Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2008.11.02. 07:49 Zsámboki Miklós

Városháza Fórum - II. rész - Tervpályázat: 2008

A belvárosi Nemzeti Színház koncepciónak volt része, hogy ha az Erzsébet téren színház, akkor a Városháza és a Károly körút között park. Aztán végül mindkettő park lett, ráadásul nagyon. Az Erzsébet téren létesült Gödör önmagában az egyik legnépszerűbb kulturális intézmény, ha pedig hozzászámoljuk a fölötte létesített füves-pados-műtavas-deszkázós részt, tekinthetjük talán Budapest legforgalmasabb szórakozóhelyének. Bár a Városháza park ilyen formában nem intézményesült, mint parknak magas a kihasználtsága (a kis dombok jó időben tele vannak), nyaranként pedig mindig van itt valami: sörfesztivál, focivébé, vagy SZDSZ sátor, szép lányokkal.

I. díj, Erick van Egeraat Associated Architects, vezető tervező: Erick van Egeraat

Részei lettek tehát ezek a parkok a pesti életnek, megszerette őket a nép nagyon - de a koncepció maradt, csak épp megfordítva: ha az Erzsébet téren park, akkor a Városháza előtt lesz az építkezés. Erre írtak ki pályázatot 2008 áprilisban, megfogalmazva a tervek fő irányvonalait:

  1. a Fővárosi Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatala műemlék épülete felújításának, bővítésének építészeti tervezése
  2. a Városháza tömb beépítetlen részén a hivatali funkciókon kívül kulturális és közösségi funkciókat, szabadtéri rendezvényeket is befogadó, üzleti hasznosítású, karakteres építészeti megfogalmazású épületegyüttes
  3. a tervezési terület határain belüli terület városépítészeti, közlekedésfejlesztési, és egyéb fejlesztési kapcsolatait kell kidolgozni, különös tekintettel a Deák Ferenc térrel, valamint a Madách térrel való aktív kapcsolat megteremtésére.

Kapcsolódik továbbá a hivatalos kikötésekhez a Városháza park átadása óta az azt szerető lakosok vágya, miszerint, vakker el ne vegyétek a parkunkat! - amely helyi szintű igény szerintem a legfontosabbnak kell, hogy legyen az érkező tervek készültekor. Úgy készüljön ide "a város számára jelkép értékű" épület, hogy emiatt ne szűnjön meg a láthatóan használt, tehát fontos park. Úgy lásson el hivatalos és kulturális feladatokat, létesítsen kapcsolatot a Deák Ferenc, illetve Madách tér képével, hogy a vékonyka parkot nem elveszi, de azt az eddig fallal elzárt, parkolónak használt folytatással kiegészíti, és önmaga lelkének tekinti. Fontos még, hogy a projekt a Főpolgármesteri Hivatal épületét nemcsak, hogy újítsa fel  és bővítse, de a mai helyzettel ellentétben tegye a város részévé.

Erick van Egeraat, belső látványterv

Október 31-én kihirdették a pályázat eredményét, egy nyertes és hat díjazott pályaművel. A nyilvánossá tett makettek és látványtervek alapján nem létező tárgyi tudásunkra nem, csakis ízlésünkre hagyatkozva ítélkezünk, és megmondjuk.

Nagyon leegyszerűsítve, a győztes Erick van Egeraat csapatát és Zoboki Gábort leszámítva mindenki egy téglatest alakú építmény segítségével újra lezárt nagy térrel machinál, bennük nem alkotnak egységet a kiskörúti, a belső park, és a felújított Városháza terei (utóbbival gyakorlatilag nem is foglalkoztak);  így a lényegi különbségek tulajdonképpen magában az új épületben, és a belső térre való bejutás módjában rejlenek. Ezek közül a legizgalmasabb az ONL Hungary Kft. pályaműve, amely épülete végre nem egy x méter magas doboz: a nagy egybefüggő belső teret lezáró épület burkolata üveg, ezáltal nyitott, átlátszó, mint egy finom hálóruha: kivehetőek az alatta nem rejtőző épület kecses vonásai, az emeletek részletei, a nagy konferenciaterem... tehát bár fizikailag el van zárva, a város felé mégis nyitott marad a belső, beengedi, ha mást nem, a kíváncsi tekinteteket; az épületbe pedig a várost el sem hagyva léphetünk be, kapcsolatban maradva a külvilággal.

ONL Hungary Kft., vezető tervezők: Prof. Ir. Kas Oosterhuis, Vukoszávlyev Zorán

Zoboki Gábor terve üt el a többi pályázattól a legradikálisabban; ráadásul egy Budapestről és az ő projektjeiről szóló előadása meghallgatása után, nekem legalábbis, nagy meglepetés. Nem győzte hangsúlyozni a nyitottság fontosságát, az épületkülső, a belső, a város képe és a város élete kommunikációjának szükségességét, vagy a zárt kockák romboló mivoltát. Ehhez képest az ő terve az egyetlen, ami bár nem teljesen, de lényegében felszámolja a parkot, helyére szimmetrikusan elrendezve 4-4 épületet emelve. Tény viszont, hogy egyrészt a pályázatok közül ez a négy kocka-alak harmonizál a leginkább a Madách-házakkal - mind egyébként roppant izgalmas homlokzati játékukkal, mind egy kvázi-sugárutat ölelő elhelyezkedésükkel -, másrészt csak az ő terve hozza tulajdonképpen ki a Károly körútra, és nevezi ki a komplexum főszereplőjének a Főpolgármesteri Hivatal épületét, amelyet pedig a bécsi Museumsquartierhoz hasonlóan nyit meg. Mégis, hiába a nagyon érzékeny kialakítás és a Városháza kiemelésének ötlete (amiért nagyon fáj a szívem), az új épületek fenyegetően ülnek helyükön, és akármennyire dinamikusak, játékosak, inkább zártak maradnak.

Zoboki-Demeter és Társaik Építész Iroda, vezető tervező: Zoboki Gábor

Zártak maradnak Zoboki épületei a mai Városháza parkhoz és a győztes Erick van Egeraat pályaműhöz képest, amely kettő között a kontinuitást nem lehet nem észrevenni. A győztes holland pályamű az egyetlen, ami úgy képes ellátni az összes a pályázati kiírásban felsorolt feladatot, hogy mellette sikerült a Városháza parkot mind méretében, mind minőségében nagyságrendekkel növelni (részletesen olvasható az építészfórumon), és a három teret (a régi épület, az új épület és a park) egy egységes térré összegyúrni. Ez a terv az, amit már nehéz pusztán épületnek, építészetnek nevezni: ez már az a várostervezés, amiről Zoboki beszélt.

Erick van Egeraat, látványterv madártávlatból

Összenő az új épület a Városháza épületével, a középszárny folytatásával egy négyes tagolású, négyzet alapú testet hozva így létre, amely, a pályaművek között egyedülálló mód, kísértetiesen hasonlít Martinelli 1724-es, végül meg nem valósult tervére. A parkos belső terek megközelítésében gyakorlatilag alig ütközik akadályba a gyalogos, tekintve, hogy a Kiskörúttal párhuzamosan futó új épület, a második díjas Nagy Csaba tervéhez hasonlóan, a Bárczy István utcához közeledvén megszűnik tömör lenni.  Az új épületrészben hotel, színház- és konferenciaterem, irodák, kávézók, éttermek lesznek, az egész komplexum pedig összeköttetést nyer a Belvárossal egy a Városház utcához vezető passzázson, a Deák téri metróállomással pedig egy a régi városfal mentén haladó alagúton keresztül (habár azt nem tudjuk biztosan, hogy ezek csak az Egeraat terv részei lennének). Városképileg pedig hosszúkás ablakaival és magas, fákat idéző oszlopsorával, ha nem is olyan finomsággal, mint Zoboki épületei, de utal a Madách-házakra, csatlakozik dinamikájával az épület a Kiskörút forgalmába, a Gerlóczy utcai rész sapkaszerű tetőszerkezete pedig az evangélikus templomtól kezdve akármelyik épülettel kapcsolatba hozhatja.

A képek forrásai az építészfórum.hu, Dezeen Magazine, Budapest portál

 

vissza a főoldalra

9 komment

Címkék: budapest terv kiskörút v.ker deak ter


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr21743750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rántotta 2008.11.03. 06:43:17

1. Alagút a metróhoz? Mikor az épület sarkától 20 méternyire ott a lejáró? Ez ám a luxusberuházás.
2. A "lebomló" ház szép gondolat, de szerintem tovább kellene vinni az ötletet: Én lehagynám a fellegjárdás-oszlopos részt. A ház a semmiben érne véget - elfogyna - az összeköttetést a BI. utcai szárnnyal pedig valami növényes megoldással teremteném meg. Még erőteljesebben hangsúlyozván ezzel, hogy az egész tömb egy régi terven alapul, mely mára ilyen töredezett lett, másrészt jelezvén, hogy a természet itt behatol az urbánus közegbe - és pont innen a töredezettség, mert megengedtük a behatolást.
3. Mindez összefügg azzal, hogy én PARK alatt nem betonudvart (látványterv) és nem átmeneti semmiizét (mostani állapot) értek, hanem valami viszonylag méretes és ZÖLD dolgot.
4. Nekem szimpatikusabb lenne az 1 db nagy park (ONL terv), de persze nyilván két kicsi is működne.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2008.11.03. 07:28:48

nem értem: hogyan akarnád egy darab nagy parkkal hangsúlyozni jobban a régi tervet?

egyik pályázat tervén sem burjánzik túl a zöld, szerintem ez csak látványterv kérdése - elég mókás is lenne ez a homlokzati fa-motívum ("a természet itt behatol az urbánus közegbe") mögé valóban betonudvart rakni. remélem.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2008.11.03. 08:08:19

Abba már nem is gondolunk bele, hogy a Városház utcai szárny két belső udvara is publikus lesz?

Ha egy nagy parkot akarsz, akkor elfelejtheted az épületet, vagyis nagyjából a mai állapotot konzerválod, ami szvsz városképileg egy förtelem, egy nagy hasadás a város testén. Még akkor lehetne jól megoldani ezt, ha Zoboki terve valósulna meg, az új házak nélkül.

Ja amúgy meg a budai parkerdőt nem sok értelme van utánozni itt, egy Erzsébet tér zöldfelület-"betonfelület" arányú park tökéletes ilyen helyen.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.11.03. 11:46:38

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem sokkal joban bejön egy Károlyi-kert jellegű tér, mint a Gödör fölötti betonfű park. Mint ahogy jobban tetszik a hagyományos Köztársaság tér is, mint az új Mátyás tér. A látványterv pedig épp attól látványterv, hogy azt ábrázolja amit a tevezői ott látni szeternének. Vagyis ha a képeken beton van, akkor ott beton is lesz... A tágabb vizuálámokkal azonban ténleg nem érdemes foglalkozni, mert a Városház projekt nem nyúlik túl a telekhatáron. Sem a villamosvonalakhoz, sem a Deák téri metróálloméshoz nincs és nem is lesz köze. Hacsak nem gondolkodnak átfogóbban a térségről a kiírók. De ez utóbbi borítékolhatóan valószínűtlen. Ismerjük őket. Ne legyenek illúzióink.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2008.11.03. 12:35:44

kambekk, teljesen más a funkciója a kettőnek, lsd. a károlyi kertet sötétedéskor bezárják, de addig is csak általános iskolások fogócskáznak a haldokló egyetemisták körül.

az pedig biztos, hogy a 4 belső udvar egymástól különbözni fog, és látványtervet csak kettőről kaptunk. viszont: "A fórumról a Duna felé haladva a Városháza Kertbe érkezünk. Ez az épületegyüttes legcsöndesebb, legintimebb része, visszaidézve a barokk kertek zöldjét és rendezett hangulatát." /epiteszforum.hu/

metróilag deezen.comon: "It proposes direct access to the underground station, where the old city walls are excavated and on display. "

egyébként hamár idézgetek, ezt imádom: "Fegyverneky Sándor országos főépítész, - aki Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettessel együtt a zsűri társelnöke volt - kifejtette: jól érzékelhető a beküldött munkákból, hogy a tervezők szeretik a várost." /budapest.hu/

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.11.03. 19:27:18

Hát ez a bazinagy lapos vízfelület szerintem tök fölösleges. Na persze 1 méterrel a felszín alatti mélygarázsra nehéz is elnen ligetet álmodni. De talán épp ez benne a bibi. Halott terület a vízfelszín. Helikopterből szép csupán. És a funkció sincs kitalálva. Bérirodaház az egész? Kurvajó. És mégis minek? Hatékonybb lesz tőle a városhézi munka? A sok léhűtő faszkalap jobb munkát fog vgezni: Túrót! Picsába a sok városálmodással, amikor a felszedett díszburkolatokat is max homokkal kppesek kitömni, ha mehkapargatja a gagyit a lokálsajtó.

rántotta 2008.11.03. 22:24:04

solaitid!

A parkkal nem akarok semmit hangsúlyozni. Az csak egy park.
Természetesen nem dzsungelre gondolok. Fák, gyep, padok, sétányok, ennyi. Nem hiszem, hogy ez "borzalom" lenne.

Ami pedig a méretet illeti:

"a saját tulajdonában levő tömb ténylegesen Budapest új főtere tudjon lenni - a környező épületekkel, a "Fórummal", a Városháza jobban működő irodáival, közösségi terekkel, ... Hiszünk abban, hogy tényleg a saját tömbünk a Belváros életében új szervező tér tud lenni. Remélem, a pályázat meghozza ezt az eredményt."

Az idézet Beleznay Éva mb. főépítésztől származik - egy hónappal ezelőttről. Namost, ha ez a 4 kis bigyó, amiből 2 gyakorlóudvar küllemű - lsd. az ezred a díszlépést gyakorolja, amit a Haynau-bajszos tábornok elégedetten szemlél az ablakból - szóval, ha ez lenne Budapest FŐTERE, akor én inkább alsónyikhajfalvai szeretnék lenni, mintsem budapesti.

Azt érdemes eldönteni, hogy sima ingatlanspekulációs-irodaházas területbeépítésről van szó, vagy ennél többről. Az első ma már annyira hétköznapi, hogy senkit sem zavarna, ezért szükség sincs rá, hogy (ál)parkos zöldcsomagolásban próbálják meg eladni.
A második esetében viszont át kéne gondolni az arányokat.

Arra a metróalagútra közpénzt költeni hatalmas pénzpocsékolás. Nem hiszem, hogy pl. egy magánbefektető ilyesmire fecsérelné a drága hitelforintjait, mikor csak pár méterre van a meglévő lejáró.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2008.11.05. 15:56:05

A MuMa blogban figyeltem fel az egyik kizárt versenyző pályázatára (Spoorarchitects).

A blog: muma.freeblog.hu/archives/2008/11/05/Mi_lesz_az_uj_varoshazabol/

A pályázat:
sporaarchitects.hu/projects/bpsz.html

Szerintem nem jobb a győztesnél, mert nekem iszonyatosan komor és rideg. De amúgy a térkialakítása nem rossz, már ami látszik belőle.

Kafferbivaly Balambér 2019.01.05. 04:31:12

A 4 udvarba 1 játszótér sem fért el?
süti beállítások módosítása