Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2009.06.04. 09:10 BDzsH

48 fényforrás hiányzik még a Szabadság híd díszkivilágításából

Bizony, bizony. Napok óta megy a hirig az interneten, és röhög az ország hogy foghíjas lett a Szabadság híd díszkivilágítása. Demszky Gábor, Hagyó Miklós, meg még pár prominens látványosan felkapcsolta azt május 29-én. Nem szeretünk politizálni - illetve nagyonis szeretünk, de nem itt - ezért most általban szidjuk meg őket: csúnya dolog volt átadni a félkész díszkivilágítást, kedves városvezetőink. És nem csak csúnya, de béna is. Ezzel sikerült újabb bakot lőni, ahelyett hogy legalább 2 percre elégedettek lehettünk volna, csöppnyi büszkeséggel a szívünkben a cukormázas látvány kapcsán.

Ehhez bizony nem kell szakértőnek lenni: ez itt kérem nincs kész.

Előre vártam a Szabadság híd díszvilágításával való első találkozásomat. Azt gondoltam, majd a blog csinál egy kis videót, amint ünnepélyesen megtekintjük solaitiddal egy üveg borral és  kamerával a kezünkben az első felkapcsolást, és közben nagyon viccesen heherészünk, meg baromságokat beszélünk. Ehelyett, Május 27-én épp a hídfőhöz botorkáltam a még csak hiányosan K-köves Vámház körúton, hogy lefuthassam az aznapra rendelt szánalmasan rövidke fejadagomat; ekkor láttam meg először a pilon kivilágítását, és valami ilyesmi juthatott eszembe: "Hubazdmeg ezt már felkapcsolták!"

A felkapcsolt és félkész világítás. A pilonok alsó fele sem lesz ilyen sötét. (köszönet érte Hamsternek - hamster.blog.hu)

Fel bizony, de még nem volt készen, és május 29-én sem volt az. Hiányzik ugyanis a hídról még... és akkor most számoljunk. A 2-2 véglámpa a szerkezet hídfőbeni végeinél, ezek mindegyikén 4+1 lámpatesttel. A híd közepén 4 lámpa, szintén 4+1 világító alkalmatossággal. Valamint hiányzik a blog fejlécében a földre rakott, a pilonok járda feletti részéről befüggesztett lámpák mindegyike is, ez pilononként 2x4 lámpa. Ez annyi mint 4x(4+1)+4x(4+1)+2x(2x4)=56. Ha ebből levonjuk a jelenleg a két véglámpát és a középső négyet pótló világítás összesen 8 világítótestjét, az még mindig 48 lámpa, ami ráadásul már tisztán nem közvilágítás funkciójú. Tehát 48 darab lámpa hiányzik ebből a díszkivilágításból. Azthiszem ezzel matematika tanári módon bizonyítottuk, nincsen készen a mű. De mi is hiányzik belőle?

A zárókandeláber három archív fotón.

Amikor a Szabadság híd felépült (1896) Budapesten még nem volt villanyvilágítás. Ennek ellenére megkapta a hídszerkezetet a kor igényeinek megfelelően reprezentatívan lezáró 2-2 robusztus lámpacsokrot a pesti és budai hídfőkbe, és később a középső részre is kikerült ezek kicsit egyszerűbb (talapzat nélküli, hiszen az ott maga a hídszerkezet) változata. Ezeken a lámpákon a harmincas évekig még végeztek átalakításokat, de alapvető karakterük megmaradt. A híd 1945. január 16-iki felrobbantása során a középső rész a dunába zuhant, a megmaradt rész pedig a budai oldalon lezuhant a támasztékáról az alsó rakpartra. Az ostrom során így lényegében megsemmisültek e díszes öntöttvas monstrumok.

Az 1946-os helyreállítást követően felrakott lámpák 2007-ben a híd felújításának megkezdése előtt. A táblán az akkor ígért befejezés.

A háború utáni helyreállítás rohamtempóban zajlott. Felmerült még az is, hogy a híd összes díszét vegyék le, hiszen így nagy mennyiségű vasanyag nyerhető, és spórolható meg, valamint a "híd igazi szépsége [amúgy is] a szerkezetben rejlik". Ebből annyi valósult meg, hogy a középső szakaszon, ahol elpusztult a korlát, nem állították helyre a régit, csak egy stilizált változatot; valamint a kapuzatokról leszedték a magyar államiságra utaló jelképeket, kivéve a turult. A nehézkes öntöttvas kandeláberek helyett új, a szerkezetre rímelő, karcsúbb oszlopok kerültek fel. Meg kell jegyezni, egyedi tervezésű lámpák ezek, ami a korban igen nagy szó volt! 2007-ig lényegében azonos formában e lámpavasak tartották a közvilágítást.

A régi kandeláber a tervezők egyik prezentációjában, látványterv szerűen.

A 2007-2009-es felújítás során a tervezők úgy döntöttek, visszakerülhetnek a tervezéskori közvilágítás elemei, immáron a díszvilágítást kiegészítve. Bár a díszes - talán a legdíszesebb öntöttvas lámpák lesznek ezek kicsiny városunkban - kandeláberek egészen biztosan szépek lesznek, és indokolt esetben hívei is vagyunk a tervezéskori állapotokban való tartásnak, legyen szó bauhausról, szocreálról, vagy az eklektikáról, kicsit aggódunk, milyen hatással lesznek a híd eddig ismert képére. Valószínűleg jó, de bizonyára megjelennek majd olyan kritikák, mely szerint ezek a lámpavasak túlságosan pöffeszkedőek e kecses szerkezeten. Mi egy dolgot szeretnénk: végre élőben is látni a befejezett rekonstrukciót, és a befejezett díszkivilágítást, amelyből már a fent említett 48, azaz negyvennyolc világítótest sem hiányzik! Ezek nélkül igencsak nehéz megállapítani, jó munkát végeztek e a világítós szakemberek.

BDzsH

20 komment

Címkék: híd duna xi.ker v.ker ix.ker


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr41155255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.06.04. 09:54:47

Teljesen hülye vagyok, ha azt mondom, hogy SZVSZ a háború utáni egyszerű, rácsos lámpák tökre illettek a hídhoz, jobban, mint ezek az öntöttvas gipszstukkók (vagy mit mondjak, hogy érzékeltessem szerintem talmi hivalkodásukat)?

Amúgy várom, hogy befejezzék a világítás kiépítését (főleg a hídfői hengeres oszlopok durvák, és hát a foghíj is elég hülye dolog középen - ellenben a kapuzatokkal, amiket én nem világítanék teljesen ki, pont jó az a rejtelmes, lefele folyó fényözön, így igazi gothami a hangulata), de aki szerint nem néz már most is ká jól ki a híd este, annak agyára ment a prekoncepció, miszerint mindenen alapból sírni kell. A hídfőkból nézve, vagy a hídon állva lenyűgöző az egész, sokkal szellemesebb és valószerűtlenebb, mint mondjuk amit az Erzsébet hídra terveztek. Olyan, mintha a tetejére fényszószt öntöttek volna, és az lassan folyna le, kiemelve a részleteket, és nem egyszerűen csak telibe van világítva, a főtartó felső öve sem pontszerűen látszik.

Persze lehet, hogy én vagyok a hülye, hogy hagyom magam az érzelmeimtől elragadtatni (kedvenc híd), és kivételesen nem alapból elégedetlenkedésre gyúrok. Azt számolgatni, hogy hány lámpa hiányzik... hát túl sok szabad időtök van :D

Amúgy mit gondolunk a budai oldali vámszedő házikók visszaépítéséről vagy vissza nem építéséről?

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.06.04. 09:59:58

Nnna, az iménti "honnan nézzük" fejtegetés annak érzékeltetésére, hogy mi volt, ami engem földbe döngölt:
hamster.blog.hu/media/image/szabadsaghid/tengelybolfekvoHI.jpg
és
hamster.blog.hu/media/image/szabadsaghid/feloldalrol.jpg

Tényleg nem értem, hogy tudtatok ilyen forma és fényorgiában lámpahelyeket számolgatni :)

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.06.04. 10:05:37

@Hamster: Ja, mielőtt megint megkapom, hogy politikabérenc vagyok (bár úgy vélem, aki ilyet mond másra, az nyilván magából indul ki), az ünnepélyes átadás azért tényleg khm... vicces volt így, elég lett volna azt mondani, hogy megkezdődik a próbaüzem és beállítgatás, fotózgatni akkor is lehetne, aztán később szépen csendben még szebb lenne :)

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.06.04. 10:27:51

Végül is, ha úgy vesszük, sem a budai, sem a pesti oldal nincs még rendezve, így akármi kisülhet még, míg a Margit esetében biztos tények vannak arra vonatkozóan, hogy mi nem lesz megcsinálva, így ott könnyebb számolni :)

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2009.06.04. 10:36:25

Nekem személy szerint tetszik ez a kivilágítás, de a foghíj akkor is baromi hülyén néz ki. Főleg, hogy nekiálltak megmagyarázni.... Áááááá attól ki tudok akadni. Mondják azt, hogy még nincs kész. De jöttek itt a műemlék akármi hatóságtól elkezdve addig, hogy az nagyon alacsonyan lenne, meg vakítana, meg ellopják meg megéget(!). A led. Persze. Na hagyjuk a mellébeszélést.

A kivilágítás koncepcióját tekintve Hamsterral értek egyet, ez a hidegfehér rejtelmes világítás baromi jól áll a hídnak. Amivel én még ki tudnám egészíteni, az a távoli nézet képe. Távolról most olyan... nem is tudom, lapos. A Szabadsághídnak az alsó ívekkel együtt sokkal "szabadsághidasabb" alakja van, ami most abszolút nem látszik.

Kis koromban sosem értettem, hogy miért nincs Budán házikó, ha Pesten van, aztán beletörődtem, hogy nem szimmetrikus a híd, még nagyobb koromban meg jól megidealizáltam magamnak, hogy a Mária Valéria hídon is csak a Párkányi hídfőben van határállomás, egy hídon minek ilyen jellegű létesítmény mindkét oldalra, úgy sem tudsz másfelé menni. :) Erre tegnap látom Fricy blogján egy régi képen, hogy Budán is volt. Na mondom, minden teóriám összedőlt. Jól nézne ki szimmetrikusan, bár nagyon morcos lennék, ha egy vámszedő bódét kéne kerülgetnem a bringaúton. :P

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.06.04. 10:36:30

@Hamster:

A budai oldalon az a gond, hogy ott halad el a Duna-menti bicikliút, valamint a gyalogosforgalom további erősödése várható a híd felújítása és turisztikai látványossággá tétele nyomán. Ha visszaépítették volna a két vámszedő házikót, akkor a járdák keresztmetszetét kellett volna igencsak lecsökkenteni.

Szerintem nem baj az, hogy ilyen módon van egy kis difi a két oldal közt, mert így van egy benyomás vámszedőházastól, és a nélkül is.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.06.04. 11:15:35

A híd fotózásakor szomorúan állapítottam meg, hogy nincsenek még visszarakva a nálatok a fejléc képében látható "kicsi" lámpák, ők a kedvenceim a hídon. Persze sebaj, frissíteni mindig lehet, csak győzzem kivárni! Ugyanez vonatkozik a híd nyitókandelábereire, véleményem szerint gyönyörűek! Ha Feketeházyék ilyennek tervezték, akkor legyen is ilyen az átkelő!

Másrészt valamilyen nagy profitot hozó funkció ellátása nélkül szerintem a budai hídőrházak nem lesznek visszaépítve egyhamar.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.04. 11:55:36

teljesen egyértelmű a stratégia: ha a híd folyamatosan újul meg, folyamatosan lehet fesztet tartani az egyes elemek átadásával: a teljes világítás, a kandeláberek, a pesti, majd a budai vámházikók-mind-mind egy jó kis médiaesemény, ahol Demszky vicsorítva fényképezgethet:-)
A viccet félretéve: @retekblog: egyetértek, a hídhoz a kandeláberek is hozzátartoznak. Olyanok, mint egy ház sarokkupolája.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.06.04. 13:39:25

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs: " Főleg, hogy nekiálltak megmagyarázni.... Áááááá attól ki tudok akadni. Mondják azt, hogy még nincs kész. De jöttek itt a műemlék akármi hatóságtól elkezdve addig, hogy az nagyon alacsonyan lenne, meg vakítana, meg ellopják meg megéget(!). A led. Persze. Na hagyjuk a mellébeszélést. "

Engem meg nagyonis érdekelne, hogy ki mit mondott. Sajnos tökre el tudom képzelni, hogy valaki szakmai alapon vetette el a középső rész megvilágítását, mint ahogy úgy tudom az alsó öv megvilágítása is így került ki, pedig az eredeti tervben benne lett volna.

el basta 2009.06.04. 14:24:27

El sem tudtam képzelni, hogy miért hiányzik az a rész, már hülyébbnél hülyébb teóriákat találtunk ki, de az fel sem merült bennünk, hogy ekkora lámák...
Köszi, hogy megint helyére kerültek a dolgok. :)
Egyébiránt tetszik (tetszeni fog).

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.06.04. 14:54:17

Nekem ez a ledes fény elég hidegnek tűnik, ráadásul "modern" is, mintha fénycsővekkel lenne kivilágítva.

Szerintem disszonáns. A Szabadság hídhoz valami melegebb és "archaikusabb" kivilágítás dukálna. Ez jobban passzolna az Erzsébet hídhoz vagy mondjuk a Lágymányosihoz, egyszóval valamelyik újabb hídunkhoz.

De ha már ez: nekem nagyon hiányzik egy vízszintes vonal az aljáról...

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.06.04. 14:57:14

@Hamster: tudnám, miért képzeltem, hogy tudsz olvasni és értesz magyarul... na mindegy.

Doubledeceker 2009.06.04. 15:26:53

Te! Nem régen volt egy cikk az index címlapon, hogy ebből nem csak hiányoznak dolgok, hanem ezek valószinűleg így is maradnak, mivel a Kúlturális Ökörség Minisztériuma szerint ez így jó, és a közepét nem is kell és nem is szabad kivilágítani.

Az van, hogy én elég jól kerseke ebben a nyűves országban (azaz az átlagbér 5x), de mostmár komolyan godnolkodom rajta, hogy elmenjek innen.

Itt nem lehet, és nem is érdemes élni.

Hüllékkel nincs mit csinálni.

Ofélia . 2009.06.04. 16:00:50

Sztem a középső és a végső ledfözér azért hiányzik mivel az már kézzel elérhető és el fogják lopni:((

nod20 2009.06.04. 16:22:18

Szerintem nagyon szépek voltak a régi lámpák. Erre a hídra ilyen való. Remélem helyreállítják őket, mert szép turisztikai látványosság lenne.

Dr Milton 2009.06.04. 16:26:49

Mi egy másik dolgot szeretnénk, nevezetesen, hogy adják vissza a híd eredeti nevét, ne ezt a Gerő-féle hányást használja az utca népe, mint megnevezés. Valamint a budai tornyokat is vissza lehetne építeni.

telekinagy 2009.06.05. 08:52:20

való igaz, hogy a főtartó ívein és a pilonokon lévő kandeláber csokrok nincsenek teljesen készen, és hiányzik még 48 fényforrás, de ezek -főleg az íveken lévők-, elhelyezésénél fogva a felszerelésük után sem fogják pótolni a hiányzó fényívet! Mégpedig azért nem, mert felülről világítják majd meg a vas szerkezetet és nem koncentráltan hanem szórt fénnyel -csakúgy mint az utcai közvilágítás a járdát-. A vonalas ledvilágítás mely a főtartó PEREME ALATT huzodik, s amely távolról nézve egy összefüggő fényívet alkot, így mindenképpen megszakad a középső mintegy 50 méteren. Ahhoz hogy ne legyen foghíjas a látvány bizony szükség van a kihagyott ledek felszerelésére. és itt tennék még a dologhoz három megjegyezést...
a jelen állapot okai:
1)"a kézzel elérhetõ magasságban már nem is lesznek lámpatestek"
Mintha abból a bizonyos dézsából a vízzel együtt kiöntenénk a gyereket is. Az esetleges rongálás ellen nem az a védekezés, hogy nem szerelünk fel semmit, hanem hogy vandál biztosra csináljuk, mindamellet tudtommal a Lánchídon sem törte még le senki a fényfüzért.
2)a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. igazgatója közölte, hogy a híd világítása még nincs kész teljesen, júniusban még négy oszlopon lesz közvilágítás a híd közepén. Ez ugyan oldalról nem sokat segít a díszvilágítás hiányosságán, de felülről, például a Gellérthegy tetejéről jobban lehet majd látni a középső szakaszt."
Tehát akit zavar a látvány csukja be a szemét, de ha mégis gyönyörködni akar a hídban vagy nézegesse nappal, vagy este a Gellért hegy tetejére másszon fel ezért.
3)A KÖH szerint: a hidat nem szabad túlvilágítani, nehogy túlragyogja a Lánchidat.
A Lánchíd majdnem 2km távolsága fekszik a Szabadság hídtól, ráadásul a folyó a Gellért hegy miatt még el is kanyarodik így a két híd együtt nem is nagyon látszik.
Itt megjegyezve, előre félek a Margit híd tervezett díszfényeivel kapcsolatosan; bár a majd 2km-es távolság itt is megvan de a folyó kanyarulati íve enyhébb és együtt is látszik a két híd...

pösti 2009.06.05. 10:43:17

A led legnagyobb hibája,hogy rideg,hideg fénye van, ezért nem túl szerencés egy műemléki környezetben( HÍD,Gellért,Vásárcsarnok...) elhelyezni (még jól se,bár erről itt nem beszélhetünk).Remélem ebből (se) is tanulunk és japán áldozatkész segítségével 2016-ban a Margithídét már hozzuk:)

pösti 2009.06.05. 10:49:48

Nem értem továbbá,hogy a lopás hogyan lehet érv (!!!)azon a hídon amin a turult is bárki megsimogathatja(őrültek,öngyilkosok stb.)...
süti beállítások módosítása