Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2008.09.16. 11:07 BDzsH

Simára borotválva

Szeretnék ma szemléltetni valami olyat, ami igazán szomorú. Sajnálatos módon a mi gyönyörű, vakolatból, és gipszből csinált homlokzatú házainknak meg van az a sajátos tulajdonsága, hogy az idő múlásával homlokzatuk, és teljes fizimiskájuk egyre jobban kisimul. Mintha folyamatosan fiatalodnának, pedig nem erről van szó. Hogy miről is, nézzétek meg ennek háznak a példáján.

 

A Grünwald-udvar építése után pár évvel


Az első képen az épület elkészülte utáni állapot látszik. Különlegesen zavaros homlokzat, amit akár csúnyának is találhatunk, de az egészen biztos, hogy  valamilyen véleményünk lesz róla.

Az épület állapota 1945. nyarán

Aztán jött két ember, akinek volt egy hangyányi nézeteltérése, és mindezt milliók kiirtásával és teljes Közép-Európa tönkretételével gondolták elintézni. Az eredmény csekély része itt látható.

 

Kiegyengetett felületek 2008-ban


Na de ami igazán érdekes kérdés. Hol van ma, ez az épület. Hol tud megbújni úgy, hogy Te, kedves olvasóm még nem vetted észre, pedig magadat a város ismerőjének tartod.
A Rákóczi út 30-ról beszélünk. Az évtizedek simára borotválták felületét, botrányosan elrondították földszintjét, és rettenetes ocsmány módon beépítették tetőterét. Így lesz egy érdekes épületből, egy értéktelen vacak. Mert a Grünwald Mór által tervezett épület érdekes volt, egészen fura korcsosulása a hazai szecessziónak. Mégis egyedi, mégis látványos! Hogy mikor és miért vakarták le díszeit – mivel 1945-ben láthatólag azért nem sérült meg minden dísze – nem tudom. De egy biztos. Ordít értük ez a szerencsétlen homlokzat.
És ez nem egyedi eset. Ha azt hiszed, hogy van 10-15 ilyen ház ebben a városban nagyon tévedsz. Gondolj csak a Moszkva tér fölé magasodó nagy szürke házra az egykori Postaépület mellett. Azt sem úgy tervezték ám meg, hogy nem volt rajta dísz, csak sima falak. 1910-20 előtt nemigen terveztek tükörsima falfelületeket. Budapesten a háborúnak, ’56-nak, és a csóróságnak köszönhetően számtalan dísz, kupola, tornyocska, szobor, freskó tűnt el. Lefestették, elbontották őket. Ez pedig néhol, ordító hiányt szül.
Persze pampoghatok én itt, amikor arra sincs pénze sok társasháznak, hogy kicseréltesse rozsdaette gázvezetékét. De azért legalább valaki pampog ez ügyben is.

BDzsH

(Az első kép a Szabó Ervin könyvtár képgyűjteményéből, a második kép a ház kapuljából, a harmadik pedig tőlem származik.)

 

vissza a főoldalra

 

12 komment · 1 trackback

Címkék: budapest vii.ker rákóczi út anno es most


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr38665474

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: cuentos para dormir bebes de 2 Años 2018.06.02. 10:13:04

kéztechnika, fogásmód - csak dobosoknak :) - dobklinika

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trebitsch_r (törölt) 2008.09.16. 17:28:44

tetszik a blog; jó, hogy van ilyen. jó munkát vele!

hundertbasser · http://forrasbp.freeblog.hu 2008.09.16. 19:15:22

Hát ez oltári.

Nem a simaság a gond nekem, hanem az, hogy ez az épület eredendően nem sima, és azzá lett(tették). Emiatt érzem feszültnek ezt a dolgot.

Az ornamentika háttérbe szorulása nekem szimpi(ezt most így nagyon általánosan). A gond, hogy ha egy már meglévő és az ornamentikájából "élő" épületet fosztanak meg ornamentikájától.

Mi marad? egy semmit mondó épület.

Kicsit ez a bizonyítéka annak, hogy a "hűdeszééép" épültetek nagy része nem is olyan "hűdeszééép". Csak jól adja el magát.

Vagy annak, hogy a csicsa nem is annyira építészet, mint amennyire hisszük.

hundertbasser · http://forrasbp.freeblog.hu 2008.09.16. 19:19:06

Hát ez oltári

Kicsit bizonyítéka ez azért annak, hogy az ornamentikájukból "élő" húúdeeszéép épületek nem is annyira húúdeeszéép épületek, ha megfosztjuk őket ornamentikájuktól. Ilyenkor elbotlanak és semmitmondókká lesznek.

Vagy annak, hogy az ornamentika nem is annyira az építészet szerves rész mint hisszük.

Tanulságos

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2008.09.16. 19:52:57

Köszönjük, igyekszünk vele!

Nézz vissza máskor is!

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2008.09.16. 20:21:31

hundertbasser!

Éppen ezért kellene visszaadni legalább a fontosabb tereken és utakon ezeknek a házaknak az eredeti homlokzati architektúrát. Ezeknek az épületeknek még más az ideája, az üzenete mint a XX. század 30-as 40-es éveitől kezdődő korszak épületeinek, amelyek szakítottak a hagyományos homlokzatszerkesztési elvekkel, és radikálisan újraértelmezték az építészet egészét. Ezeken az épületeken véleményem szerint, nem szabad számon kérni mindazt ami utánuk született meg a fejekben és a gyakorlatban!

Az eredeti arculat helyreállítására pedig vannak már példák Budapesten is hál' égnek! Erről majd lesz poszt a későbbiekben!

hundertbasser · http://forrasbp.freeblog.hu 2008.09.16. 21:03:04

izgatottan várom :)

elnézést a sorozatos kommentálásért, meg lettem viccelve. még jó harmadszorra elment a kedvem...

HBP · http://tar.hu/hbp 2008.09.16. 22:19:45

Ki a faszt érdekel,
A fő lényeg, hogy a térszerkezet, a homlokzat arányai megfelelőek, vagy nem.
legalábbis ha a zsindex budapest városképe szakértőinek véleményéből indulunk ki.... [épületeket tervező emberek írnak hajmeresztő baromságokat, a linken a részletek]
lásd itt: forumkereso.hu/index.php?q=gipszangyalk%C3%A1k%2A&dt=&filter=1&br=1&qs=1&fs=1&bf=3&bid=9092637&bl=1&login_x=0&login_y=0
gipszangyalkák..még mit nem. lesz majd falanszter, elégedj meg a csökkent verzióval, egyszerű fővárosi user!!!

sajnos ilyen a ballib értelmiség, meg a sima pesti is lassan.
kár az épületért, bezzeg kádár idejében se áldoztak rá.

Jó a több időbeli hasonlítás, a háborús saját gyűjtemény, vagy az is lopott kép, mint a FSZEK képtárából?! :-)

Na, jó a blog, ne hagyd abba!

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2008.09.17. 02:16:22

HBP!

Köszönjük az elismerő szavakat, nem fog abbamaradni, még csak most indult! :-)

A bejegyzés végén ott van kis betűkkel a képek eredete. Úgyhogy nem igazán szerencsés lopottnak nevezned, az egyetlen ok amiért le lett vágva róla a FSZEK-es felirat, az az, hogy az általuk scannelt fotó ferde volt. Én meg kiegyenesítettem, ezért eltűnt róla az eredeti felirat.

Sajnos a háború utáni kép nem saját. A ház kapualjába rakták ki - nagyon becsülendő! - én pedig lefotóztam a fotót. Szóval tekintheted nyugodtan lopottnak is, de a köz érdekében loptam el, ha nem tettem volna, most senki sem láthatná. :)

A gipszangyalkák érvelést én is ismerem, és mélyen leegyszerűsítőnek, és egyoldalúnak találom, bár a ballib értelmiséget sem gondolom ilyen egyszerűen körülírhatónak. Ennek kapcsán érdemes lenne beszélgetni a hazai építészképzésről és elvekről is, de ebbe kellő tudás és ismeret hiányában - mármint természetesen részemről - nem mennék bele. De tudom miről szólsz.

Remélem továbbra is megtartod jó véleményedet rólunk, és visszalátogatsz!

MuMa · http://muma.freeblog.hu 2008.09.17. 07:49:00

A világhábotú után kifejezetten törekedtek arra, hogy az akkor túlcicomázottnak talált házak külsejét leegyszerűsítve állítsák helyre; született erről még valami kiáltvány is. Legújabban Bonta János könyvében lehet erről olvasni (A magyar építészet egy kortárs szemével 1945-1960, TERC, 2008), amelynek 47. oldalán ugyanennek az épületnek a fényképe is fellelhető. Az átépítés tervezője ez alapján Detre Pál építész volt.
Nagyon tetszik a blog, és köszönöm a linket :) Egy bibi: ha az ember a legelső címkére kattint (anno&most), akkor nem jön be semmi. Ennek esetleg az & jel használata lehet az oka, de ez csak tipp.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2008.09.17. 08:55:27

Könyv felírva az "olvasandó" listára! Főleg a 47. oldal, hamár bejegyzés született róla!

Az árkádosítás előttről is jó lenne egy fotó, mert az - szvsz - sokat ronthat az épület összképén.

És köszönjük a több információt, nem is gondoltam volna, hogy építész keze is van a dologban. Kétségtelenül az akkori építészeti ízlésnek nem felelt túlzottan meg a századfordulót követő egy, másfél évtized építészete, ezért is láthatunk oly kevés házat abból a korból teljesen eredeti formájában. Elég csak a Margit körút számtalan épületére gondolni. Szerintem ez azonban elhibázott lépés volt. Azon túl pedig ezt az elvet részben az anyagi helyzet is indokolta. Lesz még ilyen házakról szó itt bőven!

Örülük, hogy tetszünk! A javítást a címkén el fogjuk végezni, kösz az észrevételt!

thyles 2008.09.17. 19:25:15

Adalék ahhoz, h mennyire koncepciózusan simították ki a homlokzatokat (Kósa Zoltán a Grünwald-ház újjáépítése kapcsán, 1947): "...nem szabad megelégednünk külsőségekkel, formális megoldásokkal. Azzal, hogy pl. egy szecessziós épülethomlokzatot simára vakolunk, még nem űztük ki a szecesszió szellemét is az épületből, ott bujkál az továbbra is az alaprajz cirádái között."
(Gerle-Kovács-Makovecz: A századforduló magyar építészete, Bp 1990, 57.o.)

Szóval volt itt szándék bőven, másrészt valszeg csak mi látjuk ezt ilyen tragikusan, több évtizedes távlatból.
Az lehetett igazán durva, amikor vki századelős építészként megérte az ostromot és az újjáépítést, és végignézhette házainak pusztulását és egykori építészeti elképzeléseinek totális meghazudtolását.

egy magyar · http://www.egyvaradi.blog.extra.hu 2008.09.25. 14:10:20

Idén kezdtem el én is egy blogot, ugyanilyen célzattal, és tartalommal mint a tiéd. Bár nekem egy jóval kisebb várossal van dolgom, de a problémáink itt is majdnem ugyanazok.
Fontosnak tartom megjegyezni továbbá, hogy a publikumhoz való eljutást előszöris az érdektelenség akadályozza, mésrészt az, hogy a lakosság nagyrésze nem is érti, mert más nyelven beszél, és eleve nincs kulturális háttere, valamint nem értékeli az épített örökséget...de én azért hergelem még a kedélyeket.
Jó hergelést kívánok neked is, -majd belinkellek hozzám jól, mert látom, közös a bánat...
süti beállítások módosítása