Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2008.11.20. 07:35 BDzsH

IVS - Erzsébetváros

Gondoltuk sorozatunk második részében nem megyünk sokkal messzebbre. Erzsébetváros vitathatatlanul legnagyobb értéke az egykori pesti zsidónegyedként emlegetett rész. A kerület azonban bölcsen nem csak itt, de a külső részben is meghatározott két akcióterületet. A sokszor viták kereszttüzébe kerülő Belső-Erzsébetvárosi bontások miatt az országos sajtóba is gyakran bekerülő városrész tervei szerinti ismét bontana. Érdemes lesz tehát tovább olvasni!

VII. kerület - Erzsébetváros (pm: Hunvald György)

[Letölthető a teljes dokumentum innen - 47mega doc-file] - 88.oldaltól

 

Térkép az akcióterületekről

  1. "B1" jelű - határai: Holló utca - Király utca - Kisdiófa utca - Nagydiófa utca - Wesselényi utca - Síp utca

    Az ún. zsidónegyed fejlesztésének első üteme volna ez, elsősorban a Kazinczy utcára koncentrálva. A Dob utca 29. földszintjén egy "zsidónegyed I-pontot" hoznának létre, és felújítanák annak utcai homlokzatait. A Kazinczy utca 34. alatt "környezettudatos viselkedésre nevelő központ" létesülne, az épület lakófunkciójának megszüntetése árán. Fejlesztenék továbbá az utca páratlan oldalán egymás mellett található egyházi épületet, az ELTE épületét, és az Elektrotechnikai Múzeumot. Emellett természetesen megújulna maga a Kazinczy utca burkolata - bár azt nem tudni, hogy csak ez a szakasza, vagy a többi is - , a szöveg szerint "gyalogos-centrikus" utcaként.

    Városképp szerint: Örömteli a zsidónegyed értékőrző felújítása fontosságának, továbbá a Kazinczy utcában rejlő turisztikai és közösségi potenciál felismerése. Ki ne imádná az utca furcsa bicsaklását, ami oly' ritkaság fővárunkban. A fejlesztés véleményünk szerint megvalósulhat, irracionális célokat nem látunk kitűzve. Azonban hiba volna a szűk utcában meghagyni a gépkocsiforgalmat, bármilyen félmegoldás csak újabb gyalogos-autós konfliktushoz vezetne. A Kazinczy utcát legalább a Wesselényi és Dob utca között igazi sétálóutcává kell tenni, mivel a fejlesztés is ide koncentrálódik. Ja, és nem igazán látjuk magunk előtt a környezettudatos oktatásra battyogó családokat egy napsütéses vasárnap délelőtt. De ne nekünk legyen igazunk.
     
  2. "B2" jelű - határai: Király utca - Akácfa utca - Dob utca - Klauzál tér - Kisdiófa utca

    A belső negyed fejlesztésének második üteme elsősorban a Klauzál térre és környékére fókuszál. A csarnok előtt mélygarázs építésre kerülne sor, az ezzel megspórolt felszíni parkolóhelyek területét pedig "visszakapná a tér", amin többek között a közösséget erősítő (?) szabadtéri piacot alakítanának ki. Megújulna a Csányi utca 4, 8 és 10. számú épület, utóbbi kettőnek elbontanák az udvari szárnyait. Ezen felül három Kisdiófa utcai épület (5,7 és 9. számú) lebontására kerülne sor. A közterületeket illetően "rehabilitációt" emlegedet a dokumentum az Akcáfa, Kisdiófa és Csányi utcákban (mindhárom Király és Dob utcák közti részén), valamint a Dob utca átépítés (Csányi és Akácfa utcák közt), valamint természtesen az "alágarázsolt" Klauzál téren.

    Városképp szerint: Akik az utóbbi sorok nyomán, ismét a városképet fenyegető buldózerekről kezdenének rémek látni, meg kell nyugtassam őket. A Kisdiófa utcában földszintes maradványokról, tákolmányokról, és egy félig meddig beépített autóparkolóról van szó. A Csányi utcai épületek tömbbelsőre nyitása - vagyis udvari szárnyaik bontása, és kert kialakítása - pedig rendkívül haladó gondolat. A városképp nem mélygarázs-ellenes, így a fejlesztés második ütemét is hasznos, és szükséges intézkedésnek tartja, de szinte biztos, hogy itt is lesznek majd "útban" fák.
     
  3. "K1" jelű - határai: Hernád utca - Garay utca - Garay tér - Sajó utca - Dózsa György út - Thököly út

    A fejlesztés első üteme voltaképp a Garay tér fejlesztését és a Thököly út (eljövendő) felújítását egyfajta "fejlesztési harapófogónak" tekinti a környékre nézvést, ami felértékeli a területet. Ez a felértékelődést akarja kihasználni a terv. Az Alpár utca 4. bontására kerülne sor (jelenleg egy kerttel rendelkező óvoda) és a telek értékesítésére, új ovóda (javaslat szerint: Verseny utca 20-24, "K2" jelű területen) építésére. Ezen felül a közterületek megújítása a Szinva, Cserhát, Murányi és Alpár utcák 1-1 szakaszán.

    Városképp szerint: Alapvetően nem értünk egyet a K1 terület fejlesztési koncepciójával, amely egy amúgy is fejlődőnek mondott környéket próbál mégjobban felértékelni. Véleményünk szerint ennél nagyobb prioritást kellene élvezzem akár az Almássy tér, akár a Rózsák tere fejlesztése. Az óvóda bontása szinte biztos, hogy magas társadalmi ellenállásba fog ütközni, a javasolt helyszín pedig csak olaj a tűzre.
     
  4. "K2" jelű - határai: Thököly út - Dózsa György út - Verseny utca - Murányi utca

    Az IVS így szól: "Ezek a tömbök valaha a kerület legelhanyagoltabb részének számítottak, azonban az elmúlt években a felértékelődés félreismerhetetlen jeleit mutatják." A tömböt meghatározó két utca, a Jobbágy és Százház utca közé a kerület sportcentrumot álmodik. Továbbá lebontaná az önkormányzati tulajdonban levő Verseny utca 20; 22-24 és 26. számú leromlott állagú bérházakat. Ugyanakkor ebben az utcában a 16. számú, a Százház utcában a 2. számú épületek felújítanák. Sor kerülne továbbá a fent említett utcák mindegyikének rekonstrukciójára.

    Városképp szerint: A szerzők jól ismerik fel, hogy a területhez hozzá kell nyúlni. Budapest egyik legvisszataszítóbb sarkáról van szó, ahol még a várost jól ismerők is csak párszor fordulnak meg életükben, mert annyira félreeső. Ettől függetlenül adottságai nem rosszak. A Verseny utcai házakért nem vérzik a szívünk, viszont az nem fér a fejünkbe, hogy a kerület miért pont e két házat akarja itt felújítani:

 

 Verseny utca 16.

Százház utca 2.

A tervek összességében jónak találjuk, nem vállalják túl magukat, a lakossághoz közel álló, és kevésbé turisztikai jellegű beruházások. Mértéktartó volumenük mellett erényük, hogy kidolgozottak, épületek szintjéig kifejtett. Az időbeli eltolás sem rossz ötlet, így ügyesen 4 területet csinálnak a kettőből. A szétválasztás mégis megalapozott.

A cikkben szereplő épületekről fotót a VII. kerületi MSZP információs rendszerében könnyen találhattok. Nyomkodni a cikk végén megint lehet!

 

BDzsH

vissza a főoldalra

11 komment

Címkék: budapest örömhír ivs vii.ker


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr43774751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2008.11.20. 09:37:18

én azthittem mélygarázs-ellenesek vagyunk, a klauzál téren tutibiztos, hogy mélygarázs-ellenes vagyok, legyél Te is az! :)

ZsZ 2008.11.20. 13:59:41

A K2 tényleg gáz környék, a KeletiPU-Verseny u piaccal együtt. Ott nem árthat semmi sem :)
K1 Nem vészes, sztem is az Almássyt kellene újragondolni
B1-B2 asszem a Kazinczy-ban van egy "gyárépület" az eltűnhetne, a sétáló funkció nem megoldhatatlan, de kérdéses. A forgalomcsillapítás sztem elegendő. a Klauzál téren túl sok fa van most ahhoz, h mélygarázs legyen inkább a Klauzál utca flőli részen egy kéreggarázs

ZsZ 2008.11.20. 14:03:07

a mélygarázsokkal az a gond, h csak akkor váltja ki a felszíni parkolást, ha a lakóknak ugyanúgy ingyenes, vagy 10E Ft alatt van. Különben üresen fog állni. Nem tudom, h jelenleg mi a helyzet.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.11.20. 14:25:16

zsz,

fenéket.
a csarnok előtt a klauzálon, főleg taxisok, melósok, meg "beugrok-egy-kicsit-vásárolni" arcok parkolnak.

egyébként a környéken van egy csomó parkoló-telek, mind olcsóbb, mint az utca és mind jellemzően tele is van.

mondjuk én nem csak mélygarázst tennék arra részre, a kocsikat is kitiltanám, és fix standos piacot, vagy részben piacot-részben sétálóutcát csinálnék. nagyon sokat lendítene azon részen.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2008.11.20. 14:27:34

tudtam, annyira tudtam, hogy zsidózni fognak :D:D

A Moszkvatér felújításnál is fröcsögne, hogy "persze a komcsiknak mindent" :D

A mélygarázsok építése meg ahogy előttem felvetették egy nagy probléma(illetve a probléma az azok hiánya)
A legnagyobb pofátlanság bárhol is itt bicikli, meg gyalogos, sétálóutcázni, ha közben ilyeneket nem építenek. Mondom ezt úgy, hogy szerintem nem 100as, aki a belvárosba kocsival jár.
Tán egy egész földalatti út(körút alatt/azzal párhuzamos) és garázsrendszer sem lenne irreális dolog.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2008.11.20. 14:31:34

ZsZ:
Sok ember vesz magának garázst, jó sok pénzért és nem azért, mert mindenki újgazdag és simán megteheti :)
Egy kiépített mélygarázsrendszerben, a közelben lakók vehetnek felőlem saját részt belőle, sőt.

Nem parkolának ott? De igen, mert különben a rendőrség elvontatja a kocsit. Hidd el, tanulékonyak az emberek :)

prutyesz 2008.11.20. 14:49:47

Baszki inkább a Rumbach Sebestyént tegyétek rendbe....az ottani MÉH átvevőhellyel egyben,emiatt a hely miatt tele van csövessel meg szeméttel az egész utca......szörnyű h a Károly körúttól beljebb hányás az egész

Kérem intézkedjen az illetékes!!!!!!!

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.11.20. 15:27:56

ja, azért az tényleg vicces, hogy ott figyel egy tüzép meg egy méh hulladékátvevő a belváros közepén.

ZsZ 2008.11.21. 10:16:08

No az előbb begépeltem egy szösszenetet, de megette a captcha..
a lényeg, h lehet venni mélygarázs-helyet, meg bérelni is, de elég húzós az ára... tudom nem kötelező az autó...
sztem itt a probléma abból van, h sajnos mindenféle okok és körülmények miatt (tömegközlekedés szervezetlensége pl.) mindenki autóval jár mindenhova és ha nem tudja autóval megközelíteni, autóját tárolni, akkor elköltözik a lakó és cégek sem költöznek be a helyére. Ördögi kör...
A hulladékudvar nem hülyeség a belvárosban, épp azért, h ne kelljen kiautókáznod a külvárosba azzal amit nem visz el a kukás. Persze nem a jelenlegi állapotában.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.11.21. 13:40:51

Ha már hulladék? Én mostanában sokat megfordultam irodaházakban, de sehol sem láttam nagyipari papíztmegsemisítőket és tárolókat. Pedig hónapról hónapra biztosan sok cég meg kell semmisítsen lejárt iratokat. Hogyan tegye? Hová tegye?
süti beállítások módosítása