Ez itt az







Ééééés Artur!

vau.



Keress

Olvass el!

 Olvasd emailben!

 Feedburner

A kommentelésről

varoskepp(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • retek.: @Gabor Lendvai: Kedves Gábor! Engem már igen régóta érdekel, hogy miért lettek éppen ezek a póznák... (2023.02.28. 15:20) Lámpavasnak támaszkodva...
  • kisemma: Azt nem is említettem, hogy hol olvastam először az elektromos infrafűtésről. Ezen az oldalon tudt... (2021.04.16. 10:52) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Milyen hosszú idő...Ha már a kortálló dolgokról beszélünk. Például a harmadik generációs elektromo... (2021.04.16. 10:51) Illeszkedő 70-es évek
  • kisemma: Nagyon érdekes, tetszett a bejegyzés. Nagyon aktuális számomra a lakberendezés, hiszen éppen lakás... (2021.04.16. 10:49) Pecha Kucha Night
  • kisemma: Sziasztok! Nagyon érdekel engem is az építészet és korszerűség. Éppen valamelyik nap egy nagyon ér... (2021.04.16. 10:48) Budapest, a megskalpolt város
  • Utolsó 20

2009.05.14. 08:34 Zsámboki Miklós

Az ÓVÁS! Egyesület javaslata a zsidónegyed megmentésére

Belső-Erzsébetvárosban komoly bajok vannak, ez egyértelmű. Egy törvénytelen, nem jogerős KSZT (Kerületi Szabályozási Terv) alapján bontanak-építenek teljesen átgondolatlanul, műemlékiséget, értéket, a negyed és a közösség igényeit figyelembe nem véve. Michel Polge francia építész az ICOMOS (Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa) felkérésére járt a zsidónegyedben, és jelentésében a bontásokat sajnálatosnak, az új építkezések színvonalát pedig a világörökségi státuszú negyedre nézve károsnak minősítette. A jelentést az az után készült KSZT teljesen figyelmen kívül hagyta, és tovább folytatta pusztító munkáját (nem jogerős volta ellenére is).

A legnagyobb probléma talán, hogy semmilyen koncepció nem jött létre az elmúlt években. Ezért az ÓVÁS! Egyesület, élén az általunk is sokat forgatott Védtelen Örökség  című könyv szerzője, Perczel Anna, kidolgozott egy alternatív rendezési javaslatot, amelyet a Centrál Galériában állítottak ki. Ez az alternatív terv azért jó, mert ügyel a negyed szerintünk legfontosabb jellemzőire: a tarka épített környezetre,  az utcaszerkezetre, a passzázsoknak köszönhető átjárhatóságra és az elmúlt években kialakult fiatalos vigalmi negyed jellegre.

(Sajnos az V. kerület főépítészi irodájával ellentétben az ÓVÁS! Egyesület nem válaszolt megkeresésünkre, így digitalizált képanyag híján egy a kiállításon készült fotót tudunk mutatni, továbbá egy emlékezetből összefirkált google térképet.)


Egy 1946-os terv makettje Belső-Erzsébetváros rehabilitációjára - akkor volt koncepció /forrás: Budapest folyóirat, 1946)

A terv célja a városrész mint régi pesti zsidónegyed megőrzése, és még inkább élettel való megtöltése. Négy fontos kérdés van a zsidónegyedben: a beépített és az üres telkek, a zöldterületek, a passzázsok és forgalmi helyzet sorsa. Utóbbi lényege hasonló a ma mindenhol tervezett változásokhoz: autós forgalom korlátozása, vele szemben a tömegközlekedés, a gyalogosforgalom és az alternatív közlekedési módszerek előnyben részesítése. Úttest és járda egy szintbe hozatala, parkolóhelyek egy részének megszüntetése, utcák beengedőképességének csökkentése, kerékpárosoknak kétirányúsítás. Fontos a Klauzál tér felszabadítása és a negyed élete szempontjából központi szerepének visszaállítása parkosítással, sportpálya létrehozásával.


A Dob-Kazinczy-Wesselényi utcák és a Klauzál tér határolta tömb udvarainak össze- és kinyitása

A zöldterületeket mindenképpen növelni kéne az ÓVÁS! szerint, az utcára kihelyezett fákon túl is. Öt foghíjtelken parkot létesítenének (illetve tartanának meg): a Vasvári Pál utca 4.-ben, a Kazinczy utca-Király utca sarkon, a Kertész utca 23.-ban és kettőt a Dohány utcában (34. és 35.). Belső parkokat hoznának létre a házak udvarán, kettő nagy tömb udvarait pedig összenyitva az utcáról is elérhetővé tennék: a Dob utca-Klauzál tér-Wesselényi utca-Kazinczy utca határolta tömb udvarai lehetnének átjárhatóak a Dob utca és a Wesselényi utca felől (lsd. fenti kép), valamint a Király utca 27. és a Kazinczy utca 45. között lehetne közlekedni udvarokon és passzázsokon keresztül, láthatóvá téve így az egykori gettófal egy maradványát, amelyre egyébként is nagy hangsúlyt fektet a terv: a gettófal megmaradt részeit védendőnek és bemutatandónak tartja.  Megnyitná továbbá a többnyire lezárt passzázsokat is az ÓVÁS! alternatív tervjavaslata, és újakat is létrehozna, például a Dohány utca és a Síp utca között.


A Wesselényi utca változatos homlokzatai: stílusok, ugráló párkánymagasság

Az ÓVÁS! szerint többet nem szabad bontani a negyedben, ami még áll, annak már meg is kell maradnia, és fel kell újítani. Beleznay Éva főépítész ezt a kiállítás záróakkordjaként rendezett beszélgetésen  azzal egészítette ki, hogy szerinte ehhez olyan gazdasági háttér kidolgozása szükséges, ami inkább tenné érdekeltté a tulajdonost a rossz állagú épület felújításában, mint annak bontásában. Csak a Dohány utcai zsinagóga melletti, nemrég elbontott házakat építtetnék vissza. A negyed üres telkeire az ÓVÁS! kortársi jellegű épületeket építtetne, amelyek magas építészeti színvonalát pályáztatással biztosítaná. A Rumbach Sebestyén utca 8., ma parkolónak használt foghíjtelek helyén Zsidó Levéltárat hoznának létre és egy újabb közparkot, az utca másik oldalán levő transzormátorállomás (amelynek kulturális funkciót szeretnének) melletti senkiföldjén pedig Modern Szoborparkot létesítenének.

Sajnos sok minden nem került részletes kifejtésre, így a zsidó háromszög sorsa sem,  amelynek fontosságát hangsúlyozták, de hogy konkrétan milyen funkcióval érnék el feltámasztását, az nem derült ki; nem részletezték, hogyan képzelik a forgalom csökkentését, mely utcák befogadóképességét és hogyan korlátoznák; nem tudtuk meg, hogy valójában hogyan tervezik biztosítani az építészeti pályázatok kielégítő eredményét.

Mindezek ellenére a terv, mint ahogy azt már fent is írtam, egy jó koncepciót mutat be, de ami ennél sokkal fontosabb, és amiben példaértékű: egy civil szervezet saját akaratából és önerejéből alapos irányadó tanulmányt dolgozott ki, megmutatva, hogy mit gondol ő akkor, amikor nem ért egyet a vezetéssel.

 

Belső-Erzsébetváros lesz a jövő csütörtöki (május 21.) Tálaló témája is főépítészek, építészek és a negyedért aggódók részvételével, másnap pedig (május 22.) mi mondjuk meg a frankót a hetiBetonban, a Tilos rádión.

Vissza a főoldalra

15 komment

Címkék: budapest terv vii.ker zsidonegyed


A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr231105162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pösti 2009.05.14. 11:20:07

Ez mind szép, de ez a hajó elment...
Az érintett területeken az önkormányzati vagyon megszűnt(értsd:gombért eladták általában mellékelt bontási engedéllyel).
Az erzsébetvárosi főépítészi csoport-nevesül:Lantos Péter,Bínó Beáta(mindketten "építészek"!)-hathatós közreműködésével,nem ritkán politikai nyomásra(Gál,Hunvald) létrejött az a "csodálatos" KTSZ amire hivatkozva ma bármi építhető a kerületben(ha kellett akkor Verók is besegített)...
Ami még szomorú,hogy az elviekben független KÖH se szabott gátat a rombolásnak.
Ja és hab a tortán,hogy a tulajdonló offshore cégek nagy százalékban épp izraeli vagy helyi zsidó tulajdonosi háttérrel rendelkeznek(pl:Autóker,korábbi Mazsihisz (al?)elnök stb)....

pösti 2009.05.14. 11:33:10

Ja, és ne feledjük,hogy a kerületnek már van egy"jól előkészített integrált városfejlesztési stratégiája"(erzsébetváros.hu)!
Ez is megérne egy posztot!

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.05.14. 11:44:01

Ez mind igaz, de a Zsidónegyed nem zsidó-ügy, hanem a város problémája, éppen ezért mindannyiunkon múlik, hogy ez kutyakomédia meddig tart.

pösti 2009.05.14. 14:14:55

Solaitid: a poszt hibátlan,no komment.

jeannouvel 2009.05.14. 15:30:17

Én is gratulálok a poszthoz.
A hangvételéhez külön.

Végre valami megmozdult ahhoz képest, amit anno N&n galériában - Percel Anna és társai már akkor is alapos munkájának ismertetése után -"fejlesztés" címen ZHJ és egyéb fővárosi hátramozdítók felületesen és nagyképűen előadtak.
Nem beszélve - az ugyanez alkalommal bemutatott - külföldi egyetemisták idegesítő cad-sziporkáiról, fűzve,kötve,hajtogatva,tablózva,mertakkor úgy néz ki, mintha gondolat is lenne benne.

Agagag 2009.05.14. 19:21:23

Már megvették az egész várost, a régi negyedet tutira megmentik.
Lesz új negyed. Is.

Máriáshuncut 2009.05.14. 20:08:29

jeannouvel! Mélyedj el a Fővárosi Közgyűlés határozatai között és nézd meg, hogy kik támogatták szavazataikkal Hunvaldot, és kik nem. ZHJ speciel, néhányadmagával a törpe minoritást képviselve nagyon következetesen igyekezett útját állni a rombolásnak, miközben az összes több, kb 58-60 képviselő pártutasításra szalutálva szavazott a bontások mellett. A szocik és a fideszesek sikitozva a gyönyörűségtől pacsizták le a Zsidónegyed bontását. Lám-lám a fidesz legújabb hőse, a kiszuperált Schneller papa megalkuvó fiacskája is, jó néhány SZDSZ-es is, meg MDF-es. De útálatod tárgya ebben az összefüggésben - bármennyire is bánt téged - példásan kitartott.

jeannouvel 2009.05.15. 11:21:04

Máriáshuncut
Igazán örülök annak, amit írtál, mármint, hogy valaki, pláne törpe minoritásban kiáll valami vérlázító baromság ellen.
Én nem útálom ZHJ-t,de az tény, hogy ott az N&n-ben tényleg nem ezt az oldalát mutatta meg nekünk.Hálaistennek,ha ez bármi okból(talán éppen az ott elhangzottak miatt)megváltozott.
Az nem lep meg, hogy a Fővárosi Zsebtömők Egylete úszott a bontási boldogságban.

mnak2 2009.05.15. 11:52:03

új építészeti értékek elég ritkán jelennek meg manapság a fővárosunkban, viszont a meglévőekre sem tud/AKAR a vezetőség vigyázni. WRONG WAY

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.05.15. 20:24:57

BDzsHnak már ajánlottam egy könyvet, de nem jut eszembe címe, így most ezt nem írom be, de az arról szólt, hogy már a rendszer váltás előtt is elkezdték a tömb rehabilitációt (a második kép is ezt mutatja) a cél a gang mentesítés illetve szomszédos gangot egybenyitása és nagyobb lakások kialakítás az alsó lakásoknál pedig a mozgássérülteket vették figyelembe azzal, hogy azon lakásokat nekik szánták, a belső udvarokat pedig parkosították. Ezt nem lenne rossz folytatni, tegyük fel.

a másik, hogy szerintem érdemes bevonni az "egyetemi közeget" a kerületbe, hisz egy egyetemista eszik-iszik meg valahogy ki kell elégítenie szükségleteit. Na már most ez már elég gazdaságmozgató.

"A Rumbach Sebestyén utca 8., ma parkolónak használt foghíjtelek helyén Zsidó Levéltárat hoznának létre és egy újabb közparkot, az utca másik oldalán levő transzormátorállomás (amelynek kulturális funkciót szeretnének) melletti senkiföldjén pedig Modern Szoborparkot létesítenének."

Ezen a területen szerény személyem, egy modern PPK (ELTE) létesítmény létesítene (mellyel egy újabb modern épülettel gyarapodna a budapesti egyetemi építészet (SOTE, Corvinus, BMF és a BME után)) szembe vele pedig egy Pázmány "Center", melyben elhelyezést nyerne a ELTE kisebb egységei (pl. Q, Eötvös kiadó, ITK stb.) és persze mögötte park, plusz kombinálva a Katedrás épülettel egy "plusz" építmény is létrejöhetne (akár mint "öregszálló" a külföldi prof. és egyéb személyeknek"), egyes területeit az egyetem foglalná el egyesek a nem közszféra a harmadik felét pedig kollégium. Az átriuma úgy lenne kialakítva, hogy kellemes átsétálást adjon a közparkba.

Ezzel egy időben persze bizonyos utcákat gyalogosítani kell (pl. Dob).

A Dob utca vonalán maradva még két kollégiumi helyet "találtam" mindkettő a Dob utcában van a második képen látható helyen a zsidó hentessel szemben. itt van egy beépített telek és mellet két üres. a tömb rehabilitációján cél lenne egy belsőparkos világos belső tér kialakítása, a meglévő épületek rehabilitációjával és a kollégiumok felhúzása, mindegyik persze más stílt képviselne.

Én valahogy így képzelem.

a másik, hogy szerintem érdemes bevonni az "egyetmi közeget" a kerületbe, hisz egy egyetemista eszik-iszik meg valahogy ki kell elégítenie szükségleteit. Na már most ez már elég gazdaságmozgató.

"A Rumbach Sebestyén utca 8., ma parkolónak használt foghíjtelek helyén Zsidó Levéltárat hoznának létre és egy újabb közparkot, az utca másik oldalán levő transzormátorállomás (amelynek kulturális funkciót szeretnének) melletti senkiföldjén pedig Modern Szoborparkot létesítenének."

Ezen a területen szerény személyem, egy modern PPK (ELTE) létesítmény létesítene (mellyel egy újabb modern épülettel gyarapodna a budapesti egyetemi építészet (SOTE, Corvinus, BMF és a BME után)) szembe vele pedig egy Pázmány "Center", melyben elhelyezést nyerne a ELTE kisebb egységei (pl. Q, Eötvös kiadó, ITK stb.) és persze mögötte park, plusz kombinálva a Katedrás épülettel egy "plusz" építmény is létrejöhetne (akár mint "öregszálló" a küldföldi prof. és egyébb személyeknek"), egyes területeit az egyetem foglalná el egyesek a nem közféra a harmadik felét pedig kollégium. Az átriuma úgy lenne kialakítva, hogy kellemes átsétálást adjon a közparkba.

Ezzel egyidőben persze bizonyos utcákat gyalogosítani kell (pl. Dob).

A Dob utca vonalán maradva még két kollégiumi helyet "találtam" mindekettő a Dob utcában van a második képen látható helyen a zsidó hentessel szemben. itt van egy beépített telek és mellet két üres. a tömb rehabilitációján cél lenne egy belsőparkos világos belső tér kialakítása, a meglévő épületek rehabilitációjával és a kollégiumok felhúzása, mindegyik persze más stílt képviselne.

Én valahogy így képzelem.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.05.15. 20:26:03

@Sadia: Bocsánat elrontottam a "szólj hozzát!-t"

Elnézést :S

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.05.16. 20:42:00

Valahogy így: http://lh3.ggpht.com/_Rm2p6DYIiPU/Sg8IukzZ3FI/AAAAAAAAAd4/jQt_nq2ZXk4/s912/ppkandeotvoscenter

tomi79 2009.05.17. 20:06:09

@Sadia: Ha jól tudom, pénzhiány miatt maradt abba a Klauzál tér környékén elkezdett rehabilitáció, ami kár, mert jó kezdeményezés volt a környék élhetőbbé tétele érdekében.
Egyébként a középső-ferencvárosi tömbrehabilitáció egyik mintaképe volt az erzsébetvárosi rehabilitáció-kezdemény, a Ferencvárosban is hasonló elvek alapján kezdték el a tömbrehabilitációt a rendszerváltás környékén.
süti beállítások módosítása