Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2009.01.26. 08:28 Zsámboki Miklós

Akkor is street art

Van a street artnak egy olyan szintje, amikor a fal, illetve a város nem funkció nélküli terepe a művészi kibontakoznásnak, hanem aktív, alapvető fontosságú részese a kontextushoz kötött alkotásnak. Az alap már ott van: repedések, oszlopok, árnyékok, házak és utcabútorok mint test, mint textúra, ill. faktúra, az utca adta témák és emlékek. Aligha hívható önkényes művészkedésnek (bár sokszor reflektív), városképrongálásnak vagy vandalizmusnak, hiszen célja nem a művészi önkifejezés, sem az alkotó indivíduma körüli mítoszkeltés, hanem a köztér, az élettér megmozgatása. Meghökkentés a szó pozitív, nem polgárpukkasztó értelmében. Mint a Kálvin téri punci: ártalmatlan gag, érdemes észrevenni, hogy legyen valami. Benne van a lehetőség az utcában, mint szituációban, csak meg kell találni, hogy kiszakadhassunk a munkába menés-munkából jövés monotonitásából. Valamiért ez Budapesten egyelőre nem megy, bár próbálkozások vannak, a hatalom nem szereti. Ezért random válogatott külföldi példákkal (és esetlen kommentárokkal) kényeztetjük az olvasóközönséget. (A képek mind az adott alkotó honlapjáról származnak, kivéve, amikor nem.)

Külföldi, mi? Amióta ismerem a Kétfarkú Kutya pártot, azóta "utálom" igazán Szegedet, hogy nekik ilyenjük van. Vicces matricáival és vadplakátjaival, reklámok eltorzításával hívta fel magára a figyelmet, de igényes dolgokat is csinál (kedvencem). A falrepedéseket, foltokat olyan kontextusba helyezi, aminek köszönhetően a leomlott vakolat nem ronda lesz, hanem valami más. A későbbi példákkal ellentétben nem az árnyékok rajzolta mintát egészíti ki. hanem új, lehetőleg tök idegen árnyékot csinál utcabútoroknak.

 

A litván Morfai egy egyszerű gesztussal mentett meg önmagától egy unalmas köztéri szobrot. Lokálpatriotizmus a javából.

 

Dan Witz az atyaúristen. A jó családi háttér elleni lázadásból kezdett művészkedni, a kor stílusa elleni lázadásból fordult a realizmushoz, a tagelés elleni lázadásból kezdett kolibriket festeni a hetvenes években az utcán. Egy madár megfestése 2 órájába került, Manhattan belvárosában több mint 40 darabot készített akkor, és továbbiakat 2000-ben. Szeptember 11. után több éjszakán át fotózta az emlékhelyre kirakott mécseseket, majd az ezekből készült matricákat a WTC-től csillag alakban futó utcák lámpaoszlopaira ragasztotta, így hagyva nyomot az utcán, és térképen egyszerre. Életművét végigkísérik a gagek: kesztyűk, orrok, stoptáblák. Friss munkáit, a szellőzőrács mögé szorított embereket a kortársi építészet sterilsége (Ugly New Buildings) ihlette.

 

A Wooster interjúsorozatának részeként a "Hogyan írnád körül művészetedet valakinek, aki nem láthatja?" kérdésre  Mark Jenkins, "az első sikeres 3D-ben dolgozó street artos" azt válaszolta: "Úgy, hogy aligha nevezhető művészetnek", a  Washington Post cikkében pedig már amatőr pszichológusnak nevezi magát, aki köztéri ragasztó-szobrait médiumnak használva végzi terepmunkáját. Az utcák mindennapi élete jelenik meg neki köszönhetően az utcán, kicsit másképp. Felöltöztetett alakjai ha nem fúródtak  bele valamibe (akármibe) fejjel, akkor minimum vízihullák, a köztereken lovak kéregetnek, a pocsolyában kacsák úsznak, kis emberkéi pedig mindenhol ott vannak.

 

Jenkins állatait fejleszti egy következő szintre Joshua Allen Harris, aki a metró szellőzőin kiáramló levegő segítségével kelti életre szemeteszsákból készült furcsa lényeit.  Ha nem jön a levegő, egy darab szemét. Ha jön a levegő, egy medve, egy troll,  egy óriási izé, vagy a Loch Ness-i szörny. "Mindenki szereti, mindenkit érdekel, hogy hogy működik... varázslatos - erről szól a művészet." Ehhez nem lehet mit hozzáfűzni. Állítása szerint nem volt rá különösebb hatással a híres Marilyn Monroe-jelenet.

 

FilthyLuker ha nem épp házakat romba döntő óriáspolip-támadásokat örökít meg, akkor személyiséggel ruház fel fákat, bokrokat, hiszen a (lufi)szem a lélek tükre - még ha városi fákról van is szó. Lehet, hogy a környezetvédelemre akarja felhívni a figyelmet, de a városhoz is sokat hozzátesz.

 

Munkáinak köszönhetően már a Tour de France-ra is megbízást kapott  a beszédes nevű roadsworth, hogy a biciklisták alatt is feldobja az aszfaltot a tőle elvárható módon. Montreali lakos, hétköznapi biciklista, aki bárminemű művészi ambíció nélkül kamu bicikliszimbólumok felfestésével kezdte pályáját - azóta már film  is készült róla. Ugyanott, az aszfalton találta meg saját nyelvét. Ő is játszik az árnyékok adta pillanatnyi mintákkal is, de főállásban az úttest felfestéseit bolondítja meg, amibe bele lehet magyarázni, hogy zavarja a sofőröket és balesetveszélyes, de aki emiatt kizökken a vezetésből az inkább ne üljön autóba. Honlapján komoly ars poeticát fogalmaz meg, melyben leírja, mindig is jobban érdekelte maga az alkotói folyamat, a nyelv, mint a tényleges üzenet. "Lényegében mást sem kellett tennem, mint bajszot rajzolni a Mona Lisára, hibát juttatni a mátrixba - egy mátrixba, amit részben az utak világhálója alkot, részben pedig a fémdobozokba zárt emberek örökké duzzadó hordái, amik állandó sietségben vannak, mint egy kielégíthetetlen gépezet részecskéi."

 

A Malmö Street Project, ami egy embert jelent, elég határozott választ ad a miért kérdésre: "Egyszerű. A város lehangoló. Nagyon kevés dolog képes meglepni vagy megnevettetni, mikor leugrom tejért."  Úgyhogy kicseréli a járdán valami érdekesebbre a bénára sikerült burkolatot, de nem sztárok kéznyomára, hanem ismeretlen női arcra, vagy épp szőrős férfi mellkasra. Az állatkertekből ismerős térképes tájékoztatók sorát állítja fel, amelyeknek köszönhetően mindent megtudhatunk olyan szubkultúrákról, mint a hiphop /Hippus hoppis/ vagy az utazó diák /Backus packus/. Padokat épített, hogy ne a földön ücsörögjön a fiatalság, ha süt a nap, de figyelmeztet a madárinfluenza veszélyére is. "Tetszik a tény, hogy olyan dologba ölök csomó időt és energiát, ami a konvencionálisabb ízlés számára valószínűleg értelmetlen hülyeségnek tűnik. És mégis, valahogy rohadt fontosnak tartom."

 

A madridi Spytól sokkal több képet szeretnék kirakni, mint amennyit; ha Dan Witz az atyaúristen, akkor ő majdnem. Honlapján azt írja: alkotásai "sarkok mögé elrejtett gondolatok, amik bárkit meglephetnek, aki azt hagyja", amellyel célja "a nagyvárosi lakók élettelenségének megtörése."  Urban Furniture címen futó sorozatát mindenképp érdemes végignézni: aranyos gagtől kezdve (mint a lámpaoszlop kaktusszá varázsolása) társadalomkritikán keresztül (homoszexuális kresztábla-emberek) emlékállításig (pl. a március 11-i bombatámadásnak). Egyébként pedig zacskót vagy vödröt vagy gázmaszkot vagy zoknit vagy búvárszemüveget vagy lámpaburát húz köztéri szobrok fejére, esetleg világító szemmel ajándékozza meg őket. Ezekkel a graffitikkel nagyvárosi beavatkozásokkal (urban interventions) azt akarja, hogy "az emberek lássanak valami szokatlant a mindennapok közepette, az megmosolyogtassa, vagy elgondolkoztassa őket."

Ennyi volt a móka mára, zárul Miki mókatára. Aki lát, ismer, vagy csinálna hasonlót Budapesten, szóljon. E héten vége lesz a vizsgaidőszaknak, és visszatérünk a rendes kerékvágásba.

26 komment

Címkék: graffiti nem budapest


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr24899813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Romanista 2009.01.26. 09:48:39

zseniális, de egy valami csúnyán kimaradt ha jól figyelem: little-people.blogspot.com/

pedigaztán

Lámpaoltó 2009.01.26. 13:47:27

zseniális a kétfarkú kutya, de az önjelölt művészek (tag, graff, stencil, matrica etc.) 99 százaléka szimpla vandalizmus. Vagy az egészet tiltjuk, vagy semmit: ki az a bátor, aki a művészetet elválasztja a szemétől?

contrapunkt 2009.01.26. 15:23:03

"E héten vége lesz a vizsgaidőszaknak, és visszatérünk a rendes kerékvágásba."

szóval uv-ztok, mi? :)) az én vizsgaidőszakomat mindenesetre feldobták a postjaitok, úh maradok a szorgalmi időszakban is :P

siófoki35 2009.01.26. 20:09:38

Tegnap Budán, a Bem tér környékén láttam tócsák mellé a járdára fújva a "Nem ivóvíz" feliratot :-)

Gera 2009.01.26. 20:19:46

@Lámpaoltó: Persze, tiltani kell, ez igaz. Csak épp az üldözésnél kell szelektálni, érted, ugye? Persze nem hivatalosan, mert úgy nem lehet, de én úgy veszem észre, hogy Magyarország egyébként sem a paragrafusok állandó és általános betartásáról és betartatásáról híres, úgyhogy ez is beleférne. Az a baj, hogy némelyeken néha kitör az intézkedési láz, mint pl a smileyk esetében, ami pedig tök ártatlan, totál veszélytelen, ellenben vicces volt. Na, az ilyen intézkedési kényszerben szenvedő embereket kellene finoman rávezetni, hogy előbb a valóban problémás esetekben intézkedjenek, aztán ha majd mindent sikerült megoldani, akkor visszatérünk a többire.

Gerry. 2009.01.26. 20:28:39

@Lámpaoltó: jaja. Az itt felsorolt példák s képek tényleg nagyon jók -a génkezelt banánon jót rötyögtem- s erre mondhatjuk, hogy street art. Humorosak, jópofák - azonban az, hogy hülyegyerek kimegy és tagel, netán valami ótvar primitív grafittit csinál (bár ez esetben mondjuk egy mégoly gyönyörű grafittit sem igen akarok látni antik házakon): az ilyet kőkeményen büntetni kéne. Avagy csak annyit tenni, hogy akit elkapnak, azt szépen közmunkára ítélni: tageltél? Festegettél? Okés, akkor ezt a háztömböt te fogod tisztára nyalni, ha ilyen kis vagány vagy.
Más kérdés persze, hogy akkor tényleg mindenkit büntetni kéne (de persze e tekintetben oly liberális, és tehetetlen a btk meg emiatt a rendőrség is), s max. a rendőrök egyéni belátásán múlna (avagy múlik), hogy mi az amin fellépnek, s min röhögnek ők is egy jót.
Bár ez szinte csak elvi kérdés: a khmm.."városdekorációk" szinte 100%-a szenny.

MAti 2009.01.26. 20:38:35

Ennek a legjobb itthoni példája a smiley-s közlekedési lámpa volt... de ezek az idióták "intézkedtek", azóta nincs.

Ahelyett, hogy központilag döntöttek volna a bevezetése mellett. Vicces, jópofa és egyedi volna, egy apróság, ami Budapestet szerethetőbbé teszi egy átlag európai városnál.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.01.26. 21:01:57

@Romanista: sok minden nem fért be, többek közt a kis emberkék sem.
ahogy ő sem:
www.youtube.com/watch?v=21iVQ0iXs00
www.flickr.com/photos/26296445@N05/3033377177/

@contrapunk/t: köszönjük, bár én annyira nem várom a szorgalmi időszakot (igen, sokkal jobban szeretek uvzni:)

@siófoki35: olyan van a jászai aluljáróban is, a nyilacska oda mutat, ahol a csövespisi szok folydogálni.

@Gerry.: én egy olyan üzletbe simán belemennék, hogy egy ház megtisztításáért egy házat szabadon dekorálhatok

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2009.01.26. 21:24:22

Hé, a mi kis pesti alkotóin meg kimaradtak? pedig már-már MKKP-s magasságokban járnak!
nbg.freeblog.hu/
(a kapcsát meg szedd már ki, olyan...brrr!)

Ol_Sanchez 2009.01.26. 21:38:20

"Ennek a legjobb itthoni példája a smiley-s közlekedési lámpa volt... de ezek az idióták "intézkedtek", azóta nincs.
"

Meg van boven, Deak Ter kornyeken tobb lampan is vigyorognak a smile-k. Szerintem is uberjo.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.01.26. 22:07:18

@Lesley: azért ők még nem csináltak túl sok mindent, és főleg még nem túl eredetiek. persze nagyon örülök nekik, és régóta kinn vannak már a linkek között. (ok, az eltebétékás cucc ütött)

Check 2009.01.26. 22:14:12

Utálni Szegedet?! Csak amiatt, mert ebben pl. jobb mint Bp.?
És ha nemcsak a honlapon nézed, hanem ott vagy: teljesen lázba hozott, amikor egy-egy ál-hirdetést észrevettem, és utána kerestük a kiragasztott fecniket, hátha-hátha... Az egész séta egy nagyon jó "vadászattá" alakult. Köszönet MKKP-nek a megváltozott városhasználatért.
Amúgy jó poszt, danke schön!

lámpadisznó 2009.01.26. 22:27:13

Hát én nagyon örülök, és ha eddig azt mondtam volna, hogy így tovább akkor ez hatványozottan értendő erre a témára! (smiley meg hál égnek ott ahol én látom még van, remélem maradi is, de ha bárki eltünteti azt nagyon fogom bántani.) És még egyszer mondom, tessék csinálni és írni róla!

macskafaraok 2009.01.26. 22:34:41

ovatosan irj ilyeneket hogy 'utalod szegedet'... Aztan a haromfarku kutya odarug ahol nem orulnel neki... :)

vagyokkk 2009.01.26. 22:42:46

@Gera: A mosolygós lámpák még mindig fellelhetőek a városban, sőt, tudok olyan utat, ahol 2-3 lámpa egymás után vigyorog, így: :)
Nekem is nagyon tetszik, legalább amíg ezen mosolyog a sofőr, addig sem megy bele ész nélkül a sárgába :)

Gera 2009.01.26. 23:15:34

@bandikaa: Tudom, hogy még van belőlük, de egy jó részüket eltüntették. Nyilván nem volt ennél nagyobb probléma.

Mr Chapel 2009.01.26. 23:22:57

Hát igen. Szeged hangulatához az MKKP hozzátartozik. Oda-vissza kölcsönhatás. Őrült jóóóóóóó!

kkp · http://mkkp.hu 2009.01.26. 23:38:43

meg itt a nem ivóvíz tulaj, én annyira jólinformált
s-k.freeblog.hu/

terran 2009.01.26. 23:39:49

az óriáspolip ütős

meg ahol vet a szobor, az is

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.01.27. 00:29:24

mondták nekem, hogy baj lesz ebből az utálom szegedetből, úgyhogy idézőjelbe is tettem gyorsan. irigységből utálom, azért. irónia, érted. de most, hogy itt a kkp már nem mondom, mert szégyenlős vagyok.

délioldal 2009.01.27. 00:29:46

ez a jó kis szöged:)

pitaa 2009.01.27. 00:57:20

ezt a fotosopos poént már ezer helyen láttam belinkelve, de szerintem nagyon erőltetett...

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2009.01.27. 09:07:21

Az nem arc poetica, hanem ARS POETICA. Amúgy tetszik.

Zoltan Baranyai · http://mindennapibetevo.blog.hu 2009.01.27. 18:20:31

A vető szobor nagyon jól ki van találva...
süti beállítások módosítása