Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2008.11.23. 22:44 Zsámboki Miklós

Az ébredező Újlipótváros (IVS 13. ker.)

Eltér ez a rész a sorozattól egyrészt, mert én írom, másrészt, mert nem kizárólag az IVS-ben megemlített fejlesztésekről lesz szó, cserében viszont az egész 13. kerület helyett kizárólag Újlipótváros lesz vizsgálva. Csak mert.

Igazándiból még csak az IVS-t sem veszem szépen pontokba rendezve végig, mint ahogy az a sorozat többi részében van, nem is szavaztatok, mert úgy érzem, ebben az esetben ez nem lehetséges. Annyira ködös és általános, amit a 13. kerület megfogalmaz kiadványában, hogy az stratégiának aligha, inkább elgondolásnak nevezhető: hosszú távú terv, hogy hosszabbítsuk meg észak felé a kettes villamost, de hogy merre-hogyan?! Egy leendő stratégia fő vonalainak meghatározása. Annak viszont nagyon jó.

A nagy fejtörés természetesen a Pozsonyi út körül összpontosul: átmenő forgalmát a Victor Hugo utcától kezdve korlátoznák, kisajátítva így az utat a tömegközlekedésnek és a helyi forgalomnak. Nem derül ki azonban, hogy mit is értenek tulajdonképpen ez alatt, mert külön kiemeli a szöveg a felszíni parkolás szükségességét, a helyi lakosok és üzletek autósközlekedésének megőrzését, és azt is megállapítja, elég fa áll ma az utcában. Akkor meg? Ráday utca lesz a Pozsonyi útból, tekintve, hogy forgalmának nagy részét a Margit hídra felkanyarodni kívánók teszik ki, egyirányúsítják észak felé? A Pozsonyi útra merőleges utcák felújítása mellett konkrét terv még a Ditrói Mór utca sétálóutcásítása, aminek bizonyára örül az ott lakó száz ember, és a további ötven, aki arra jár, és mintha ígérnék továbbá a Hollán Ernő utca körúti végének még 2008-ban elkezdődő, forgalomtól elzárt zöldterületté való rendezését - november van, hull a hó, és a szakasz még mindig inkább parkoló, mint park.

A Pozsonyi út - Katona József utca sarok

Tehát simán gondolhatom azt, hogy az egész egy blöff. Írni kellett valamit, hát írtak. De ezt írták, és ez viszont nagyon jó: hogy a helyi lakosság és a tőke után, most, hogy kávézók sokasága nyílt gyors egymásutánban, állandósultak a nyári koncertsorozatok a Szent István parkban, ők is észreveszik a Pozsonyi útban rejlő lehetőséget; hogy megemlítik, tehát fennáll a Hollán Ernő utca lezárásának alternatívája, tehát talán annyira nem nagy álom egy világ, amiben parkoló helyett terasznak használja a Prímapék az utcát, amiben nem tartóztatják állandóan fel szabálytalanul parkoló autók a trolit - szabadtéri mozit az Odeon elé! A fejekben ezek szerint rend van - a végén még Újlipótváros nem egy hely lesz, ahol biztos fallal körbevéve élnek emberek, hanem része lesz a városnak.

Ezt támasztja alá a most lezajlott pályázat az építendő közösségi házról a Kárpát utca – Bessenyei utca – Pannónia utca és a Zöld Ág Óvoda telke által határolt területre. Eddig ilyen itt nem volt. Az öt meghívott irodából kettő kiemelt díjazásban részesült, ebből az egyik, a Hajnal Építész Iroda így vezeti be pályaművét:

Célunk, hogy a nagyméretű épület elhelyezése után is megmaradjon a terület ligetes-fás, levegős hangulata. Ennek elérése érdekében az épület zöld fedelet kap: a gyep felkúszik az enyhe lejtésű tetőre, mintha egy óriási kéz felszakítaná a gyepszőnyeget és bepöckölné alá a kiírásban rögzített funkciókat.

A Hajnal Építésziroda Kft. pályaműve, a gyepszőnyeg

Most nem véleményezném részletesen a pályaműveket, de még csak a győzteseket sem, mert itt nem a konkrét tervekről van szó - főleg, hogy maga pályázat és jövője is elég zavaros. A lényeg az, amit a pályázati kiírás, a pályaművek többsége, de főképp a Hajnal Építész Iroda terve jelképez. Nagyon izgalmasnak tartom, ha egy épület kiszakít is egy darabot a térből falaival, kárpótol engem azzal például, hogy felenged a tetejére - lsd. például a bécsi Hauptbücherei, de így tesz a pályaművek többsége. A Hajnal iroda esetében ráadásul nem elég, hogy szabad a tetőre mászkálás, de az ráadásul be van füvesítve. Nem emlékeztet valamire kísértetiesen? Nagy, füves terület szabadtéri koncerthelyszínnek is használható sportpályával, alatta kulturális funkcióval bíró intézet... csak nem az általam már a város legnépszerűbb helyének titulált Gödör jut eszünkbe? Persze nem plágiumot akarok kiáltani, hiszen nem a Gödör a különleges, hanem nincs más példa, pedig a recept egyszerű: koncert/színházhelyiség, fölötte beülhető, szabad terület. Ott óhatatlanul élet lesz.

Az élet eddig nem volt szerepelt a kerület céljai között¹. Aztán most hirtelen fesztiválozni szeretnének a csökkentett forgalmú, kávézókkal tarkított Pozsonyi úton, parkosítani akarják a Hollán Ernő utca végét, és egy Gödör-szerű intézményt terveznek létesíteni a városrész közepén. Nem szavaztatok, mert elegendő konkrétum híján két opció lenne: Legyen-e élet Újlipótvárosban, vagy ne? De bizakodó vagyok, mert úgy látszik, a kerület talán mégsem utóbbira szavaz.

 

¹ A 13. kerület szándékozik az eddigi legviccesebb alkoholtilalmi szabályozást bevezetni: 11 óra után csak a melegkonyhával rendelkező vendéglátóipari egységek árulhatnak szeszesitalt, úgyhogy vagy lesz gyros az éjjel-nappaliban és rántottázó a kocsmákban, vagy a Kiskakukkban fog vedelni az úrinép. De erről majd egy későbbi cikkben.

 

Vissza a főoldalra

1 komment

Címkék: budapest terv ivs xiii.ker


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr23781779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thyles (törölt) 2008.11.26. 15:49:37

Nagyon aranyos az önkormi, félévente bedobnak egy nagy, színes prospektust, ami a nagyszerűbbnél nagyszerűbb terveket mutatja be, bár Újlipótnak nem nagyívű fejlesztésekre, hanem apróságokra lenne szüksége, a párhuzamos parkolás bevezetése, néhány fa, vmi ződ már megtenné.

Aki pedig jó dolognak tekinti a "rádaysítást", menjen lakni sétálóutcába, főleg olyanba ahol szórakozóhelyek működnek.
süti beállítások módosítása