Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2009.04.14. 08:27 Zsámboki Miklós

Benyomások Szegedről

El kellett mennem Szegedre, és ha már arra jártam, megnéztem a helyet. Jó volt, ami önmagában még nem újság, viszont egy csomó dolog szöget ütött a fejembe (haha), ami érdekes lehet innen Pestről; ha Bogotáról is szó volt, miért ne beszélhetnénk erről a meglepően közeli, de meglepően meleg helységről. Hogy a Budapest vs. vidék vita rajongóit megnyugtassam, Szeged város, a legvárosabb város Magyarországon Budapest után. Szóval impressziók és foszlányok jönnek egymás után.


A jó előadó viccel indít; épülő ház Újszegeden

1. Szeged poszter-tere egyértelműen a Dóm tér - ez a tér szerepel minden turisztikai kiadványon, itt rendezik a vásárokat és a Szegedi Szabadtári Játékokat. A tér valóban szuper: a Schulek Frigyes által tervezett, majd Foerk Ernő által módosított Fogadalmi templomot 1930-ban szentelték föl; a furcsa arányú dómmal egy időben épült ki a tér maga is, amelynek téglaburkolatú épületei U alakban veszik körbe a téglaburkolatú dómot, jóleső egységet alkotva, amiből a templom két oldalán elhelyezkedő egy-egy modern épület sem lóg ki. Bizony, modern - durva, mi?! Nem, nem durva; Szegeden megfér egymár mellett a régi és az új. Az 1984-ben átadott Somogyi Könyvtár a város egyik legszimpatikusabb épületében található (Pomsár János és Péterfia Borbál). Egy ilyen reprezentatív, erőteljes hangulatú téren jobb megoldás aligha születhetett volna: a könyvtár teljesen belesimul a vallásos téglatengerbe, de magas üvegtornyai ki-kikandikálnak a fák fölött; nem Dóm téri nézete viszont teljesen önálló, egyedi. Egy a templom másik oldalán helyezkedő modern épület ugyancsak téglaburkolatu, azonban a tér felé néző homlokzata és ablakai kaptak egy keretet, ami nem csak, hogy nem zavaró, de a sűrű, vékony ablakok alkotta szabályos rács érdekesen felel a templomtornyok ugráló ablakritmusára.


Dóm téri panoráma télen, lenyomott egérgombbal nézelődhetsz; a bal oldalon a könyvtár, jobb oldalon a másik ház; ZOOMOLJ

2. Szeged autósforgalma hasonló Budapestéhez: a forgalom nagy, az autósok pedig parasztok. Nálunk ezt megoldandó aluljárókba terelték a gyalogost, ahol erre nem volt lehetőség, oda aránytalanul az autósok javára villogó lámpás átkelőt pakoltak. Szegeden nincs aluljáró, és alig-alig találni közlekedési lámpát. Zebra van, sok, és nagy. Mint mondtam, az autós itt is paraszt, de a szegedi járókelő nem beszari, mert tudja, mire jó a zebra. És ha tudjuk, mire jó a zebra, a zebra működik is: a gyalogos használja, az autós pedig kénytelen betartani a szabályt. Budapesten, ahol a gyalogosok aluljárókban és lámpás átkelőkön gyakorolják a közlekedést, a többség leblokkol a zebránál, és megvárja, míg egy autós átengedi; aki pedig rendeltetésszerűen használná a zebrát, lassítás helyett éppen, hogy gyorsítást vált ki az autósból a vékony zebraszakasz előtt. Keresztezi Szegeden az egyik sétálóutca a Széchenyi tér előtt a nagy forgalomú Híd utcát: ez az út vezet a belvárost Újszegeddel összekötő Belvárosi hídhoz, ezáltal az autósforgalom állandó. A sétálóutcából mégis zebra, ráadásul egy az utca szélességét megtartó vezet a túloldalra. (És akkor a biciklisávokról még nem volt szó.)

3. Tényleg szegedi a Kétfarkú Kutya párt, nem kell különösebben odafigyelni, hogy észrevegyük alkotásait. Írtam is a múltkori street art posztban, hogy irigylem ezért Szegedet, mert nekünk ilyenünk nincs, csak tagek. Nos, Szegeden mértékrendekkel több a tag. Nálunk azért lehet tudni, hogy hol számíthat tagekre az ember, és megvannak a tagmentes területek. Szegeden minden össze van tagelve, nagyon. Ez alatt azt értem, hogy Szegeden minden össze van tagelve, nagyon. Nem hiszem, hogy előfeltétele lenne a minőségi graffitinek a tag, maximum annyiban, hogy az előbbire hajlandóak az összetagelt városból való kiábrándultságuk miatt kezdenek dolgozni az utcákon. Az biztos, hogy bár a helyzet Szegeden rosszabb, az asszociációs kapcsolat mégis Szeged-mkkp, Budapest-tag.


Az állapotok bemutatása szempontjából nem különösebben jól sikerült kép, de jobbról befigyel a srác

4. Szeged legrégebbi lakótelepén, a Tarján városrészen átfogó lakótelep rehabilitáció és panelrekonstrukciós program ment végbe nemrég. Utóbbi az épületek felújításából, komfortosabbá tételéből és a szokásos színes homlokzatfestésből állt, előbbi pedig a környezet teljes újragondolásából. Virágok, fák ültetésével zöldebbé igyekeztek tenni a környéket, sétálóutcákkal, terekkel és játszóterekkel pedig élhetővé. A meglévő utakon túl is mindenhova minél több díszburkolatos sétálóutat építettek, így például a tömböket körbefutó járdaszakasz mellé is minden tömb közé került kacskaringozó sétány; létrehoztak új, nagyobb tereket és játszótereket is,  sok kúttal és  rengeteg paddal. Az eredmény egy olyan hangulatos, kellemes városrész, ami összehasonlíthatatlan a pestiként bennem élő fogalommal, amit eddig a 'lakótelep' jelentett. Hasonló ez a Bogotában történtekhez, csak kicsiben: a rehabilitációnak köszönhetően létrejött egy élhető közösségi tér a lakótelepen.

 

5. Szegeden is hasonló helyzetben vannak a modern épületek, mint Budapesten: félreértik és lenézik őket, elhanyagolják, takargatják vagy bontják. A kor lenyomataihoz való hozzáállás eredménye az épületek leromlott állapota, amely tovább erősíti az előítéleteket és a rossz hozzáállást. Ilyen helyzetben van a Moszkva téri metróállomás épületéhez egyébként kísértetiesen hasonlító Mars téri autóbusz-állomás. Az épületnek nem, hogy ritmusát, dinamikáját megtöri, de gyakorlatilag eltakarja a peront takaró hullámpala. Fölülről jól néz ki, mint az épület nyúlványa, de az aszfaltról nézve megöli ezt az alkotást.

6. Várostörténetileg két momentum tetszett nagyon Szegeden, velük kapcsolatban leginkább a varázslatos és a védendő kincs szavakat használnám. Egyik a szocreál foltok, másik a Sárga üdülőtelep. Lehet, hogy a város mérete miatt, de sokkal könnyebb szocreál épületekbe botlani, mint Budapesten. Ilyen például az Attila utca Mars téri torkolatának tömbje, amit pont úgy kell elképzelni, ahogy Bécs szocreál tömbjeit: nagy boltíves kapu az Attila utcai bejárat az U-alakú tömbbe, amelynek kapualjait a bejáratok fölötti domborművek és a klasszicizáló díszítések különböztetik meg. Kis szocreál házsor áll a Jósika utcában a zsinagógával szemben is: egyszínű kockaházak klasszicizáló dísszel a kapun. (A szocialista realizmusról beszélgettünk a hetiBeton hatodik adásában.)


Az Attila utca Mars téri vége /kép forrása/

A Sárga üdülőtelepet bár nehéz megközelíteni (forró séta, de útba esik a Sziszi poharazó),  mindenképp megéri. Az egymás hegyén hátán levő épületek, a Tisza közelsége, és ez a hihetetlen építészeti megoldás megér egy látogatást, ha nem veszünk mindjárt meg egyet az eladó házakból. Amit mondanék azt úgyis csak Koós Miklóstól lopnám, úgyhogy tovább is irányítok mindenkit a koos.hu-n megjelent íráshoz, vagy egyenesen Szegedre.

 

Vissza a főoldalra

17 komment

Címkék: nem budapest


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr131061655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.04.14. 10:16:12

Szeged tényleg szép. Levelezős vagyok ottan, s meglepően kellemes város. Szombaton a Boldogasszony sugárúton gyalogolva, az ember nem is hinné, hogy tud ilyen csendes lenni. És nyugalom van. Kicsi a város, ezért ideális egyetemváros. Ami kár, hogy kimaradt, szerintem a postból, a TIK illetve a Bölcsész-Természettudományi épület (melyet éppen belülről újítanak, kívülről, meg mintha új), Honvéd tér, Árpád tér és a Vasútállomás, véleményem szerint (Boci tejívóról ne is beszéljünk!)

Szeged jó, és mindenkinek ajánlani tudom, remek csendes hely.

Eisy 2009.04.14. 10:27:16

Én jót röhögtem az első képen és az aláíráson. Az a ház legalább tíz éve épül, hanem több.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.04.14. 10:33:28

@Sadia: a TIK nekem nem tetszett. a boci tejivó viszont nagyon :)

amit viszont nagyon nem értettem, az az új villamosok hmm hangjelzései. komolyan, mintha a star warsból vettek volna ki egy csatajelenetet.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.04.14. 10:45:40

@solaitid: TIK szerintem jó, főleg belülről. Engem az egészben az fogott meg (mint ELTE-s), hogy van egy hely, ahol van ruhatár, mind hagyományos mind szekrényes (melyet a diákigazolvánnyal lehet bezárni!), illetve a kávé-üdítő automata is diákkal működik, lehet jegyet venni (asszem), és tartozik hozzá egy hatalmas park is, az épület meg tetszik, a SE épület is szerintem részben erről lett koppintva.

thyles (törölt) 2009.04.14. 18:23:18

kedves s.tid.

az adást ugyan nem hallottam, de mégis mit értesz "Bécs szocreál tömbjei" alatt? Ha ezekre (de.wikipedia.org/wiki/Kategorie:St%C3%A4dtische_Wohnhausanlage_in_Wien_(Zwischenkriegszeit) gondolsz, ezek biztosan nem azok.

Amúgy megdöbbentő, h Bp-vel szemben a vidéki városok ha nem is gyorsan, de folyamatosan fejlődnek. Gyakran az az érzésem, mintha a vidéki nagyvárosok sokkal 'polgárosultabbak' lennének, bár nem világos, h a rendezettség az üzemméret különbségeiből adódó előnyökből származik, vagy a vidéki városok tlg őriznek vmit a polgári kultúrából, szemben Pösttel, amit egyrészt eláraszt az underclass csőcselék, másrészt amit úgy tűnik, képtelenek vagyunk menedzselni

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.04.14. 18:43:16

@thyles: szerintem ezekre gondolt. Nézd meg a Karl Marx-Hof szócikk alatt. Teljesen olyan, mint az Atilla utcai kapu.

Egyébként szerintem Szeged a legjobb hely az országban Budapest után (a tört. Mo-n. is a legfejlettebb vidéki város volt-Temesvár mellett.)
Jó kis összefoglaló volt, de beleírhattad volna a Reök-palotát, és Magyar Ede egyéb épületeit. Azok tényleg világhírt érdemelnének!!!
És nem ártana megfeledkezni arról, hogy Szeged TERVEZETT város: a nagy árvíz után nemcsak a város utcahálózatát alakították át, de egész utcák épültek be egységes előírás szerint.

worki · http://worki.hu 2009.04.14. 21:35:37

Boci tejivót kihagyni szegedből? Tényleg gonosz dolog! :)

thyles (törölt) 2009.04.14. 23:33:12

@ æsculus:

no igen, bár nem világos, mér lesz ettől szocreál a Karl-Marx-Hof

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.04.15. 20:25:27

@thyles: a szocreálnak sok változata van: Magyarországon a Rákosi-korszakban épült klasszicista díszítésekkel ellátott épületek azok (bár az emberek mindenre rámondják, ami 47 és 89 között épült.), a volt NDK-ban inkább barokkosra vették a formát.
Szerintem a bécsi épület tipikus szocreál, annak egy modernista, art deko-s változata. Ami még inkább azzá teszi, az az eszme, ami alatt felépült: erősen baloldali ország- és városvezetés volt akkor ott. Még a név-Hof-is a korábbi császári udvarnak szánt fricska. Sokban hasonlít egy szovjet kommunaházra: közös mosoda, "népfürdő", könyvtár, stb., stb. található benne. (nem véletlenül kapta a város "bájos" becenevét: "a Vörös Bécs")

Egyébként lehet, hogy Solaitid nem is erre gondolt:-D-én meg itt mondom a magamét.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.04.15. 21:21:03

"hogy irigylem ezért Szegedet, mert nekünk ilyenünk nincs, csak tagek. "

Ő itt nyomja a pesti belvárosban, én először azt hittem az MKKP pestre jött:
nemteg.blog.hu/ Sztem ez is kreatív

thyles (törölt) 2009.04.15. 22:19:04

@aesculus:

a szocreál nem értelmezhető így, ugyan sokban azonosult a urbanizmus modern, konstruktivista, stb. újraértelmezésével, azonban nem ettől lesz szocialista realizmus.
A szocreál épületek - amik egyébként gyakran hajaztak a helyi ép. hagyományra, azért sokfélék - a szocializmust realista formanyelvvel idealizáló, ideologikus esztétikai elvnek a hordozói. Enélkül nem beszélhetünk szocreálról.

A nagy bécsi szociális lakásépítési kampány modern, szocialista elvek alapján, szocdem vezetés alatt futott, de a 20-as évek legmodernebb elvei szerint, a Bauhaus előtti legmodernebb modern ("korai modern", ha úgy tetszik) forma-, tömegképzéssel, dekorációját stb. tekintve pedig a német expresszionizmusból táplálkozik (a német kultúrtérben az art deco elég gyenge volt).

A fentiekből következően pedig a szocreál fogalma nem szocialista országokban csak nagyon nehezen értelmezhető, ha pedig a Te meghatározásodat követjük, Le Corbusier-től, a korai szovjet konstruktivistákon keresztül, az izmos munkáslegényeket, és olajkutakat ábrázoló amerikai art decós murálokig minden szocreál.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.04.15. 23:15:57

@thyles: A szocreál szerintem sem egyenlő a konstruktivizmussal és az urbanizmussal.
Viszont az ideologikus esztétika ezekben fellelhető.
Igaz, hogy Ausztria nem volt szocialista, bár nem sokon múlott.
Igen, valóban nem 100% szocreál-inkább "szociál-reál". De sokkal inkább az, mint pl. sok magyar épület az ötvenes évekből (Erzsébet tér buszpu., Kertészeti Egyetem, stb.)

thyles (törölt) 2009.04.15. 23:55:42

úgy látszik nem fogalmaztam elég világosan.

- szocreál nincs a marxizmust, kommunizmust idealizáló realista eszköztár (épületek esetében ilyen dekoráció, monumentális kiképzés stb.) nélkül

KM-Hofnál maradva:

- Ehn Otto Wagner tanítványa volt, az ő elvei sokkal inkább érzékelhetők, mint az építészetben még meg sem jelent szocreál

- az expresszionista elemek kiszúrják az ember szemét, nézd meg a már szinte építőkockák halmazára emlékeztető tömegeket, az egyszerű geometriai formák összetett alkalmazását, és a színezést
---

Az (egyébként 40-es évek végén épült) Erzsébet téri buszpu. nem szocreál, nem is gondolom, h bárki annak tartaná, a KE (feltéve, h a főépületre gondolsz) még kevésbé

na jóccakát

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.04.16. 00:26:39

A szocreálba keveredhetnek expresszionista elemek: pl. a híres-hírhedt Moszkva-folyó parti ház.

A díszek, szimbólumok nem jelennek meg, de megvan a monumentalitás, az eszme, és legfőképpen a név.

Az Erzsébet téri buszpu. nyilván nem az, mégis sok helyen hallani, "hogy már a szocreál is védett, lásd..."

Egyébként a Kertészeti A épületére gondoltam a Ménesi úton (1947), nem a főépületre. A K nem szocreál, csak-olyan, mint egy gabonasiló (By Iparterv:-)

jóccaát

WUTM 2009.04.17. 21:05:03

szerintem nem bunkók az autósok Szegeden, vagy ha igen, akkor bárcsak Bp-en is ennyire lennének csak azok! Szegeden sosem kellett perceket (!!!) állnom a zebránál, hogy átmehessek. Mindig azonnal megállnak.

és a jó hír, hogy az mkkp Bp-re költözött :-))

Koós Miklós · http://koos.hu 2009.05.06. 12:13:02

Szeged tényleg nagyon jó hely, még annak ellenére is hogy anno itt voltam katona.
(máskor is nyugodtan "lopjál a koos.hu-ról) :-)

2009.09.01. 20:39:51

Szegedi szecessziót kihagytad, bunkó...
süti beállítások módosítása