Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2008.09.15. 09:28 Zsámboki Miklós

Le a falakkal!

Na most itt jól meg lesz mondva, hogy mekkora baromság ez a Le a Falfirkákkal dolog, és nem csak azért, mert egyetlen információforrásnak egy teljesen átláthatatlan honlapot adnak meg, amiről semmi sem derül ki azon kívül, hogy főtámogatója az akciónak a FKF és a BKV mellett még többek között a Marie Claire is. Tehát lényegében semmit sem lehet tudni, hogy akkor most mi is fog történni. De akkor is.

Szóval itt van ez a szeretembudapestet.blog.hu. Úgy látszik, mostanában az a divat, hogy ingyenes blogszervereken indítunk marketing-blogot - ebből csak annyit tudok leszűrni, hogy ezek szerint az emberek a civil szférának már inkább hisznek, mint a hivatalosnak; hát hajrá. Ez még direkt béna is, ennyire egy 12 éves félkarú gyerek sem lenne képes félreszerkeszteni, ha most lát először internetet sem, de ez tulajdonképpen teljesen irreleváns. Mit tudunk meg a blogról? Hogy le a falfirkákkal! Mikor? Szeptember 19-én. Hol? A Nagykörúton! Lesz zene, hírességek, támogatók. Miért? Mert bántja a szemünket a sok falfirka. Mert rendet kell rakni. "Célunk az érdemi munka elvégzése, vagyis a rendkívül szennyezett pesti és budai belváros főútja, a Nagykörút – budai körút térségének falfirka-mentesítése." Tehát, ha falfirka-mentesítettek a fiúk-lányok, akkor nem lesz rendkívül szennyezett.

Aha. Mert itt a graffiti a baj. Ezek a gonosz taggerek elcsúfították a Nagykörútat. Ezt a sétányt, ezt a szépet. Graffiti nélkül nem lehetne rajta cipőben sétálni, úgy csillogna. Fingani nem merne az ember, nem is azért, mert meghallanák a nirvana-közeli állapotban lebegő gyalogosok, hanem mert büdös, ráadásul mérgező gázokat bocsátana ezzel ki. De jöttek ezek a huligánok, valahonnan ide lettek, ráírták a falakra a nevüket, és bumm! Tessék csak kimenni, mi van ott manapság! Oda vannak írva a nevek. Hányás. Külön veszélyes a babakocsiban utaztatott kisbabákra, ők vannak a legközelebb a graffitikhez.

Persze, a taggelés csúnya dolog, de ettől függetlenül nagyon sunyinak érzem ezt a projectet, hogy egy civil kezdeményezés köpenye mögé bújva leszedjük a démonizált tageket, és akkor majd elmondhatjuk, hogy 2008-ban megtisztítottuk a Körútat, tessék megnézni a fotókat, Demszky főpolgármester úr suvickol, a Körút tiszta. Pedig a Körút nem tiszta. A Körútnak csak egyik problémája a tag; mégpedig a legkönnyebben, legolcsóbban eltüntethető problémája - a baj vele, hogy visszajön. Viszont nagyon egyszerű mindenkit ellene hangolni, és átmeneti eltűntetésével óriási sikert aratni.

Nem mennék bele a jó graffiti-rossz graffiti kérdésbe, és soha nem is szeretnék; szerintem ma már látni kell, hogy például a Jászai aluljáróban található, vagy a Rákóczi téri metróépítés köré kitett alkotások nem rongálások, amelyeknek alkotói bűnözőkként üldözendők. A graffitiben rejlő művészi lehetőséget nem elfogadni egyszerű parasztság.

Ahogy a taggelés is egyszerű parasztság, de nem hiszem, hogy a kérdés ilyen egyszerű lenne, hogy akkor le kell szedni, mert úgy jó lesz. Nyilvánvaló, hogy nem lesz jó, egyrészt mert pár nap, és visszakerül, hiába buzdítjuk önbíráskodásra a lakókat, mert a graffiti egy olyan jelenség amit megállítani nem lehet, csak elfogadható tér (ami nem az Etele tér) átengedésével megzabolázni. Másrészt, ha véresre vertük az összes suhancot és el is tűnt minden graffiti, a Körút ugyanolyan undorító marad, akármekkora sikereket is aratott ezzel az akcióval a főváros. Mert a Körútnak komolyabb és sokkal összetettebb problémái vannak.

Hagyján, hogy a falak mocskosak és omladoznak, az autósforgalom messze az elviselhető fölött van, mindenhol szemét, kutyaszar, csöves és koldus. Nem hiszem, hogy az illegális tagek rondítanák el "a város főutcáját", ugye, mert nem kell különösebben megerőltetnem magam, hogy a graffitihez kísértetiesen hasonló jelenségeket fedezzek fel végig a Körúton, amik pedig legálisak, sőt, hasznot hoznak valakiknek. Nem a plakátoknak, óriáshírdetéseknek akarok nekimenni itt, hanem a Körút kapualj- és üzletsor-életének elsősorban. BDzsH említette, valaki azt írta, hogy Budapest az első emelettől felfelé gyönyörű város. Alatta boltok vannak. Ez kifejezetten igaz a Körútra, ahol minden egyes kapualjban van egy esküvőiruha-kölcsönző, minden sarkon egy cba és a szemköztin egy dm, köztük pedig szemüvegesek, cipőboltok, utazási irodák és elhagyatott boltok. Kicsi üzlethelyiségek, kicsi büdzsé, csúnya reklám, de sok. Az adott üzlet körüli fal lefestve az eredetinél feltűnőbb színre, virító A4-es lapok az üvegeken, próbababák és nagyobb, bejárat elé támasztott vagy falra ragasztott reklámok az ajtóknál. Megvannak Budapestnek a szép utcái, ezeket az utcákat pedig mára szinte sorra megszállták az árusok; ezért nem sétál szívesen a pesti ember ma már a Váci utcán, és többek közt ezért sem sétál a Körúton.

Nem a graffiti a ronda ezeken a képeken. Sőt, a graffiti tulajdonképp egy természetes válasz a Körútra állapotára (főleg, hogy lehet jó, értékes is - csak attól félek ezt a nagy tisztogatók nem fogják figyelembe venni). Akik ellenzik a graffitit, azok is elfogadják, hogy megállítani nem lehet, úgyhogy küldjük ki a külvárosba, annak úgy is mindegy. Ez egyrészt nem egy kedves gondolat, másrészt pedig akkor nézzünk végig a belvárosi Nagykörúton. Nem véletlen, hogy nem az Andrássy útról van szó. Nem a graffitik miatt ronda a Nagykörút, hanem azért graffitis a Nagykörút, mert ronda.

Ezzel az akcióval azt hazudják Budapest lakóinak, hogy a graffiti tehet mindenről. A graffiti tehet a szmogról, a graffiti tehet az utak és a házak állapotáról, a graffiti tehet a kutyaszarról, miközben eltüntetésével semmit sem fog változni a helyzet. Ráadásul, bár káros a tag, de messze eltúlozzák jelentőségét, mondom, démonizálják, ami egy élő város szempontjából nagyon nem jó, mert ezt is az utcai kultúra, a street art járja meg. Azzal, hogy a taggelést ilyen szinten elítélik, akadályozzák a művészi értékkel bíró oldal kibontakozását ill. érvényesülését is. Azt sugallják, hogy a graffiti rossz, és ha meglátsz egy graffitist, cselekedj - ha nem is érted elsőre (lsd. New York, vagy Kaunas (Litvánia)). S a haza fényre derül.

 

vissza a főoldalra

7 komment

Címkék: budapest graffiti nagykörút


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr26662752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hukk 2008.09.15. 12:31:23

"A graffitiben rejlő művészi lehetőséget nem elfogadni egyszerű parasztság."

Szerintem pedig a graffiti maga irgalmatlan taplóság, bármennyire is művészi, tudniillik kéretlen. Művészi oldal kibontakozása? Nem tudom mit szólnál ha a te garázsajtódat művészkednék tele újra és újra... A graffitinek semmi joga nincs magántulajdonon, műemléken, belvárosban feltünni, akik ezeket csinálják azokat le kéne sittelni pár hónapra. És a belvárosba kiépített térfigyelő kamerák és intézkedő rendőröket, polgárőröket kellenek. A graffitisek meg örüljenek, hogy kimehetnek, és a rozsdazóna elhagyatott betonfalait összefujkálhatják -egyelőre- büntetlenül.
Az üzletsorokra pedig szükség van. Olyan üzlet lesz, ami az adott helyen megél. CBA, vagy szemüveges...tök mindegy Te mit szólsz hozzá. Az üzletek ott vannak a házak alsó szintjén, és még mindig jobban néz ki ott, ahol még működik a többség (körút), mint ahol nem (rákóczi út). Annál lehangolóbb látvány kevés van, mint üresen kongúó üzlethelységek.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2008.09.15. 16:15:18

sehol sem írom, hogy támogatnám a falak összerondítását, vagy az üzletsorok megszüntetését.

Kinyo 2008.09.15. 21:18:25

Kedves Hukk!

"Szerintem pedig a graffiti maga irgalmatlan taplóság, bármennyire is művészi, tudniillik kéretlen." - írtad ugyebár ezt Te.
Hadd ajánljak egy honlapot:
www.banksy.co.uk/outdoors/horizontal_1.htm
Ha az én garázsajtómat művészkednék tele ilyenekkel éppenséggel nem győzködnék hálálkodni. EZ ugyanis művészi kibontakozás szerintem, igen, az. Nem a tegek, de az ilyenfajta falfirkák színesebbé és érdekesebbé tehetik a várost, még ha kéretlenek is! Tény mondjuk, hogy Budapesten csak az olcsóbb fajta, mondanivaló nélküli graffitivel találkozni... kár.

ptr 2008.09.18. 16:59:57

a másik kedvencem a "Kutyaszaros város" toposz.

régebben ment a tiltsuk ki a szerencsétlen kétüteműeket mondás.

de ide vehető az építsük már meg az Mnullást.

sőt tiltsuk meg kuldusokat is.

lynx (törölt) 2008.09.19. 00:03:56

Tiltsuk ki a kétüteműeket!
Tiltsuk ki a koldusokat is!

Kinyo:
Írd ki a házad falára, hogy graffitisek gyertek firkálni, ott szabad a művészet!

Mágnes · http://www.flickr.com/photos/mrmagnet/ 2008.10.26. 13:07:53

Kedves SOLAITID,

Bár szerintem nagyon jó cikket írtál erröl a témáról és látom hogy jóval tágabb a felfogásod mint a legtöbb embernek, mégis meg kell hogy mondjam: nem érdemes ezzel foglalkozni mert akár mit is irsz lehúrogják. Kár a fáradtságért, hisz amigy nem a TVben és a Blikk ben jelenik meg a cikked, nem gondolkoznak el az emberek rajta csak egszeruen le reagálják mert beléjük vésték hogy ez így van... szomorú de sajna igaz.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2008.10.26. 13:55:52

Mágnes,
na de ilyen felfogással nem sok jóra számíthatunk a jövőben sem. nyilván nem fogjuk megváltoztatni a gondolkodását azoknak az embereknek, akik nem akarnak gondolkozni - de ez a blog nem is nekik szól. ez a blog azoknak szól, akikkel lehet együtt gondolkozni: akiknek hatással tudunk lenni a véleményükre, vagy akik hatással tudnak lenni a véleményünkre.
és ki tudja, akár még a blikkig is eljuthatunk egyszer, habár ez eddig nem szerepelt a céljaink között :)
süti beállítások módosítása