Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2009.07.03. 08:06 BDzsH

Margit körúti luxus

Van a szűk Margit körútön egy érdekes ház. Pontosabban van több is, de mi most egészen pontosan a 15-17-es számú telkekre 1937-ben felhúzott épületre gondolunk. A telek érdekességét több dolog adja. Egyrészt hogy három oldalról is közterület határolja: keleten a Margit körút, délen a Rómer Flóris utca és nyugaton a Margit utca. Másrészt mindez nyugat felé még emelekedik is, hiszen a Rózsadomb aljában vagyunk. Tudni kell továbbá, hogy a Margit körút érdekességét a Horthy kor elején az is adta, hogy míg a belső oldalán már álltak a 4-6 emeletes modern bérházkolosszusok, a külső oldalon még a Rózsadombról idáig leszivárgó présházak, és egyéb földszintes parasztházszerű képződmények sorakoztak. A harmincas évek oroszlánrészt vállalt ennek a városképi érdekességnek a megszünetésében, és ebbe a sorba illik a Domány Ferenc és Hofstätter Béla által tervezett bérház, amelyet a Weiss Manfréd Vállalatok Elismert Nyugdíjpénztára építtetett. Így a Margit körút 15-17-et hívhatjuk röviden a Weiss Manfréd Vállalatok Elismert Nyugdíjpénztára Bérházának.

A Margit körút Rózsadomb felé eső oldala 1920 körül, a kép bal oldalán a 15-17-es számú ház telkén állt házakkal.

A Közmunkatanács annyira szorgalmazta ezeknek a telkeknek a mielőbbi beépítését, hogy mindegyikre külön beépítési tervet is készített. 1937-re már a szomszéd 13-as számú telekre felépült egy hat emeletes bérház, ennek tűzfalát feltétlen takarni kellett, viszont belsőudvaros tömböt nem akartak létrehozni, ezért egy franciaudvarral gondolták feltárni azt, annak Zárda utca felőli része felől. A Margit körúti és Margit utcai tömböket, pedig egy keskeny 7 méter széles épületrész kötötte volna össze a tűzfal takarása céljából. Domány és Hofstätter nagy ötlete abban rejlett, hogy egy sokkal jobb alternatívát javasoltak. Az összekötő szárnyat előrehozták a tűzfaltól a telek közepe felé.

A Közmunkatanács által előírt (bal oldalt) és a megvalósult (jobb oldalt) beépítés.

Ezzel a módosítással elérték, hogy a két épületrész közös lépcsőházát az összekötő szárnyba lehetett helyezni. Ez nem csak azért volt előnyös, mert megsprólható volt a külön-külön feljáró építése, de elkerülhető volt a szabályozás miatt korábban kötelezőnek tűnő udvari lakások létesítése is. Az eredmény a korszak legelegánsabb, legtágasabb lépcsőházainak egyike lett. Külön lift szolgálja ki a körúti és a Margit utcai házrészben lakókat, amelyek a lépcsők emeleti pihenőit üvegcsőben áttörve hasítanak a hatodik szintig. Nagy szerencse, hogy ezek a liftek a mai napig eredeti formájukban megmaradtak. 

A lift, a korlát és az ajtók azonosak, a falak sajnos nem. (Jobb oldalt Szabó Bernadett képe)

A lépcsőház a tapétákat, és a letakart felülvilágítót kivéve gyakorlatilag őrzi eredeti formáját. Elkészültekor (amit a fekete-fehér fotókról sajnos nehéz kivenni) a színezés is sokat hozzáadott az élményhez. A lépcsőfokok és a lábazat zöld műkőből készült, a padlózatot barnás-zöld márványozott gumipadlóból, a falakat pedig a plafonig kocka-mintás szürkés tapéta fedte. Az előcsarnok falait pedig ruszkicai márvány borítja. Itt érdemes is elidőzni. Az épületbe 1937-ben belépve a látogatót nem csak az anyaghasználat, de a központilag vezérelt óra, a rézből készült felcsengető táblácskák, a gyermekkocsi tároló is lenyűgözhette. Innen nyílt a házmester lakása is, valamint a háborús szabványok szerint épített légoltalmi óvóhely, külön felszerelt fürdőszobával.

Domány és Hofstätter

Domány Ferenc 1899.április 30-án született Gyöngyösön, és 1939-ben, mindössze 40 évesen Londonban halt meg. A Budapesti Műszaki Egyetemen Hültl Dezső tanítványa volt, de a képzést Berlinben fejezte be, ahol több szállodát, és irodaházat is tervezett 1925-től kezdve. 1933-ban tért vissza Budapestre, ahol több újlipótvárosi bérházat, (Alföldi Czukorgyárak Rt bérháza, Pozsonyi út 38-42 - Dunapark kávéház) és mozibelsőt (Lloyd, Broadway) is tervezett Hofstätter Bélával közösen.

A pincében helyet kapott továbbá a Weiss Manfréd-gyártmányú ikerkazán, a vasbetonváz alapjai, valamint a ház alapzatát átszövő, egyetlen pontba lejtő csőrendszer automata szívattyúháza is, amely a talajvizet pumpálta bele a városi szennyvízhálózatba. A terepviszonyok miatt a Margit utcai házrész alatt dupla pince van. Az épület legnagyobb trükkjéről azonban még nem ejtettünk szót. Az imént is említett lejtés miatt a két szárny emeletei fél szinttel egymástól eltolva kerültek kialakításra. Ez azt jelenti, hogy a lépcsőház minden egyes fordulójából (ún. pihenő) 3-3 lakás nyílik: nincs üresjárat.

Luxus 1937-ből.

A lakások közül emeletenként egy darab ún. garzonlakás, és két nagyobb polgári lakás készült. Az úgynevezett jelzőt azért érdemli ki a "garzon", mert még így is egy másfél szoba + hallos lakásról beszélünk, amelyhez erkély is tartozik. Felszereltségben tehát nem, csak méretében különbözött a szomszédaitól. A nagy lakások 2-3 szoba + hall + cselédszoba kialakítással készültek, méghozzá úgy, hogy a szobák mindegyikéhez (!) tartozott az utcára nyíló erkély is. A nagy durranás azonban kétségtelenül a személyzet számára kialakított külön "gazdasági folyosó". Ez gyakorlatilag egy rövidke gang, vagy erkély, amely a lépcsőházból nyílik, és egy ún. gazdasági előtéren keresztül a konyhákba, illetve az előszobákba vezet, valamint innen nyíltak a kamrák is, amit a lakásból, belülről nem lehetett megközelíteni.

Az általános emeleti alaprajz.

Az épület földszintjének nagy részét, és az első emeleten két lakást a Budapest Székesfőváros Elektromos Művei irodái és budai kiállítóterme foglalta el. A belsőépítész tervező Wigand László volt. Két hatalmas mennyezeti felülvilágító juttatott fényt a kiállítótérbe. A legfelső szint sorsa is különlegesen alakult. A szárnyak felső szintjeire ugyanis mégegyet kellett felhúzni a szomszéd tűzfalának teljes magassága eléréséhez. A Margit utca fölé egy irgalmatlanul nagy 6 szoba + 2 hallos lakást építettek, amely még így sem foglalta el az alatta levő szint teljes alapterületét, így óriási tetőterasszal is rendelkezett. A ház Margit körúti felén egy jóval kisebb építmény kapott csak helyet, a kivitelezés befejeztéig tisztázatlan funkcióval (sportegylet, műteremlakás?), az itt létrehozott hatalmas terasz viszont közös használatú maradt.

A Rómer Flóris utcai homlokzat részlete. A lépcsőház tömege mellett látható tömörfalu erkélyeken járt ki-be a személyzet, hogy elkerüljék a Hölgyeket és Urakat.

A Margit körút 15-17 olyan ház, amiben bárki szívesen lakott, és lakna máig; valamint nem mellesleg műemléki védettséget élvez. Lakói megbecsülik, és be is mutatják időről időre a köznek a Kulturális Örökség Napjai alkalmából. Nagy kincs ez az épület, jó hogy megbecsülik.

Ha bárki többet tud a ház mai állapotáról szívesen várjuk kommentben a hozzáfűznivalókat.

BDzsH

vissza a bejegyzésekhez

28 komment

Címkék: buda nagykörút anno es most ii.ker


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr211222859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bráner 2009.07.03. 09:13:27

Ez tényleg egy gyönyörű ház nagyon jó állapotban, de nem ott van, ahol a cikk írja. A Margit krt. stimmel, de délről a Rómer Flóris, nyugatról pedig szintén a Rómer, de annak a "szerpentin" ága határolja. A Mecset u. a Margit utcától északra van, Zárda u. pedig már nincs.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.07.03. 09:19:48

@bráner: Köszönjük, való igaz. A cikk írásakor az akkori utcaneveket és elnevezéseket vettem alapul, ismerősnek tűntek, ezért nem gyanakodtam, hogy változás volt. Javítottam!

kispestipeti 2009.07.03. 10:03:29

nagyon korrekt, élhető, hangulatos az általános hangulata ennek az épületnek. milyen kár, hogy mára a margit krt. és a környék közismerten rossz levegője miatt már nem lehet olyan presztízs értékű, itt egy lakást birtokolni. (a tulajdonosok biztos másképp gondolják)
az V.kerületi kossuth tér é-i oldalán van egy ház, amelyiknek a képcsőháza egy kicsit hasonlít a tárgyi épületéhez. annak a külső homlokzata viszont teljesen más stílusú. az újlipótvárosban is van néhány hasonló ház. (a kiemelt cikkrész utal is a tervező munkáival rá) jó lenne mind "végigjárni" így egy-egy cikkel.

A nép fia 2009.07.03. 10:14:31

Tetszik ez az írás! És a ház is.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.07.03. 10:16:12

@kispestipeti: a kossuth térit érintettük, de csak épphogy, ebben a cikkben:
varoskepp.blog.hu/2009/06/17/a_masik_premodern_bela

a lépcsőházáról nem volt szó, de találtam egy mai képet:
vker.intermap.hu/ep_fotok/thumbnails/th_24919_15.jpg

és egy régit is:
wiki.omikk.bme.hu/img/cut/1930-30/1930-30-04/cs1930-30-04-07-a.jpg

badabing 2009.07.03. 10:30:22

gyönyörû épület, a maga korában is világszínvonalú és haladó volt

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.07.03. 10:33:24

Van valami statisztika arról, hogy hány filmben és tévéreklámban szerepelt ez a ház, pontosabban a lépcsőháza? Szerintem nagyon sokban, gyakorlatilag a filmeseknek saját kulcsuk lehet a bejárathoz :)

janper 2009.07.03. 10:55:16

En laktam itt egy ideig alberletben. A Margit koruti oldal _lakhatatlan_, a szo szoros ertelmeben. Iszonyatos zaj van, a szembelevo haz visszaveri a jarmuvek zajat. Reggel 5-kor mar mennek a mentok a Janos korhazba, es kb. ejjel 1-ig huzzak a motorosok a gazt. Szoval elhetetlen, pedig gyonyoru.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.07.03. 11:08:06

Öröm volt olvasni ezt a posztot, köszönöm az élményt! A ház pedig tényleg nagyon szép, eddig mindig csak kívülről láttam, most először kaptam betekintést a belsejébe is.

És igen, az üvegfalú liftes lépcsőház elég sokszor látható reklámokban, filmekben.

Blany 2009.07.03. 11:19:45

Van egy csomó technikai újítás is a házban - egy része szerintem ma is újszerű -, jól mutatva a Bauhaus praktikus gondolkodásmódját.
A fűtésstrangok helyiségenként vannak kiosztva, tehát ha egy lakásban pl. a konyhában gond van, nem kell a teljes lakás fűtését elzárni, csak a konyháét.
A pincének eredetileg természetes viilágítása volt, amennyire emlékszem, részben most is működik.
Közösségi ruhaszárító helyiségek is vannak, ügyes "szekrényekkel" berendezve.
Nekem nagyon tetszik a lépcsőházi ferde ablak, illetve hogy kinyitva sem lóg be a lépcső hasznos terébe, nem kell kerülgetni.
A lépcsőházi padlókat az utóbbi években helyreállították az eredetinek megfelelően - részben a filmek, reklámok bevételéből. :)

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.07.03. 11:43:25

@Blany: Köszönjük szépen, reméljük a lépcsőházi tapéta is helyre lesz állítva.

Azt sajnos kifelejtettem a cikkből, hogy a ház MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGET ÉLVEZ!

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.07.03. 11:45:16

Gyönyörű a belső tér! Az üvegfalú liftet nem hagyhatom ki, hamarosan be is iktatok egy ilyen liftezést :-)

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.07.03. 11:51:17

Köszönöm az élményt! Kedvencbe tettem a blogodat - imádom ahogy a házról írtál. Nyugdíjas építész nénikémnek is meg fogom majd mutatni. Gratulálok! A Kossuth téren található épületben egyébként többször jártam, szép állapotban van.

Orizaoriza 2009.07.03. 12:03:22

Voltam az egyik lakásban, ahol a gardrób még az eredeti, méretre szabott, fa akasztós szekrényekkel, fiókokkal, redőnyös cipőtartóval volt felszerelve. A zárak még mindig pontosan kattantak, a nyakkendő, kézelő gomb és egyéb kis belső fiókok hangtalanul csusszantak a helyükre. A szobai ablakok pedig úgy nyíltak, hogy előre kellett őket húzni kb. 15 centit majd eltolni. Így párhuzamosan futott a másik üveggel és nem foglalt helyet. Lenyűgöző volt az egész! A lakást azóta egy angol úriember vette meg és megígérte, hogy mindent az eredeti állapotban újít fel.

Madou · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.07.03. 13:43:32

Régen nem olyan rossz a Margit körút levegője, mint ahogy az a közvéleményben él! Más területek viszont sokat romlottak ilyen tekintetben, pl. Hungárióa, Róbert-Károly krt., Alkotás út, stb. www.idokep.hu/?oldal=legszenny

passiflora edulis 2009.07.03. 14:21:53

@bráner: Tényleg csak a rend kedvéért, a Rómer "szerpentin ágát" Mecset u-nak hívják. Zárda u. tényleg nincs. A Mecset utcát pedig a Margit u. osztja ketté.
Két évtizede lakom a gyönyörű házzal majdnem szomszédosan, de sajnos még nem jártam benne, csak bekukucskáltam a lépcsőházba.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.07.03. 15:14:19

Nézzétek meg az utolsó képet! Milyen finom az átmenet a kő-és a vakolatburkolat között. Többek között ez a szuper a Bauhausban: modern, de még megvolt benne a régi építészet mindenre kiterjedő figyelme. Szuper poszt!
Egyébként most jelent meg Ferkai András: Modern házak című könyve. Érdemes megvenni!

Kaneda 2009.07.04. 10:44:13

A még nagyobb rend kedvéért, Zárda utcának hívták régen a Rómer Flórist. És igen, csalóka de a szerpentin azon része Mecset utca.

f_miki · http://fmiki.tumblr.com/ 2009.07.06. 10:03:27

@Blany: a mecset utcai bejáratnál lévő előtér burkolatát a "Csak szex és más semmi" című játékfilm díszlettervezője, Valcz Gábor, a filmhez az eredeti tervek alapján újította fel. Van, hogy a filmesek hasznos dolgot is csinálnak :)

csillagház 2009.07.06. 12:18:54

Ama bizonyos parasztházak közül kettő a közeli Petrezselyem utcában (Ganz közelében) a családom birtokában volt (fotók is vannak róluk). A Rózsadombra esett első bomba miatt (egy villában a bébiszitter és két gyerek halt meg) eladták és elköltöztek. Egyébként a Széna téri piacon volt baromfi kereskedésük évtizedekig.

avc 2009.07.06. 15:51:02

az egyik kedvenc házam, köszi!

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.07.07. 18:04:55

Vajon az eredeti alaprajzok megmaradtak?

Vándormadár 2009.07.15. 15:28:33

Én tavaly laktam a Margit körúti oldalon a legfelső szinten (ami a posztban úgy szerepel, hogy az építkezés végéig nem dőlt el, mi lesz a funkciója - sportegylet vagy művészlakás). Jelentem, ez is lakás lett - 1,5 éve lett felújítva. A redőnyök eredetiek, legalábbis a felhúzója. A lakáshoz tartozó kb 30 m2-es teraszról át tudtunk lépni a közös használatú nagyon nagy teraszra - innen látni a Levéltárat, a Citadellát és a Szabadság hidat is.
Nem értek egyet Janperrel - a Margit körút zaja elviselhető volt (bár nyílván más a zajszint a 7. emeleten, mint a másodikon), és szmogot se éreztem (mondjuk a 7. emeleten már rendesen járt a szél).
A Mecset utcai oldalon a duplapincében én még láttam a régi szárítóberendezést: egy-egy kihúzható függőleges fafiók 6-8 farudat rejt, amire a száradnivaló ágyneműt ki lehetett teríteni. Visszatolva, a központi kazán által termelt száraz, forró levegő átjárta a gépet - megszáradt a ruha. Nem tudom, meddig lesz még meg ez a berendezés, mivel olyan pletykák jártak, hogy ezeket a közös használatú helyiségeket lakássá fogják átalakítani. Találkoztam egy idősebb úrral, aki a házban lakik 1949 óta! Ő mesélte, hogy az épületben lakott Vadnay László (a Hacsek és Sajó szerzője!) és több olimpikon, neves újságíró, közgaszdász.
Filmekről, reklámokról: kifejezetten a ház miatt vettük meg a Csak szex és más semmi dvd-t :) Aztán feltünt a Rómeó és Júliás bankos reklámban. Amíg ott laktam 6 hónapon belül 2szer volt forgatás a lépcsőházban!
Azt szeretném tudni, hogy miért lett feketével lemázolva a lépcsőház bevilágítója? Így is túl meleg, ha süt a nap? Nekem ez hiányzott...
Szintén az ottlakú úr említette, hogy a ház a napfény jegyében épült - a bevilágító, a lépcsőház kétoldali ablakozása... Az volt a cél, hogy minden napszakban átjárja a fény.
A lift pedig élmény volt minden nap! Űrkapszulának hívtam :) Idősebb hölgyvendégek kicsit féltek benne, ezért leültek a Margit körúti lift fix kisszékére. :)) Ez a szék is azt jelenti, hogy a tervező minden részletre gondolt. Sőt, még a személyzetre is - a pincében volt cselédfürdő! Abban az időben sokszor csak egy láda teteje jutott aludni a 'lánynak'. Egy nagyon élhető ház, tökéletes tervezés.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.07.20. 08:36:30

Csak érdekességnek itt van két fotóm a 90-es évekből, amiket ebben a házban lőttem, mivel akkoriban módszeresen fotóztam a pesti bauhaus épületeket.:

4.bp.blogspot.com/_2rA1B5bQKwU/SO-bwbJRHbI/AAAAAAAAAE0/Uk7Amrq7wGc/s1600-h/13.L%C3%A9pcs%C5%91h%C3%A1z+I.+1990.jpg

1.bp.blogspot.com/_2rA1B5bQKwU/SO-c7Cfbq2I/AAAAAAAAAE8/pwlu8r9r6uQ/s1600-h/14.L%C3%A9pcs%C5%91h%C3%A1z+II.+1990.jpg

Bocs, kicsit hosszúak az url-ek.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2015.04.02. 16:28:24

Hofstätter-Domány a Dunapark (Gabonamag Rt. és Alföldi Cukorgyárak Rt. Nyugdíjintézetének Bérházai) ház is. Ott volt először kaputelefon, a vizesblokkok szellőzését biztosító ventillátorok a tetőn vannak, hogy ne legyen zaj a lakásokban, gyönyörű tetőteraszos lakások stb. Érdekes a homlokzatot megszakító beugrás (a Dunapark-házakban több is), célja, hogy több ablakos szoba legyen a beruházó által anyagi okokból megkövetelt nagyobb beépítési mélyésg ellenére.
Érdemes lenne a kevésbé híres Szt István park 24-25-26-os házakról is írni (Építő: Kirschner József, az angol felderítőként, majd reklámigazgatóként híressé vált Andrew Kershaw édesapja), aki saját magának is épített egy tetőtéri lakást (nem azt, amelybe később Aczél György költözött, ő megmaradhatott a lakásban, csak társbérlőt kapott, aki az öregek halála után feltehetőleg egyedül vette meg semmiért a lakást a rendszerváltás után).

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2015.04.02. 16:32:57

Ja, és volt pár híres lakója az emltett házaknak is: a Dunapark-házban Major Tamás, Litván György stb., a Kirschner-házban Kolozsvári Grandpierre Emil stb.
A Tér és Forma lehozta a Dunapark-házakat, ott megvan a leírás és az alaprajzok is.
süti beállítások módosítása