Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2008.12.22. 08:08 Zsámboki Miklós

Mesetár

1911-ben épült a korábbi posztban felbukkant, a Révész Sámuel - Kollár József tervezőpáros által a Balassi Bálint - Balaton utca sarokra álmodott lakóépület, ami annyira jópofa, és annyian kérdezték, hogy hol van, hogy legyen itt.

Századforduló, premodern, semmi sem szép, aminek nincs funkciója; erre itt van ez az épület, ami mást sem akar, csak hogy észrevegyék. Lehet olvasni a tervezőpáros szimbolikájáról, ami klassz, csak senki nem érti ma/senkit nem érdekel ma, az épület azonban áll - ha üzeneteit nem értjük is, a tömböt látjuk. Vicces épület ez, mert hiába játszik a gótikával, tömegképzésével nem lép ki a megszokottból: első blikkre ugyanaz a sablon, amit még pont nem vesz észre az ember. Aztán csúnyán hátba támad, ha például szemünk véletlenül végigköveti a lekerekített sarok ívét, amely ív egy inka vízköpőhöz vezet. Azért erre csak megáll az arrajáró.

Bumm. Olyan ez, mint egy tarka tábla: 'Nézz meg engem, én nem csak embereket elrejteni vagyok hivatott, érdemes észrevenni!' És valóban érdemes: ha tényleg megnézzük az épületet, kiderül, hogy az a bizonyos első impresszió teljesen téves volt.

Ez az épület egy nagy mesetár; ha konkrét történet nincs is, mégiscsak kezdődik a story valahol (az inka vízköpő), és folytatódik, ahogy sorra vesszük észre az egymással nem sok kapcsolatot ápoló szereplőket, helyszíneket: a lekerekített sarok, mint egy palota lába rétegesen vékonyuló kiképzésével, gömbölyűségével, ritmikájával, aljából pedig kutyafejek tekintenek szomorúan lefelé. A sarok tetejére egy éve ráépített toronyból akár  egy királylány haja is lóghatna, ha nem mindjárt egy varázsló varázslóskodik az ablakok mögött. Ha pedig már átmentünk az utca túloldalára, hogy felnézzünk a toronyig, észre kell vennünk a pilasztereket elnyelő hiányos fogazatú, kutyaszemű, pajeszos macskafejeket, és a Balaton utcai homlokzaton fölöttük a vízköpő szigorú tekintetű bátyját.¹

Nagyon pajtulni szeretne ez az épület az alatta elmenő járókelővel, akarja, hogy nézzük végig, és örüljünk, mert nekünk van - az erkélyek fenekét a homlokzaton is fellelhető geometrikus minta díszíti: ezt csak a gyalogos látja.

További fotókért húzd az egeret a képkeret aljába, vagy csak klikkelgess!

Balassi Bálint - Balaton utca sarok (húzd az egeret a képkeret aljába)

¹ Mind a második, felső inkafej, mind a torony új, ez a vakolaton (és sajnos az ablakokon) is látszik; azt nem tudom, hogy ez visszaépítést jelent, vagy ennyire ügyes ráépítést.


Vissza a főoldalra

8 komment

Címkék: budapest foto v.ker


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr13834921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2008.12.22. 10:59:16

Én inkább azt mondanám, hogy nem a korszaktól, hanem a helyszíntől idegen ez az épület.
(Csak hirtelen beugrott, hogy mit jelentett a modernizmus Barcelonában - ami aztán Gaudí építészetében csúcsosodott ki...)

lámpadisznó 2008.12.22. 13:35:50

most már nekem is muszáj tolnom egy gratulálást és csatlakozom az előttem szólóhoz, csak Így tovább;)

katácska! · https://www.facebook.com/kata365 2008.12.23. 08:01:17

"Nagyon pajtulni szeretne ez az épület az alatta elmenő járókelővel, akarja, hogy nézzük végig."
Hétköznapi apró csodák.. ezért nem érdemes lesütött szemmel sétálni Budapesten (sem) annyi klassz dolog van, elég hozzá laikusnak és kíváncsinak lenni, hogy észrevegyük őket.
Tetszik a poszt, tényleg meseszagú. :-)

katácska! · https://www.facebook.com/kata365 2008.12.23. 13:49:20

Jójó, valóban. :-)
Azért én a macskakövet (ha ráz, ha nem ráz) én még mindig jobban szeretem bármelyik burkolatnál. Hál'istennek itt-ott még látni elvétve.

újlipóciáner 2008.12.23. 15:10:02

Solatid!

Örülök, hgy erről az épületről írsz. Régi kedvencem, és izgatottan figyeltem a ráépítést, nehogy elizéljék. Egész elviselhető lett.

A királylányhaj bájos :-)

thyles (törölt) 2008.12.29. 16:31:11

Sajnos nem visszaépítés, a tornyot megemelték egy szinttel, és a sarok-közép-izé-rizalitot "megkoronázták" ezzel a
rettenetes manzárdtetővel. Az épület uralkodó nézete a dunai, és azzal, hogy így oldották meg a sarkot, az egész ház orra bukott. Ráadásul ezeknek a homlokzatoknak nagyon fontos eleme az orom, amiket mostanában rendszeresen hazavágnak (ld. pl. Irányi-Belgrád rkp. sarok). Alapvetően béna lett az egész, már ha persze vki nem a kültelki családi ház-esztétika rajongója:)
Bezzeg ha az ember az Andrássy út tucatházaiban arrébb rak egy téglát, mekkora ricsaj van.

(Jut eszembe, a Pannónia-Vígszínház sarkon épp most bontottak le egy teljesen ép saroktornyot/kupolát, a tetőbeépítés örve alatt, kíváncsi leszek, mi sül ki belőle)
süti beállítások módosítása