Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2008.11.07. 10:15 BDzsH

Budapest, a megskalpolt város

"Az eklektikus építés tobzódásának idejéből származó sok sarokkupola, meredek, tornyos tetőszék omlott le és vált ezáltal egyszerűbbé az utca- és városkép. A felszabadulás utáni anyaghiány egyszerűségre, takarékosságra szorította az építtetőket, ami szintén az építészeti összhatás javulását eredményezte."

Kósa Zoltan, Új építészet -1949/4-5

A fenti sorok remekül jellemzik a háború utáni építészeti hangulatot, és a századforduló építészetéhez való viszonyt. Az eklektika "tobzódik", a szecesszió "agyoncsipkéz", az alaprajz pedig "túlteng" - mondták 1949-ben. Hogy ez mennyire fakadt a kor  pénzügyi szűkösségéből, a századforduló közelségéből, a műemlékvédelem háttérbe szorulásából és a politika hozzáállásából azt most nem taglalnám, ez ugyanis csak egy megemlékezés kíván lenni. Lényeg: Budapestet megskalpolták a háború utáni helyreállításokkal, ahol szinte kivétel nélkül lebontották a súlyosan, vagy alig sérült tetődíszeket. Meredek esésű, díszműbádogos munkákkal ékesített tetőket szelidítettek butítottak az egyenletessé unalmassá tett utcaképhez, építészeti hangsúlyokat kifejező kupolákat tüntettek el. Bécsben, vagy főleg Prágában számtalan gyönyörű tetődíszt láthatunk, Budapesten sajnos tizedére fogyatkoztak ezek. Felsorolni és számbavenni is igen nagy feladat volna a tetőzetek szintjén lezajlott óriási változásokat, amelyeket a modern nagyvárost eszményíte, óriási illuziókat táplálva követtek el.

Azt gondolom minden szónál beszédesedebbek ez esetben a képek. Lássunk hát pár példát! (Szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy a rengeteg potenciálisan bemutatható kép közül válogatnom kellett. Lehetne ezeknek egy egész blogot is szentelni. Ez a bejegyzés csak az arányokat és a veszteségeket akarja szemléltetni a teljességre való törekvés nélkül.)

Ami megmaradhatott:

A Hírlapírók egykori Nyugdíjintézetének ma is ilyen szép formában álló palotája - ok: nem sérült meg a háborúban


Alpár Ignác az Anker Biztosítótársaság számára tervezett palotája - építészek szemében vörös posztó némileg érthető módon - kupoláját le akarták bontani, nem jött össze.


Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesület Erzsébetvárosi Fiókpénztára - micsoda név! - Blaha Lujza térre néző bérpalotája - Hermész ugyan nem lengeti már a zöldséget a város felett, de a szecessziót megelőlegező kupola még megvan

 És akkor nézzük mi veszett el: (Továbbra is csak önkényes válogatásról van szó)

 

Az ELTE Egyetem téri épületének bizony ekkora kupolája volt. Megmaradt a háború után is a tetőszerkezet nagy része, de egy későbbi átalakítás során lapostetőt kapott az épület.


A jelenlegi Miniszterelnöki Hivatal Kossuth Lajos téri épületének sem volt mindig olyan ocsmány, össze-vissza építgetett tetőszerkezete.


A nemrég felújított Szervita tér 3-ról is hiányzik egy tetődísz, az üveggömböt tartó Atlasz-szobor. Állítólag még a 30-as években szerelték le, mert veszélyessé vált. Azóta nyoma veszett. Visszaépítéséről szó volt, de pénzszűke miatt elmaradt.


A Károly körút és Dohány utca sarkán felépült Viktória/Hungária/Első  Biztosítótársaság palotája és art deco-s beütésű saroktornya. Bár igen furán mutat ez az egész együttes, mondhatni nem túl szerencsés, mégis különlegessége folytán kár érte. [Pár napja az urbanista közölt teljes bejegyzést erről az épületről. Olvassátok!]


És a végére Budapest legjobban hiányzó kupolája, az Andrássy út nyitányáról, az egykori Fonciére Biztosítársaság palotája. Nemrég felújították ezt a házat is, a tetőszerkezet megerősítésére az építési engedély szerint a "kupola majdani visszaépítése érdekében" sor került. Bíztató.

 

Valószínűleg az eltűnt tetődíszek közül eredeti formájában nem sok, legjobb esetben is városszerte néhány darab fog idővel visszaépülni. Belátom nem ez a legégetőbb probléma, de igenis hiányoznak a város sziluettjéből ezek a tornyok, kupolák és szoborszerű képződmények, pláne ott, ahol a helyettük létrejött struktúrára a legjobb szó a borzalmas. Pozitív tendenciák vannak, épültek már vissza díszes tetők Budapesten is (Gresham Palota, Belügyminisztérium, New York Palota). Kérdés mi jön ez után? Mikor láthatjuk újra régi pompájában az Andrássy út elejét, ahol mindkét nyitó épület tetőszerkezete díszesebb volt a világháború előtt? Az a vad - vagy naív -  gondolat is eszembe jutott nem lehetne e ilyen célra pénzt gyűjteni magánszemélyektől, az Andrássy úton magukat reprezentáló luxusmárkáktól, és állami forrásokból. Szerintem biztosan. Erre akad pár eldugott példa az országban. Meg kéne csinálni!

Na kupolákról, tornyokról, tetődíszekről egyelőre ennyit, ha majd nagyon nem lesz mit írni bedobok mégegy adag képet róluk - van bőséggel. Egyébként pedig inkább majd 1-1 konkrét épület bemutatása kapcsán fogunk siránkozni hiányukon.

BDzsH

vissza a főoldalra

14 komment

Címkék: budapest foto szégyen kupola nagykörút kiskörút v.ker vi.ker vii.ker deak ter varosvedelem


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr85708819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piroshetes 2008.11.07. 20:43:08

Hálás köszönetem!! Remélem lesz folytatása!

Múzeumkrt 2008.11.07. 22:08:49

"Budapesti Díszítő Bizottság" Alapítvány
Kérjük ajánlja fel adója 1% a budapesti eltűnt kupolák és díszítések helyreállítására.
Egyéb pénzbeli adományát is szívesen fogadjuk.

Adószám: 36716-153653-135753

például, így

uizuizu (törölt) 2008.11.08. 16:26:20

Úgy tudom hogy a Szervita tér 3-ról a háború előtt (vagy az Ostrom előtt) szerelték le a földgömböt. Épp azért hogy megóvják a sérüléstől. Aztán valahogy a nagy kavarodásba elveszett (elpusztult?) a háború végére.

Mellesleg ez az alapítvány nagyon jó ötlet.

És még annyit hogy vannak pozitív példák az utóbbi évekből. Például a Statisztikai Hivatal főépületének a kupolája (igaz ez nem teljes). Vagy a Móricz Zsigmond körtéren lévő Iskola Kupolája lett visszaépítve. Bár ezek városképileg nem annyira jelentősek de önmagába fontosak.

BT85 2008.11.08. 16:41:46

Nagyon jó a blogod, ez a beegyzés különösen tetszett! Rengeteg helyen vissza kéne állítani az eltűnt díszeket, de a főváros és a kerületek nem hiszem, hogy sok pénzt fordítanának erre a jövben...
Mindenesetre megemlítenék még egy visszaépített tetődíszt, ami elég hangsúlyos helyen van, de kevesen ismerik: a Vízivárosban Ponty utca - Szalag utca kereszteződésénél lévő Hunfalvy János szakközépiskola tornya 1999 ben épült vissza. A várból nézve nagyon jól mutat!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.11.09. 12:20:57

Számos olyan épület található szerencsére a városban, melynek saroktornyait, kupoláit megkímélte a történelem. Sem a fegyveres csaták, sem az IKV modernizációs egységei nem ejtettek rajtuk visszafordíthatatlan sebeket. Mégis kihasználatlanul meredeznek, puszta galambdúcként szolgálva a nagyérdeműt. Pedig ennél jóval többet érdemelnének. Vajon miért nem gazdálkodnak az ilyen rejtett kincseikkel jobban a társasházak? Egy közös használatú klubhelyiség, egy legénylakás, netán egy fizetős kilátó könnyedén kialakítható lehetne bennük.
Persze messziről jött emberként könnyen ötletelek - pláne, hogy magam nem ilyen házban élek -, de valamit talán mégis lehetne tenni a ki nem használt üres épületkupolákkal. Legalább addig, amíg meg nem találják maguknak az adott társasházak a mindenkinek megfelelő tetőér-hasznosító nagyvállalkozójukat.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2008.11.09. 12:34:35

Kedves Múzeumkrt!

Google-be bepötyögve nincs erre az alapítványra egyetlen-egy találat sem. Miért? Mikor alakultatok, hol lehet többet megtudni erről a szervezetről?

Szerintem amúgy így általában gyűjteni annyira nem jó ötlet. 1-1 konkrét üggyel inkább meg lehetne mozgatni az embereket, mint, hogy így általában adj pénzt erre. Ez nagyon bizonytalan, én nem adnám így ki a pénzemet, és őszintén szólva a bankszámlaszám feltüntetésének sem örülök, addig amíg nincs bizonyíték arra, hogy ez egy valósan működő szervezet. De jóhiszeműségem bizonyítékául maradhat kinn.

Davezz, BT85!

Igen, sok pozitív példa van, de mégis a van pár nagyon fontos hely, ahol nem történt meg a visszaépítés. Jellemzően az iskolákon, és állami intézményeken, luxus szállodákon azok felújításakor igen. Én azt szeretném, ha még több pozitív példa lenne, és nem elsősorban a tulajdonos határozná meg a díszek helyre vagy helyre nem állításának tényét, hanem az épület városképben betöltött szerepe.

kambekk!

Az ötlet nem rossz, de én nem hiszem hogy nagy általánosságban ez megoldana bármit is. Nehéz ezeket hasznosítani, mert a belső szerkezetük egyrészt útban van, másrészt kifelé nagyon kevéssé nyitottak - nincs rajtuk ablak, vagy ha van, az is pöttöm.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.11.09. 13:39:05

Igen, kívülről kicsik az ablakok, de vajon odabentről kifelé is azok?
Nézve a Blaha sarki ház kupoláját (ami máig megvan) rögtön egy forgószínpados étterem jutott eszembe. A csúcsánál lehetne újabb bevilágítóanlakokat tenni, oldalára pedig a kupolahéj színével azonos foncsorottságú - belülről kifelé átlátszó - ablakokat. A műemlékesenken egy szavuk se lehetne. :)

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2008.11.19. 11:27:18

szerintem az egyik leginkább hiányzó kupola kimaradt (tudom, önkényes) az pedig az egykori Királyi Palota eredeti kupolája, melynek visszaépítéséről (a mostani helyett) szintén vannak elképzelések.

bátorkodom a témában ajánlani a saját cikkemet erről:

www.hirszerzo.hu/cikk.leszopott_szilvamag_a_budai_varhegyen.80139.html

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2008.11.20. 02:21:43

smalladam!

Utólag is köszönjük remek cikkedet, amit már korábban is volt szerencsém olvasni.

Sokáig benne volt a kupacban amit ki akartam rakni, de végül kikerült. Az igazság az, hogy a Budavári Palotának külön poszt sorozatot szeretnénk szentelni majd, ezért szánt szándékkal kerüljük egyelőre a róla való írást. Valószínűleg 2009. első negyedévében fog erre sor kerülni.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2008.11.20. 12:07:18

köszönöm, és nagyon várom a palotás sorozatot. én is foglalkozom a palota-témával, most éppen az Ifiparkkal.

én egy lehetséges megújítási terveket és lehetőségeket összefoglaló cikken gondolkodom

együtt is működhetnénk, haesetleg...

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2008.11.20. 14:21:31

Írni fogok e-mailt a kommenteléskor megadott yahoo-s címedre még a mai napon az együttműködés ügyében.

tehtube 2016.10.16. 08:11:20

Szerencsére azóta a Miniszterelnökségi Hivatal a képen látható Andrássy szoborral együtt ismét eredeti állapotában látható

kisemma 2021.04.16. 10:48:04

Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon érdekes oldalra bukkantam. Ismeritek esetleg a harmadik generációs fűtőfóliát? Én a www.moefsz.hu/ oldalán olvastam róluk. Majd annyira megtetszett, hogy átalakítottam itthon az egész fűtésrendszeremet. Lessetek rá az oldalra, és informálódjatok. Nagyon érdekes, mind emellett gazdaságos is. :) www.moefsz.hu/
süti beállítások módosítása