Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2009.05.25. 08:34 Zsámboki Miklós

(Régi) Új Színház

Az Új Színház épületének története izgalmas és színes, tele változásokkal és megújulással. Az 1909-ben épült mulató, majd színház számtalan tulajdonost és színi társulatot maga mögött tudva most viseli tizenhetedik nevét; belsejét állandóan alakítgatták, többször átépítették, mígnem két a homlokatot is érintő felújítás után teljesen más arccal állt ott ugyanaz az épület. Majd 1987 és 1990 között újból hozzányúltak, és Kőnig Tamás, illetve Wagner Péter tervei alapján visszaállították az eredeti, 1909-es külsőt. A ma benne működő színház Új Színház néven fut, a visszaállított épület pedig bár régi képét mutatja, nagyon újszerű.


Annó és most

1909-ben Parisiana mulató néven épült Lajta Béla art deco stílusú épülete.¹ A vízszintesen tagolt ház legharsányabb része az angyalsor alkotta pártázat, amely egyébként egy viszonylag egyszerű, geometriai formákkal és kihagyással játszó, letisztult épület tetején ül. A mulatóból lett színház átvészelte mindkét világháborút, de a sztálini kultúrpolitikát már nem. Az akkor éppen Jókairól elnevezett színház államosítása után az ötvenes években a szocreál ízléshez igazították a homlokzatot Müller Éva tervei szerint: dór oszlopokkal egészítették ki a bejáratot, fölé kerámiafríz került vörös csillaggal és a színház aktuális nevével, az épület horizontális felosztásának üresen hagyott középső ütemébe pedig öt tengelyen ablakokat nyitottak kétemeletes elrendezésben.


A szocreál, majd a függönyfalas átalakítás
/képek forrásai: Magyar Színháztörténet, 1962; ill. Új Magyar Építőművészet, 1997/

Bár az angyalsor megmaradt, a sima felület, az üres ütem ablakokkal való átlyukasztása és a több helyütt előforduló felfelé törő minta kiegyenesítése sokat vett el az épület értékéből. Ez is mutatja, hogy Lajta műve már egy modern elgondolás alapján készült, de legalábbis annak előfutáraként, amelynek eredményeképp az épület lényege nem pusztán a homlokzati díszekben merül ki - hiába a még felkerült díszek, az arany angyalos pártázat és a majomkodó bejárat -, hanem az mélyebben, ritmikájában található. Azonban 1962-ben felkerült rá Budapest első függönyfala: eltüntették a pártázatot, sárga-kék üveglapokból álló szerkezettel takarták el az egész homlokzatot, a bejáratra pedig fémszerkezetet került a szokásos garázsbejárat-beütéssel.


Egységes belvárosi utcakép

Ezt a függönyfalat távolította el 1989-ben és rekonstruálta az 1909-es Lajta-homlokzatot Kőnig Tamás és Wagner Péter, Dávid Ferenc művészettörténész segítségével. Tervezhettek volna akár egy egészen új, kortársi stílusú homlokzatot is, hiszen  egyrészt az eredetiből  a szocreál átalakítás után szinte semmi nem maradt, másrészt az illeszkedés itt nem szempont, Lajta Bélának sem volt az - jobbról egy jóval magasabb szecessziós, balról  Pollack egy klasszicista háza fogja közre, szemben pedig a Lechner-féle historizáló Drechsler palota. A restauráláskor valamilyen módon figyelembe vehették volna az elmúlt 80 évet is,² hiszen az eredeti homlokzat alig néhány évig volt látható, történelme során az épület mindig változott, megújult. De nem.

A helyreállítást Europa Nostra-díjjal, az építészeti örökség megőrzéséért és restaurálásáért járó kitüntetéssel jutalmazták 1998-ban.

De, hogy miért olyan fontos ennek az épületnek az eredeti homlokzata? A folytatásban kiderül.

 

Az csak a poszt megírása után jutott tudomásomra, hogy hagyján, hogy e hónapban rendeztek kiállítást Kőnig Tamás és Wagner Péter életművéből, de a HírTv Kő Kövön c. műsora is szánt a témának egy adást. Sajnos egyiket sem láttam; a kiállítás ötnapos nyitva tartás után bezárt, a HírTv pedig még nem fedezte fel az internet nyújtotta remek lehetőségeket, mint például az online műsorarchívum ötletét.

¹ Az épület története: Budapest Gyermekszínház. Morvay Endre. 1982. (BQ 792/451)
² Haba Péter cikke szerint a különböző korok lenyomatai a belsőben köszönnek vissza.

Vissza a főoldalra

12 komment

Címkék: budapest vi.ker anno es most premodern


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr261131722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SurRus-Ginagi BS (törölt) 2009.05.25. 09:13:58

még bőven gyerekként, közvetlenül a helyreállítás után jártam a házban először, és emlékszem, akkor éreztem meg, h milyen menő hely lehetett Bp egykoron (nem mellesleg itt lángolt föl a szecesszió iránti szerelmem:)

köszi a szépen megírt posztot, de két apróság:

- art decóról itt sem beszélhetünk, ahogy a Párisi-udvaros poszt kapcsán utaltam rá,

- a szemközti ház neve helyesen DreCHSler-palota

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.05.25. 09:21:15

@SurRus-Ginagi BS: a Drechslert köszi, javítottam, az art decót viszont én csak átvettem, de mindenhol azt írják.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.05.25. 10:01:07

Nekem valahogy ez a márványburkolat nem illik a képben, vagy eredetileg is ilyen volt? A metró jutt eszembe róla.

Jó Post!

Egyébként a SajtóPalota, Corvin Áruház is ilyesmi, azok is kaptak mindent :). Csak míg az egyik elpusztult, a másik pedig haldoklik. Reméljük sikerül újjáéleszteni.

Üdv.

boszka 2009.05.25. 14:20:06

számomra ez kifejezetten meghökkentő. már a ’62-es átalakítás is nagyon-nagyon gázos volt (Lajta neve nem számított semmit??), nade a függönyfalas megoldás?! az már több a soknál! odacsináltak, és aztán azt gondolták, „na igen, ez frankón sikerült”, majd telipotyogtatták a várost további gyönyörűséges függönyfalas épületekkel…

tiszta mázli, hogy végül helyreállították az eredeti állapot alapján, így most egy kis ékkő az Andrássy mellett.

Djurika 2009.05.25. 17:24:01

Lenne még tippem helyreállításra: a régi Nemzeti Színház, a Haas-palota, a Honvédelmi Minisztérium, a Vázbazár (Ifjúsági Park) és az egykori Tabán... :-)

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.05.25. 19:04:04

Lajtát nagyon szeretem. örülök, h írtál róla, még ha máshogy is állítottad volna vissza :)

amúgy volt egy Lajta Béla fotókiállítás nem is oylan rég a Vendéglátóipari Múzeumban, tök véletlenül botlottam bele. most megnéztem a honlapjuk, hogy van-e még, de aszerint már egy éve bezárt :S pedig én tuti idén láttam a fényképeket

mindegy, viszont így beleakadtam egy másik érdekesbe: http://www.mkvm.hu/index.php?p=list&id=58&tbl=kiallitas

ezt lehet h megnézem...

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.05.25. 19:26:01

@~dá~: dehogyis állítottam volna vissza máshogy!
lajta hamarosan visszatér.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.05.25. 22:05:47

@solaitid: pedig már azt hittem :) a visszatérést meg várom

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.05.25. 22:11:28

ja amúgy érdekes, h írod, mennyire leszarta az illeszkedést. pont ezen gondolkodtam pár hónapja a Szervita téren: hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:005f_Bp.V.Szrvita_t%C3%A9r_5.jpg

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.05.25. 22:24:02

@~dá~: ketté is osztotta a tábort anno lajta azzal az épülettel, egyik oldal azt mondta, hogy irgum-burgum szétcseszi a szép szervita teret, másik oldal meg azt mondta, hogy szép szervita tér?, ócska neo-reneszánsz és béna szecesszió, fuj. persze mindkettő oldal baromság, nade psszt., mert különben miről írom a poszt :)

Gallion 2009.06.02. 21:04:08

Hmm... vannak épületek amik nem fotogének. Erről az épületről már számosat láttam, de egyiken se tetszett igazán. Aztán ma megláttam az Opera mellett elsétálva a Balettintézet "mögött" és gyönyörü... asszem erre mondják az épitészek, hogy "jól kommunikál a környezetével".
süti beállítások módosítása