Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2009.04.21. 20:40 BDzsH

Vendégposzt - Deák Bill találkozása a Szent Koronával: Így nézzen ki a budai Vár!

Eddig nem volt szokásunk, de mostmár ilyen is lesz. A hírszerző.hu újságírója Kiss Ádám több, a Budavári Palotával kapcsolatban megjelent cikk szerzője. Az ő mostani írásának rövidített verzióját, vagy inkább ajánlóját olvashatjátok nálunk. Akit komolyabban érdekel a téma, az nehogy itt ragadjon. Nyomás a hírszerzőre! Utána itt lehet kommentelni!

Egymásra mutogatás helyett sürgősen fejlesztési koncepcióra van szükség

Évek óta ígérik a rekonstrukciót, ennek ellenére omlásveszélyes a Budavári Palota környezete, és üresen áll a Szent György tér. Rendezési terv még mindig nincs, pedig az illetékesek szerint enélkül esélytelen bármilyen fejlesztés. Az eddigi elképzeléseket összegyúrva és kiegészítve íme egy lehetséges koncepció. Régi kupolát, várkápolnát, Hauszmann-architektúrát, modern épületeket a Várhegyre. Széchényi Könyvtárat, Nemzeti Galériát ki, luxusszállodát, rocktörténeti múzeumot, koronát be. A cél Magyarország reprezentatív központi terét létrehozni.

Tanulságos beszélgetést rendezett múlt csütörtökön a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) a Budavári Palota és a Honvéd Főparancsnokság épületének siralmas helyzetéről. Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester, Aczél Péter kerületi főépítész, Somogyi Gabriella a Budavári Kht-tól, Mezős Tamás Kulturális Örökségvédelmi Hivatal-elnök, Zoboki Gábor és Kis Péter, a Honvéd Főparancsnokság tervezésében résztvevő építészek azért lettek meghívva, hogy elmondják, miért nem sikerül évek óta dűlőre jutni a folyton hangoztatott, és egyre sürgetőbb rekonstrukció kérdésében. 
 
Mint kiderült, a szokásos egymásra mutogató, sérelem-emlegető, kompromisszumképtelen, szereptévesztéses, politikai nyomásos szerencsétlenség miatt csődtömeg a budai Vár déli részének palotaegyüttese. Pedig még az sem mondható, hogy külön-külön ne lett volna igazuk saját sérelmeikben a résztvevőknek. Abban viszont mindenki egyetértett, hogy az egész rekonstrukció alapjában véve reménytelen, mivel nincs egységes hosszú távú felújítási-hasznosítási koncepciója, amit lépésről lépésre meg lehetne valósítani. 
 
A sérelmek kivesézésén a beszélgetés nem nagyon mutatott túl. Egyedül Zoboki sorolt konkrét elképzeléseket arról, hogy mit is kellene megvalósítani, illetve született néhány megjegyzés arról, hogy ki kellene dolgozni valami koncepciót, melyről Szőke Balázs, a Budavári Kht. vezetője már az uniós Vár-fejlesztési projekt márciusi bukásakor
beszélt lapunknak.

Palota: (majdnem) mindent vissza!  
 
Nem csak kész koncepció nincs, de olyan egységes elgondolás, felvázolt elképzelés, vagy bármilyen kerek egész gondolatsor sem született eddig, amit meg lehet vitatni, és aztán részletesen kidolgozni, ütemezni, Parlament elé terjeszteni. Ha született is, nyilvánosság elé nem került, ha került is, visszhangtalan maradt.  
 
Pedig elképzelések, hivatalos, és nem hivatalos tervek születtek eddig is. Zajlottak kutatások és viták, blogokon, fórumokon sokan alkottak véleményt a kérdésről. Ezekből, főleg a Budavári Kht. elképzeléseiből összegyúrva ezért most következzék egy lehetséges fejlesztési koncepció vázlata, hogy a nyilvánosság és a társadalmi részvétel sokat hangoztatott, de többnyire figyelmen kívül hagyott igénye is érvényesüljön. 

(Tovább a teljes cikkhez!)


 
 

31 komment

Címkék: budapest buda budai vár terv i.ker


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr501078571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.04.21. 21:10:31

A kiemelt szöveggel minden tekintetben egyet tudok érteni, a hírszerzőn olvasható koncepciók ne várassanak magukra. Budapest első számú szimbólumáról van szó, hihetetlen panorámával, romantikus környezetben. Hosszú távon szabad csak gondolkozni, hogy a fenébe ne térülne meg egy ilyen beruházás? Turisták tömege keresi fel mai arculatában is, mi volna az átalakítás után?

Vagy annyira nem is kell a külföldi pénz? Ne legyen bevétel a jól menő boltok / éttermek révén? Ne hozzunk be a városba több fizető vendéget? Ne legyen a Vár és környezete Budapest legújabb és legimpozánsabb jelensége?

Inkább hagyjuk összeomlani? Jajajj, hol van itt a logika?

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.04.21. 23:01:59

Kedves Cikkíró!

Véleménye jó alap biztosít, jó az alapkoncepció is. Bár érdekes, ez a OSZK helyén luxus szálló, főleg, hogy mi legyen pl. a Mátyás, Szent István stb. termekkel.

Én egy plusz tennék be, a volt külügyminisztérium "helyreállításával", egy Nemzetek és Erdély Házát hoznám létre.

Illetve szerintem a Pénzügyminisztérium épületével is kezdeni kellene valamit.

Üdv.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.04.21. 23:10:54

@Sadia: Cikkíró is jelen lesz majd, most engedd meg, hogy én is válaszoljak nevében.

A luxus szálló elsőre lehet hogy idegen gondolat a palotától. De ha belegondolunk mi volt eredeti funkció? Főhercegi szállás.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.04.21. 23:52:08

@BDzsH: Főhercegi Palota? De végül is, Horthy is ott lakot, mért ne lakhatna ott Merkel vagy Sarkozy? Inkább a dísztermeken van a hangsúlyom

smalladam 2009.04.22. 00:23:11

@Sadia: nem a főhercegi palota, abban a köztársasági elnök pecója leszen.

a kriszitnavárosi szárnyban szállnak majd meg az államfők, a közelebbi sleppjükkel, a többi csicska meg sajtó és egyéb kíséret a kormányzati vendégházban lesz majd elszállásolva.

érkezéskor a köztársasági elnök fogadja őket a szent györgy téren meg a sándor-palotában, aztán a nagy konferencia termekben lesznek a csúcstalálkozók, a palotában lévő kisebb tárgyalótermekben a két-háromoldalú megeszélések, a trónteremban az ünnepélyes aláírások, majd közös tisztelgő látogatás a koronázási ékszereknél, illetve a külhonba szakadt nagy magyar lángelmék emlékhelyénél a múzeumban, az est végén pedig hangverseny a palota koncerttermében, majd fogadás a bálteremben.

le sem kell zárni a fél várost, ha idejönnek valami elnökök:)

Mt 2009.04.22. 09:03:43

Érdekes írás, vanbenne jó is, rossz is.

Tény, hogy kell valamilyen egységes koncepció, mert ami most van, az elszomorító. Jó lenne visszaépíteni az Ybl-Hauszmann féle külsőt, és néhány helyen a régi belsőt is.

Viszont nem tartom jó ötletnek, hogy az egész Palota az állami reprezentációnak legyen alárendelve. Évente hány nap alkalmaznák???? És biztos, hogy a környéket lezárnák a turisták, járókelők elöl... és visszaépíteni a Szent GYörgy tér nyugati oldalát szintén hülyeség, végre egy tér, ami nincs beszorítva az épületek közé!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.04.22. 09:43:42

Nem kell túlagyalni a sztorit. Akinek a neve bármilyen szinten felmerült eddig a várprojket kapcsán, azt minimum 2 évre hatóságilag el kell tiltani a további beleszólástól. És ezalatt az idő alatt új emberekkel, új elgondolás mellett (ami sokkal inkább lehetne low budget program, mintsem önmegvalósító milliárdszórás) rendet kell tenni a területen.

Mondjuk ki, amit eddig egy cik sem mert leszögezni: ebből a szarból akar itt megélni már több mint fél évtizede minden szakmabeli. Ez tűrhetetlen!

_szerintem_

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.04.22. 09:55:07

Nem állítom magamról, hogy világjáró lennék, de azért voltam már Krakkóban, jártam már Prágában, láttam már Bécset. Miért nem lehet valamlyiküket példának venni a budapesti hasznosításhoz? Ott is vannak várak. Mégsem ilyen szégyenkupac egyik sem.
Ja, hogy ők "gazdagok"?! Aha... mert az itt elqrt százmilliók ingyen voltak tán?!

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.04.22. 09:58:53

@városjáró: hatóságilag eltiltani mindenkit, aki behatóan ismeri a témát?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.04.22. 10:15:52

@solaitid: Simán! Látjuk, mire mentünk velük eddig...
Mit kell egyébként még ismerni, ami nem lenne kiolvasható az eddigi tanulmányokból? Szinte már minden porcikája fel lett túrva, tudjuk hol fingott utoljára Mátyás, vagy büfögött egy jót Horthy. Ismerjük üregeit, barlangjait, teherbírtását és danger-zónáit. Nem ezek hiánya okozta eddig sem a tesze-toszáskodást. Úgyhogy simán eltiltani mindekit!

Potyoló 2009.04.22. 10:23:58

Ez egy olyan koncepció, amit támogatni lehet. Rekonstrukció a kulcsszó. Talán a volt testőrpalotát is érdemes lenne visszaépíteni...
Egy a lényeg: nehogy tovább barmolják a Várat az oda nem illő, "virágcsabás" beton és üveg förmedvényekkel.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.04.22. 12:51:29

@BDzsH: Kérdés, hogy kell-e ennyi luxuslakosztály valaha is...

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.04.22. 12:53:45

@smalladam: "le sem kell zárni a fél várost, ha idejönnek valami elnökök:)"
Ez nekem is eszembe jutott pozitívumként, nem is kicsiként :)

Gallion 2009.04.22. 13:56:55

Az kétségtelen, hogy ez pusztán állami finanszirozásból sosem fog megépülni. A pesti példák jól mutatják, hogy csak ott szépülnek meg a régi épületek (Gresham palota, New York palota, Festetics palota, vagy újonnan a Zichy palota stb.) ahova beengedik a tőkét is. Mivel nemzeti jelképről van szó ezért persze az egészet értelmetlenség lenne mondjuk szállodává alakitani, de bizonyos szárnyakat/részeket valamiképp müködtetni kéne, méghozzá úgy hogy az majd pénzt is hozzon különben -mily cudar a világ- sosem fognak rendbe jönni.

Pusztán állami hasznositása valoszinüleg képtelenség. Akkor se tudták kihasználni mikor palotaként müködött. Horthy és családja alig pár szobát használt. A nagy része üresen állt.

Az mindenesetre nagyon beszédes, hogy a Főparancsnokság helyrehozását és a kertek, valamint a környék rendbetételét 20 milliárdból akarták kivitelezni. Belegondolni is durva mennyire pénz kell ahhoz, hogy a Palota és a környéke tényleg visszanyerje a régi képét. Kelet-Európában nincs ehhez hasonló palota se nagyságban se munkában (szinte teljes belső és külső átalakitásra van szükség) tehát minden ilyen példa kissé fals.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.04.22. 14:03:41

Lehet, nem csak a hazaikra kellene hallgatni, érdemes lenne olyan városokat is bevonni, melyek előbbre haladtak az "újjáépítés" gondolatában, pl. Drezdát. Lehet, tudna ötletet adni, hogyan is

Gallion 2009.04.22. 14:37:43

Hát a drezdaiak nyilván azt tudnák ajánlani, hogy szerezzünk sok pénzt :) Nekik se ment másképp a legnagyobb látványosságukkal a Miasszonyunk templomával aminek helyreállitását csak a rendszerváltás után az újraegyesitéssel tudták megkezdeni. Ugyanakkor ott beszálltak a polgárok is és rengeteg adomány érkezett. Nálunk ilyesmire nem hinném hogy nagy számban vevők lennének az emberek (legalábbis olyan mértékben hogy abból tényleg épiteni is lehessen), bár lehet hogy rosszul gondolom.

smalladam 2009.04.22. 17:43:23

@Gallion: szerintem nem reménytelen az adománygyűjtés, ha jól ki van találva. azzal, hogy pl visszaépülne a vártemplom, a katolikus egyházat is be lehetne vonni, márpedig ott minden vasárnap van van szervezett adománygyűjtés.

meg lehet csinálni alapítványt, aminek 1%-okat lehet felajánlani, meg az alapítvány végezhet olyan tevékenységeket (jótékonysági bál, stb,) aminek a befolyt összegét fel lehet ajánlani.

arra nyilván nem érdemes számítani, hogy óriási összegek folynak be, de "olajozó" pénznek, előkészítő munkálatokhoz, az abban résztvevő emberek megbizatásainak kifizetéséhez stb az sem haszontalan, ráadásul az alapítványi pénz szabadabban lehet kezelni, mint az államit.

@Mt: a szent györgy tér nyugati oldala mindig is be volt építve, a térnek ráadásul nincs értelme nyugati oldal nélkül, ahogy a krisztinaváros felől is meglehetősen hülyén néz ki az üres várfal. építészetileg itt csak a beépítés lehet a megoldás, és hangsúlyozom, a rendezési tervek ezt is írják elő.

smalladam 2009.04.22. 17:51:47

egyébként a luxusszálloda a krisztinavárosi szárny helyére konkrétan a Budavári Kht ötlete volt.

szerintem elférne oda a dolog, és lenne is rá szükség, azon kívül elég exklúzív dolog egy királyi palota örökpanorámás luxuslakosztályaiban megszállni, szóval szerinem lenne rá igény.

ha pedig valaki rosszul jár ezzel, az minden valószínűség szerint nem a palotában lévő luxusszálloda lesz kihasználatlanság miatt, hanem a meridien, a kempinski, meg a hilton.

viszont mivel a kempinski budapest belvárosának egyik legocsmányabb épülete, a neve (hotel corvinus) meg passzol is a várhoz, ezért felköltözhetnének egy az egyben, az erzsébet téri épület meg legyen lebontva, a talak meg értékesítve:D

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.04.22. 18:32:20

@smalladam: Múzeum a Palotában? régen, mielőtt kissé "megpirult" a Palota, volt egy Bartók(?) zongora benne, egy Habsburg szoborterem, Erzsébet emlékmúzeum, Horthy Corvin terme, meg ugye az említett, Szent István terem, Mátyás terem stb. Ezekkel mi lenne?

Az adományozás, meg néhány ember akár presztízsként is fel fogja fogni, "hogy én milyen állati jó vagyok hogy x forintot adta, über király akárki vagyok" felkiáltással, közben nem tudja mire is adott, csak adott. Aztán ne felesük el a külföldről érkező lehetséges adományokat sem. Pl. Habsburg Ottó is lehetséges adományozó lenne szerintem, bár ez kétséges.

A többi kormányzati épületnek mi lenne szánva?

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.04.22. 19:01:33

A cikkben foglalt ötletek-gondolatok túlnyomó többségével teljesen egyetértek.

A Honvéd Főparancsnokság épületében meg javaslom a Honvéd Főparancsnokság elhelyezését. :)

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.04.22. 19:02:29

A cikkben foglalt ötletek-gondolatok túlnyomó többségével teljesen egyetértek.

A Honvéd Főparancsnokság épületében meg javaslom a Honvéd Főparancsnokság elhelyezését. :)

smalladam 2009.04.22. 19:28:31

@mefisto: a honvéd összhaderőnemi parancsnokság székesfehérváron van, és szerintem jobb is, hogy nem budapesten.

@Sadia: ha a sándor-palotát megnézed, ott is visszaállítoták ezeknek a termeknek a jó részét, de többnyire reprezentatív funkciójuk van.

az F-épület termeit - ha egyáltalán visszaépülnek nyilvánvalóan a hotel közösségi-tárgyló stb termeinek lehet használni, a luxushotelekkel szemben igény, hogy rendelkezzenek ilyenekkel.

a többit nem tudom, ha eredeti formájukban állítják őket vissza, ami nem feltétlenül biztos, akkor nyilván főleg azok is reprezentatív funkciót kaphatnak. a káhátés tervek szerint a aplotából egyfajta második müpa lenne, ahol a különleges alkalmak mellett lehet koncerteket, tárlatokat, műsorokat prezentálni. ez szerintem rendben is van.

én egyébként az új épületek egyikébe raknék egy mozit is, ahol régi filmeket, dokumentumfilmeket, mindenféle különlegességeket játszanának.

a többi kormányzati épületen gondolom a polgárvárosi részben állókat érted. hát nemtom, a külügyminisztérium épületének a helyére én speciel valami lakóépületet, vagy irodaházat raknék.

az fontos, hogy a vár turisztikai és reprezentatív helyszín legyen, de azt nem hinném, hogy kirakatvárossá kell tenni. ezért raknék olyan épületeket is ahol lakni lehet, ráadásul nem csak nyugdíjasoknak, vagy dolgozni, különben élhetetlen kirakatvárossá válik az egész környék.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.04.23. 00:02:21

Most láttam egy régi képen, hogy a palota Szt. György tér felé eső-mára megszüntetett-bejárata feletti szobrok, sőt maga a kapurács is egész jól megmaradt.
Tudja valaki, mi lett a régi szobrokkal, berendezési tárgyakkal. Több helyen lehet olvasni, hogy a régi üvegházak Miskolcra kerültek. De pontosan hova?

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.04.23. 00:24:56

@aesculus: Valaki mesélte a Bp. rehab fórumon, hogy a nagyijánál lelt fel Palota-béli székeket :D

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.04.23. 00:38:50

@Sadia: :-D

Egyébként tényleg sok ingóságot össze lehetne gyűjteni. Mondták Gödöllőn és Fertődön, hogy sokan visszahozták, vagy eladták a "megőrzésre" átvett bútorokat. Volt, hogy meisseni vázából etették a disznókat...
A szobrokat pedig biztosan összegyűjtötték valahol. Talán Sülysápon? (ott volt a "szobortemető")

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.04.23. 01:15:41

Annyi még eszembe jutott, hogy a munkaerővel nem lenne gond. Mivelhogy, ugye Mohács óta tudjuk, hogy vagy munka vagy nincs semmi money, a munkaképes embereknek. Ergo, aki Budapesten munkanélküli/hajléktalan/segélyen él, az minimál bérért megy fel dolgozni a Palotához. Ez jó mert:
1, nincs fekete munka, hisz az önkormányzat foglalkoztatja őket
2, megszűnik a hajléktalan probléma Budapesten, hisz nem csak munkát kapnának és fizetést, hanem fix lakhelyet és tovább képzést (H-P munka, Sz-V tanulás), így több légy egy légycsapóra

:)

Mt 2009.04.23. 08:44:20

@Sadia: EZt azért gondold újra:

Hajléktalanok, gyertek, beköltözünk a Palotába! :P

Sajnos nem hiszem, hogy minőségi munkát végeznének azok, akik max hétvégi házon pepecseltek eddig...

smalladam 2009.04.23. 10:00:11

@aesculus: a palota enteriőrjeinek és külső díszeinek jelentős része megmaradt az ostromban keletkezett súlyos sérülések ellenére. ezeket mind a negyvenes évek végétől a nyolcvanas évekig tartó átépítések közben tüntették el, ugyanúgy, ahogy a környezetében álló épületeket.

a szobrok egy része talán elkerült valahova, de a freskók, díszek, szobrok többségét egyszerűen összetörték a bontáskor.

a bútorzat és a berendezések egy része nyilvánvalóan oroszországba került, erre vannak is bizonyítékok, sok minden meg nyilván elhordtak a helyiek.

az átépítéskor kimentettek, áthelyeztek elbontásra szánt dolgokat, így kerültek az üvegházak miskolcra, a várkápolna mozaikja almádiba, a kertben állt erzsébet-királynő szobor az epreskertbe.

itt-ott biztosan fellelhető még mindenféle eredeti tárgy, ezeket össze lehetne gyűjtögetni, de tartok tőle, hogy nem sok minden maradt.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.04.23. 23:13:29

Tatabányán felújították a Jászai színházat, és van benne valami "varázs", melyet szerény Budapestünkön is lehet alkalmazni

HM Dísz tér felől
sunflowerdesigns.hu/tmp/fotohost/0421.jpg

És a Szent György tér fel
sunflowerdesigns.hu/tmp/fotohost/0447.jpg

Szerintem, jó

mandrill 2009.12.29. 18:18:11

Próbálok nem túl hosszan, remélem fog menni...
Lehet, hogy meglepő álláspontot képviselek, de annak ellenére, hogy a palota elb***ása az egyik kedvenc veszsőparipám, hogy közel 30 éve itt élek a palota tövében, és, hogy nagyon boldog lennék egy 1944 előtti állapottól, azt gondolom, jobb, ha itt nem vág bele senki semmifajta teljes(ebb) rekonstrukcióba.
Egyrészt azért, mert a homlokzatrekonstrukció rendkívül sok (gyakorlatilag megoldhatatlan) szakmai kérdést vet fel - jó-jó, az 50-es 60-as években azért az egységes összkép vagy minek az érdekében az E és a C épület (eredeti barokk) homlokzatainak rekonstrukciója után az eredeti Hauszmann-homlokzatokba is rendesen, és sokszor szakmailag ma értelmezhetetlenül nyúltak bele (ez mondjuk nem egy komment-terjedelmű téma, szóval most nem megyek bele), szóval egyrészt a rekonstrukció tkp. épülettömegek-homlokzatok tekintetében vlsz. csak egyes részeken lenne megvalósítható (pl. a B udvar homlokzata esetében, vagy az A épületnél, ami még alaprajzában sem tükrözi ma az eredeti hauszmanni állapotot, a Szent György téri homlokzatot ne is említsük).
Másrészt azt gondolom, a mai szakembergárdával (képzettség-felkészültség) a legnagyobb odaadás/költségvetés esetén sem hozható létre hasonló kvalitás, nem mintha a mai szakemberek rosszabbak lennének, hanem egyszerűen ma másfajta a képzés, más a norma-elvárás, és az ilyen rekonstrukciók leggyakrabban azért elég vegyes eredménnyel járnak. Gondolok itt a Műegyetem bejáratának nemrég rekonstruált szobraira, melyek - bármennyire is beemelték a rekonstrukcióba a modern technikát - azért színvonalban köszönőviszonyban sincsenek az eredeti - amúgy a Vár esetében is rendesen érintett - Senyei Károly-plasztikákkal, de gondolok mondjuk a Vígszínház enteriőrjeinek rekonstruált stukkóira, vagy a Szabadság-híd majdnem sikerült kandelábereire.
Persze az se jó, ami most van... Nagyon nem...
Kormányzati-reprezentatív funkciót mindenesetre nem pakolnék az épületbe, vlsz kevés olyan funkció van, ami jobban megszüntetné a városlakók és az épület normális kapcsolatát...
Érdemben amúgy vlsz. a trónterem enteriőrjét lehetne rekonstruálni, már ha sikerülne eldönteni, melyik állapotát a valaha volt legalább ötből - állítólag a hatvanas években is ezek bukott meg a rekonstrukció, ill. ennek köszönhető, hogy ott legalább a falak állnak - de épp a Vígszínház rekonstruált enteriőrjeinek példájából is az jön le, hogy ez sem egy feltétlenül jó eredménnyel kecsegtető dolog...

mandrill 2009.12.29. 18:25:48

@smalladam: nem tudom, honnan az infó, hogy az Epreskertben álló Erzsébet-szobor a Várkertben állt volna, én úgy tudom, a szoborcsoport eredetileg a parlamentbe készült - a Parlament korabeli díszalbumában van is egy egész jó sikerült montázs :-), de végül statikai és/vagy politikai okokból a Műegyetem könyvtárának előcsarnokába került, és onnan vitték aztán az Epreskertbe, ahova a négy szoborból három meg is érkezett :-), és Erzsébet kivételével vlsz kisplasztikák formájában élnek tovább... Ja, Ferenc Józsefből megvan még egy jobb kéz országalmával...
Tudtommal a palota területén szabadtéren sosem állt Erzsébet-szobor, volt egy Senyei-büszt a Habsburg teremben, és Hauszmann vásárolt egy Telcs Ede-mellszobrot a Műcsarnok egyik kiállításán, ez, a Salon Ujság korabeli fotója szerint Auguszta fhgnő lakosztályába került. Ja, és volt egy Hermann Klotz, és pár kisebb az Emlékmúzeumban...

Amúgy a BTM 2000-es kiállítása (katalógus és a kapcsolódó konferencia nagyon izgalmas előadásainak anyaga, ld. a Tanulmányok Budapest Múltjából XXIX. kötetében) elég sok mindent tisztáztak annak kérdésében, mi az, ami megvan, de mindig érik még az embert megleleptések, az MNG igazgatóságának és könyvtárának bútorai - neorokokó és régence-ülőgarnitúrák - pl. annyira színvonalasak, hogy elég egyértemű, hogy honnan származhatnak, és Eduard von Engerth hatalmas vásznai - a Koronázás (utóbb restaurálva Gödöllőn) és a Zentai csata is majdnem fél évszázadon át a Szépművészeti raktárában feküdtek felgöngyölve, anélkül, hogy bárki tudott volna róla, hogy megmenekültek...
süti beállítások módosítása