Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2009.04.03. 08:41 Zsámboki Miklós

A házakat néha becsomagolják...

Veszprémben kaptak el egyszer a rendőrök, mert átmentem a piros lámpás gyalogosátkelőn, én balga. Meg is lettem rendesen dorgálva, hogy kérem szépen ez Veszprém, nem Budapest, és Veszprém nem egy nagy játszótér, mint Budapest, ugye. Ez akkor ott hülyén csengett, de tulajdonképpen nem mondott nagy butaságot a rendőr úr, csak az általa összehasonlított ideák viszonyát nem értem. Rendben, Veszprém nem játszótér, Budapest pedig az - de szerintem egy jó város egy játszó tér. Például a teret alkotó objektumokat - hívjuk őket házaknak - be lehet alkalmanként, ilyen-olyan indokkal csomagolni. És a házakat néha be is csomagolják, bizony - ha Christo és Jeanne-Claude nekünk nem is jutott. Sőt, nem is csak a házakat.


Becsomagolt Milleniumi Emlékmű

1. Felülírni

Anyagi a magyarázata annak, hogy többnyire csak politikai célból élnek a csomagolás lehetőségével, de messzebb mutató a magyarázata annak, hogy politikai célból miért élnek a csomagolás lehetőségével. Ismerték már az épített környezetben rejlő hatalmat 1919-ben is, amikor május elsejére rendesen átöltöztették az egész várost. Bedobozolták a Szent Gellért-szobrot, házat építettek az Andrássy-szobor köré, földgömbökbe rejtették a Körönd szobrait, elsötétült a földalatti legnagyobb lejárócsarnoka a Deák téren, de az igazán nagy dobás az volt, hogy lepellel borították a Millenniumi emlékművet. A kiegyezés óta eltelt korszak dicsőségének és sikerének hirdetője volt: a Sugár út végében, a Millenáris kiállítások volt főbejáratának helyén álló emlékmű Budapest nagyvárossá alakulásának koronája. A Millenniumi Emlékművön nagyon tisztán látszik, mennyire izgalmas módszer a csomagolás: 1919-ben céljaiknak megfelelően a monarchikus belsőt eltakarták, így a nemkívánatos korszak lenyomatát felülírták, azonban megőrizték, sőt, a díszítő elemek eltakarásával jobban kiemelték a test formáját; olyan, tulajdonképpen mindig is létezett arcát lehet látni az emlékműnek, ami addig lényegében rejtve volt. Az emlékműről eltűntek a szobrok és a propaganda, és megmaradt önmagában a schickedanzi térszervező gondolat. A biztonság kedvéért azért feltették a pontot az 'i'-re egy Marx-szoborral.


Becsomagolt Szabadság-szobor

Csomagoltak buzgón a rendszerváltás után is. Ekkor már egyértelmű, a csomagolás politikai funkciója az előző rendszer egy-egy emblematikus szimbólumának demitizálása: ezen reprezentatív építmények lepellel való befedésével rántható le a lepel a rendszerről magáról. Expresszív példája a technikának Szentjóby Tamás 1992-es akciója, amikor június 25-től három napra egy ejtőernyőkből eszkábált fehér anyaggal takarja el a gellérthegyi Szabadság-szobrot. A lepel csak két helyen volt lyukas, így a szovjet katonák kivonulásakor a város szinte minden pontjáról látható szobor helyén egy szellem kísértett - az alkotás magáért beszél.


Becsomagolt Műcsarnok (kép forrása)

2. Vászon

Egészen más funkcióról árulkodik azonban a Műcsarnok átmeneti csomagolása, amelyet Nagy Imre újratemetésének idejére kapott. Temetésben nagyon jók vagyunk, Kossuth Lajos halálakor az egész város feketébe öltözött, Nagy Imre újratemetési szertartásakor pedig a Műcsarnokot borították fehérrel, és oszlopait, illetve timpanonját feketével a lépcsőkkel együtt. A lépcsőkön kialakított élesen tördelt sávokon kaptak helyet a koporsók. A helyválasztás mögött szimbolika helyett praktikum húzódott, az átalakítás pedig nem akart a Műcsarnok hordozta jelentésen maradandóan változtatni. Itt a Műcsarnok mint vászon funkcionált: kölcsönvették az épület adta testet, de nemcsak az alkalomhoz illően öltöztették, hanem a díszítéssel egy komplex üzenettel is felruházták. Ez már nem a Műcsarnok, mégis teljesen természetesen születik meg a Műcsarnok épületéből a ravatal díszlete, mintha eredendően megtalálható lett volna benne, és csak a lehetőségre várt volna a kibontakozásra - kifejezetten jó szónak tűnik a "kibontakozás" ifj. Rajk László és Bachmann Gábor alkotása esetén. A Műcsarnok szempontjából érdekes, ahogy az épületből kinövő alkotás alapja a sokat kritizált portikusz.


Felállványozott Szabadság híd (csomagolva is volt)

3. Változás

Nemhogy a politikai indíttatást, de a filozófiát is nélkülözi az a helyzet, amikor egy épületet felújítás, átalakítás közben állványoznak fel és csomagolnak be. Az épület erre az időre, bár nem előre kódolt, tudatos módon, de mégis más hangon és mást mond nekünk, mint eredeti állapotában. A felújítás idejére felállványozott Mátyás-templom tornya a századfordulón is és ma is mint egy rakéta tornyosul, a Szabadság-híd hirtelen a Lánchíddal felel, az ELTE-BTK Múzeum körút 6-8-as épülete pedig egy kortársi doboz lett. Hasonlóan fordulnak ki önmagukól, mint az előző példák, de ezt jelentés nélkül teszik. Mégsem lehet elmenni emellett az évekig húzódó jelenség mellett, ha a Szabadság-szobor projektnek csak három napra volt szüksége, hogy külön emlegessük magától a szobortól: éveken át egy külön alkotást látunk az épületek helyén.

Külön izgalom a felújítások esetén, hogy a lepel lekerülésével már nem ugyanazt az épületet kapjuk vissza. A Mátyás-templom a 19. század végén állványrengetegéből teljesen új arccal bújt elő, a Szabadság-híd is jelentős átalakításokon ment át egy éve, a Múzeum körúti épület pedig ijesztően színes lesz a volt állapotokhoz képest. Talán ez a funkciója a csomagolásnak ebben az esetben, hogy hirdeti: utána valami mást fogunk ott látni, mint eddig.


Becsomagolt Múzeum körút 6-8

4. Játszó tér

A csomagolás lehetőség első körben arra, hogy az adott építmény jelentését felülírjuk. Kiaknázható vagy hozzáadható segítségével továbbá új jelentés is, vagy - akaratlanul - figyelmeztető jele lehet a változásnak. Akármelyik is, az biztos, hogy a csomagolással egyrészt le lehet menni a test legmélyére, és annak addig talán nem is látott oldalát, struktúráját lehet előhozni, másrészt nyílt térre lehet vinni a művészetet, meg lehet mozgatni az utcákat.  Street art. Szeretem a Múzeum körúti csomag csillogó, homogén homlokzatán a portikusz szögletes dudorát, a hullámok tördelte vertikális sávokat. A csomag lekerültével újra előbukkanó épületnek pedig mindenki örülni fog. Én, ha megtehetném, időről időre becsomagolnék véletlenszerű házakat a játszóteremen, anélkül, hogy bármit is alakítanék rajtuk: ezzel egyszerre mutatnám meg az épület csomagolt arcát, majd adnám át mégegyszer a már megszokott házat, mint új darabot. Talán így lehetne eszközt találni arra, hogy kapcsolatot alakítsunk ki a tér, a teret alkotó objektumok és az ezeket belakó emberek között.

14 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr431039968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.04.03. 16:31:39

Üdv,
1, Múzeum krt. 6-8. ;)
2, Ha elmész a Gólyavárhoz, ott láthatod már milyen is lesz, egyszerűen fantasztikus, élén sárga-vörös, hihetetlen nap, mint nap látni. Bámulatos lesz. az oszlopokat is fehérre vakolták, mindent lepucoltak. Igényes munka lesz. (mondjuk belül azért nem mindig olyan élvezetes, mikor fúrnak, vagy tornádó csapkodja a vásznat, de hát ez van). Ha elkészül kívülről az épület, akkor lesz igazán nagy kotrasz a belsejében, de annyi legalább megtörténik, hogy a "főbejárati aula" freskóját rekonstruálják, és az ajtókat is "felfrissítik", érdemes egy látogatást tenni.
3, megújul a SOTE-tömb is, kb. kicsit több, mint egy milliárdért www.elte.hu/file/szen090323.pdf (10 p.)

Üdv. Mintti-Sadia

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.04.03. 17:43:58

@Sadia: hehe a 8-10 az az általános suli volt, köszi :)
tegnap már elkezdték a kampusz felé néző oldalát is csutakolni, nagyon kemény.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.04.04. 11:30:08

@Sadia:

Naja, ideje is rendbe hozni azt az épületet. A ráépítés az egyik leggyalázatosabb bűntett kategóriájában. Amúgy eredetileg így festett a ház:

database.fszek.hu:2006/pic/ft.png?v=fototar&a=pic&id=000001&no=0

Remélhetőleg a sgrafittókat visszaállítják. A ráépítést meg jó lenne valami kortárs eszközzel feldobni.

smalladam 2009.04.04. 13:16:13

@Sadia: na, ez az E-épület rekonstrukció elég jól hangzik, már azok alapján, amik a szövegben olvashatóak.

én nyilván azt a hányadék ráépítést is lebontatnám, de a szövegből úgy tűnik, hogy erre nem fog sor kerülni, remélem szépen megoldják majd azért. bár sanszos, hogy a HIK-épülethez hasonlóan néhány, az eredeti homlokzat dekorációjához hasonló homlokzati díszel fogják feldobni..

amúgy ha még pár évet járnék (hetedik, nyolcadik év:D) még a végén megérném, hogy egy normális kampusza van a btk-nak:)

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.04.04. 13:28:02

@smalladam: ja én csak azt nem értem, hogy elvileg az E épület az a rákóczi úti volt pannónia szálló.

smalladam 2009.04.04. 14:04:46

@solaitid: hát nemtom, elvileg a számozott épületek a múzeum körút 4-es telken álló épületek, a pannónia meg a rákóczi út 3 asszem.

smalladam 2009.04.04. 14:05:53

@smalladam: pontosabban betüjeles épületek

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.04.04. 17:41:08

Főépület mögött van a Gólyavár, a mögött az F-épület
Az A-épület a nagy sárga, mögötte a B, toldaléka az C
D-épület, az "Eötvös"-ház, kis tornyocskával, itt élt s halt Eötvös
I-épület a vékony a D-épület mellet
Pannónia/Rákóczi-épület a züd ház
:D:D D:D:

@smalladam: szerintem tíz év is kevés lesz :D;)

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.04.04. 22:16:44

@solaitid: Oda jársz? ezek szerint tiszteletbeli bölcsésztag? :D Je, mik ki nem derülnek, milyen szak?

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.04.05. 20:53:14

@solaitid: történész, a mi épületünkben van a könyvtáratok :D hehe :D

smalladam 2009.04.06. 11:13:26

@Sadia: az megvan, hogy állítólag a könyvtár üvegteteje által felerősített fény "szétégeti" a könyveket?

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.04.06. 13:54:11

@Sadia: utálom ott a vécéket, mintha egy szekrénybe bújnék be.

@smalladam: azt nemtom, de nekem az agyamat tutira szétégeti. de most az is be van csomagolva :)
süti beállítások módosítása