Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2009.05.04. 08:41 Zsámboki Miklós

Interjús-színtvallós-megmondós

Megkeresett minket és több Budapesttel foglalkozó blog szerzőjét Megyeri Nikolett a borsa.hu-tól, hogy milyen jó lenne, ha válaszolnánk néhány kérdésére, és akkor ő abból összedobna egy cikket. Így is lett, mi válaszoltunk, ő összedobta, a borsa.hu-n pedig lejött a cikk; el is lehet olvasni, ahogy a sok blogger megmondja a frankót (természetesen mi vagyunk a legmenőbbek).

Viszont mivel egy cikkben jelent meg az összes blogger, ezért nyilvánvalóan nem jutott hely a teljes válaszoknak. Úgyhogy arra gondoltunk, közzétesszük itt szépen a mi válaszainkat, hogy teljes legyen a kép, persze kicsit újragondolt, szépített formában, az irreleváns részeket kihagyva. És ha a kollegák úgy gondolják, csatlakozhatnak kommenttel/trackbackkel. Ehhez fel kell újra tennünk a kérdéseket, és ha már a kérdések elhangzanak, nyugodtan válaszoljon rájuk az olvasó is. Egyébként is izgalmas dolognak tartjuk a blog.hu profilrendszerét, ami tulajdonképpen az egyes nem blogoló felhasználóból is bloggert farag kommentjei egybegyűjtésével (ajánlott szakdolgozat téma végzős kommunikáció és médiatudomány hallgatóknak).

A lényegi mondanivaló a poszt közepén található, de sokat remélünk néhány kommentelőtől is.

Mi volt az oka, hogy blogot indítottatok Budapest témában? (Pl. szakmai indíttatás, aggodalom a város jövőjéért, stb.?)

Szakmai nehezen, minthogy nem vagyunk szakmabeliek. Mi nem a városért aggódtunk, hanem azért, hogy egyre másra szűntek meg a médiumok Budapesttel foglalkozó rovatai. Ami maradt, az a fikázás. Emiatt aggódunk.
 
Egy tízes skálán mennyire tartjátok Budapestet élhető városnak? (1 a legkevésbé 10 a leginkább)

solaitid: 10!!
BDzsH: 7
 
Ugyanígy tízes skálán mennyire tartjátok szerethetőnek a fővárost?

solaitid: 10
BDzsH: 10
 
Szerintetek mik a legjobb dolgok Budapesten és mik a legégetőbb problémák a főváros életében?

solaitid:
Legjobb dolgok: Éjszakai élet, vicces városvezetés, lehet az autók között bringázni. Meg a jópofa sztorik a házak mögött.
Legégetőbb problémák: Az emberek leszarják a várost. Szeretet és ismeret hiánya. Valami ilyesmi.
BDzsH:
Legjobb dolgok: Változatos építészet (bár van mit fejlődni), éjszakai élet, kocsmák, átmenni egy hídon, szépleányok.
Legégetőbb problémák: Közterületek állapota (autók túláradása) - innen ered minden.
 
Az Urbanistán jelent meg egy lista a világ legélhetőbb városairól, és Budapest nem szerepel köztük. Szerintünk ez úgy, ahogy van, baromság. Nyelvész kötekedésnek tűnhet, de alapból meddőnek találjuk a "legélhetőbb" című listák keresését, mert nem értjük, mit akarunk mondani ezzel a szóval. Bécs vezeti a sort a hivatkozott listán, Berlin 17. a rangsorban, Budapest mellett pedig hiányzik a húszas listáról London is. Ugyanígy nem vagyunk kibékülve a borsa.hu-tól kapott kérdéssel sem, amely elkülöníti az élhetőséget és a szerethetőséget.
 
A válaszokat és az Urbanistán hivatkoztot listát látva a következőt lehet levonni: Budapest nincs a listán, a bloggerek pedig sorra nagyobb pontszámot adtak szerethetőség szempontjából, mint élhetőség szempontjából. Ismerve Budapestet, Londont, Berlint és Bécset is, azt kell hinni, hogy az élhetőség (csend, tisztaság, rend?) és a szerethetőség (élő közterek, éjszakai élet, pezsgés, kultúra?) kizárják egymást. Na mármost ez nem így van. Budapest annak ellenére is egy élhető, szerethető, élő város, hogy komoly problémái vannak közlekedés, szmog és bizony döntéshozás szinten. Éppen ami probléma lehet, hogy bár a lehetőség megvan a városban, mi, városlakók nem vagyunk hajlandóak kihasználni azt.
 
Ami talán érdekes a bloggerek válaszát olvasva a borsa.hu-n megjelent cikkben, hogy volt, aki szerethetőség szempontjából is lepontozta a várost, rajtunk kívül pedig senki sem adott 10-est.

Mit szeretnétek elérni a bloggal?

Jó dolog lenne, ha az emberek elkezdenének gondolkozni a városról, épített környezetről, közterekről. Ha szembejön valami modern, például, álljanak le, és próbálják meg megérteni. Amin még szívesen változtatnánk, ha varázslók lennénk, hogy az emberek ne csak utazófelületnek használják a várost, eljutni A-ból B-be, hanem éljék be a köztereket. Ha észrevesszük a várost, ha észrevesszük értékeit és a lehetőségeket, amiket felkínál, máris "élhetőbb" és "szerethetőbb" lesz.
De ezt sokszor leírtuk, elmondtuk már.
 
Véleményetek szerint lehetséges-e hogy a témában íródó blogok valamilyen valós eredményt hozhatnak a főváros élhetőbbé tételében, fejlődésében?

A fenti vágyak teljesülésén túl is, ha sikerülne megértetni az emberekkel, hogy mit akarnak a tervezők, és a tervezőkkel, hogy mit akarnak a városlakók, mindenképp jobb dolgok sülnének ki, mint a mai kommunikációs űrön keresztül. Egy blog pedig komoly szerepet játszhat ennek az űrnek a felszámolásában.
 
A blogíráson kívül tesztek még valamit Budapestért?

Példamutató életmódot követünk: biciklizünk, nyitott szemmel járunk, köztereken iszunk.  Viccesen hangozhat, de szerintünk ezek nem elhanyagolható dolgok.
Ja, meg rádióműsort vezetünk, és szervezősködünk a criticalmassba.
 
Bocsi Megyeri Nikolettől, hogy elloptuk a kérdéseit, de mi már csak ilyenek vagyunk.
 
Viszont így összeállíthatja a maga válaszait is a nagyon kedves olvasó, egyébként is gondolkoztunk már ilyenen. Köszi.
 

Vissza a főoldalra

13 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr481101201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.05.04. 10:36:07

"az emberek ne csak utazófelületnek használják a várost, eljutni A-ból B-be, hanem éljék be a köztereket"
Ilyen röviden még sosem láttam megfogalmazva azt, hogy mi különböztet meg egy várost egy élő várostól, gratula ezért (is)!

Nagyon nagy divat utálni, sőt, gyűlölni Budapestet, miközben az emberek többsége maximum az őt körülvevő város 5-10%-át észleli maga körül. Hogy utálhatnak valamit, amit nem is ismernek?

smalladam 2009.05.04. 11:50:43

@Hamster: és úgy hivatkoznak arra, hogy mennyire jobbak a külföldi városok, hogy nem is jártak ott soha. pedig amikben én jártam, azok olyan sokkal nem is jobbak.

igez, hogy pont az az apróság hiányzik itt - hogy budapestet ne csak építési telkeknek, munkahelyek, meg közlekedési útvonalak halmazának fogják fel, hanem egy egész komplett városnak

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.05.04. 12:58:02

Tudommár mit szeretek bennetek srácok! Hogy az okosságotok mellett meg tudtatok maradni szerénynek :)))

contrapunkt 2009.05.04. 16:08:50

@Hamster: nekem is nagyon bejön ez a mondat, tényleg frappánsan lefedi azt, amiről alapvetően csak sokat lehet beszélni :))

az élhetőség-szerethetőség kérdésben viszont nem értek egyet veletek... szerintem ritka és kivételes, ámde ideális esetben csúszik csak egybe a két fogalom. ti - és én is - élhetőnek tartjátok a várost, mert jók a kocsmák, az éjszakai élet, lehet autók között meg a villamossínen bringázni. van gödör, károlyi kert, múzeum kert, szimpla, pótkulcs, sat. sat. ezért szerethető is - na meg azért, mert királyosak az épületei, a történelme, a romos nyóckertől a normafáig egyszerűen szuper a város.

egy kisgyerekes anya vagy egy mozgáskorlátozott szeretheti a parlament meg a lánchíd miatt a várost, de élhetőnek a lépcsők, a piros hetes, és a mozgáskorlátozott-helyek elfoglalói miatt biztos nem fogják tartani...

contrapunkt 2009.05.04. 16:09:55

ja és nagyon kúúúl a kép! saját?

Smiló · http://hetibeton.blog.hu/ 2009.05.04. 20:48:38

hát ebből a buliból kimaradtam :)

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.05.05. 10:31:32

@contrapunk/t: Kocsmába nem járok, a síneken villamossal közlekedem, és bár még nem értük el Amszterdam szintjét, az éjszakai, nyáresti élet végre létező fogalom Pesten. Mert ifjúkoromban voltak szórakozóhelyek, ami előtt illuminált vagy félszeg fiatalok álltak sorba, de két ilyen hely közt néma csend és sötétség volt. Az ember néha utált elmenni otthonról, mert tudta, hogy a Móriczról, esetleg az Etele térről gyalogolhat haza, mert éjszakai busz nincs Gazdagrétre, a taxisok meg egyszerűen nem vittek el (kijelentették, hogy túl közel van, nem éri meg nekik). A Kelenföldi pályaudvar alatti aluljáróba csak a bátrak vagy gyorsan futni tudók mentek le, mindenki más inkább átbotorkált a síneken. A Városligetben skinheadek kergették a PeCsa-beli koncertről kiáradó rokkereket, , több iskolatársamat meg csak úgy lecsapták a 47-es villamoson, vagy a Fővárosi Szakszervezetek Művelődési Háza előtt.

Ehhez képest ma órákig el lehet ücsörögni a Gödörnél levő mesterséges tó partján, de van ZP és ki tudja mi minden. De a Nagykörút se olyan érthetetlenül kihalt éjjel egykor, mint tizenöt éve.

Mindezt azért írtam le, mert csak most, a kommented kapcsán jöttem rá, hogy egyel több dolgot szeretek Budapestben, mint a kilencvenes évek elején :)

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.05.05. 19:43:02

@contrapunk/t: Megihlettél kérdésfeltevésileg:

hamster.blog.hu/2009/05/05/mit_szeretsz_budapest_b_en

Akinek van kedve, válaszoljon a kérdésre kommentként :)

pendragon 2009.05.17. 14:53:09

Imádom a blogotokat! Pont azt szeretem bennetek, hogy tudtok a jó dolgoknak is örülni, nem csak a rosszon csámcsogni.

Nahát akkor az én listám. Ja igen, nem fogom lenyúlni, de nagyon tetszett az "átmenni gyalog egy hídon":-)

Budapest élhetősége: 8
Mégpedig pont azért csak 8, mert sokan tényleg csak A-ból B-be jutásra használják a várost és a világ minden városát élhetőbbnek tartják, a saját városukat pedig halálra mocskolják. Hát ez lehet ilyen magyar szokás sajnos... Ha ez nem így lenne, akkor 10!

Nahát, akkor a legjobb dolgok:

Építészet.
A város mérete, nem túl nagy, nem is kicsi, könnyen lehet mozogni este...
A belvárosban sétálni az utca közepén egy esti nyári éjszakán, amikor sárgán villognak a lámpák...
A lányok...:-)
Az, hogy Budapestnek van látképe - sok városnak például nincs...

Egy belvárosi séta a Jászaitól a Sazabdság-hídig. Egyedül, vagy valakivel aki bírja, ha előtörnek a gyerekkori emlékeim és minden kis sarokról mesélek...

A Gül baba tér.

A csipkés Parlamentünk.

A Víziváros, este, ősszel, esőben.

A rossz dolgok, mert sajnos ez is van dögivel:

A sok bunkó paraszt, aki utálja az életét, aki csak sértegetni tud, mert attól neki jobb lesz valamiért. Ez sokat ront a városképen.

A sok kis paraszt aki összegreffitizi a falakat. Ha felhúznak egy új falat, lefestenek valamit, két nap és már tele van rajzolva valami "Imádlak Puncus" szerűvel.

Az, hogy kevés kulturált szórakozóhely van, túl sok "olcsón is megúszható" romkocsma.

A kosz, mocsok, hogy nem tartják rendben az emberek a saját környezetüket sem.

A Nyugati aluljáró.

Lehetne itt órákat sorolni a pozitív-negatív dolgokat...

Más.
Esetleg egy témát adnék, vagyis inkább érdekelne mit tudtok egy házról, nekem ötletem sincs hol lehetne utánanézni. Van egy ház, történetesen a Hold utca 22, ha jól emlékszem. Elsőre nem biztos, hogy feltűnik az embereknek, szerintem sokan akik ott élnek se vették észre, de ha megnézed a mozaik padlót, a fehér alapon a fekete csempe horogkeresztet hoz ki. És ha megnézed kívülről a házat, a vasrács is horogkereszt formájú volt, csak levágták a jobb oldali szárát. Természetesen nem valami perverz náci vagyok:) Csupán érdekelne mi célt szolgált a ház, ki építette, stb... Ezt akárkinek mutattam eddig, teljesen meglepődött. Hát igen... Fura, hogy nem húztak rá valami új padlót.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.05.17. 16:28:11

@pendragon:

Köszönjük!

A ház amiről beszélsz nem a Hold, hanem a Honvéd utca 22.

1930-31 között épült modern, de némileg klasszicizáló bérház, a Budapesti Elektromos Művek Nyugdíjintézetének volt a bérháza a háború előtt.

A horogkeresztek valóban ott vannak a kapu vasrácsozatán. Díszítő elem. Ez van. :) Illik amúgy a ház rómaiaskodó stílusához.

pendragon 2009.05.17. 16:56:33

@BDzsH:

Persze, Honvéd:)

Köszi az infót. Azt hittem később épült, Horthy után. Érdekes... Vagyhát lehet a horogkeresztek később kerültek rá, meg a csempére?

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.05.17. 17:03:15

@pendragon: az oktogonon a nyilvános vécé kerítésének egyik ismétlődő motívuma ugyancsak horogkereszt. meg még csomó van a városban. alapvető geometriai forma, gondolom ennyi.

pendragon 2009.05.17. 17:24:19

@solaitid: ahh, ok. Köszi:) Akkor nem valami extra dolog:)
süti beállítások módosítása