Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2009.08.03. 08:07 Zsámboki Miklós

Zsidók a Váron kívül!

Annyira nyaralunk, hogy ezt a Goldenblog dolgot csúnyán benéztük, de azért szavazzatok ránk a Helyi.Érték kategóriában, vagy nem is tudom, tulajdonképpen mit kell csinálni. Kösz. :)

Az előző részben is már döntögettük a zsidó Pest, a Belső-Erzsébetváros-egyenlőségjel-Zsidónegyed dogmát, és rácsodálkoztunk, milyen régi zsidó történelme van a Budai Várnak. Ma megnézzük, mi a helyzet Budával, a Váron kívül. Az előző részben csak a Várra koncentráltunk, az azon kívüli világgal kapcsolatban csak apró megjegyzések hangzottak el: Óbuda, majd az újraéledő budai hitközség. Most jönnek ezek.


Az Óbudai zsinagóga Vasquez Károly térképén /kép forrása/

1686 után a zsidóknak tilos volt szabad királyi városban letelepedni, de a földesuraknak jogukban állt ezt a rendelkezést saját földjeiken felülbírálni. Így a budai zsidónegyed elpusztulása után a Zichy család óbudai mezőgazdasági birtokán jött létre a legnagyobb zsidó közösség: a 18. század végére 2000 főből állt, Schams Ferenc gyógyszerész 1822-ben pedig már több mint 3000 zsidóról ír a 7000 fős helység kapcsán. A városi zsidóság helyzetéhez képest kedvezőbb a földesúri védelem, ez a zsidó lakosság fejlődésén is látszik: elkülönült, zárt negyed helyett a lakosság egy a zsinagóga közvetlen környezete képezte központ körül szétszórva él. Itt alakul ki az első rendes zsidó község, annak minden feltételével: a Zsidó utcai (ma: Lajos utca) központ többek között a zsinagógából, rabbilakásból, rituális fürdőből, vágodából, zsidó kórházból, község házából, iskolából állt, körülöttük több földszintes lakóházzal és zsidó kereskedéssel.


Az Óbudai zsinagóga egykori belsője

A ma is látható Lajos utcai zsinagóga már a harmadik: az elsőt kinőtte a község, a második megroskadt a rossz talajon, falai megrepedtek. Az 1821-ben megépült harmadik zsinagóga, amelynek tervezőjét, Landherr Andrást pályázati úton választották ki, a klasszicizmus szép alkotása; megépülte után egyből nevezetességnek számított, szerepel Vasquez Károly egyik térképén, valamint József nádor is büszkén mutogatta külföldi látogatóinak. Az épület először 1900-ban szorult helyreállításra, ez az akkor divatos szecessziós stílus jegyében ment végbe, így a klasszicista belső már ekkor elhalványult; az 1980-as években pedig lebontották a templom kerítését, a zsidó intézményeket és a környező földszintes házakat, majd az épületben a Magyar Televízió alakított ki stúdiót, teljesen elpusztítva a templom belsejét. A külső azonban ma is szépen felújítva látható.


Az Óbudai zsinagóga ma /kép forrása/

Miután II. József rendeleteinek köszönhetően újraéledt a budai zsidó hitközség, szép lassan három templomot is emeltek. A főtemplom az Öntőház utcában, a Palota alatt állt, épült egy templom a Frankel Leó utcában, és a Bocskai úton épült a harmadik - ez Budapest utolsó zsinagógája. Az 1936-ban épült templom egy komplexum egyetlen elkészült része, a tervezett paplak és az iskola nem valósult meg. A modern stílusú épületről az új építészetet támogató Tér és Forma folyóirat is lelkesen nyilatkozott: egyszerre tükrözte a keleties-romantikus zsinagógaépítészet és a Bauhaus hagyományait.


A Bocskai úti zsinagóga egykor és ma, NAGYOBBAN /képek forrása/

A letisztult, közel négyzet alapú épület magas, íves záródású, vörös keretezésű színes ablakai az Ótestamentumot idézték, a lépcsőházak üvegfalait Dávid-csillagok díszítették. A 14 méteres belmagasságú osztatlan templomteret nem zavarta oszlop vagy pillér, és a technikai megoldásoknak köszönhetően a karzatot sem kellett alátámasztani. A zsinagóga épülete a második világháborúban először raktárként, majd a német hadsereg istállójaként működött. Államosítása után a 60-as években a TIT Természettudományi Stúdiója költözött a templomba, és ennek megfelelően irodaházzá alakították: a belső teret szintekre tagolták, így az ablakokat is felszabdalták, az íves záródást kiegyenesítették. Ma már csak a kerítésen „felejtett” menórák emlékeztetnek a Novák Ede és Hámori (Hamburger) István tervezte épület egykori funkciójára.

Az átépített óbudai templom hitközségét a Frankel Leó utcaihoz csatolták, a Bocskai útról elköltöztetett község pedig egy imaházzá alakított villában működik a Károlyi Gáspár téren.

1 komment

Címkék: budapest buda xii.ker anno es most zsidonegyed iii.ker


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr871263212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pyf 2009.08.04. 14:57:12

Rendkívül jó ez a blog. Mit össze kerestem már egy olyan könyvet, ami igazán élvezetes olvasmányként tárja fel imádott városom történetét és titkait! Igazán jó és átfogó egy sem volt köztük.
De ez a blog... Ez igen! Remélem, még sok, hasonlóan színvonalas történetet olvashat itt minden érdeklődő.

Hálásan köszönöm az eddigi írásaidat, és persze az ezt követőket is.
Sok sikert, derűt és lelkesedést kívánok hozzá!
Pyf
süti beállítások módosítása