visszalátogatsz esetleg oszd meg velünk kérlek!

Lehetne ide landmarkot rakni, csak ez az aranyhálós ablakos izé lett egy kissé félrecsúszott szerintem. Kíváncsi lennék hogy a Fostersékkel terveztetett izé milyen volt, mert valami ilyesmiről is írt a nol.hu szerzője.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2010.01.28. 09:42:21

@solaitid: a daru többes száma darvak
:)
tavasszal térnek vissza, addig mi lesz szegény emberrel? enni-inni még csak-csak, de pisi-kaki?

pösti 2010.01.29. 14:54:53

Szerintem akkor lesz ott épület amikor olimpiát rendezünk!
Amúgy az "aranyfogat" ,hogy lehetett ablak nélkül megtervezni egy olyan helyszínen ami üvölt a kilátásért???
Az "új" tervezője legalább körülnézett és ez látszik is (homlokzati üveg arány)...

Vaandor 2010.02.07. 21:31:21

A bejegyzés tetszik! Nagyon jó!

Amúgy MSD-vel nagyjából egyetértek. az adott helyen tényleg inkább efféle foltozásra van szükség, mint újabb jelre. Az elfér egyéb, még jeltelen helyeken, nem-e? E!

@BDzsH: "konszenzusos" szakma és laikus közönség közt.
Talán az Egeraat-városháza közelít(ett) ehhez. Legalábbis ott sokkal inkább a "Park vagy épület?" illetve a "Becsődölnek-e?" témák forogtak/forognak, mint hogy ronda lenne a terv.