Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2009.05.20. 08:19 BDzsH

Klotild és Klotild - felemás ikerpár

Nemrégiben lekerült az állványzat a felújítás és át-, illetve visszaalakítás alatt levő Klotild-palota Ferenciek terei és Szabadsajtó úti homlokzatának egy tekintélyes részéről. Nyomban kíváncsi lett a szerző, milyen történet lapulhat itt. Könyvtári kutakodásom alkalmával rá kellett jönnöm, hogy az ikerpalotákról csekély információ áll rendelkezésre, és lehet hogy én vagyok a béna, de alig írtak róluk anno. Hát most ezt a keveset megosztom veletek.

Egypetéjű ikrek - egyikük nem mosdik eleget

Az Erzsébet híd építése kapcsán a 1800-as évek végi Pestet gyökeresen átalakították. A régi, szervesen nőtt terecskék helyére egy új, a világvároshoz méltó, hatalmas palotákkal szegélyezett teret álmodtak, amely egyben kapuja is lesz az épülő Eskü téri hídnak. Ez lett a mai Ferenciek tere. A tér két leghangsúlyosabb telkét Habsburg Klotild Főhercegnő szerezte meg. A megbízást, mindenféle tervpályázatos szarozás nélkül Korb Flóris és Giergl Kálmán kapta.

Bal oldalt Korb és Giergl egy korai homlokzati terve, jobboldalt az mai építkezés kapcsán rajzolt homlokzati terv.

A két palota, amely alakilag tökéletesen egyforma telkeken áll homlokzati kialakításában teljesen azonos tervek szerint épült fel. Az építési engedélyt 1899. május 15-én kapják meg. Elsőként a délit, majd egy picivel később az északit kezdték el kivitelezni. A földszinten és a félemeleten üzlethelyiségeket alakítottak ki. Ez a két szint egy akkoriban újdonságnak számító technikával épült ki: teljesen vasszerkezetű, ám ezt faragott kőburkolattal eltakarták. Az első emeleten, ahol a legnagyobb a belmagasság, egyesületek és társulatok számára alakítottak ki helyiségeket. A második és harmadik emeleten pedig bérlakások kaptak helyet.

Az építkezés 1899-ben Háry Gyula rajzán a Vasárnapi Újságból. Háttérben a régi Városháza tornya.

A ház berendezése is igen magas színvonalon történt. A budapesti épületek közül elsők között lift is épül a házban, amit viszont külföldről kell behozatni. Gyártója a bevásárlóközpontok mozglólépcsőit mai napig szállító OTIS volt. A kályhákat a pécsi Zsolnay gyár állította elő, az üvegablakokat pedig - ki más - Róth Miksa csinálta. A saroktornyok magassága 48 méter, tetejüket pedig a főhercegi korona mása dísziti. Az összköltség 848.000 forint volt.

A Matild-palota

Több helyen is felbukkan e megnevezés az ikerpaloták déli tagjára. Azonban semmi nem bizonyítja ennek hitelességét. A Habsburg-családnak három Matild nevű tagja volt. Az első az 1251 és 1304 között élt bajor hercegné volt. A második az 1849 és 1867 között élt Hildegard bajor hercengő és Albert főherceg lánya. Mindössze 18 éves volt, amikor súlyos égési sérüléseket szenvedett, és belehalt. Egy színházi előadás előtt még gyorsan el akart szívni egy cigarettát, ám amikor apja - aki szigorúan tiltotta a dohányzást - benyitott a szobába, azt a háta mögé rejtette, sikeresen felgyújtva ezzel a rajta levő tüll ruhát. Kínos. A "harmadik Matild" pedig 1906-ban született Mária Valéria 9. gyermekeként, később egy osztrák oktatási államtitkárhoz ment hozzá.

Valószínűleg sem a középkori hercegnőről, sem a magát felgyújtó szerencsétlen tinédzserről, sem pedig az épületek megépítése után született gyerekről nem nevezték el a déli palotát. Inkább a két név között fennálló szóvég azonosság miatt terjedt el ez a megnevezés.

A két házat 1917-ben a Habsburg-család a háborús nehézségek miatt eladta egy magyar földbirtokosnak. Innentől pontos sorsa az általam fellelt irodalom alapján nehezen követhető. A legközelebbi biztos pont, hogy a rendszerváltás után a most felújítás alatt álló északi palota tulajdonosa a Magyar Posta lett. 2002-ben gyanús körülmények között kerül sor az épületet birtokló Kft, tehát gyakorlatban az épület eladására. Az átalakítás 2006. nyarán vette kezdetét és 2007. végére kellett volna elkészülnie az eredeti határidő szerint az ötcsillagos szállodának.

Részben leleplezve - 2010-re teljesen lekerül az állványzat

Tudni kell még, hogy az északi palotát 1944-45. évi ostrom során súlyos sérüléseket szenvedett el: földszinti üzlethelyiségei kiégtek, elpusztultak a faragott portálok. A hatvanas években pedig a megmaradat belsőben történtek további átalakítások, hogy több irodai területet hozzanak létre. Ezeket a mostani helyreállítás során szinte maradéktalanul visszaállítják. A díszes passzázsból már kibontották az utólag beépített födémet, és a déli palotában meglevő eredeti mintájára újjáépítik. A teljesen átalakított Váci utca felőli földszinti és félemeleti homlokzat is visszanyeri eredeti kialakítását, mögötte a régi-új főlépcsőházzal. Az egykori sátor-szerű tetőidomok is visszakerülnek. A pince-földszint-félemelet továbbra is a kereskedelmi tevékenységnek fog teret adni, a többi szinten az ötcsillagos hotel, míg a tetőn és a saroktoronyban bárki által látogatható "kilátóterasz" kap helyet 2010-től - elvileg.

Hasonló lesz a Klotild-palotában helyet kapó szálloda belső kialakítása. Forrás

A déli palotaépület homlokzati felújításáról egyelőre szó sincsen nyilvános fórumokon, az továbbra is önkormányzati tulajdonban van, a Ferenciek tere majdani felújítása kapcsán nyilvánosságra hozott tervekben találkozni egyedül újító szándék jelével. Szóval valószínűleg a városkép egy ideig még büszkélkedhet ezzel az "ilyen volt - ilyen lesz" párral. Amíg lehet élvezzük ezt!

BDzsH

34 komment

Címkék: budapest örömhír kupola v.ker anno es most


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr171131368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.05.20. 09:41:10

Hát igen, nem csak Matildot kéne megfürdetni, hanem a Király Bérházat (belülről egyébként meseszép)

Ezek nézted?
Metzler Ottó: Adalékok a Belváros történetéhez II. kötet. A Budapesti Városszépítõ Egyesület kiadása 1993.-
Jékely Zsolt-Sódor Alajos: Budapest építészete a XX. században. Mûszaki Könyvkiadó Bp. 1980.-
Déry Attila: Belváros-Lipótváros V. kerület, Budapest építészeti topográfia 2. Terc Kft. 2005.

Illetve egy érdekes képet is találtam:
http://vker.intermap.hu/ep_fotok/thumbnails/th_24309_9.jpg

És egy másikat is:
http://vker.intermap.hu/ep_fotok/thumbnails/th_24309_10.jpg

Egyébként a látványterv és az eredit nézve vannak külömbségek, de mégis azt írod, hogy az eredeti homlokzat lesz helyreállítva, valahogy ezt nem értem.

Jó cikk!

W Joe 2009.05.20. 09:56:59

Előtte-Utána. Érdekes :)

Ez az önfelgyújtási baleset nagyon durva. Káros dolog a dohányzás. Főleg tüll ruhában.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.05.20. 10:01:53

Ó, a kedvenc belvárosi látványom: a két kecses palota, mögötte a híddal és Szent Gellérttel. Kitűnő poszt. :)

(Biztos, hogy a déli épület állami tulajdonban van? Mert abban működik pl. a Belváros-Lipótvárosi Vagyonkezelő is.)

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.05.20. 10:10:34

@Sadia: Lehet hogy nem sikerült eléggé egyértelműre a képaláírás, de ott az áll "Korb és Giergl egy korai homlokzati terve" Tehát aztán még alakult a dolog, mai formájára.

@TuRuL_2k2: És ez kizárja? Jó, lehet önkormányzati is, de legjobb tudomásom szerint állami. Magántulajdonban (társasház) biztosan nincsen.

molekula 2009.05.20. 10:16:27

A déli épület 88%-a V.ker, 12%-a fővárosi tulajdonban van.

luchador 2009.05.20. 10:18:01

A Ferenciek tere majdani felújításáról lehet tudni valami konkrétat? Vagy az új főutca projekt nem érinti közelebbről?

L

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.05.20. 10:23:49

@molekula: Köszi, cikket is pontosítottam!

@luchador: Publikusan csak annyit amennyi az IVS-ben szerepel. Tehát a szándékot, és az irányelveket.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.05.20. 10:53:12

Remélem, azért Buddha-szobor nem lesz benne, minek az ide? Leállhatnánk mások majmolásával, miért nem adjuk önmagunkat?

arabs 2009.05.20. 10:55:08

Ez rendben is van!
De azért egy mondattal a belvárosi kávéházat megemlíthetted volna, igaz, az a másik épületben van.
Egy-két jelesebb lakó a korabeli tel és címjegyzék alapján?
Tényleg rendben van!

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.05.20. 10:59:30

@Vendéan (dszg): Valószínűleg lesz, mivel az itt nyíló szálloda neve is: Buddha Bar a Mellow Moods üzemeltetésében. Ez egy hálózat, gondolom hamár ez a neve lesz Buddha szobor.

@arabs: Igen-igen kávéház a látóterembe került, de magad is megadtad a választ. A híresebb lakó jó ötlet! Eddig egyetlen épületnél sem írtunk ilyet. Legközelebb utánanézünk, köszi a tippet!

civistroll 2009.05.20. 11:14:11

Én, egy ezzel egyidős, hasonló házban lakom Debrecenben.
Sajnos a szocializmus nyomokat hagyott:( a belsejében.

Siendor 2009.05.20. 11:35:37

A felújítási homlokzattervről csak egy dolog jut eszembe. IGEN!
Ilyen épületek kellenek a belvárosba. Nem a nyomorúságos sivár izék. Így kell felújítani és modernizálni egy klasszikus épületet. Ilyet a Hungárián belül mindenhová, le az üvegpalotákkal!
(Vagyis nem le velük, csak a Hungárián kívülre velük)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.05.20. 11:56:30

tudom hogy hülyeség, de nekem tetszett patinásan-kormosan ez a két szép épület. A díszítések formáját is joban kihozta a korom. Így aztán olyan steril, kétdimenziós külsőt kapott :( és ordít róla, hogy trendi butikok és irodák fognak helyet kapni benne, valahogy a lelke veszett el.
Az a kilátóterasz is érdekes lesz. A New York kávéház egykoron a hétköznapi embereké volt, mára a köznépet kiutálták onnan és méregdrága helyet rittyentettek belőle.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.05.20. 13:16:54

@Rékuc: Szerintem meg az a tér a centis feketeség alatt úgy ahogy van szégyen. A budapesti lakosok vélhetőleg nem is veszik észre, micsoda palota ott minden ház, csak naaagy fekete tömegeket észlelnek. És ha hirtelen lepucolnák mindegyiket, csodálkozva néznének, hogy ezek a szép házak hogy kerülnek oda :)

Persze csak a város közepének egyik legforgalmasabb pontja, miért kéne rendbentartani? :-/ Igaz, az autopályacsomópont feeling miatt konkrétan senki nem keres ott semmit, csak menekül elfele, vagy várja a hetes buszt.

pendragon 2009.05.20. 13:17:17

Lehet jobb is így, hogy az önkormányzat még nem írt ki valami kortárs pályázatot a másik felére:) Lehet egy Lehel piac épülne a helyére:)

pendragon 2009.05.20. 13:33:48

@Hamster: Egyetértek:) És ezért is van az, hogy a legtöbb ember lefelé nézve sétál az utcán és soha nem nézne fel egy épületre.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.05.20. 13:51:50

Remélem, ha egyszer sok kerül a másik felújítása, hasonló színezésű lesz. Rossz példa: a "Palatinus házak" az Újpesti rakparton: mindegyik házrész eltérő színű, ráadásul a "bugyi" különféle árnyalataiban. Az sem lenne előnyös, ha a most felújított újra megfeketedne, mire a másikra sor kerül:-D

Tényleg kéne tenni már valamit a Ferenciek terével, mikor fog pl. villamos menni a két iker között?

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.05.20. 14:12:27

@aesculus:

Mindkét épület felülete kőből és klinkertéglából áll nagyrészt. Ezeket nem színezik, csak megtisztítják, illetve védőréteggel vonják be. Ennek van színe, de jóval kisebb részben látható, és módosítja a kő eredeti színét, mint hogy az majd feltűnjön.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.05.20. 14:45:07

@BDzsH: ez valóban így van. De a Nemzeti Múzeum felújításánál is sikerült befesteni a portikusz kőoszlopait. Most finom kinézete van: mint egy nagy esküvői torta...(állítólag a legnagyobb műemlékfelújítási-hibák egyike az ilyen)
Reméljük a kőfelületeket itt/ott nem akarják majd befesteni.
Persze fantasztikus volt, mikor tegnap megláttam az aluljáróból jövet, hogy szedik le az állványt.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.05.20. 16:20:46

@aesculus: én szeretem a palatinus házak tarkaságát, ettől függetlenül itt valóban nem lenne szerencsés

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.05.20. 23:38:01

Nem kételkedem abban, hogy eljön az az idő, mikor a másik testvért is szépen letakarítják, sőt a mellette álló, jelenleg extrán kormos házat is! És amikor ez bekövetkezik örömömben dupla adag gofrit veszek a Jégbüfében! Jelentkezzen, aki velem tart!

smalladam 2009.05.21. 11:02:16

szerintem inkább le kellene bontani csak a déli épületet, meg a ferenciek tere déli oldalát, és megnyitni a teret a kecskeméti utca-kálvin tér irányába. a helyére mélygarázsok kerülhetnének, a felszínre pedig kétszer két új forgalmi sáv. felháborító, hogy nem lehet a belvárosban közlekedni rendesen már.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.05.21. 15:10:22

@retekblog: ok, én két nutellásat fogok kérni:-)
@smalladam: a Duna is eléggé útban van. Be kéne fedni, és a 2X6 sávos út minden közlekedési gondot megoldana a városban:-D

smalladam 2009.05.21. 16:00:28

@aesculus: így van. én azért végreztetnék egy hatástanulmányt, hogy a gellért-hegy nem tolható-e bele a dunába, mert akkor a helyén jelentős méretű terület szabadulna fel mélygarázsok számára, illetve a BAH-csomóponttól jóval könnyebb eljutást lehetne biztosítani mind a szabadság híd, mind az erzsébet híd irányába, legalább irányonként nágy sávon.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.05.21. 16:06:18

@smalladam: ezzel csak az a baj, hogy baromi nehéz lenne akkor kísérleti mesterséges dugót generálni a nyáron.

smalladam 2009.05.21. 16:55:28

@solaitid: azt meg lehetne oldani így is, például, hogy minden budapestre bevezető utat betontömbökkel elzárnának egyik éjjel.

pösti 2009.05.22. 12:38:20

Ez is szép,csak a két épület közötti autópályáért kár...

gesztenye78 2009.05.22. 17:17:10

Sziasztok! Félő, hogy nem lesz hol goffrizni, az egész épületet melyben a jégbüfé áll kiűrítik...már meg is kapták az ott lakó bérlők a felmondást. Azt jó lenne tudni mi lesz a helyén és mikor. Másik érdekes épület épp a megújuló klotilddal szemben a Kígyó utca -Váci utca sarkon lévő ház...20 éve ÜRESEN áll, az állapota kriminális, egér, galamb, bogár stb...itt látható a szándék, gondolom nem kaptak a Klotilddal egyszerre építési engedélyt... http://www.biggeorges-nv.hu/index.php?m=project&id=12
Én nem blogolok, de gratulálok, aki így összeszedi, utána jár a dolgoknak.:-)

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.05.22. 21:01:01

@gesztenye78: Ez egészen biztos? Abban az épületben nyílt nemrég egy új kávézó, a Jégbüfének igen nagy forgalma van, ott vannak a Párisi udvar boltjai (hologramcápa!), melyben megint csak egy új üzlet nyílt stb. Voltam egyébként az épületen belül a folyosókon és egy lakásban is, elképesztően szép, csak ugye az a folyamatos zaj....

Szóval én nem vagyok ebben biztos, hogy mindenkit elküldenének onnan.

gesztenye78 2009.05.23. 09:05:47

@retekblog: Szia! Hát 90%...jövő héten többet fogok tudni. Az üzleteket az V.kerülettől bérlik a benne lévők. A lakók is csak bérlők...már csak a lelépési pénzen megy a vita. (legalábbis a lakókkal biztosan) Ha többet tudok, majd írok.

lagardere 2009.05.25. 10:53:31

Jó kis cikk, ha megengeded 1-2 kiigazítást tennék:
- Apróság, de alakilag nem tökéletesen egyforma a 2 telek: mivel a Váci utca nem merőleges a Szabad sajtóra. A déli épület telke hosszabb, ezért a főlépcső és az előcsarnok is más arányú.
- Az alsó két szinten a kovácsoltvas szerkezetű pillérek elsősorban a homlokzati portáloknál vannak, de a főfalban nem jellemzőek és téglával vannak körbefalazva. Ez még egy nagyon korai, vegyes technikás építkezés.
- A kapualjtól a Ferenciek tere felé eső oldalon a szálloda elfoglalja majd a földszinti területeket is, mert ott lesz a főbejárat. A pince is teljesen szállodai és üzemeltetési terület. A torony a tulajdonos privát területe, alata két szint lakosztállyal, nem hinném, hogy bárki által látogatható lenne.
-A cikkben megjelölt félemelet= a mai 1. emelettel, hátha valaki nem ismeri a korabeli elnevezéseket... Az hiszem, ezt nem tudom alátámasztani, de akkoriban csak 3 emeletes házakat lehetett emelni és ebből jött ez a gyanús félszint elnevezés... különben az építész páros irodája is a déli épület tetőterében volt.
- Szóba került az épület bekoszolódott homlokzatának konzerválása is, de az akkori főépítész nem tanácsolta, mivel úgymond ha az északi épület fel lesz újjítva, csak nem hagyja a közvélemény és a vagyonkezelő világ szégyenére örökké így hagyni a felemás ikerpárt...
- Van egy 3. épület is, mely az építészpáros tervei alapján ezidőtájt épület a Ferenciek terén: a közértnek helyet adó lakóépület. Hasonló stílus, dízsek, kapualj, érdemes bemenni, mert szépen renoválták!

Bolcs_es_szexi 2009.06.16. 09:55:16

Számomra is különleges hangulata van a fekete falas - fehér díszes épületeknek. Valahogy egy letűnt kort jelenítenek meg a maga eredeti valóságában. Felújítás után már nem annyira egyedi a hangulata.
Meg ugyan restellem, de be kell valljam, egy kicsit úgy éreztem feketén, hogy jobban az "enyém", mert addig csak azoknak tetszett, akik a korom alatt is látják a csodálatos épületeket. :)

Jerky_Master 2010.10.12. 10:50:06

A legfelső emeleten venném meg az egész szintet, lakásnak.

kortárs = ocsmány, összegányolt, drága, sznob
süti beállítások módosítása