Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2009.01.09. 10:21 BDzsH

Fortuna utcája - várnegyed 1945 - 2009

Újévünk egyik fogadalma volt, hogy idén többet foglalkozunk a Duna jobb partjával. Nem szaroztunk, rögtön a közepébe vágtunk, a Budai Várba. A következő hónapokban több poszt lesz róla, mint eddig bármikor. (Nullát könnyű felülmúlni...)

Ahogy egykor a blogot is kezdtük, a jobbparttal is hasonlóan járunk el. Egykor és most fotókkal traktáljuk a kedves olvasót, akinek a kedvéért kemény mínuszokban szaladgált a két szerző egy fényképezőgéppel és egy laptoppal a kezében, nem kis feltűnést keltve az arra járók között. (Csajozáshoz azért nem ajánlanám a módszert, de 70 év feletti hölgyek esetén még bejöhet a '45 előtti képek mutogatása)

Na befejezve a hülyeséget, pár magyarázó szó a képekhez előzetesen. A Budai Várat legutoljára 1944-45 telén ostromolták meg, nevezetesen a szovjet Vörös Hadsereg. A károk irtózatos mértékűek voltak, az ország talán legértékesebb műemléki területén.

"A Várhegy területén mintegy 200 ház állott. Legnagyobb részük száz, sőt százötven évet meghaladó korú [írja 1951-ben] (...) teljesen megsemmisült 42 [kb.20-25%], homlokzatának nagyarányú megújítására szorul 62 [összesen tehát több mint a fele nagyarányú beavatkozást igényel], gyökeresen tatarozásra szorul 32 és aránylag kisebb károkat szenvedett 52 ház közül is csupán egyetlenegy volt, amely ablaküvegtől eltekintve sértetlen maradt."

"a Fortuna-utca egyik oldalán majdnem egyfolytában 8 elpusztult ház van, a másik oldalon egymás mellett 7,(...)
a Szentháromság-utca egyik oldalán hét házból öt teljesen megsemmisült,(...)
a Tóth Árpád-sétányon(...) a 40 házból teljesen elpusztult és összedőlt huszonkettő..."

Gerő László: A Budai Vár helyreállítása, 1951

kiemelés és komment tőlem

A fenti idézeteken sajnos nincs mit ragozni. A Várnegyed a hadi események következtében viszont talán az egyik leghálásabb terepe az 'anno és most' fotók készítésének. Olyan sokminden változott itt meg, hogy néha bajba is kerültünk, biztos ugyanarról a helyszínről van e szó. Reméljük igen!

Nézzük végig először a Fortuna utcán a Bécsi kapu tér felől. A legszembetünőbb változás, az autók tömegét leszámítva, a Mátyás-templom tornyának ideiglenes állványa

Az utcán továbbsétálva és visszatekintve már gyökeresebb változások látszanak. Az utca vége a semmibe futás helyett a levéltár hatalmas épületébe ütközik, aminek méretéből azért kicsit lecsal a terepszint süllyedése. Az archív képen tűzfalát mutató, utcavonalba belógó épület a háborúban megsérült, majd elbontott evangélikus paplak.


A Fortuna utca 21. és 23. látható a képen. Annyit tennék hozzá, hogy az új épület abból a szempontból remek, hogy a földszintje nyitott, ezáltal lehet valamit kezdeni vele. Hogy a régi házból tartalmaz-e valamit, annak, bevalljuk nem jártunk utána, de nem kizárt.


Az utca e remek szeglete az iménti képen már kicsit látható volt. A régi kép hangulata varázslatos, az új kevésbé. Hogy ezt mennyiben a parkoló autók, mennyiben a 21-es ház merész puritánsága, vagy a spaletták hiánya okozza, azt mindenki döntse el maga.

Ez a Fortuna utca 16-os számú ház, amit a háború után lebontottak a 18-assal egyetemben. Persze maradványok lehetnek, de akkor az az épületek belsejében rejlik. A telekhatárok nem változtak, csak a kép, illetve a régi ház arányai csalókák. Az új ház ablakait kivéve teljesen korrekt, még a régi épület játékos szabálytalanságát is megidézi.

Látható, hogy míg az utcakép egésze alig változott - az arányok és térstruktúra megmaradt - addig a házak építészeti részletei, és maguk a házak is sokat változtak. A nagy tanulságot majd a sorozat végén vonjuk le! Folyt.köv. hamarosan!

Szolgálati közlemény: elnézést kérünk a megritkult posztolásért, hamarosan "visszasűrüsödünk", de jelenleg mindkét szerző nyakig vizsgaidőszakban van, ami nem könnyíti meg sem a posztírást, sem az egyetemistáktól nyüzsgő könyvtár használatát. Sorry!

BDzsH

vissza a főoldalra

5 komment

Címkék: budapest buda budai vár anno es most i.ker keresd a kulonbseget


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr43856885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I Empire · http://szlawirtus.blog.hu/ 2009.01.09. 10:51:51

Ahoj! Én, mint a Duna jobb partján lakó egyén nagyon örülök a sorozatnak, és az alkalomnak, h először kommentelhetem! Köszönöm a sorozatot, mind1iket el fogom olvasni, és csak így tovább:) De azért ne fagyjatok meg:)

jazzcool 2009.01.09. 11:37:56

klassz, írom, mint vári lakos is, folytasd, pls.

bbandi 2009.01.09. 18:23:45

Klassz cikk, de azt odaírhatnátok, hogy melyik kép mikor készült (csak az archív persze)

Romanista 2009.01.09. 18:34:52

hősök vagytok!

az autó tömeg nagyon kemény és nem csak a két kép összehasonlítása miatt.

Kuruttya 2009.01.10. 23:23:26

Érdekes, hogy nekem a fortuna utca 21 új verziója jobban tetszik.. igényes, szép kis házikó. A régi sem volt rossz, de ez valahogy jobb, meg az utcára nyílt földszint hasznos. A mellette lévő ház is váriasabb az új formájában, meg is döbbentem, hogy ennyire nem így nézett ki régen.
süti beállítások módosítása