Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2009.07.08. 11:14 Zsámboki Miklós

Eltűnő világszínvonal

A Bauhaus óriási változásokat hozott az építészetben. Céljául a szociális lakásépítést tűzte ki, így elhagyta a pazarló homlokzati díszítéseket, színezéseket, a magas tetőt; de mivel az építészetet továbbra is művészetként kezelték (sőt, minden művészeti ág csúcsaként), annak esztétikai funkcióját nem tagadhatták. Ebben hozta meg a váltást a Bauhaus: épületei, a modern épület már nem a homlokzati díszekkel gyönyörködtet hanem az épület tömegével magával (bár ennek már voltak előfutárai): aszimmetrikus, dinamikusabb test, pillérek, szalagablakok, zárt erkélyek. Ezért mondható új építészetnek: az addigiakkal ellentétben ezt a stílust nem a hasonló rendszerben, hasonló szerkesztési elvekkel alkotott, de változó díszítések különböztetik meg: a díszítések eltűnnek, és a struktúrán változtat. Éppen ezért válságos a budapesti Bauhaus alkotások helyzete, amelyeknek sokkal nagyobb kárt okoznak a rá- és átépítések, mint amiket a Bauhaus előtti épületek elszenvednek egy-egy dísz eltűnésekor.

Sokszor felvetődik a kérdés, hogy ki a legnagyobb magyar építész. Erre a kérdésre szerintünk nem lehet válaszolni - de az biztos, hogy a Bauhaus és Magyarország nagyon egymásra találtak, amelynek eredménye rengeteg világszínvonalú épület lett. Ezek közül hármat nézünk meg - sajnos ma már mindhárom rossz emlékképe önmagának.

Molnár Farkas Hankóczy utcai villája 1932-ben épült fel lejtős telken. A minden szögből aszimmetrikus épület lakófunkció szerint szétválasztott tömegeinek lépcsős kialakításával a talajszint követésének benyomását sikerült elérni. A zárt erkélyes, alacsonyabban fekvő tömbben a nappali és az étkező, a magasabban fekvő tömbben a hálószobák kaptak helyet. A tetőterasz egy részét üvegfal védte a széltől, és háromszög alakú tetővel le is volt fedve. Ezt a kis részét építették be a tetőterasznak később, ezzel súlyosan megváltoztatva az épület eredeti struktúráját. Az épület ennek ellenére mint a racionális modern építészet példája műemléki védettséget élvez.

A Baba utcában 1941-42 között épült fel Fischer József alkotása. Az épület két részből áll: a ház maga és a terasz. A háromszintes villa legömbölyített sarkán a felső két szinten szalagablak, a homlokzatokon funkciónak megfelelően változó méretű nyílások vannak. Hátuljában félhenger alakú lépcsőház. A ház tömegét áttört, vasbeton oszlopos terasz veszi körbe L-alakban. Az oszlopokra állított, két szinten áttört, az épület legömbölyített tömegét követő terasz könnyed, lebegő benyomást keltett. Azonban mindez alapvetően megváltozott: a sarok tolóablakait kicserélték, a terasz földszintjét pillérestül teljesen befalazták, sarokrészén garázsajtót alakítottak ki. Az épülethez hozzátoldottak egy új, jellegtelen szárnyat, amelyen igen humoros liftszerkezetet tákoltak össze, a hátsó részt pedig kiegészítették egy raktárnak használt fakunyhóval.

A Kékgolyó utcai Lauber László-Nyíri István-épület egy modern lakóház, korának egyik legtöbbet publikált alkotása. Az épület az első emelettől a negyedikig konzolosan előugratott, ennek síkjából van kimetszve minden emeleten az erkély, amely mögött a szomszédjához képest a szoba hátrébb van csúsztatva - a két szoba teljesen felnyitható harmonikarendszerű üvegfalát sarokoszlop nélküli merőleges ajtó kötötte össze. Az 1933-34-ben épült házba már lift is került, így a legdrágább, a tulajdonosi lakás a legfelső lett: ehhez csatlakozott a több mint 130 négyzetméteres tetőterasz. A teraszt falak tagolták, amelyek töbféleképp voltak áttörte, így sokféle, sajátos kilátás nyílt a városra. Az épület a világháborúban megsérült, az erkély melletti üvegfalat a ház háború utáni megerősítésekor felbontották, téglapillérekkel két kisebb faszerkezetű, a homlokzat többi részétől teljesen idegen négyzetes ablakra osztották; a tetőteret teljesen beépítették.

A budapesti Bauhausszal foglalkozott a BudapestBerlin Szalon, a hg.hu tett két sétát Budán, mi pedig beszéltünk a stílusról a hetiBetonban.

21 komment

Címkék: budapest szégyen buda xii.ker ii.ker


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr851233696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.07.08. 12:23:08

Egyre jobban tetszik ez a stílus. A Rendszerváltás utáni lakásépítésről lesz post? Az is érdekes, hogy az mi, modern? posztmodern? gagyi?

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.07.08. 13:27:41

"a Bauhaus és Magyarország nagyon egymásra találtak, amelynek eredménye rengeteg világszínvonalú épület lett" ez egy olyan szép mondat volt... Viszont kár, hogy olyan kevés figyelmet fordítanak a "vidéki" bauhaus-alkotásokra. Pedig mennyi gyönyörű épület van országszerte (zalaegerszegi megyeháza, pécsi Kikelet szálló, debreceni villák, stb.)

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.07.08. 13:54:07

@aesculus: a pécsi kikelettel is az a bajom, mint ezekkel a rózsadombi épületekkel: benőtték a fák. a kikelet még rosszabb, mert azt nem csak látni akarnám, hanem onnan lenézni is. ezeket az épületeket műemlékileg védeni kéne a fáktól (is) :)

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.07.08. 15:13:27

@solaitid: igen már volt erről szó a csakaszépre napraforgó utcai posztjában: csakaszepre.blog.hu/2009/05/15/a_legkedvesebb_mintatelep#comments
Sajnos kötetnyi példát lehetne hozni a rossz növényalkalmazásokról. Ültetnek, ahova nem kéne, nem ültetnek, ahová kéne, túl kicsit, túl nagyot, tájidegent, olyat, ami kipusztul, olyat ami kivadul és gyökereivel szétszedi a házat...eszméletlen.
Lehet, hogy mindkét témában (vidéki bauhaus és "rossz növények" lesz poszt)

Dr. Trebitsch 2009.07.08. 16:47:31

A Bauhaus régi kedvencem. Esztétikum és funkcionalitás ideális összhangja, az első építészeti irányzat, amely igazán jól élhető tereket hozott létre.

Nagy kár, hogy a kontárság nem kíméli - talán mire felismerték, hogy védeni kellene, már késő volt...

A második villánál különösen fájt a szívem. A Kékgolyó utcainál pedig örülhetünk, hogy a lakók maguk nem kezdték még ahányan vannak, annyiféleképpen beüvegezni az erkélyeket...

El Topo (Sgt. Elias) 2009.07.08. 17:02:02

Most sem tudják, mit kéne védeni. Én régi bauhaus buzeráns vagyok és fiatalabb ismerőseim többnyire hányóversenyt rendeznek, mikor elismerően csettintek egy-egy bauhaus megoldás láttán.

lilike13 2009.07.08. 17:31:56

A Bauhaus még teljesen vállalható építészeti irányzat. Körül lehet nézni a XI. kerületben, az Attila úton, az Újlpótvárosban, és elég sok pontján a Budapestnek. Az viszont szánalmas, ahogy a mai lakópark-tervezôk koppintják a stílust, és azt gondolják, hogy hajókajüt-ablakokkal teszik "modernné" és egyedivé az épületeket. Egy régész igencsak elcsodálkozik majd, hogy mikor is épült a ház? 1929-ben? 2009-ben? Ami pedig külön vicc, a következô hirdetést olvastam: Lakás eladó igényesnek Bau House házban.

Kepkocka · http://zenelokepkockak.blog.hu 2009.07.08. 17:33:46

Kevesen tudják, de a mostanság épp bontás alatt álló Illatos úti állami lakótelep ( a Dzsumbuj) is egy Bauhaus-inspirálta épületegyüttes, a Kékgolyó utcai házat jegyző Lauber László-Nyíri István páros tervezte, együttműködve az egyik legjobb kortárs építésszel, Árkay Bertalannal.
Kár, hogy ennél förtelmesebb épület még nem épült Magyarországon - inkább börtönre, mint lakóházra emlékeztető konstrukció, egyedül az ikerházakat összekötő lépcsőházak körablakai árulkodnak arról, hogy tehetséges építészek dolgoztak a terveken.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.07.08. 18:10:05

@lilike13:

A mai lakópark tervezők is csak a külsőségeket igyekszenek koppintani. Azt, amitől a bauhaus értékes nem is értik.
Némelyiknek olyat vernék a kezére, hogy ha szaros is, bekapja.

borzzz 2009.07.08. 20:08:29

Kíváncsi vagyok, mit jelent a "védettség", ha bármit büntetlenül meg lehet csinálni. A Molnár Farkas ház gagyi redőnyei az egész házat tönkrevágják, de a Baba utcai gány tényleg alulmúlhatatlan a garázsajtóval meg a sufnival.

Stupidella 2009.07.08. 20:21:36

Szeretem a bauhaus-t.

@lilike13: Bau House? Ez de gáz!

@El Topo (Sgt. Elias): pedig elvileg végigülték az egyetemen azt a pár évet, ahol informálták őket ezekről a dolgokról (is).

El Topo (Sgt. Elias) 2009.07.08. 20:24:09

@Stupidella:

Az egyetemen tudod mit adnak? Diplomát! Észt adni nem lehet.

Stupidella 2009.07.08. 20:29:51

@El Topo (Sgt. Elias): nna de hogy kaphat diplomát olyan, akinek esze nincs?

Nálunk van ilyen, de a mi szakunk nem a menő szakok közé tartozik, a hallgató meg kell. De az építész karokon tudtommal túljelentkezés van, nem szorulnának az ész nélküli diákokra.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.07.08. 22:35:02

@Stupidella:

Sssssshimán!:)
Hány olyan embert ismersz, aki mondjuk diplomával rendelkezik, de komplett idióta? Másrészt a jótanulóság nem feltételezi automatikusan a tehetséget is.

smalladam 2009.07.09. 19:21:12

@Stupidella: jah
az egykredites eznemolyanfontosmajdvalahogyátmegyek tantárgyakon tanítják az ilyet. kiülönben nem maradna idő rajzolni.

az építészkaron jobbára sima mérnököket képeznek sajnos.

eastern sugar 2009.07.09. 20:10:34

@smalladam:
"az egykredites eznemolyanfontosmajdvalahogyátmegyek tantárgyakon"

ahogy egy jó ismerősöm fogalmazta, "ha ad egy kreditet, felveszik a barmok a szarevés kisvillával kurzust is". hogy születik a szállóige :D
bocs az enyhe offért

eastern sugar 2009.07.09. 20:11:39

@smalladam:
"az egykredites eznemolyanfontosmajdvalahogyátmegyek tantárgyakon"

ahogy egy jó ismerősöm fogalmazta, "ha ad egy kreditet, felveszik a barmok a szarevés kisvillával kurzust is". hogy születik a szállóige :D
bocs az enyhe offért

eastern sugar 2009.07.09. 20:13:06

(meg a duplázásért is)

martin86 2009.07.10. 00:41:18

Breuer Marcell

kár volt kihagyni!!!!

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.07.11. 18:26:11

@martin86: breuer marcellnak sajnos nincs magyarországi épülete
süti beállítások módosítása