Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2008.12.15. 08:11 BDzsH

Álmodik a hegyvidék - IVS - XII. ker

Kapcsolódó posztok: IVS - Terézváros; IVS - Erzsébetváros ; IVS - Újlipótváros

Elég ritkán írtunk eddig budai témáról. Ég is az arcunk, dehát mégis csak pestiek vagyunk, igaz solaitid, ha nagyon kihajol az ablakán láthatja Budát. Alább a XII. kerület álmait mutatom ma be, akit nem érdekel az is olvasson tovább. Hátha felkelti érdeklődését. A végén lehet szavazni!

XII. kerület - Hegyvidék (pm: Pokorni Zoltán - Fidesz-KDNP)

Letölthető a teljes dokumentum: .pdf fájl - 9,79 mega


Aki nem bélyegméretű képeket akar, az töltse le a fájt, amit nagy kegyesen levédtek, úgyhogy print screen-el dolgoztam. Elnézését érte.

A stratégia 3 azonnal és 4 a későbbiek során indítható akcióterületet jelöl ki. Indoklás szerint a második négy nincs még teljesen kidolgozva. A kerületet az IVS három részre osztja Észak-, Dél- és Kelet-Hegyvidékre. (Nem tudom hányan mondják, hogy én a Dél-Hegyvidéken lakom, de ha valaki nekem ezzel jönne, megkérdezném, hogy melyik megye.) Az azonban kissé furcsa, hogy mindhárom azonnal indítható program a keleti részben van. Persze abból a szempontból érthető, hogy ez a leginkább urbánus és ezáltal városi problémákkal bíró része a kerületnek. Lázadjanak csak az északiak.

  1. akcióterület - MOM - Gesztenyéskert

    Az Alkotás utca - Hegyalja út - Jagelló út - Böszörményi út - Kiss János altábornagy utca által határolt terület kapta az egyes lajstromjelet. A terv szerint felújítanák és akadálymentesítenék a MOM Művelődési Központot, rendeznék a Gesztenyés kertet és a környező utcákat, áthelyeznék a Biopiacot, és szabadtéri medencéket csinálnának a nemrégiben átadott sportközponthoz. A MOM kertjében "történeti fűszerkertet" nyitnának, a biopiac helyén parkolót létesítenének. A terepadottságot kihasználva (lejtés) pedig lefednék a MOM előtti térség egy részét, ami alatt a biopiac raktárai, mélygarázs és kiülős "irodalmi kávéház" kapna helyet. És hamár vendéglátóhely, telepítenének egyet a lapostetős MOM központ tetejére is.

    Becsült költség: 2604 millió forint




    városképp szerint: Bár gyakran járok arra, igazán sosem "használtam" a környéket. Egyesek szerint a biopiac egy nagy kamu, ragaszkodni ennyire talán nem kellene hozzá. A MOM elé való behelyezése szerintem kifejezetten melléfogás. Az "irodalmi kávéház" nem tudom mitől lesz irodalmi, de sok sikert kívánok hozzá, a tetőterasz remek ötlet, jó lenne valami szórakozóhely itt, enyhíteni Buda "nyomorát" ezen a téren. A Gesztenyés park rendezése jó dolog, ehhez hozzátennem nincs mit.

     
  2. akcióterület - Böszörményi-, Márvány utca

    Az Alkotás utca - Kiss János altábornagy utca - Böszörményi út - Apor Vilmos tér - Stromfeld Aurél út - Németvölgyi út - Királyhágó tér - Királyhágó utcai sokszög is átalakulna. A Márvány utca és az Ugocsa utca vége a Királyhágó tér és az Alkotás utca közt sétálósodna, a Böszörményi út pedig ugyanezt tenné az imént említett tér és a Polgármesteri hivatal között, a villamos megtartásával persze. A Királyhágó tér is alakulna, további gyalogosfelületeket létesítenék az északi oldalon levő úttest megszüntetésével. Ezt azt egész halmazt elnevezik "Hegyvidék Főutcá"-jának. Részletes kiskereskedelmi stratégiát is kidolgoztak, illetve beépítenék a környék házainak egy részeinek tetőterét, hogy ebből finanszírozzák a homlokzatok felújítását. Mélygarázs ebben a tervben is van, sportudvarral egybekötve a Kiss János alt. Általános Iskola melletti telken.



    Becsült költség: 2443 millió forint

    városképp szerint: Talán kicsit túlzás a Böszörményin az autóforgalom teljes kizárása, amit pláne annak fényében nem értek, hogy az egyik dián szereplő mélygarázs csak onnan lenne megközelíthető. A Királyhágó tér rendezése oké, és a kiskereskelem támogatása is rendben van, kétségeim vannak azonban affelől, hogy el tud e tartani ez a környék a tervezett vendéglátóhelyek sokaságát. A turizmus itt csekély, a közvetlen környezetben túl sok szálláshely nincsen, így talán kicsit tovább kellene gondolni a projektet. Véleményünk szerint elégséges lenne az V. kerületi példák szerint "gyalogos dominanciájú" területet létrehozni. A Böszörményi út pedig a turulnál kezdődik, és szerves egységet képez a Nagyenyed utcával (59-es villamos vonala). Egyben kellene róla gondolkodni!
     
  3. akcióterület - Városmajor

    A park teljes megújítása több programelemet is tartalmaz. Kaland játszóteret, sportpályákat, a templomegyüttes környezetének méltó rendezését, tematikus, oktatási célú kertet. Parkolási helyzet rendezését ígérik, a közterületek kulturált rendezését, új, egységes utcabútorzatot, és a "városképileg előnytelen megjelenésű MATÁV épület" homlokzati átalakítását.



    Becsült költség: 1289 millió forint

    városképp szerint: Minden park felújítása, és használhatóságának növelése nagyon fontos ennek a városnak. A Városmajor felújítása is ilyen. A MATÁV épületről csaj sejtésem van, hogy melyik. De nem vagyok biztos benne, hogy ez a park használhatósága szempontjából fontos dolog lenne.

     
  4. akcióterület - Thomán István ltp.

    A Thomán István utcai egykori hovédségi lakótelep, ami '71 és '80 között épült fel teljes egészében, mára rehabilitációra szorul. Továbbá oldani szeretnének a környék és az ltp. lakossága közti kontraszton. Mindez a panelrehabilitáció (bár itt nem panelekről van szó) megszokott eszközeivel, nyílászárócsere, szigetelés, stb.



    városképp szerint: Erősen kételkedünk abban, hogy a Thomán István utcai telepen akkora szegénység volna, hogy ezt önkormányzati pénzből kellene feloldani. Persze azt is lehet mondani: irigylem a problémáikat. Lehet, hogy a szomszédos százmilliós házak lakóihoz képest az itt lakók valóban "szegénynek" számítanak, de a négyzetméterárakat nézve, nem hiszem, hogy akkora gond lenne az itt élőknek a mindennapi élet, nem is beszélve a városra nyíló örök panorámáról.
     
  5. akcióterület - Zugliget - Lóvasút

    Lóvasút műemléki épületének felújítása, amelyet megkapna a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (Ipar) ún. "inkubátorház" funckiójára, amit én nem tudok mire vélni, pláne, hogy a funkciót illetően a MOME hallgatóira akarja bízni az IVS a döntést.



    városképp szerint:
    Szép épület nagyon, a MOME kezére juttatás is remek ötlet, mert ez biztosan élőve teszik majd, jó lenne valami olyasmi funkciót találni neki, ami nem zárja ki teljesen a lakosságot (pl. kávézó, nyilvános menza)
     
  6. akcióterület - Normafa sí-központ

    A terület fejlesztése nem csak az egykori sípályákat, de a Normafa egészét érintené. A Budai-hegyek talán legnépszerűbb kirándulóhelyéról lévén szó bővíteni szeretnék a kapacitást. Ez azt jelenti, hogy felújítják és bővítik a síházat, több "szociális blokk" (értsd: retyó) lesz, továbbá fejelsztik a sípályákat, ami valószínűleg fakivágással fog járni. Sífelvonót is szeretnének építeni (az IVS szerint, "még egyet" - mi nem emlékszünk, hogy ma volna ott felvonó).

    városképp szerint: Én csak azt nem értem, erre miért kell önkormányzati pénzt szánni. Miért nem adják el a létesítményeket? Ha csinálnak hóágyukat, akkor garantálni lehet legalább 1,5-2 hónapos téli szezont. Valakinek biztos megérné. A fakivágások és a parkoló bővítése miatt nem hinném, hogy túl szimpi lenne a zöldeknek a dolog. Akár még tüntetés is lehet a vége.

     
  7. akcióterület - Fogaskerekű nyomvonalbővítés

    A fogaskerekű (mai nevén, 60-as villamos) meghosszabbítása az egyetlen közlekedési projekt. Nem is tudom ilyet lehet az IVS-ekbe rakni, de ezek szerint igen. Ebből kifolyólag a legdrágább is. Az új nyomvonal bejönne a Moszkva térre, illetve elmenne a Hegyhát úti általános iskola és az Olimpia Szálló érintésével egészen a Normafáig, erősítve ezzel a 6. akcióterület programját. Új járművek is érkeznének, felújítanák a meglevő pályát, és a kapcsolódó létesítmények.



    városképp szerint: Talán a legfontosabb kerületi fejlesztés volna, a város gyakorlatilag egy helyiérdekű helyett kapna egy remek összeköttetést a hegyekkel. Ezzel kiváltható lenne a 21-es (ma már 90-es) busz, minőségibb szolgáltatást kapna mindenki. Az eszközt pedig már nem csak a száma, de a hálózatban betöltött szerepe is integrálná a villamoshálózatba.

 

BDzsH

Ajánlom a bejegyzést Császárnak és Beninek!

vissza a főoldalra

18 komment

Címkék: budapest zöld buda terv ivs xii.ker


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr29806294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Romanista 2008.12.15. 14:29:48

Előre is bocsánat az ott élőktől, de Kis János altábornagy utca név megváltoztatását erősen javaslom és alig kerül valamibe. Beteg egy név.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2008.12.15. 14:32:47

a Királyhágó tér és a Vas Gereben utca között szerintem mindegy

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2008.12.15. 15:27:47

rom: én nem ott élek, de pont Kiss János altábornagyba belekötni??? :/

amúgy meg tök jó, hogy folytatjátok a sorozatot : )

Romanista 2008.12.15. 15:58:36

dá:

teljesen illogikus. ennyi erővel miér nincs Petőfi Sándor író-költő utca,Dózsa György parasztlázadó út vagy Kossuth Lajos ügyvéd,voltbelügyminiszter tér?

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2008.12.15. 17:26:18

Nem írtam bele, mert nem tudtam rendesen berakni saját képaláírást a sorszámozás miatt, de ezek a kubista fák elképesztőek. Van még az IVS-ben pár látványterv.

"Mama, menjünk arra a játszótérre játszani, ahol szögeletesek a fák"

Nem tudna valaki küldeni egy képet a varoskepp@gmail.com -ra a MATÁV épületéről? (gondolom volt) Ritkán járok arra...

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2008.12.15. 19:05:28

Rom: :D oks értem. de azt be kell látnod, hogy Kiss Jánosból több volt/van mint Petőfi Sándorból vagy Kossuth Lajosból : )

Romanista 2008.12.15. 19:33:39

Jó nyilván,de az altábornagy az nagyon durva.lehetne eposzibb: Hős Kiss János vagy valami.
kockás fák meg még jól is elsülhetnek: neuling.org/albums/Paris/CIMG6951.sized.jpg

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2008.12.15. 20:57:47

Pár dolog.

Szerintem a biopiac nem kamu, elég nagy forgalmat bonyolít még szakadó esőben is (ugyebár szabadtéri). Bioalmától a biomosóporig minden van. És Magyarország legjobb kecskesajtja :-)
Hogy arrébb kéne-e helyezni, abban nem vagyok biztos.

Most nem néztem utána, hogy a síközpontot tényleg önkormányzati pénzből akarják-e felújítani, mindenesetre a hivatalos definíciók szerint az, hogy valami akcióterület, nem jelenti azt, hogy közpénzből fejlesztenék. Tehát pl. a VI. kerületi IVS-ben a Westend 2-nek is akcióterületnek kéne lennie (de lehet, hogy kollektíve félreértelmezték a dolgot).

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.12.15. 21:30:00

A Matáv központ az a nyolcvanas években épült (Vadázs György) barna kockákból álló irodaház a Csaba utca sarkától pár méterre.

www.iroda.hu/irodahazload.php?load=394

wikimapia.org/#lat=47.5052744&lon=19.0195629&z=18&v=2

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2008.12.16. 11:43:50

Azt tudjátok, hogy lenne a forgalmi rend a Királyhágó téren és környékén? A Királyhágó u. kétirányúsodna?

I Empire · http://szlawirtus.blog.hu/ 2008.12.17. 09:23:38

Köszönöm az ajánlást;) Jó cikk, várom a további budai értekezéseket!:P

Amúgy a Hegyvidék Főutcája- projektnél nem lennének teljesen kizárva az autók, természetesen az ott élők behajthatnának az autójukkal parkolásra(nem áthajtásra), legalábbis én így tudom, így elérhető ugyebár a mélygarázs is.

Szerintem semmi baj a Kiss János alt. utcának a nevével, lehet, hogy a megszokás beszél belőlem, és hogy oda jártam általánosba(Kiss János Általános -és Középiskola).

A fogaskerekű útvonalának meghosszabbítását örömmel venném, lenne értelme, és valóban tehermentesítené a 90-es buszjáratokat, amik elég zsúfoltak, főleg ha kirándulnivágyók lepik el, amivel nincsen baj, csak megtöltik a buszt és zajonganak:) A 60-ason elférnének bőven, meg amúgy is, sokan szívesebben mennének egy fogaskerekűvel, mint egy Ikarusszal:)

P.S.: Köszönöm a városképp fáradozását, úgy nézem, megérte;)

Farky 2008.12.26. 21:49:03

A biopiac rendezési terve kvázi a mostani szombati állapotokból indul ki. A Sirály utca azon szakaszán állnak egymás hegyén a furgonok/autók. A piacon tömegnyomor, szűk bejárat, béna bódétákolmányok, a vásárlók szanaszét (járdán, füvön, sávban, bárhol) parkolónak autóikkal. A közeteresek ünnepnapja a kerületben egyértelműen a szombat :)
Ha állandó helye lenne, el tudnám viselni a hetente kétszer megjelenő piacot is, nem kéne a Fény utcára és a Fehérvári útra zarándokolni hét közben. (egyik sem bio)

Mélygarázs azonban teljesen felesleges, csak egy feltöltő/beálló sáv kell a piacozóknak. Utána le tudnak parkolni a Mom mélygarázsban (150/ó), vagy a kongresszusi kp előtti parkolóban (180/ó).
A művház elég leharcolt, ráférne egy pingálás. Utoljára még Szakasits Árpád festhette le :)

A Böszörményin valóban erőteljes a kiskereskedelmi forgalom, de a járda egyrészt atomszéles, másrészt idiótán van beosztva. Kis betontömb+vaskerítéssel elkerített előkertecskék, ami bónuszként kettévágja a járdát. A két járdarész túl keskeny, a vaskerítéses zöld meg használhatatlan. Ezt a problémát kell megoldani és akkor az útból sem kell elvenni.

Középutas megoldás a villamos sínen haladó autók lehetnek. Az 59es nem egy 4-6os sűrűségű járat és a Böszinek _ezen_ szakaszán dugót még nem láttam.

A 21-es (90) busz kiváltása a fogassal remek ötlet, ezer éve így kéne járnia. Így most inkább hétvégi kirándulós attrakció, mint tényleges tömegközlekedési eszköz. Kettővel a moszkva előtt a kutya nem fog átszállni róla.

columbo 2008.12.31. 11:09:17

Szerintem piacnak ott a lebontásra itélt Apor téri piac. A MOM az inkább legyen (maradjon) művház. a Sirály utca lezárásával egyet értek.

next48 2009.05.23. 15:22:30

A cikkükkel kapcsolatban szeretném felhívni a figyelmüket honlapunkra: www.kiralyhago.vilaga.hu

A XII. kerület önkormányzata legyőzendő ellenfélnek tekinti a kerület lakosait, látszatfejlesztéseket akar tiltakozásaink ellenére.

Bedöntenék a környék közlekedését, parkolását. Lakásonként több millió forinttal csökkennek egy egész utcában az ingatlan árak. Mindeközben egy másikban azzal számolnak, hogy ugyanennyivel növekszik!

A háttérben gazdasági, és személyes érdekek, valamint 2,5 millárd forint!!!! A haszonélvezők között fidesz-es, mszp-s és szdsz-es poliztikusok?

Mi, az itt lakók féltjük az egészségünket, az eddig nyugalmas életkörülményeinket és a vagyonunkat!
Demonstrációra készülünk!

www.kiralyhago.vilaga.hu

medve2 2009.06.09. 15:30:04

Én is felhívnám figyelmüket arra, hogy a környék lakói nagyon tiltakoznak a Királyhágó tér - Márvány utca átalakításai ellen. Amúgy az egész terv így önmagában eléggé nagy butaságnak hangzik. Ez meg eléggé PR cikk szerű.

medve2 2009.06.09. 16:06:43

Ez is a helyiek honlapjáról való:

Tisztelt Hegyvidéki Lakosok
Megalakult Élhető Hegyvidékért Egyesület. Legfontosabb feladatunknak tartjuk, hogy elérjük a XII. kerületi önkormányzat jelenlegi rendezési tervében foglalt átalakítások tervének megváltoztatását.

Elöljáróban szeretnénk megjegyezni, hogy egyesületünk szigorúan pártpolitika-mentes. Több tucatnyi tagunk, a tiltakozó petíciót aláíró több száz kerületi lakosok ugyanúgy vegyes politikai meggyőződésűek, mint az ország. Ráadásul mi most egy olyan döntés megmásítását szeretnénk elérni, melyet a kerületben minden párt megszavazott.

Az önkormányzat elképzelései szerint ismét átalakítanák a Királyhágó teret (melyet nemrég újítottak fel kétszázmillió forintért ! ), kétirányúsítanák a Királyhágó utcát annak érdekében, hogy 2014-ig a Márvány utcából sétáló utca legyen, illetve a Böszörményi útról átterelnék az átmenő forgalmat a Németvölgyi útra. Az önkormányzat tervével a következők a főbb gondjaink:

Két utcában és egy téren olyan forgalomnövekedést idéznek elő, mely ellehetetlenítené az ott lakókat.
Több tucat p arkolóhelyeket szűntetnének meg, ennek következtében parkolási helyet keresőket zúdítanának rá a környező Kiss János Altábornagy, Kléh István, Beethoven és Tartsay Vilmos utcákra.
A terv végösszege megközelítheti a két és fél milliárd forintot ! (akkor, amikor a gazdasági válság idején is lenne a kerületben több fejlesztésre szoruló terület).
Az önkormányzat illetékesei az elmúlt napokban tagadták a fakivágás tényét. Ez azonban ellentmond a testületi ülések jegyzőkönyveinek, melyekben „néhány fa kivágásának” szükségességéről beszéltek, illetve bizonyos elemei a tervnek nehezen valósíthatóak meg fakivágás nélkül (a jegyzőkönyvek olvashatóak a kiralyhago.vilaga.hu honlapon).
Pusztán azt szeretnénk elérni, hogy az önkormányzat olyan terv megvalósításába kezdjen bele, melyet a lakossággal tisztességesen egyeztetett , hiszen mi élünk itt, nekünk kellene, hogy megkönnyítse az életminőségeinket, és amely a legkevesebb kárral jár. Sajnos eddigi tapasztalataink elszomorítóak, ugyanis február óta nem kapjuk meg a terve ke t. Az önkormányzat a tájékoztatást elintézte a nnyival , hogy két délután, munkaidőben, azokat meg lehetett tekinteni a MOM Művelődési Házban. (Már aki értesült ennek időpontjáról!) Amilyen üzeneteket eddig kaptunk, azok a sajtón keresztül történtek, és abban azt magyarázzák nekünk, hogy a buszok lefelé halkan járnak, illetve akik eddig egy lámpánál egyenesen mentek, most majd egy körforgalomnál jobbra és balra fognak fordulni. (Az önkormányzattal folytatott levelezésünk nyilvános, szintén megtekinthető a www.kiralyhago.vilaga.hu honlapon). Mindettől függetlenül szeretnénk jelezni, a magunk részéről készek vagyunk bármikor érdemben egyeztetni az illetékesekkel és a végső célunk a megállapodás. Mivel azonban lakókörnyezetünk jövőjéről van szó, minden lehetséges jogi lépés megtételének lehetőségé vel élni fogunk , illetve adott esetben , több, törvényes demonstrációt is készek vagyunk szervezni , mely megakadályozhatja az önkormányzat egyoldalú döntését.

Köszönöm a lehetőséget, tisztelettel:

Tulcsik Edit

BiaStrom 2009.09.10. 16:06:33

Véleményem szerint a fogaskerekű és a sípálya fejlesztés összefüggő dolog. Mindkettőre szükség van! 25 éve nem sikerül megindítani a fejlesztést. Azóta bőven lenne befektető a sípálya fejlesztésre. Reméljük az irigység, érdekellentét dacára megvalósulhat egy komoly sportcentrum...
süti beállítások módosítása